bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 klimatsmarta vanor

 
 
Det har varit mycket klimatfunderingar i sociala medier på sistone. Därför kom jag på idén att lista fem klimatsmarta vanor som jag själv, mer eller mindre, försöker tänka på i vardagen och i resesammanhang. Jag är absolut inte perfekt och behöver definitivt göra bättringar själv vad gäller klimatsmart tänk, men just därför är det väl bra att belysa detta ämne!
 
1. Ta cykeln ibland
Jag säger ibland för att jag utgår från mig själv som bor på landsbygden och är beroende av bil då kollektivtrafiken inte är så mycket att skryta om och vi inte har all service vi behöver inom cyklingsbara avstånd. Men visst kan jag ju ta cykeln till t.ex. gymmet och ibland även till jobbet då vädret är ok och jag inte har obekväma arbetstider. Min samarbetspartner har ett bra utbud på t.ex. damcykel, herrcykel samt trekkingcykel som kanske vore ett alternativ för de som även gillar att vistas i naturen och vill ut på cykeläventyr.
 
2. Minska köttkonsumtionen
Många konsumerar onödigt mycket kött. Man måste kanske inte bli helvegetarian ur klimatsynpunkt, men man kan fundera kring egna konsumtionen och testa 1-2 vegetariska dagar i veckan om man är nybörjare vad gäller vegetarisk kost. Jag köper sällan köttprodukter hem, dock äter jag en del kött på jobbet då det serveras.
 
3. Använd vattenkokare vid uppvärmning av vatten vid matlagning
Detta har jag gjort under lång tid utan att ens förstå att jag varit klimatsmart! Jag har bara tänkt på tidseffektivitet, men tydligen sparar man på energiförbrukningen också
 
4. Kasta inte mat i onödan
Jag är rätt bra på att planera matinköp och minimera svinn. Om jag äter på restaurang där det serveras för stora portioner kastar jag tyvärr mat ibland, men jag äter förvisso sällan ute. Man ska heller inte stirra blint på bäst före-datum utan använda bondförnuft.
 
5. Överväg alternativ till flyg / flyg smartare
Nu känner jag inte direkt att jag kan uppmana till att sluta flyga, eftersom det inte är något jag kan stå för själv. Men överväg att ibland helt eller delvis använda andra transportmedel, resa under en längre tid istället för många weekendtrips med flyg, variera långresan till fjärran länder med en resa till ett närliggande land eller inrikesresa. 
 
Bidra gärna med fler klimatsmarta tips i kommentarfältet!
Taggar: hållbar utveckling, klimatsmart;

Göteborgs skärgård - en tur till Styrsö

Förutom att se sig runt i själva staden tycker jag också att man ska göra en liten tur ut till Göteborgs skärgård. Min kompis som just nu bor och jobbar i Göteborg tog med mig till mysiga Styrsö, med trevliga små hamnar, gulliga trähus, avkopplande promenadleder, 1700-talskyrka och ett och annat café. Nedan följer bilder från de några timmar vi spenderade på ön.
 
hitta idyllen på Styrsö utanför Göteborg
Vi började med att promenera en bit längs med vattnet.
 
sevärdheter i Göteborg - Styrsö i Göteborgs skärgård
idylliska Styrsö i Göteborgs skärgård
natursköna och harmoniska Styrsö, Göteborg skärgård
Efter ett tag fortsatte vi inåt ön, på lugna promenadvägar genom lövskog. Kompisens söta tax Tore fick också följa med på utflykten.
 
Stora Rös, Styrsös högsta punkt och utsiktsplats, Göteborg
Till slut hittade vi fram till Stora Rös som är öns högsta punkt. Dags för lite turistiga bilder.
 
charmiga hus på Styrsö, Göteborg
Efter lite medtagen lunch som vi åt där uppe började vi i sakta mak söka oss tillbaka till startpunkten. Vi tog nu en rutt genom ett befolkat område och beundrade alla gulliga små hus.
 
sightseeing in Gothenburg - pretty houses on Styrsö island
vardagsliv på Styrsö, Göteborgs skärgård - katt som vaktar
Jag träffade inte på en vakthund, men däremot en vaktkisse som såg till att inga obehöriga skulle ta sig in på gården obemärkt.
 
Göteborg, Styrsö, 1700-tals kyrka
Här har vi den lilla 1700-talskyrkan.
 
tips på café på Styrsö i Göteborgs skärgård - Styrsö Kryddgård
Vi avslutade med att fika lite på Styrsö Kryddgård - jag valde en rawcake och en lemonad.
 
utflyktsmål när man är i Göteborg: Göteborgs skärgård
Så kom färjan för att hämta oss tillbaka till fastlandet. Om du har exempelvis en 24 timmars biljett för att använda stadens kollektivtrafik gäller även dessa färjor, om jag inte minns helt fel.
 
things to do in Gothenburg - take a ferry to the archipelago
 
Har du varit ut till någon av öarna i Göteborgs skärgård?
Taggar: Göteborg, Scandinavia Tour, Västkusten, semester, sommarresa;

Magnetic Island - historisk vandringsled, djurupplevelser och solnedgång

Forts Walk i Magnetic Islands nationalpark är en enkel vandringsled på 4 km som förutom vackra vyer och djurliv även erbjuder rester och gamla befästningar från Andra världskriget. Passar alltså både den med intresse för historia och den som helt enkelt uppskattar att röra sig i vackra miljöer och kanske få syn på någon fågel, wallaby eller koala. Jag hade fått höra att detta var en av de säkraste platser att få se koalor i det vilda. Men jag såg inte ett ynka exemplar på hela ön, med undantag för en koala i fångenskap... Såg faktiskt typ inga djur alls längs denna vandringsled av någon anledning. Jag måste haft otur. Tur att det fanns gott om fåglar och wallabies kring våra bungalows åtminstone!
 
The Forts Walk, Magnetic Island, Queensland, Australia
Vad sägs om denna vy, helt ok va?
 
Walking tracks on Magnetic Island - historical Forts Walk
Magnetic Island - paradise island on Australian East Coast
Här och där hela rösen med stora stenbumlingar, något som är speciellt kännetecknande för denna steniga ö.
 
historical WWII building on the Forts Walk, Magnetic Island
Någon gammal bunker av något slag. Kikade in för att se om det bodde några fladdermöss där, men det var lika tyst som i en grav.
 
historiska platser i Australien från Andra världskriget - Magnetic Island
Ett gammalt litet fort som jag tror är beläget på öns högsta punkt. 
 
djur i Australien - koala, Magnetic Island
Här har ni en bild på min inte så värst fria koala. Tur att jag iallafall fått se äkta vilda koalor på annat håll. 
 
ormar i Australien - pytonorm
Ja jag ska väl inte smyga med att jag besökte den småskaliga djurparken som fanns i anslutning till min hostel-resort. Det ingick i priset för mitt Magnetic Island-paket hur som helst. Där fanns förutom ett par koalor några arter av reptiler och ett par fåglar. Men småskaligheten bidrog till att det hela inte kändes som ett misskött ställe. Eller så är det bara jag som försöker lätta mitt samvete. Här ovan fick jag hålla i en pytonorm (black-headed python).
 
djur i Australien - klippkänguru / rock wallaby
Klippkänguruer fick man se gott om i det vilda. Vi hade fått mat som sades vara särskilt lämpligt för wallabies, men en del matade dem med morötter istället... Säkert uppskattat av de små liven, men antagligen inte deras optimala föda. Bara för att de gillar det betyder det inte att det är bra för dem. Nå hur som helst, fantastiskt sympatiska djur!
 
fåglar i Queensland, Australien - bush-stone curlew / stylttjockfot
Den angra fågeln - stylttjockfoten (bush stone-curlew) - är inte lika sympatisk, men rolig är den i alla fall då den är så lättretad och börjar morra åt en för att man står lite för nära.
 
sunset viewpoint on Magnetic Island - West Point
West Point är en bra plats för att beundra solnedgången, det var en del folk som samlats här när vi dök upp i sista stund och mötte synen ni ser på bilden ovan. Ja, med vi så menar jag ett litet gäng från Fraser Island, jag fick hänga med dem en kväll i deras hyrda Mini Moke. Rätt roligt att köra omkring med dem på ön.
 
Solnedgång på Magnetic Island, Australien
Någon stod och fiskade i solnedgången. Undrar om han fick napp till slut.
Taggar: Australien, East Coast, Magnetic Island;