bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Stränder i Australien - från östkust till västkust

Australien har fler stränder än något annat land, över 10 000 stycken sägs det. Det sägs också att om man skulle besöka en ny strand i Australien varje dag, så skulle det ta över 27 år. Jag vet inte hur många stränder jag såg under min nio månader långa resa i Australien, men ur detta perspektiv var det sist och slutligen inte så många. Om jag dessutom bantar ner mina upplevda stränder till en bråkdel, så har vi kvar stränderna som jag valt ut till detta inlägg.
 
Jag har valt ut närmare 40 stränder som man hittar längs med Fastlandsaustraliens kust - från Melbourne norrut längs östkusten och via Darwin, sedan vidare neråt längs med västkusten till Perth. Vilken strand i Australien är din favorit, eller vilken strand skulle du helst vilja besöka?
 
MELBOURNE
På bilden nedan ser du en av många surfarstränder på Phillip Island. Från centrala Melbourne kör man dit på ett par timmar.
Stränder som man når med stadens bussar är till exempel Brighton Beach med sina kända färgglada strandskjul, och mindre kända Half Moon Beach som bjuder på riktigt klart vatten och vackra rostfärgade klippor i ändan av sandstranden.
 
stränder i Victoria, Australien. Surfarstrand på Phillip Island
stränder i Melbourne, Australien - Brighton Beach
finaste stränderna i Melbourne, Victoria - Half Moon Beach
 
SYDNEY
Denna stad bjuder på hur många fantastiska stränder som helst, stora som små. Nedan listar jag några av stränderna jag själv hann med. Här finns alla mina inlägg från Sydney.
 
- Bondi Beach, klassikern som man inte kan missa.
Tamarama Beach, en av stränderna man passerar längs med promenaden Bondi to Coogee.
Murray Rose Pool, en strand med inhägnat simområde för större säkerhet. Ligger på hyfsat promenadavstånd från Kings Cross.
- Småstränderna längs fina vandringsleden Hermitage Foreshore Track var mina favoriter - lugna, mysiga och så gott som folktomma.
- Watsons Bay hade också fina stränder såsom Camp Cove Beach och Lady Bay Beach. Man kan med fördel fortsätta vandringen från Hermitage Foreshore Track till denna udde.
 
stränderna du måste se i Australien - Bondi Beach Sydney
Sydneys finaste och lugnaste stränder - Lady Bay Beach vid Watsons Bay
vackra lugna stränder turistfria - Sydney Australien
 
BYRON BAY
Här besökte jag förstås huvudstranden Byron Beach, men även småstränderna längs med Cape Byron walking track. Här finns mina inlägg från Byron Bay.
 
Stränder Australiens östkust - Byron Beach i Byron Bay
vackra lugna stränder i Byron Bay hittas längs med Cape Byron walking track
 
NOOSA
Här rekommenderar jag speciellt de små gulliga stränderna längs med kustvandringen i Noosa National Park. Här har jag bloggat om Noosa.
 
stränder östkusten Australien - Noosa
fina stränder i Noosa, Queensland / Sunshine Coast - hittas i Noosa National Park
 
FRASER ISLAND
Typ hela ön är ju nästan en enda lång strand, delar av strandremsan funkar dessutom som en highway. Förutom de vilda kuststränderna så är även Lake McKenzie mycket besöksvärd och framför allt unik med sin vita kiselsand och färgskiftande vatten. Här har jag bloggat om Fraser Island.
 
Fraser Island, sandön med vidsträckta stränder - Queensland / östkusten Australien
Lake McKenzie - sevärdheter på Fraser Island, Australiens östkust
 
WHITSUNDAY ISLANDS
Den mest kända stranden i denna skärgård är förstås Whitehaven Beach. Tyvärr var den inte så vacker när jag var där på grund av cyklonen Debbie som kort före hade dragit över öarna, men sanden var fortfarande enastående vit och fin.
 
kritvit sand på Whitehaven Beach, Whitsunday Islands, östkusten Australien
 
MAGNETIC ISLAND
Här gillade jag Horseshoe Bay som låg nära mitt bungalow-hostel, samt West Point som är en väldigt bra strand för att njuta av solnedgången. Här har jag bloggat om Magnetic Island.
 
stränder östkusten Australien - Horseshoe Bay Magnetic Island, Queensland
stränder östkusten Australien - West Point Magnetic Island, Queensland
 
MISSION BEACH
Denna ort förknippar jag med exotiska kokosnötpalmkantade stränder. Fast man gör klokast i att inte simma här, pga hajar, krokodiler och maneter.
Här har jag bloggat om Mission Beach
 
stränder med palmer vid Australiens östkust - Mission Beach, Queensland nära Cairns
Australiens vackraste stränder - Mission Beach, Queensland östkusten
 
CAIRNS
Inne i själva stan kan man inte simma i havet. Även vid de fina Northern Beaches som ligger strax norr om staden ska man vara mycket försiktig - emellanåt har man observerat krokodil i vattnet vid bl.a. Palm Cove. Jag har för mig att det finns åtminstone ett ställe där man kan simma någorlunda tryggt inom en nätinhägnad, men ärligt talat tyckte jag inte att vattnet såg så lockande ut. Jag var fullt nöjd med att hållas på torra land och promenera längs de palmkantade stränderna som avlöste varann. Här har jag bloggat om stränderna och annat man kan göra i Cairns
 
stränder nära Cairns, Queensland, Australien - Northern Beaches
 
NORR OM CAIRNS
När man lämnar stadsgränserna och fortsätter norröver så når man snart Wangetti Beach. Tyvärr såg jag enbart denna strand från ovan (Rex Lookout), men vilken vy sen!
I och kring Daintree nationalpark finns bland annat fantastiska Cape Tribulation och Thornton Beach. Här gäller samma sak som har gällt sen vi anlände till Mission Beach. Skippa vattnet om det inte finns ett nät att simma innanför. Och kom ihåg att nätet inte garanterar att man inte kan råka ut för en försvinnande liten, men dödlig manet. Här har jag bloggat om Daintree med omnejd.
 
vackraste stränder i norra Australien - Wangetti Beach sett från Rex Lookout - Queensland nära Cairns
vackraste stränderna vid Daintree: Cape Tribulation och Thornton Beach
 
DARWIN
Även landets nordligaste stad erbjuder vackra se men inte simma-stränder. Eller jo, folk simmade faktiskt i Recreation Lagoon bredvid Wave Pool, men den stranden var kanske inte så ljuv för ögat.
 
Mindil Beach är platsen för stadens härliga Mindil Beach Sunset Markets där fokus ligger på street food från olika matkulturer. Och själva platsen är underbar för just solnedgångshäng. Folkmassorna säger en hel del om platsens popularitet.
 
Även Fannie Bay är en fin kustremsa att vandra längs. Där var jag ensam mest hela tiden.
Här har jag bloggat om strandupplevelserna i Darwin.
 
Darwins bästa strand - Mindil Beach
stränder och kuster i Darwin, vackra Fannie Bay
 
VÄSTKUSTEN
Så kommer vi till den del av landet där jag upptäckte allra flest stränder. Denna delstat vill man inte missa om man älskar stränder, hav och snorkling. Ett litet axplock följer nedan.
 
EIGHTY MILE BEACH
Eighty Mile Beach är en 220 kilometer lång strand där det verkar vara rätt så populärt att fiska. Man kan också bara promenera omkring och upptäcka spännande fynd som t.ex. rester av uppspolad haj, snäckor och gelévarelser.
 
Västra Australiens bästa stränder - Eighty Mile Beach
 
Några andra speciella stränder jag sett som ligger mellan Eighty Mile Beach och Monkey Mia är:
- Oyster Stacks som är en riktigt bra plats för snorkling från stranden - här såg jag många intressanta djur från sjögurkor och neonblå sjöstjärnor till revhaj och blåfläckiga rockor.
Turquoise Bay (se bilden nedan)
- Bills Bay, som man enbart når med fyrhjulsdriven bil eftersom man ska passera mjuka sanddyner för att ta sig hit. Egentligen var det sanddynerna som gjorde denna plats speciell.
 
Vackra stränder i Western Australia - Turquoise Bay
Bortgömda stränder längs Australiens västkust - Bills Bay (obs 4wd)
 
SHARK BAY
Detta världsarvsområde bjuder på mycket skönhet. Här kan jag tipsa om t.ex.:
- Monkey Mia som är känt för sina halvtama delfiner. 
- South Gregories
- Cape Peron där vi fick se fiskjagande delfiner alldeles vid strandkanten, samt bevittna en otroligt fin pastellfärgad solnedgång.
- Shell Beach, en 60 kilometer lång strand som består helt och hållet av snäckor. Varning för att det gör ont att gå barfota här.
 
bästa platserna Western Australia - Cape Peron - Francois Peron national park
de mest sevärda platserna i Western Australia, Australien - Francois Peron nationalpark (obs 4wd)
unika stränder i Australien - Shell Beach Western Australia som bara består av snäckor
 
Mellan Shark Bay och Perth stannade vi till bl.a. vid:
- The Blue Holes, Kalbarri - en annan snorklingplats.
- Thirsty Point, Cervantes - stranden med det fantastiskt turkosa vattnet. Se bilden nedan.
- Wedge Island - en av de vitaste stränderna jag sett. Man kunde även köra med 4WD på denna strand. Se andra bilden nedan.
 
turkost hav och vit sand i Western Australia: Thirsty Point Cervantes
vita stränder nära Perth Western Australia - Wedge Island
 
ROTTNEST ISLAND
Utanför Perth finns denna fantastiska ö som förutom sina vackra stränder främst är känt för sin unika quokka-population. Även kallat kortsvansvallaby och hör alltså till kängurusläktet trots att de ser ut som en blandning av nallebjörn och stor råtta. Med sina selfievänliga leenden är de iallafall fantastiskt söta och dessutom är de väldigt oskygga. Här har jag bloggat om Rottnest Island.
 
Perths viktigaste sevärdheter - Rottnest Islan
quokkas på Rottnest Island, Perth, Australien - must-see i Western Australia
Taggar: Australien, resebloggar, reseinspo, resor, restips, stränder;

Kommentera inlägget här :