bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Pattaya - flytande marknad & lyxbungalow

Ungefär två dygn spenderades i Pattaya efter vistelsen på Koh Larn, innan det blev dags att åka till hotellet nära flygplatsen för en sista natt i Thailand.
Pattaya är en stad som fått ett väldigt dåligt rykte om sig vad gäller droger, våld och sexindustri. Den påstås av vissa rentav vara Thailands farligaste plats. Jag kan känna att det är ett överdrivet rykte dock, eller åtminstone berör dessa faror inte riktigt den som håller sig någorlunda nykter och håller sig undan droger och andra olagligheter, samt kanske har lite koll på vilka barer som är tryggare och vilka som är mer ökända. Jag besökte inte en enda bar och rörde mig inte heller ute sent om kvällarna, mest för att det inte fanns någon anledning till det och för att jag inte var intresserad av att festa. Så jag har ingen personlig upplevelse av hur staden känns nattetid. Dagtid fanns det ingenting överhuvudtaget som jag kände att jag behövde oroa mig för. Ja det skulle kanske vara att bli överkörd när man korsar en vältrafikerad väg, men det är jag väl mer eller mindre rädd för i de flesta större städer.
 
Jag hade alltså en väldigt lugn och harmonisk vistelse i "den galna partystaden" som låter mest som en exotisk frukt - förutom att chilla i det lyxigaste boende jag haft hittills i mitt liv så besökte jag även en trevlig och färggstark flytande marknad. Något som fanns på min önskelista inför Thailandresan, men som jag egentligen inte hade planerat in förrän jag råkade hitta den på kartan någon dag tidigare då jag började fundera kring vad jag skulle hitta på under min enda heldag i Pattaya.
 
flytande marknad i Pattaya, Thailand
Jag blev lite överraskad av att de tog inträde, men kanske det är vanligt på såna här turistiska marknader? Det sänker ju köpkraften lite så jag undrar om det verkligen är lönsamt för alla försäljare. För en alltför hög summa erbjöds jag att få åka runt marknaden i båt, men nej tack jag promenerar hellre i egen takt och köper något istället.
 
sevärt i Pattaya, Thailand - flytande marknad
Det såldes både från båtar och butiker längs med bryggorna. Matvaror, restauranger, souvenirer och krimskrams. Jag hittade äntligen ett trevligt passfodral som jag letat i något år.
souvenirer på flytande marknad i Pattaya, Thailand
sevärdheter Pattaya Thailand - flytande marknad
saker att se och göra i Pattaya, Thailand - flytande marknad
färgglada platser i Thailand - flytande marknad i Pattaya
floating market in Pattaya - durian and quail eggs
Här hittar man en hel del i matväg, både vanlig thaimat och lite mer udda saker som t.ex. stekta vaktelägg. Stinkfrukten Durian är ju inte direkt en ovanlig syn i Thailand men upplevs väl som en väldigt konstig frukt av oss västerlänningar. Men thailändaren tycks älska den, ungefär som vi finländare älskar salmiak och aussies älskar sin vegemite. Det kommer kanske med modersmjölken.
floating market boat sellers in Pattaya
ovanliga matupplevelser i Thailand - skorpion och andra ätbara insekter på flytande marknad i Pattaya
Vad sägs om att knapra på en skorpion eller mumsa på lite larver? Jag sa nej tack. En grillad gräshoppa kanske jag hade kunnat tänka mig dock.
 
thailändsk mat på flytande marknad pattaya
När hungern började ge sig tillkänna så blev det en nudelrätt vid ett av de många matställena. Jag valde detta ställe som såg mysigt ut med låga bambubord och sittmattor. Jag hittade ett par isbitar fast jag hade bett om en dricka utan is. Men magen klarade sig fint.
 
Över till mitt lyxboende i Pattaya som jag redan bloggat om. Det räknas bara som 3-stjärnigt men det har säkert att göra med att resorten inte har någon frukostbuffet eller restaurang och dylikt. Men i övrigt är detta det tjusigaste stället jag upplevt hittills, med lyxig inredning, lugn atmosfär och en härlig djungelaktig miljö. Inte så billigt för en soloresenär förstås, men hade definitivt kännts prisvärt om jag hade delat min bungalow-villa med någon. Om du går in på länken ovan kan du följa med på min videoinspelade rundtur.
The Three Elephants lyxig liten resort i Pattaya Thailand
Jag kände inte så stort behov att lämna denna resort under mina två dygn i Pattaya, så därför besökte jag enbart den flytande marknaden och förstås behövde jag ju få i mig något i matväg ibland också. Sen var jag nöjd med att bara chilla och njuta här, läsa en bok, lyssna på exotiska fåglar, titta på ekorrar som höll till i träden och prata med geckoödlorna som huserade i taket. Jag började imitera ödlornas läten och gissa om jag blev förvånad när en av dem plötsligt svarade.
The Three Elephants, bungalow resort i Pattaya
Bäst trivdes jag på uteplatsen som var som ett kök och en terrass i ett. Tänk att jag hade hela två toaletter bara för mig själv förresten. Badrummet fanns på nedre plan i anslutning till sovrummet, och så fanns denna enklare toalett (bilden till höger) på övre plan vid jacuzzin och uteplatsen. Snyggt utedass må jag säga!
 
The Three Elephants - bungalow resort med pool
Poolen tyckte jag var för kall tyvärr, men svalkade mig i den ett par gånger i alla fall. Jacuzzin var behagligare.
 
frukost och drakfrukt på resorten The Three Elephants, Pattaya
Om morgnarna åt jag av den frukt som fanns i fruktkorgen jag fick vid incheckning, tillsammans med jogurt och ett bakverk som jag köpt till. Varje morgon får man dagens Bangkok Post levererad till matplatsen. Jag hittade pitaya (även kallat drakfrukt) i den närliggande matbutiken så en sån mumsade jag på en kväll. Kanske den vackraste frukt som finns? Och nu kommer jag på varför jag hela tiden tänkt att staden Pattaya får mig att tänka på frukt.
 
hitta lugnet i Pattaya - undangömd resort The Three Elephants
 
Vilket är det lyxigaste boende du upplevt hittills? Och tipsa gärna om en sevärd marknad som du besökt någonstans i världen!
Taggar: Sydostasien, Thailand, pattaya, semester, soloresenär;

Koh Larn - Other Island Stories

Koh Larn är som sagt en liten ö där man inte gör så mycket annat än chillar på stränder. Här kommer ändå ett gäng bilder bortom stränderna, främst från huvudbyn Na Ban och resorten jag bodde på. Och lite om mat och åskväder.
 
Na Ban, Koh Larn Island, Pattaya
Något matställe, längst bort tror jag det finns en liten resort. Ser så harmoniskt ut.
 
Koh Larn Na Ban village - tuktuks
De officiella stränderna på ön, och tuktuks som väntar på kunder vid piren.
 
Naban main village on Koh Larn Island, Pattaya
Ja att äta är förstås också ett bra sätt att spendera tiden på. Det mesta i matväg hittar man i den söta huvudbyn Na Ban, men även på några andra ställen. De flesta stränder har någon form av matutbud också, men ni kanske inte ska förvänta er några kulinariska upplevelser där.
 
Koh Larn - tempel i huvudbyn Naban och bahtbuss
Öns tempel i huvudbyn, och en bahtbuss. Detta och mina fötter använde jag som färdmedel under vistelsen. Ja det blev också tuktuk en gång faktiskt.
 
Koh Larn - öar nära Bangkok och Pattaya
Här var linsen suddig av flottig solkräm. Jag försökte fånga öns grönskande landskap på bild medans bahtbussen susade fram på väg från Nual Beach.
 
ananas, tuktuk och majs på Koh Larn, Thailand
Det är något med denna bild till vänster som jag gillar. Kanske för att det är något av en ögonblicksbild - tjejen i tuktuken samtalar med en försäljare, och tjejens tröja matchar dessutom så bra med de kokta majskolvarna i förgrunden. Till höger en påse med ananasbitar - den godaste ananasen jag ätit i hela mitt liv!
 
thaimat och chang öl på Koh Larn, Pattaya
En av måltiderna jag åt på ön, ris med nötkött och grönsaker, på ett prisvärt ställe längs med huvudgatan (mittemot 7-eleven). Om kvällarna satt jag på terrassen vid mitt rum med en Changöl och lite snacks och njöt av den behagliga kvällsluften, ljuden från syrsorna och i sällskap av ett antal geckoödlor som höll till på väggar och tak.
 
resort katt på ön Koh Larn, Thailand
Jag fick även lära känna resortens egna katt. Så lugn och mysig, och satt ibland bredvid mitt bord när jag åt frukost. Borde inte alla resorter ha en katt så säg?
 
stora syrsor djur i Thailand
Och så denna roliga varelse. Någon sorts syrsa, eller nån slags vårtbitare? Vet inte, men den var ungefär lika lång som min hand och satt på utsidan av mitt rum på dörrhandtaget. Jag hoppade till lite först så ölflaskan höll på att flyga ur handen, men sen satte jag igång med att både fota och filma. Den vinglade fram och tillbaka på handtaget som om den druckit lite för mycket Chang, och när jag flyttade på mig så följde den mig konstant med blicken. Sen ville den in i mitt rum men där sa jag "nehej du, du kommer inte in hit!". Tyvärr tyckte min telefon att det var lite svårt att hitta fokus, så inte bästa videokvalitet.
 
Castello Resort Koh Larn - åska i Thailand
Det var skönt att kasta sig på sängen en stund mellan strandbesöket och middagen. Det åskade ett par av kvällarna, men speciellt en av kvällarna var det extra intensivt. Inte så att det nådde riktigt fram till ön, men man kunde höra mullret och se massor av blixtar över fastlandet. Jag tog bilden ovan till höger när det var som intensivast och det var inte alls svårt att fånga blixtarnas ljussken på foto. Själva blixtarna ville dock inte riktigt fastna på bild, men jag filmade in ett antal videor. Jag steg även upp senare på natten då blixtarna lyste upp så starkt att jag nästan blev bländad. En fantastiskt upplevelse för mig som älskar åska. Här nedan en gif som jag gjort.
gif thunder koh larn Thailand
 
åska över Pattaya, sett från ön Koh Larn
Kring solnedgång vid piren - färja och i bakgrunden drar åskvädret in över Pattaya.
 
Koh Larn - islands near Pattaya and Bangkok, Thailand
 
Har du besökt någon thaiö, eller kanske någon mysig tropisk ö i något annat land? Var har du upplevt ditt coolaste åskväder?
Taggar: Koh Larn, Thailand, pattaya, reseinspo, restips, soloresenär, thaimout;

Topp 10 i resor: vildmarksdestinationer

Via Ingers snabba resenyheter på bloggen Halloj världen! fick jag nys om den årliga vildmarksrapporten "The Global Wildlife Travel Index". I den rankar de världens bästa vildmarksdestinationer enligt diverse kriterier som t.ex. hållbarhet och naturskydd och deras topp 10-lista ser ut enligt följande: Finland, Sverige, Brasilien, Kanada, USA, Norge, Spanien, Tyskland, Polen och Slovenien.
 
Men vilka vildmarksdestinationer hamnar på min topp 10-lista ifall jag fick pyssla ihop en? Jag är ju inte så insatt i alla kriterier, men jag tänker väl mera vilka sorts miljöer som jag själv tycker verkar häftiga, samt även delvis artrikedom eftersom jag älskar djurupplevelser.
Eftersom jag egentligen inte vildmarksturistat så mycket så får jag främst utgå från platser som jag tror skulle vara oerhört häftiga att uppleva och som jag själv mer eller mindre drömmer om (ej nödvändigtvis i inbördes ordning), men jag toppar faktiskt listan med ett land jag besökt och som vad gäller djurliv slår det mesta:
 
Northern Territory, Australien
 
1. Australien
En enorm landmassa med betydligt mer ödemark än bebyggelse - landet har i snitt 3.3 invånare per kvadratkilometer och är ett av världens allra mest glesbefolkade länder. I praktiken bor de allra flesta i och kring storstäderna och längs med östkusten. Vill du ha så mycket vildmark som möjligt ska du förstås bege dig bort från dessa områden. Norra delarna av landet, västra Australien och de mellersta delarna är de bästa alternativen för dig som vill ha det så vilt och primitivt som möjligt. Även Tasmanien har enastående natur, lite som en miniversion av Nya Zeeland. Själv har jag bl.a. roadtrippat runt Tasmanien, till landets mitt med Uluru och andra nationalparker samt från Darwin via västkusten till Perth. Spännande natur och fantastiska djurmöten utlovas!
 
2. Safari i Afrika
Jag fortsätter listan med en annan destination där fokus gärna ligger på det fantastiska djurlivet. Nu är jag lite vag och anger hela kontinenten, men jag tror att alla förstår att jag syftar på ett av de många länder i världsdelen som är kända för sitt fantastiska djurliv och brutalt vackra savanner. Har inte bestämt mig för något särskilt land som jag vill sikta in mig på. Förslag någon?
 
3. Alperna
Fast inte för skidåkning, utan för sommarvandring i det gröna. Spektakulära vyer, vackra sommarblommor, ren luft-förgiftning, snöiga bergstoppar och isturkosa sjöar. Kanske bo i någon bergsstuga i en liten by, med vildmarken runt hörnet. Typ i Tyrolen eller Schweiz tänker jag mig. I och för sig måste det inte nödvändigtvis vara i de egentliga Alperna, det finns ju också andra bergsområden i Europa som känns ganska likvärdiga, t.ex. i Albanien och Georgien. Många möjligheter. Den lilla pyttevandringen jag gjorde vid Kotor i Montenegro och minibussutflykten genom de montenegrinska bergslandskapen gav mig definitivt mersmak för högre höjder.
 
4. Mongoliet
Milsvida öknar och stäpper, övernatta hos nomadfolk... 
Naturen är förstås mer varierad än så, men det är liksom de vyerna som dyker upp på näthinnan när jag tänker på landet. Yakar och övrig boskap, samt diverse vilda djur som man önskar få syn på som t.ex. vildhäst, snöleopard, murmeldjur och sibirisk stenbock. Enligt World Population Review är detta världens tredje mest glesbefolkade land.
 
5. Nya Zeeland
Australien må vara ett land med otrolig variation vad gäller natur och landskap - förstås med ganska långa distanser, men även Nya Zeeland har ju hur mycket fantastiskt som helst vad gäller naturupplevelser och på en betydligt mer komprimerad nivå. Landet där man påstås kunna besöka både öken, regnskog och karg kust inom loppet av en timme. För att inte tala om bergen och sjöarna. Som gjort för roadtrip, vandring och camping.
 
6. Djungeltrek
Vandra i lummig regnskog med otroliga vattenfall och ett oslagbart utbud på växter, fjärilar och andra kryp. Kanske någon megaorm, tiger eller något annat spännande djur som lurar bakom en buske. Ljuden av exotiska fåglar och apor. Övernatta i en hydda utan elektricitet. För vissa låter kanske detta som ett mardrömsscenario, för mig låter det hur kul som helst. Kanske Kambodja eller Amazonas? Jag kollade lite på bl.a. Khao Yai nationalpark inför min Thailandresa men kom fram till att jag nog behövt minst ett par dagar till för att få plats för ett vettigt djungeläventyr. Det närmaste jag hittills kommit denna vildmarksdröm är nog mina korta besök till Atherton Tablelands, linbanefärden över regnskogen till Kuranda samt Daintree i Australien. Upplevelserna kändes inte vilda nog för mig dock och innefattade ingen egentlig vandring och heller ingen övernattning.
 
7. Patagonien
En av de häftigaste sydamerikanska vildmarksupplevelserna tror jag att man finner här. Åtminstone att döma av de blogginlägg jag läst och bilder jag sett. Stäpper, gräsmarker, öknar, fjordar med glaciärer och tempererad regnskog bidrar till ett varierat landskap och i djurväg vill man gärna se skymten av t.ex. puma, guanaco (en vild släkting till lama) och sjölejon.
 
8. Grönland eller Svalbard
Någondera vore nästan overkligt att få uppleva känner jag. Fast jag är sist och slutligen dålig på att välja kalla destinationer och det kräver sina investeringar i form av lite rejälare kläder än vad man kanske har här hemma om vintrarna. Men hur fascinerad blir man inte av dokumentärerna om livet i dessa breddgrader, och den skräckblandade förtjusningen i tanken på att behöva ta med sig geväret när man ska ut i naturen för egen säkerhet? Situationen för isbjörnarna ser ju tyvärr inte lovande ut och vintrarna tycks bli allt mildare, vilket är så oerhört trist...
 
9. Norden
Vi kan ju egentligen inte glömma de nordiska länderna i detta sammanhang. Det känns förstås inte så exotiskt när det finns i princip bakom egen husknut, men vilka fantastiska landskap våra egna länder och grannländer har att bjuda på som vi alltför sällan passar på att upptäcka! Alltså skärpning känner jag. Vilka är de mest fantastiska platser du besökt i Norden, vill gärna bli lite peppad! 
 
10. Kanada och Alaska
Lite som en variant av Norden, men som känns ännu vildare och större. Högre berg, stora grizzlybjörnar och mäktiga bisonoxar, obeskrivligt vackra sjöar, enorma skogsarealer. Dessa landskap är rätt så populära i diverse överlevnadsfilmer, t.ex. Into the Wild, Backcountry och The Revenant. Sistnämnda utspelar sig dock i Yellowstone, men close enough.
Dessa filmer har nog bidragit en hel del till min uppfattning om platsernas vildhet.
 
En väldigt kall campingupplevelse på Tasmanien, trots att det var på sommaren
 
Vilka vildmarksdestinationer hamnar på din topplista, oavsett om du faktiskt besökt dem eller ej?
Taggar: friluftsliv, kvinnliga äventyrare, resedrömmar, topp10;