bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Ny fräsch design!

Jag kände för att förnya min blogg lite grann (eller ganska mycket), bl.a. för att fira min nya kategori "Australien/Australia". Jag har dessutom varit dödstrött på den gamla som jag egentligen aldrig fick färdig, så nu valde jag en helt ny stilmall bland blogg.se's alternativ och börjar om från början designmässigt. Jag är inte helt och hållet färdig, men nästan. 
 
Det viktigaste bland de detaljer jag ännu tänkt fila lite på är att få bort den stora begynnelsebokstaven i varje inlägg eftersom det ser galet ut i de inlägg där jag börjar med en kort centrerad text, men har hittills inte kommit underfund med hur jag ska göra det. Förhoppningsvis lyckas jag luska ut det.
 
PS. Ifall ni stör er enormt på blogg.se's fula annonser högst upp så föreslår jag att ni installerar Adblocks. Funderar på att göra det själv faktiskt.
 
Så, vad tycks om min "nya" blogg?
 
 
 

Bäckishällorna - rester från bronsåldern i min hemby

En dag i juli fick jag återuppleva ett barndomsminne, då jag och ett gäng släktingar i ganska varierande åldrar (yngsta 3 år, äldsta typ 60-something?) - samt en hund - begav oss till skogs för att beskåda något vars existens kanske inte så många känner till. Någonstans i Kimo skogar gömmer sig nämligen rester från bronsåldern, i form av forngravar. Det har även gjorts utgrävningar här som visat på att det ska ha funnits ett säljägarsamhälle på den tid när strandlinjen låg ungefär 5 km från var den ligger idag (pga landhöjningen). Där min hemgård står idag guppade man alltså fram i båtar på den tiden. Läs gärna mer om denna "bronsåldersskärgård" i fotobloggen Med leriga skor.
 
Detta område kallas Bäckishällorna och förutom de väl synliga stenrösena som använts som begravningsplatser ska man även ha hittat redskap av kvarts, flinta och grönsten samt rester som tyder på att det funnits en sorts jättekyrka på området, enligt en rapport för den arkeologiska undersökning som gjordes på 80-talet. Det gjordes även utgrävningar någon gång på 90-talet, för jag har minne av att vi fick åka dit på skolutflykt mitt under dessa utgrävningar, vilket var väldigt spännande.
 
Min hemby är full av historia, som ni som följt min blogg i sommar kanske har noterat, så man har väl all anledning att vara stolt! Nedan följer ett drös med bilder från den där dagen i juli då jag senast var där:
 
Forngravar i form av stenrösen i Kimo, Österbotten
Här står jag på ett av flera stenrösen/forngravar som finns i området.
 
Kimo skogar med historia
Mossigt ställe. Längre fram går ett par exemplar från tjocka släkten :)
 
Bäckishällorna i Kimo, Oravais - ett minne från bronsåldern
Inte världens bästa fotoväder, det hade faktiskt varit bättre om det varit lite småmulet denna dag! Men Bäckishällorna har som ni ser en helt egen skylt.
 
kråkär - crowberries in the forests of Finland
Vackert kråkbärsris.
 
Forntida gravar i Bäckishällorna, Kimo, Oravais, Österbotten, Finland
En till forntida grav.
 
svamp i Kimo skogar
Jag hittade även en svamp vid en myrstack.
 
På skogspromenad i Kimo, Österbotten, Finland
Man kan undra varför detta träd har valt att växa så här krokigt?
 
En mystisk spricka med grotta vid Bäckishällorna i Kimo
Här en annan småspännande plats - ser ni sprickan i klippan?
 
Spricka i berget, Bäckishällorna, Kimo, Finland
Denna spricka är så bred att man kan gå in i den sidledes. Här lekte min pappa och hans syskon när de var små.
 
Grotta vid Bäckishällorna i Kimo
Längst in i sprickan kan man dessutom krypa in i en liten grotta..! Jag kröp inte in själv, utan la mig helt enkelt ner i sprickan och fotade med blixt bara för att se hur det egentligen ser ut där inne. Snacka om spännande lekplats! Och man kan ju fantisera om vad som kan ha funnits i denna grotta någon gång i tiderna. Kanske har det aldrig funnits något där, eller?
 
Landsbygd i Kimo, Oravais, Österbotten
Ut ur skogen möts man återigen av öppna fält...
 
Har ni någon spännande historisk plats på er hemort? Berätta gärna i en kommentar! :)

Avslöjande: mitt nästa utlandsäventyr går till...

Breaking news: my next adventure goes to...Australia!
(Summary in English in the end of this blog post)
 
...AUSTRALIEN! Detta är något jag tänkt på och planerat ganska länge nu, men jag har inte velat avslöja något i bloggen och offentligt innan flygbiljetten är bokad - även om jag nog redan avslöjat mina planer för en del personer. Well, nu är biljetten bokad, så nu är det dags att gå ut med det i bloggen! Det där med flygbiljett var något som jag av någon konstig anledning bara sköt upp vilket skapade en del ångest. Det känns så mycket bättre nu när jag äntligen fick tummen ur (den satt ganska djupt uppenbarligen, eftersom mitt working holiday visum beviljades i början av juli och jag i princip hade kunnat boka flygbiljetten samma dag). Men bättre sent än aldrig, brukar man väl säga. Fast om jag sa att jag inte fortfarande är nervös så skulle jag ljuga. Allt jag kan göra nu är att förbereda mig så bra som möjligt och dyker något oväntat ändå upp får jag ta det som det kommer. Jag är en såndär som oroar mig ganska mycket och jag tenderar att tänka på allt som skulle kunna gå fel. Inte så kul, men det håller mig ju åtminstone alert, om vi ska se det som något positivt  :)
 
adventure awaits Down Under - going to Australia! Nästa äventyr blir till Australien!
 
Så det är alltså working holiday som jag ska på, dvs jag har ett visum som ger mig rätt att vistas i Australien under ett års tid, och det är meningen att jag ska resa genom östkusten och jobba en del däremellan. Flygbiljetten är bokad till Melbourne den 1 november, så där börjar jag och spenderar troligen de första månaderna där i trakterna.
 
Och ja, jag åker alldeles ensam som det ser ut i dagsläget, så detta blir utan tvekan mitt största äventyr hittills!! Skulle jag hitta resesällskap så är det ju förstås en bonus.
 
Det kommer dyka upp en del preppinlägg inför Australienresan framöver, där jag bl.a. kommer berätta om processen att ansöka om visum och andra saker som är bra att tänka på när man ska åka till Australien, om mina preliminära planer och förväntningar m.m.
 
Har du varit i Australien och kanske har några tips och råd att dela med dig av? Är du rent av på väg till Australien själv? Hör gärna av dig ifall du vill ha någon typ av kontaktperson eller resesällskap, speciellt ifall du också är på väg till just Melbourne ungefär samtidigt som jag!  Det skulle naturligtvis kännas skönt ifall det fanns någon som väntade på mig där borta, eller någon som jag kunde vänta på - ifall det nu inte skulle lyckas så bra att vi dessutom råkar resa precis samtidigt ;)
 
Om du har frågor så får du gärna ställa dem i kommentarfältet! Ifall det trillar in några intressanta frågor så besvarar jag dem eventuellt i ett blogginlägg! Kommentarer svarar jag ju alltid på oavsett.
 
In English:
I have been planning this for quite a while now, and I finally booked the flight ticket the other day so now I think it's time to reveal my plans for my next adventure, starting on November 1st: I will go to Australia with a working holiday visa!! This means that I can stay there for 1 year and I am also allowed to work a bit in between traveling and exploring. I will start off with Melbourne and step by step I will head towards the north, along the east coast. This will for sure be my biggest adventure so far! In case you happen to be on your way to Melbourne or somewhere else on the east coast in the near future and would like to stay in touch with me or perhaps even be my travel company, feel free to contact me! :) No need to be completely alone if one can have some company! Also feel free to ask me any questions about my upcoming adventure :)
 
 
Följ min blogg med Bloglovin