bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

7 roadtrip-destinationer till din bucket list

I samarbete med Hyrbilguiden.se
 
Det är många som har någon form av bucketlist över saker man vill göra eller uppleva. Vill man nörda till det ännu mer så kan man ju dessutom göra flera olika checklistor, enligt kategorier. Jag har själv t.ex. lite av en bucket list över boendeupplevelser jag skulle vilja hinna med här i livet, kanske jag tar den i ett annat inlägg. Men nu tänkte jag fokusera på länder som är utmärkta roadtrip-destinationer, både ställen jag själv besökt och platser jag drömmer om att upptäcka en dag. Vilka länder skulle du rekommendera för att hyra bil och roadtrippa?
 
Australia roadtrip, Northern Territory, Western Australia, Tasmania, Victoria
Northern Territory, Australien
 
1. Australien
Det enorma landet där man kan roadtrippa i 1 vecka, en månad, ett år... Ja beroende på hur mycket tid du har på dig helt enkelt. Öken- och bushlandskap, fantastiska kuster och regnskog. Själv tillbringade jag 9 månader i landet varav jag reste ungefär 2 månader med buss och roadtrippade nästan lika länge. Många ställen är helt klart lättast att nå med bil (ibland enbart med fyrhjulsdrift), så här rekommenderar jag verkligen att bila. Jag hann resa genom alla delstater/territorier förutom South Australia och Australian Capital Territory. 
Blogginlägg:
Tasmanien
Red Centre
Northern Territory & Western Australia (Darwin-Perth)
Grampians nationalpark & Great Ocean Road
Phillip Island
 
2. Teneriffa
En annan plats där jag åkt runt en del med bil i och med att jag bott där i perioder. Jag kan verkligen rekommendera att ägna ett par eller fler dagar åt att bila runt på den kanariska ön som har så mycket att erbjuda utöver stränderna! Söta småstäder och byar, olika mikroklimat, berg och kuster. Det är kargt i söder och grönt och lummigt i norr.
Blogginlägg om roadtrips på Teneriffa
 
3. Israel & Västbanken
Här blev det bara ett par korta roadtrips, en med lokal guide (i palestinska delarna) och en tillsammans med en israelisk vän. Hade gärna sett mera av de härligt karga ökenlandskapen, men även de lummigare områdena i norr som jag bara hann nudda lite vid. Jag skulle även gärna roadtrippa i t.ex. Jordanien som har lite liknande landskap.
Blogginlägg:
Västbanken
Masada och vandring
 
middle east roadtrip - Israel and Palestine
På roadtrip genom Västbanken, på väg till Masada
 
4. Balkan
Efter att ha besökt Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina så kan jag ju bara konstatera att länderna måste vara fantastiska att roadtrippa i! För egen del blev det buss mellan destinationerna samt ett par guidade dagsturer i minibuss och bil, men jag fick ju definitivt en känsla av att färdas på de vägarna. Rätt modig och körvan bör man kanske vara för de krokiga vägarna. Men vilka landskap!
 
5. USA
Storstäderna lockar mig inte ett dugg just nu, dock drömmer jag lite om att få roadtrippa genom glesbygd och sömniga små samhällen, besöka spökstäder och se nationalparker. En annan dröm jag har är att åka på guidad tur med tornadojägare, hur coolt vore inte det??
 
6. Nya Zeeland
Landet jag tyvärr inte hann/hade råd med under tiden i Australien. Kanske en vacker dag, för Nya Zeeland är ju känt för sina episka landskap.
 
7. Skandinavien / Norden
Inte att förglömma vår egen närmiljö. Hur mycket fantastiskt finns det inte att se i t.ex. Norge och Sverige? Även mitt eget land Finland vill jag se mera av. Eventuellt blir det ett par dagar roadtrip och camping inåt landet innan sommaren är över.
 
roadtrip on Tenerife, Canary Islands
Spännande hårnålskurvor på Teneriffa, på väg till Masca
 
Jag avslutar med denna infografik med 10 tips för att spara pengar när man hyr bil, gjort av Hyrbilguiden.se:
 
Taggar: Australien, balkan, bucket list, mellanöstern, reseinspo, resfeber, road trip;

Lokrum Island - getaway från Dubrovniks turistkaos

Lokrum är den obebodda ön som ligger närmast Dubrovnik. En kort båtfärd på ungefär 600 meter gör ön till ett trevligt besöksmål när man fått nog av trängseln i gamla stan. Ön, som även är ett naturreservat, har en del sevärdheter som t.ex. ruinerna av ett kloster, botanisk trädgård, badplatser och en fantastisk utsikt från borgen som är belägen på öns högsta punkt. Trots öns ynka 0,68 km² yta så rekommenderar jag en halv eller heldag här, för att upptäcka i lugn och ro och bara slappa - här är tempot helt klart något annat än inne i Dubrovnik.
 
Så hit åkte jag tillsammans med en hostelkompis från Sydkorea sista dagen av min Dubrovnikvistelse.
 
sevärt i Kroatien - Lokrum Island utanför Dubrovnik
Vy från högsta punkten, mer om den platsen senare i inlägget
 
Direkt efter hamnen vid ankomst såg vi en skylt om biljetter till naturreservatet (vilket utgör hela ön), men vi gick bara förbi för jag är ganska säker på att det ingick i båtbiljetten som kostade 150 kn (20 euro) tur-retur (färjan som avgår från gamla hamnen). Kanske det gäller t.ex. vissa guidade turer med mindre båtar där inträdet ej ingår i priset? Jag är faktiskt lite osäker här, men ingen stoppade oss och det blev aldrig någon kontroll under dagens lopp heller.
 
Vi började med en rundvandring för att utforska ön, nedan några bilder från ett gammalt benediktinsk kloster. Tidigaste skriftliga källor om detta kloster stammar från år 1023.
kloster ruiner på ön Lokrum, Dubrovnik, Kroatien
Lokrum Island, Croatia - monastery ruins
kloster Lokrum island, Dubrovnik - påfåglar
Ett roligt inslag på ön är alla fina påfåglar som bor här. Och som de struttar omkring helt obesvärat och ibland väsnas en del så märker man att detta är deras ö och vi är bara tillfälliga gäster. Till höger en bild på mig där mina ben ser lååånga ut. Mitt manliga sällskap vet precis hur man ska fota tjejer genom att använda benförlängande vinklar. Jag kunde inte bry mig mindre om just den saken men lät honom demonstrera hur man tar det ultimata porträttfotot enligt sydkoreanska ideal.
 
Lokrum botanisk trädgård, aloe vera planta
Här ett foto ur en mer vanlig vinkel. Öns botaniska trädgård rymmer en hel del växter, kaktusar och träd. På bilden en av många väldigt stora aloe vera-plantor.
 
Lokrum botanisk trädgård - kaktus och påfågel - Dubrovnik
En till påfågel och blommande kaktus.
 
botaniska trädgården på Lokrum, Dubrovnik, Kroatien
Mer aloe vera och kaktus.
 
vandra upp till borgen Fort Royal, Lokrum Dubrovnik / walk to the top of Lokrum Island - Fort Royal and green lizard
Sedan bestämde vi oss för (eller ja, det var kanske jag som tog beslutet) att trotsa hettan och ta oss an vandringen upp till borgen Fort Royal, på öns högsta topp. Inte alls en lång eller svår promenad i sig, men det går stadigt uppför och det var minst 30 grader varmt. Något stadigare skor är att rekommendera, och vatten bör man också ha med sig. På bilden ovan hade vi redan tagit oss nästan hela vägen upp vill jag minnas. Till höger en vacker grön ödla som först skrämt slag på sällskapet som hoppade högt och trott det var en orm eller nåt. 
 
things to do in Dubrovnik, Croatia - view from top of Lokrum Island / sevärt i Kroatien: vyer från Lokrum
Väl uppe på berget, vid första utsiktspunkten. Vackrare vyer är svåra att finna. Här ser man hur nära fastlandet ön ligger. Bakom bergen tornar en åskfront långsamt upp, men den orkade sig aldrig ända fram till havet.
Fort Royal views, Lokrum Island Croatia
borg på Lokrum island - Fort Royal / sevärt i Dubrovnik, Kroatien
Själva borgen från 1806 är inte så fascinerande i sig, men uppifrån den får man förstås mest ut av vyerna.
 
Sedan gick vi tillbaka ner, genom parkområden där träden bjuder på behagligt skydd från solen och så hittade vi till slut till den härliga badplatsen vid namn Mrtvo More ("döda havet"). Lika dött som det riktiga Döda havet är det ju inte, här såg jag en hel del rätt så stora fiskar som simmade omkring. Men lagom saltigt ändå, för vattnet här leds in från havet via en undervattensgrotta. Badskor är troligtvis att rekommendera precis som alla andra ställen i Kroatien.
Mrtvo More - döda havet på ön Lokrum i Dubrovnik
Perfekt och lugnt ställe både för dem som gillar grunt och djupare vatten. I djupare ändan kunde man även hoppa i från klippavsatsen. Det var en del folk, men ändå inte på ett stressande sätt. 
Lokrum Dead Sea - Dubrovniks bästa badplatser och stränder
Minns inte hur länge vi var här, men torde ha blivit minst ett par timmar av bad, sol och slapp. Jag passade på att läsa lite också. Helt plötsligt hörde jag en påfågel ovanför som gav ifrån sig ett ljud och så flaxade den ner alldeles intill oss, man kunde liksom känna fläkten från vingarna/stjärten och de ståtliga långa fjädrarna nuddade min fot när den landade. Mitt sällskap såg nästan ut att få en hjärtattack, så skrämd blev han. Kan det vara så att han är lite rädd för djur? Jag tyckte bara det hela var lustigt.
 
Påfågeln påbörjade sin jakt på mat, den har säkert erfarenhet av att folk gärna tar med sig något ätbart hit. Den råkade hitta några jordnötsbågar som jag i misstag spillt ut en stund tidigare.
påfågel vid Dead Sea på Lokrum, Dubrovnik
Är inte påfågelfjädrar bland det vackraste som finns?
 
En annan djurart som finns på ön är "förvildade" kaniner som förts hit olagligt för några år sen. Nu är de något av en plåga på ön, men själv tycker jag ju de är alldeles för ulliga och gulliga för att vara arg på. Och vilda är att ta i, de skuttar ju fram till en alldeles självmant och försöker nosa sig fram till något ätbart - ja de är rentav närgångna kommer nästan upp i famnen på en. Detta känns nästan som Europas motsvarighet till Australiens Rottnest Island. Med skillnaden att Rottnest Islands vild-tama quokkas är naturliga där och något man vill skydda och bevara, medans man helst skulle vilja få bort dessa kaniner.
Lokrum Island djurliv - halvtama kaniner
Hur kan man inte smälta lite när man känner de små tassarna och den mjuka pälsen som stryker mot huden? Lyckades ändå motstå frestelsen att klappa dem.
kaniner på Lokrum Island, Dubrovnik,Kroatien
Hej Stampe, tyvärr tänker jag inte bjuda på något gott. 
 
Så började dagen gå mot sin ända och det var dags att söka sig tillbaka till hamnen för att ta sig till fastlandet igen. Via Sandvich Bar för att köpa en ćevapi och så orkade jag inte med mycket mer för den dagen. Härligt avslut på första etappen av min Balkanresa!
 
Har du besökt Lokrum eller någon annan ö i Kroatien?
 
 
Annonsen nedan är ett affiliatesamarbete:
 
Taggar: Balkan trip, Dubrovnik, Kroatien, reseinspo, resor, sommarresa;

Balkan tour: Gå vilse i Dubrovniks gamla gränder

Förra Dubrovnik-inlägget innehöll lite allmänna tips på trevliga platser, men nu går jag all in på gamla stan. Här finns verkligen massor att se, kyrkor att besöka, gott att äta och dricka och gränder att utforska! Så varsågoda, här följer en bildbomb för att ni ska få Dubrovnik old town i ett nötskal.
 
gamla stan i Dubrovnik, Kroatien
De små gränderna har högst charmfaktor.
 
Helige Ignatius kyrka (Crkva svetoga Ignacija), Dubrovnik Croatia
Katolska Helige Ignatius kyrka (Crkva svetoga Ignacija).
 
Dubrovnik old town, Croatia
Mera gränder. Till vänster en kroat som lutar sig mot en vägg, kanske dags för en liten siesta? Till höger jag själv. Svalkande långkjol är perfekt för gamla stan, om man även vill kika in i en och annan kyrka på ett respektfullt sätt.
 
Church of the Holy Annunciation, Dubrovnik
Ortodoxa Heliga Bebådelsens kyrka (Crkva svete Blagovijesti / Church of the Holy Annunciation). Även interiören tyckte jag var otroligt vacker!
Heliga bebådelsens kyrka på insidan
katter i Dubrovnik, Kroatien
Det är inte brist på katter i staden heller. Dessa förstår att vara smarta och vila sig i värmen.
 
Sankt Blasius kyrka, Dubrovnik gamla stan
Katolska Sankt Blasius kyrka (Crkva svetog Vlaha / St Blaise's Church)
 
Dubrovnik - vattenfontäner och marknad / drinking fountains and fruit market
Glöm inte att dricka vatten! Jag tycker det är bra gjort av Dubrovnik att ha vattenfontäner här och var med härligt kallt dricksvatten. Ingen behöver törsta och man behöver inte köpa på sig en massa plastflaskor. Nog för att kranvattnet i övrigt också ska vara helt ok att dricka, men om man nu är lite nojig. Man kan även passa på att svalka av ansiktet eller kyla ner handlederna, för att motverka värmeslag.
 
Bilden till höger från en liten marknad jag hittade. Härliga bär och frukter. Turistpriser, men så goda körsbär de hade!
 
sevärdheter i Dubrovnik, Kroatien
En av de större och öppnare gatorna. Även mer turisttätt.
 
kyrkor i gamla stan, Dubrovnik
Till vänster en gammal igenbommad liten kyrka, eller kapell..? Såg liknande byggnader lite här och var. Till höger skymtar man Katedralen i Dubrovnik (Jungfru Marie himmelsfärd katedral).
 
pigeons / doves in Dubrovnik, Croatia
Det var intill fruktmarknaden jag nämnde tidigare som jag reagerade på att det satt så många duvor på taken. Det skulle snart visa sig varför, då de plötsligt flög upp och började cirkulera i luften. Och innan jag vet ordet av landar de allihop på marken och jag står mitt i det hela så fick så lov att flytta på mig. Orsaken? Det var tydligen en matningssession på gång, som jag antar sker vid en viss tidpunkt på dagen. Vilken lyckad tajmning att jag råkade vara där just då!
 
handcraft in Dubrovnik, Croatia- tablecloth embroidery
Vackra hantverk till salu.
 
Buza Bar with a view in Dubrovnik old town
Jag fick syn på en skylt som utlovade kalla drinkar med vy, så ditåt styrde jag såklart stegen. Jag kom fram till Buza Bar där man kunde sitta och se nerför klipporna och ut över havet och smutta på något gott, jag valde en Schweppes bitter lemon, så gott och fräscht! Längre ner fanns även en simplats där man kunde hoppa från klipporna ner i vattnet. Inget för mig dock. Så avslappnande och härlig plats alltså! Det var rätt så fullt, men samtidigt tror jag inte att den stora majoriteten av turister överhuvudtaget hittar hit..? Åtminstone får jag själv intrycket att de flesta håller sig till huvudstråken i gamla stan.
 
Dubrovnik, Kroatien kvällstid
Och så avslutar jag med ett par bilder från kvällen jag anlände till Dubrovnik. Staden är fantastisk även i kvällsskrud!
 
Vad föredrar du när du turistar, de små söta gränderna eller de större stråken med maffiga och imponerande byggnader? För min del vinner nog gränderna för det mesta.
Taggar: Balkan trip, Dubrovnik, Kroatien, balkan, reseinspo, sommarresa;