bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

DIY: shorts

Är det inte fint att man istället för att köpa nya shorts kan fixa egna av kläder man redan har? Jag har haft ett par gamla jeans som fått hål i knäna men som jag inte haft hjärta att kasta bort eftersom jag älskar broderierna på bakfickorna. Dessa har alltså legat i garderoben i flera år, men först nu fick jag den genialiska idén att helt enkelt klippa av byxbenen, vika upp kanterna och använda dem som shorts. Gör detsamma ni med, och spara lite på miljön och motverka överkonsumtionen lite grann på köpet ;)
 DIY shorts
 
Kom gärna med fler enkla DIY-tips vad gäller kläder och återanvändning i kommentarfältet! Extra mycket uppskattar jag tips som ej kräver symaskin :)

Kimo Bruk - pärlan i min hemby

Detta är andra delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd. 
 
 
Kimo Bruk är verkligen min hembys pärla. Kanske rentav hela Oravais och Vörå kommuns pärla? Kom gärna med andra förslag i kommentarsfältet om ni har bättre förslag, kanske jag i så fall kör ut till platsen någon dag själv och tar en titt - jag är nämligen fortfarande på jakt efter flera lokala sevärdheter!
 
Kort sammanfattat grundades Kimo Bruk - en gång i tiden ett av de största järnbruken i Finland - år 1703 och på området finns bl.a. ruiner av en gammal stångjärnssmedja, diverse gamla byggnader och en klockstapel från 1763 som ett minne av kyrkan som nästan byggdes i Kimo by, istället för på backen i Oravais där den står idag. 
 
Till Kimo Bruk ska man åka om man är intresserad av historia, gamla byggnader och föremål eller helt enkelt uppskattar vacker natur och miljö! Vad gäller evenemang på området bör nämnas den årliga Smidesdagen vid Kimo Bruk. Då finns det möjlighet att köpa köttsoppa eller något sött från brukets egna café, lyssna på musikanter, strosa omkring på en liten marknad/loppis eller kolla på när smeder jobbar. Dessutom är museet och galleriet öppet för besökare och auktoriserade guider finns på plats. 
 
Klicka på länken som följer för att läsa mer om Kimo Bruk. Nu tycker jag vi fokuserar på bilder istället, så ni förstår vad jag egentligen menar med mitt vurmande för denna plats:
 
Bruksgården och vacker miljö vid Kimo Bruk
Söt bro, vatten och Bruksgården (även kallat herrgården) i bakgrunden.
 
Kimo Bruks museum galleri
Brukets museum och galleri. Kan bokas för besök och guidning, ifall man inte har möjlighet att komma förbi under smidesdagen när det är öppet för allmänheten vill säga.
 
gammaldags fönster med spetsgardin vid Kimo Bruk
 Söta spetsgardiner som smälter in i den gammaldags miljön.
 
Herrgården vid Kimo Bruk
 En av grindarna till bruksområdet. I bakgrunden Bruksgården.
 
klockstapeln vid Kimo Bruk i Oravais
 Klockstapeln som jag nämnde i början av inlägget. Undrar hur byn hade sett ut idag om det var här som kyrkan hade kommit att byggas, istället för i centrala Oravais?
 
Vällingklockan vid Kimo Bruk
Denna klocka kallas Vällingklockan. Den tillverkades i Oravais masugn för att användas i klockstapeln, men eftersom gjutjärn har så dålig klang dög den inte utan ersattes istället med en mässingsklocka från Stockholm. Nu står den vid grinden intill Bruksgården som minne.
 
Kraftverket vid Kimo Bruk
 Det gamla kraftverket vid Kimo Bruk.
 
Nedre hammaren/hammarsmedjan vid Kimo Bruk
 Ruinerna av nedre hammarsmedjan. Järnkonstruktionerna ni ser är ett pågående projekt för att bygga ett tak över hammarsmedjan.
 
Gammal kvarnsten vid Kimo Bruk
En gammal kvarnsten.
 
panorama över Kimo Bruk i Oravais
Panorama över delar av Kimo Bruk. Denna plats lämpar sig verkligen för fotografering - både natur och porträtt. Dessutom kan t.ex. herrgården hyras för födelsedagsfester, bröllopsfester m.m. Själv har jag varit där på 60-års kalas och ett katolskt dop.
 
natursköna vyer i Oravais
Det finns gott om broar att korsa.
 
efter stormen Salomon, Kimo Bruk/Oravais
 Min senaste fotorunda var ganska kort efter stormen Salomons framfart. Tyckte lite synd om fågelboet som hängde i den omkullblåsta björken.
 
Café Einars stuga, Kimo Bruk
 Mysiga Café Einars stuga.
 
gamla bodar vid Kimo Bruk
 Vackra gamla bodar från äldre tider.
 
Kimo Bruk, en sevärdhet i Oravais, Österbotten
 Hus i rött och gult dominerade visst på brukets storhetstid.
 
Gammaldags gärdsgård vid Kimo Bruk
 Det finns även en del vackra gärdsgårdar att beskåda. 
 
skyltar som visar var det finns olika sevärdheter, Kimo Bruk
 Här och där finns skyltar som visar var det finns olika sevärdheter.
 
dammen vid Kimo Bruk
Liten byggnad som speglar sig så vackert i det stilla vattnet.
 
vacker natur vid Kimo Bruk, Oravais
Så naturskönt att man knappt vet vart man ska ta vägen.
 
vackra miljöer i Österbotten, här Kimo Bruk
 
 
Någon favoritbild? Har du besökt Kimo Bruk någon gång? Om inte, blev du sugen nu? :)

Midsommar 2016

Idag bjuder jag på några bilder från midsommarhelgen. Alltså wow vilket väder vi hade på midsommarafton, hur ofta händer det egentligen att man får ett så fantastiskt fint väder på just den dagen? Inte alltför ofta, och jag kan ju inte vara annat än helnöjd med tanke på att förra gången jag firade midsommar i Finland var det svinkallt; jag stod då och huttrade i kjol och stickad tröja med ca.3 grader på natten... I år var det minsann andra bullar! Jag hade verkligen inga midsommarplaner alls från början, men så blev jag bjuden till fasters sommarstuga så det blev en riktigt trevlig kväll till slut. Så här såg alltså min midsommar ut i grova drag:
 
Min kusin fixade en riktig blomkrans åt sig, själv nöjde jag mig med en fuskvariant som ni ser en bit ner i inlägget.
 
På midsommaraftonsdagen passade jag på att slöa ett par timmar i solen - och för första gången sen jag blev färdig med studierna kunde jag ligga och läsa en bok i nästan två timmar i sträck bara för nöjes skull! Jag har sällan orkat öppna en bok frivilligt under universitetsåren måste jag erkänna... Och när jag har försökt har jag sällan orkat läsa särskilt mycket. Men nu verkar det vända :)
 
Min second hand-fyndade outfit under midsommaraftonsdagen - shorts och topp som kostade mig sammanlagt hela 3,50 euro... ;)
 
Maten som åts till lunch och middag på midsommarafton, samt lunchen på midsommardagen. Blev mycket fokus på nypotatis/färskpotatis.
 
En selfie innan jag begav mig iväg till sommarstugan. Äntligen fick jag inviga klänningen från Dress like Marie!
 
Skålade in midsommaraftonen med bubbelvatten. Skönt att vara nykter och kunna njuta fullt ut av mat och intryck istället.
 
Lite fint midsommarblomster
 
Det blev lite photo shoot också då min höggravida kusin och hennes pojkvän ville ha några midsommarporträtt. Jag fastnade också på några foton.
 
Kvällen avslutades med en ganska så vacker solnedgång. 
 
Även måsarna såg ut att njuta av den sköna midsommarnatten.
 
Någon favoritbild?
 
Hur var din midsommarhelg, gjorde du nåt speciellt?