bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vet du vad skogsbad är?

Skogsbad har varit ett självklart ord i mitt liv i några år nu. Men jag märker att alla inte är bekanta med begreppet. Därför tänkte jag gå in lite på detta tema - vad det innebär och vad skogsbad är för mig.
 
skogsbad - naturterapi
 
Vad är skogsbad och hur skogsbadar man?
 
Konceptet härstammar från Japan där man på 80-talet ville motverka förtida död på grund av utarbetning och stress. Detta typ av naturterapi kallas där Shinrin-yoku och idén har nu spridits över världen. Enkelt sagt innebär skogsbad att man vistas i skogen i syfte att ta det lugnt och "bada" i de sinnesintryck man hittar där. Man ska inte se det som en motionsrunda, utan man ska gå i långsam takt, sätta sig ner om man känner för det. Man ska ta sig tid att stanna upp och bara vara, lyssna, lukta. Man kan smaka och känna på saker. Hur känns marken du går på? Detta hjälper en att vara här och nu, och tänka mindre på vad som varit eller vad som komma skall. 
 
Man måste inte nödvändigtvis bege sig in i djupa skogar. Att gå till en lugn park eller någon annan plats där det finns natur och grönska är absolut bättre än ingenting, om man känner att det är besvärligt att ta sig till riktig natur. Men ju naturligare natur, desto bättre.
 
skogsterapi i form av skogsbad
Att krama träd känns bra för själen och lugnar ens sinne.
 
Varför är det bra att skogsbada?
 
Att vistas i naturen överlag är bra för hälsan, men i synnerhet skogsbad har en avstressande effekt. Det motverkar också aggressivitet och depression, samt kan stärka vårt immunförsvar. Andra effekter som skogsbad för med sig är reglerat blodtryck, bättre sömn, mer energi samt bättre koncentration och minne.
 
Jag hittade en intressant artikel från 2017 om Sibbo kommun i Finland som började ordinera skogsterapi för att förebygga sjukdom och minska på medicinering. Så detta är inget flum, utan forskare kan faktiskt styrka samband mellan vistelse i natur och bättre hälsa.
 
skogsbada i naturen - bra för hälsan
 
Hur skogsbadar jag?
 
Jag har kanske inte skogsbadat helt fullt ut, men egentligen sysslade jag med någon form av skogsbad innan jag ens hade hört talas om det. Jag har aldrig riktigt gillat att motionera i skog eller spendera timtal med att plocka bär, utan har snarare gått ut i skogen för att "umgås" med den. Jag vill gärna vara själv i skogen och känna mig som en naturlig del av den. Känna på bark, smaka något blåbär, dra fingrarna genom högväxt gräs. Lyssna på fåglar, observera spår av djur. Sätta mig ner i en skogsdunge och låta solen värma mitt ansikte. Sätta mig en stund på en sten eller stubbe med en temugg. Kanske stå och krama ett träd en stund.
 
Ett misstag jag gör är att jag gärna fotar med min mobilkamera under dessa promenader. Men fotografering är förvisso också en sak jag mår bra av när lusten faller på. Jag kunde ändå bli bättre på att låta telefonen vara, och enbart fota om jag verkligen hittar något speciellt eller blir särskilt inspirerad av något jag ser.
 
Har du hört talas om skogsbad? Har du testat på det själv?
 
 

19 kyrkor i världen

I höstas bloggade jag om 14 kyrkor som jag sett i Finland. Däribland Finlands minsta stenkyrka (som verkligen är pytteliten!), vackra medeltida kyrkor och en av Finlands bäst bevarade, och sötaste, träkyrkor från 1700-talet.
 
Naturligtvis behövs då också ett inlägg om nitton kyrkor som jag sett utomlands! Vilka kyrkor har du sett utomlands som du tyckte var en upplevelse? Har du sett någon av kyrkorna som jag listar nedan?
 
KROATIEN, DUBROVNIK
Helige Ignatius kyrka (Crkva svetoga Ignacija / Church of St Ignatius).
En av många vackra kyrkor i Dubrovnik, från 1725. 
churches in the world - Church of St Ignatius, Dubrovnik, Croatia
 
KROATIEN, SPLIT
Sankt Nikolaus-kyrkan på Marjan-kullen (Crkva svetog Nikole / Church of St. Nicholas)
Detta är en liten söt romansk kyrka som hittas uppe på Marjan-kullen. Byggnadsår kan vara 1219, men enligt vissa källor kan den ha funnits redan på 1100-talet eller tidigare.
 
Sankt Domniuskatedralen (Katedrala Svetog Duje / Cathedral of Saint Domnius)
Denna katedral uppfördes som ett mausoleum år 305 och började användas som kyrka på 600-talet.
Ett världsarv som sägs vara en av Europas äldsta katedraler som fortfarande är i bruk och som behållit sin ursprungliga struktur.
churches in the world - church of st nicholas, Split, Croatia
churches in the world - Cathedral of Saint Domnius, Split, Croatia
 
TJECKIEN, PRAG
Jungfru Maria kyrka framför týn (Týnský kostel / Church of Our Lady before Týn)
Denna fina kyrka reser sig upp över de söta byggnaderna i Prags gamla stad. Den började byggas 1365 enligt Google och bäst ser den ut i "ögonhöjd" från utsiktsplatsen uppe i Old Town Hall.
 
Vituskatedralen i Pragborgen(Katedrála svatého Víta / St Vitus Cathedral)
Denna maffiga katedral började byggas 1344 men i samband med krig blev det en lång paus i bygget. Kyrkan som är i gotisk stil invgides slutligen först år 1929. Jag bjuder på hela två bilder från den mäktiga byggnaden.
churches in the world - prague czech republic - most beautiful churches
churches in the world - prague czech republic / prag tjeckien - st vitus cathedral / vituskatedralen pragborgen
 
TENERIFFA, CANDELARIA
Candelariabasilikan (Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria / Basilica of Candelaria)
Innan denna neoklassiska kyrkobyggnad från 1959 kom till så har det funnits många andra kyrkobyggnader på detta område. Enligt legenden ska två guancher (ursprungsfolket på Teneriffa) på 1390-talet ha sett en jungfrustaty på en strand nära orten Candelaria. Därför blev denna plats senare Kanarieöarnas viktigaste helgedom som är vigd åt Jungfru Maria, också kallad Jungfrun av Candelaria som förklarats som beskyddarinna av Kanarieöarna.
churches in the world - basilica of candelaria, tenerife, canary islands
 
BOSNIEN, NÄRA MOSTAR
Žitomislić klosterkyrka
De ursprungliga klosterbyggnaderna var från början av 1600-talet, men allt var totalförstört efter 90-talets krig. År 2005 var klosterbyggnaderna återuppförda. Jag älskar den färgglada interiören.
churches in the world - zitomislic kloster nära Mostar, Bosnien
 
TYSKLAND, BAYERN
Random minikyrka
En av de minsta kyrkorna jag någonsin sett fotade jag i Bayern under en roadtrip år 2008. Trots att en närliggande by finns skyltat på bilden så har jag inte i efterhand lyckats komma underfund med vad just denna minikyrka eller kapell heter.
churches in the world - tiny miniature church in Bavaria, Germany
 
NORGE, OSLO
Gol stavkyrka vid Norsk Folkemuseum
Från början byggd i Gol 1157–1216, men hotades i lite modernare tid rivas och räddades då till Oslo där den nu står i stadens stora friluftsmuseum. Återuppbyggnaden i Oslo skedde år 1885. Så tacksamt att någon insåg värdet i att bevara en så fantastisk och historisk byggnad!
churches in the world - Gol stave church in Oslo, Norway
 
DANMARK, KÖPENHAMN
Vor Frelsers Kirke
Byggnadsår: 1696
Denna kyrka i barockstil hör till de ovanligaste kyrkorna jag sett. Jag trodde knappt mina ögon när jag först såg tornspiran på håll - som man förresten kan gå uppför på utsidan. Det vågade dock inte jag mig på för jag tyckte det såg lite läskigt och blåsigt ut där uppe. Det är väldigt roligt när man hittar oväntade sevärdheter som inte fanns på ens bucket list sedan innan. Även kyrkans insida bjuder på ett par inslag som jag inte riktigt hade förväntat mig.
 
Frederiks kirke / Marmorkyrkan
Denna rokokokyrka från 1894 ger ett väldigt ståtligt intryck med sin stora kupol (den största kyrkliga kupolen i Norden). Ytterst fotovänlig är den också.
churches in the world - Vor Frelsers Kirke, Copenhagen Köpenhamn
churches in the world - Copenhagen Denmark / Marmorkyrkan i Köpenhamn
 
TYSKLAND, BERLIN
Kejsar Wilhems minneskyrka (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche / Kaiser Wilhelm Memorial Church)
Dessa ruiner är vad som blev kvar efter en bombräd under andra världskriget. Innan dess var det en betydligt ståtligare byggnad och på den tiden dessutom en av Berlins högsta byggnader på 113 meter.
churches in the world - Kaiser Wilhelm Memorial Church, Berlin Germany
 
MONTENEGRO, KOTOR
Church of Our Lady of Remedy (Crkva Gospe od Zdravlja)
Denna kyrka från 1518 kan nås genom en vandring uppför ett antal trappsteg och bjuder på en oslagbar vy.
 
Saint John (Sveti Jovan / Sveti Juraj)
Jag har inte hittat så mycket info om denna lilla övergivna bergskyrka, men jag hittade den på google maps och tog mig dit genom en fönsterlucka uppe på fortet. Kanske detta en gång varit en gullig liten by intill Kotor, men nu verkade det knappt bo någon däromkring längre. Med undantag av ett par enstaka caféinnehavare som eventuellt bor där året runt. Kanske det inte lockar så många att bo här med tanke på att det enbart går att komma upp hit till fots.
churches in the world - Kotor Montenegro
 
TYSKLAND, REGENSBURG 
Regensburg domkyrka (Regensburger Dom / Regensburg Cathedral)
Detta är ett iögonfallande landmärke i denna stad. Katedralen är från år 1520 och är ett av Bayerns viktigaste gotiska arkitekturverk.
churches in the world - Regensburg Cathedral, Germany
 
AUSTRALIEN, SYDNEY 
St Mary´s Cathedral
Där denna katedral står fanns tidigare det första katolska kapellet i Australien. Byggnaden är inspirerad av gotisk stil och medeltida europeiska katedraler. Katedralen är byggd i lokal sandsten och färdigställdes 1882 efter att den tidigare kyrkan brandhärjats.
churches in the world - St Marys cathedral in Sydney, Australia
 
AUSTRALIEN, PERTH
Trinity Uniting Church
Detta är en av Perths äldsta kyrkobyggnader och hör till de få kvarvarande 1800-tals kolonialbyggnaderna i staden. Väldigt häftig syn där den nu står ihoptryckt mellan moderna skyskrapor.
churches in the world - Trinity Uniting church in Perth, Western Australiachurches in the world -
 
ISRAEL-PALESTINA
JERUSALEM
Den heliga gravens kyrka (The Church of the Holy Sepulchre)
Det känns ganska häftigt att ha besökt en av de allra viktigaste helgedomarna inom kristendomen - mitt inne i den religiösa smeten i Jerusalems gamla stad. 
Den heliga graven där Jesus sägs ha återuppstått från de döda ligger inuti denna kyrka som byggdes år 335 och därmed hör till världens äldsta kyrkor.
 
BETLEHEM, VÄSTBANKEN
Födelsekyrkan (Church of the Nativity)
Ungefär lika gammal som Den heliga gravens kyrka är denna som står över den grotta som enligt traditionen är Jesu födelseplats. Uppförd någon gång under 300-talet och en av världens äldsta kyrkor som dessutom fortfarande är i bruk.
churches in the world - The Church of the Holy Sepulchre, Jerusalem
churches in the world - Church of the Nativity, Betlehem, West Bank Palestine
 
 
Taggar: reseinspo, reseminnen, resigt, resor, restips;

Iskonst i Oravais

Under en av vinterns kallare och vackrare perioder uppstod en del härlig iskonst i Oravais. Ett fenomen som spridit sig runtom i Finland är initiativen att skapa härliga färgglada isslott eller ispalats. Allmänheten hjälps åt att få dessa isslott att växa till sig genom att bidra med egna isblock (fruset vatten i mjölkkartonger), som gärna får vara färgade eller innehålla olika naturmaterial som t.ex. blommor och kottar.
 
En jättehärlig grej tycker jag, även om isslottet vid Fjärdsändan i Oravais inte hann växa till sig så mycket innan vi fick en varmare period och allt smalt bort.. Men det är ju lite det som är grejen med iskonst också, att det bara är tillfälligt. Fast lite väl kortvarigt tyckte jag ju det blev. Jag har inte kollat läget där nu, men tror att det är ett nytt isslott på gång nu då vi igen haft kallare väder.
 
isslott i Oravais, Finland - frusna färgglada isblock
Såhär såg isslottet ut då jag förde dit mina bidrag. Tror tyvärr inte det hann bli så präktigt eftersom jag vill minnas att vädret svängde bara ett par dagar senare. Om du till exempel googlar "isslott Finland" så hittar du några andra vackra ispalats från andra orter.
ispalats i Finland (Oravais) - färgglada isblock
iskonst i Oravais vinter 2021
På platsen fanns inte enbart isslottet, utan även lite annan fin iskonst som skapades alla hjärtans dag till ära - kärlekstema med andra ord.
iskonst i Oravais, Österbotten - rosor i is
iskonstellation i Oravais, Vörå
iskonst Oravais alla hjärtans dag
iskonst i Oravais byainitiativ
fotoidé fototips - naturens iskonst
Is i sig är ju ett konstverk också - naturens egna konst. Jag tog ett par närbilder på hur isen ser ut inuti de frusna blocken.
fotoidéer: iskonst - inuti en iskub
 
Har du sett någon iskonst? Kanske till och med varit med och skapat konsten själv?
 
Taggar: Oravais, Vörå, this is finland, vintertips, Österbotten;