bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Pinions kork-örhängen

 
Ett litet tips för den som gillar lite annorlunda smycken: duktiga Michaela säljer örhängen av återvunna korkar på etsy.com. Finns just nu fyra olika versioner och i begränsad upplaga förstås eftersom de tillverkas för hand, av henne själv. Dessa på bilden är mina favoriter :)
 
Pinions har även en egen websida och facebook-sida.
 
Fräscht och annorlunda tycker jag!

This dress is sooo yesterday!

Nej, jag tänker inte fråga vilka färger ni ser i denna klänning, tycker liksom temat är bearbetat och efter att varannan facebook-post och x antal blogginlägg under det senaste dygnet behandlat detta fenomen har jag helt enkelt fått nog. Denna klänning har ju skapat mera debatt och väckt fler känslor än hungersnöden i Afrika, typ!
Klänningen var fascinerande i kanske två timmar, men nu orkar jag faktiskt inte se den mera ;)
 
 
 
Flera som hunnit tröttna på denna "världsnyhet"? :D

Mörkchoklad/kakao mot rethosta

Tänkte dela med mig av ett tips mot rethosta som lär ska vara effektivare än de flesta mediciner:
mörkchoklad, eller rättare sagt kakao!
 
Som exempel ordinerar en läkare i Norrköping hellre choklad än hostmedicin mot rethosta, eftersom han påstår att varken receptfria eller receptbelagda hostmediciner är särskilt effektiva (källa) - då kan man ju lika gärna ta till ett billigare medel som dessutom inte har biverkningar (iallafall inte sådana som mediciner har).
 
I samma källa (och även enligt många andra artiklar jag läst, t.ex. denna från Aftonbladet) framkommer att det är ämnet teobromin i kakaon som lindrar rethostan, och att detta ämne är tre gånger så effektivt som kodein (det vanligaste verksamma ämnet i traditionella hostmediciner) - rekommendationen är två koppar drickchoklad eller 50-100 gram mörkchoklad. Logiskt sätt gäller förstås ju högre kakaohalt, desto effektivare lindring!
 
Har testat detta flera gånger själv då jag haft rethosta och upplever faktiskt att det lindrar nästan genast - om jag t.ex. vaknar mitt i natten av rethosta så har det fungerat toppen att äta ett par bitar mörk choklad och efter det har jag oftast kunnat somna om utan problem :) Har jag inte haft nån mörkchoklad hemma har jag som nödlösning tagit en tesked rent kakaopulver. Inte lika gott, men effektivare än så kan det väl knappast bli..! Annars så tycker jag det lindrar bäst om man låter chokladen/kakaon långsamt smälta i munnen istället för att man tuggar i sig den för snabbt.
 
mörkchoklad eller kakao mot rethosta
creative commons/Simon A. Eugster
 
Har nån annan testat denna huskur? Tycker ni den har hjälpt?
Taggar: choklad rethosta, kakao rethosta, mörkchoklad rethosta, rethosta;