bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fantasiresor i köket - Italien

Förra gången jag fantasireste i köket var destinationen Indien, nu valde jag att bege mig till Italien. Jag har bara ätit cannelloni en gång tidigare och nu tyckte jag det var hög tid att jag testade laga det själv. Det är en cylinderformad pasta som man fyller med något gott. Lite lasagnekänsla, men i form av rullar istället. Jag utgick delvis från receptet på paketet, men jag ville ha ett vegetariskt alternativ så det blev sist och slutligen en egen version. Mamma mia, så nöjd jag blev med denna maträtt - jag njöt av varje tugga!
 
 
Jag noterade inga exakta mängder, men nedan följer listan på allt som jag la i min cannelloni, samt beskrivning hur jag gjorde den.
 
- cannelloni-rullar
- färska champinjoner
- gullök och vitlök
- basilika
- smulad buljongtärning
- chiliflingor
- maletköttkrydda
- tomatkross
- matlagningsgrädde
- riven ost och grana padano
 
Hacka champinjoner fint, hacka även gullök, vitlök och några blad färsk basilika.
Fräs först upp löken en aning, sedan vitlöken och champinjonerna tillsammans med smulad buljongtärning. Häll i tomatkross och blanda i basilikan, lite chiliflingor och maletköttkrydda. Häll sedan i matlagningsgrädde och koka upp. Jag la dessutom i lite grana padano och riven ost som fick smälta i såsen. Jag fyllde cannelloni-rullarna med såsen som inte bör vara för rinnig och radade dem i en ugnsform. Jag hällde resten av matlagningsgrädden och tomatkrossen över alltsammans och toppade med ytterligare lite grana padano och en hel del riven ost innan det åkte in i ugnen. Ca. 20 minuter i 225 grader och så var det färdigt. Man kan gärna dekorera med några basilikablad och ytterligare lite grana padano. Buon appetito!
 
 
Har du någon italiensk favoriträtt?
 
 
Taggar: fantasiresa, italiensk mat, matlagning, matrecept;

Semestertider - så här tänker resebloggare spendera sommaren 2020

Man skulle kanske tro att en resebloggare skulle deppa ihop inför sommar 2020, men jag tycker de flesta verkar hålla humöret uppe och göra det bästa av situationen. Själv känner jag mig rentav peppad inför att upptäcka Österbotten och Finland i år. Jag tänkte sammanfatta några resebloggares sommarplaner i detta inlägg, men vi kunde ju börja med mina egna planer och förhoppningar.
 
Jag hoppas på några roadtrips och camping i både bil och tält. Främst satsar jag på Österbotten, men även utanför landskapet. T.ex. vandring i Helvetinjärvi nationalpark nära Tammerfors står under planering. Jag har tänkt mig att bila ner till åtminstone Kristinestad och hälsa på vänner på vägen. Jag vill även bila upp till Kalajoki, möjligtvis ända till Uleåborg, och se lite annat på vägen dit också. Och så vore det roligt att roadtrippa rakt österut och se sig om lite i de trakterna. Bara min gamla trotjänare håller ihop.
 
Jag vill även se nya platser ännu närmre hemorten, t.ex. Purmo och Kokkola-trakten. Jag vill vandra några till av Österbottens vandringsleder och jag vill campa bland annat på Sommarö. Jag vill även hitta fler fina och annorlunda kyrkor att kolla in, samt olika historiska platser. Naturligtvis vill jag även vara hemma och ta det lugnt för mig själv, och umgås med nära och kära däremellan. I augusti hoppas jag att en väns bröllop kan få bli av. Jag hade även hoppats på att kanske kunna åka över till Sverige en sväng i augusti men det känns tyvärr inte så lovande. Det känns också lite osäkert om vi kommer få hit Sverigesläkten alls i sommar. Estland kunde eventuellt vara ett alternativ, men jag ställer ändå in mig på att jag inte kommer lämna Finland. Men det är ok det också!
 
Storsand i Monäs/Nykarleby.
 
På tal om sommar så har jag haft min första semesterdag idag, så himla skönt och vädret verkar lovande åtminstone den närmsta veckan! Jag är ledig resten av denna månad och sen har jag en till omgång semester sista halvan av augusti. På så sätt maxar jag lediga dagar ännu mer (det finns möjlighet att dryga ut semesterperioderna med ett par vanliga lediga dagar före och efter) och tror faktiskt jag kommer njuta, göra och uppleva mera än om jag har en enda lång ledighet på en gång.
 
Här följer en lista på hur en del andra resebloggare planerar att spendera sommaren:
 
Resa medvetet
har bloggat om sina sommarplaner i ABC-format. Bl.a. nämns staycation och lugnare tempo, men även bilsemester, ridläger på Hallmyra ridläger och resort, Mårdseleforsen, Fatmomakke för att lära sig mer om samerna, Höga kusten på resorna mellan nuvarande hem och föräldrahem, samt Vildmarksvägen, Sörmlandsleden och någon led i Västerbotten och Stockholmsområdet.
 
Halloj världen!
tror på rundresa i bil inom Sverige och att åka dit vädret är bäst helt enkelt. Mot slutet av sommaren tänker hon sig eventuellt en resa i Europa, exempelvis med bil. En resa till Mallorca är bokad, men den blir knappast av. Inga spikade planer.
 
4000mil
har redan hunnit med Höga kusten i sommar. De planerar även att upptäcka Norrlandskusten på väg till en familjemedlem i Gävle och göra en överraskningsresa inom Sverige då Christofer fyller 50 år. Dagsutflykter, tid på stugan och upptäcka omgivande glesbygd finns också på kartan. Samt eventuellt Hemavan istället för planerade Lofoten i Norge.
Bild: 4000mil
 
Evas restips
nämner bilsemester till bl.a. Blekinge skärgård, Toftaholm herrgård, Laholm och Varberg - de håller sig inom ca 2 h från Malmö trots att det nu är tillåtet att resa i hela landet. Fokus på charmiga boenden, vackra naturupplevelser, god mat och cykel- och vandringsleder.
 
Fd ensamma mamman
tänker utforska Stockholm lite mer och vill även återbesöka smultronställen norröver, som t.ex. Sala silvergruva, Falu koppargruva, utsikten över Siljan och från Åreskutans topp, Lapporten, Abiskofjället m.m.
 
Finally Lost´s
sommarplaner lyder i stort sett Skåne, Åhus, närområdet och yoga.
Bild: Finally Lost
 
First Morning
har inplanerat en weekend på Fredriksborgs Hotell, midsommar på Bodegan och utforska Hälsingland samt Stockholm. Kanske även Linköping och cykla längs Göta kanal.
 
Travel Grip
vill utforska södra Norrland (t.ex. Gävle, Bollnäs och golfa i Hudik). På listan står även t.ex. Hälsingegårdar kring Hassela, fjällvandring, Höga kusten samt Östersund och Åre.
 
Anngelic
tänker fortsätta fantasiresa i köket, upptäcka näromgivningarna, åka på roadtrips till Trosa och landsbygden samt satsa på self-care som manikyrer, läsa böcker, yoga m.m.
 
siktar in sig på Trysil-fjällen, Svalbard, Gripsholm och The Twist i Norge. Om det funkar senare i sommar (om man inte avråds från resor dit o.s.v.) så blir det även Kotor i Montenegro i augusti.
Bild: Ladies Abroad
 
World by Tina
ska göra en två veckors roadtrip i södra norge, från Oslo till Bergen längs med hela kusten. 
 
Lite mera rosa
tänker sig bl.a. vandringar, Ekenäs slott i Linköping, några nätter på Airbnb på Öland, Särtshöga vingård, Malmö, Östergötland skärgård, samt västkusten med bl.a. Sinnenas havsbad i Gullmarsstrand.
 
tänker bl.a. fira en lugn midsommar hemma, åka ner till sin mamma i Vetlanda med nyköpt bil, och roadtrippa några dagar inom Sverige. Vart det bär av är ännu oklart, men alternativen är antingen Västkusten, Höga kusten eller Blekinge och Skåne. Det är även planerat en weekend på Öland och lite äventyr i närområdet.
Bild: Stad till Strand
 
Vad har du för planer för sommaren?
Taggar: corona, resigt, sommar 2020, sommartips, staycation;

Närturism i Oravais - Fänrik Ståls center

En vacker dag alldeles i slutet av maj gick jag en promenadrunda till fina Fänrik Ståls center (stavas ibland Ståhls?) här i Oravais. Det började bli rätt så lummigt och jag har faktiskt inte gått omkring här under denna del av året förut så det kändes nästan som en ny upplevelse. Jag upptäckte bland annat också en stig som jag inte noterat förut.
 
Detta center omfattar området vid den historiska platsen för slaget i Oravais. Här får man ta del av krigshistoria från 1808-1809 genom byggnader, infoskyltar m.m. Centret har fått sitt namn från diktverket Fänrik Ståls Sägner av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Diktverket skildrar bl.a. just slaget i Oravais. Även trevligt att besöka fast man inte är jättefascinerad av just krigshistoria och området inhyser dessutom beställningsrestaurangen Ädelbragd - ett tips till de som vill samlas i en större grupp och få en lite annorlunda upplevelse.
Oravais historiska förening har en hel del info om området på sin webbsida, så gå gärna in där för att läsa mer.
 
utflyktsmål i Österbotten Finland - Fänrik Ståls center
Furirbostället där det emellanåt ordnas evenemang.
 
Soldattorp vid Furirbostället i Oravais, Finland
Det rekonstruerade soldattorpet som ger en inblick i rotesoldatens vardag. Man kan kika in genom ytterdörren i "farstun", men dörren till själva bostaden är låst, så jag kikade genom ett fönster istället. Ser ni hur lyckat solen råkade lysa in under stolen? Jag råkade vara där i precis rätt tidpunkt.
 
soldattorpet vid Fänrik Ståls center,Oravais, Finland
Soldattorpet befinner sig uppe i denna skogsglänta, nedanför skymtar man Furirbostället.
vackra historiska platser i Österbotten att besöka i sommar
Fänrik Ståls center Oravais, Vörå
Fänrik Ståls center, historia i Oravais, Vörå, Österbotten
Kring själva huvudbyggnaden finns även några sidobyggnader, lador och dylikt att beundra. Och så hittade jag troligtvis Oravais finaste dörr!
 
historiska sevärdheter i Österbotten - Furirbostället i Oravais, Vörå
gamla byggnader i Oravais, Furirbostället
Detta är en bastu av något slag, gissningsvis en gammaldags rökbastu?
 
krigshistoria Sverige Finland - minnesstoden vid Oravais slagfält och Fänrik ståls center
Minnesstoden står ståtligt på en hög klippa och påminner om de som föll i striderna, som ägde rum på fälten nedanför. Det sägs att general Carl Johan Adlercreutz stod här och ledde de svensk-finska trupperna i slaget vid Oravais 14.9.1808.  Då var det Sverige mot Ryssland.
 
turista i Finland - Oravais slagfält - krigshistoria Sverige och Finland
naturskönt i Oravais, Vörå, Österbotten
Harsyran trivs häromkring. Jag smakade ett par blad av ren nostalgi. Sånt där man åt när man var liten.
natur finland, harsyra
 
Vad har du gjort för små utflykter i din närmiljö på sistone?
Taggar: Oravais, närturism, staycation, this is finland, Österbotten;