bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Peppiga Facebookgrupper om närturism och staycation

I dessa tider då det i princip inte har gått att resa och det ser ut att kunna dröja ett bra tag innan man kan resa någorlunda normalt igen så har det oundvikligen blivit populärt att börja utforska vad som finns i närmiljön och hemlandet. Det märks bland annat på Facebook med nya grupper som dyker upp där medlemmarna delar med sig av sina bästa tips på hemmafronten och i andra delar av landet. Vad gäller Sverige finns det grupper som t.ex. Resa i Sverige och Svemestra - alla Sveriges smultronställen. Min svenska bloggkollega Tina som just nu är bosatt i Oslo har nyligen skapat gruppen Semester i Norge.
 
Och så har jag precis gått och skapat den svenskspråkiga gruppen "Resa i Finland - närturism och utflyktstips". Det finns redan några grupper om att upptäcka Finland, men "Vandringar och strövtåg i Finland" har fokus på vandringsleder och naturstigar, medans "Poikkea polulta/På andra vägar"
förvisso är tvåspråkig, men verkar ha en övervägande finskspråkig krets ändå. Sen finns det diverse finskspråkiga grupper för de som vill utforska Finland, så jag kände att en helt svenskspråkig version vore väl inte helt knäppt. Denna grupp kan ju delvis också rikta sig till framtida turister från Sverige, även om det inte är direkt högaktuellt just idag. Men en vacker dag kan vi även välkomna besökare från vårt kära grannland!
 
 
Så välkommen med alla som är intresserade av att utforska underbara Finland, inom snar framtid eller någon gång senare! Är du med i någon annan trevlig grupp som du kan rekommendera? Tipsa gärna. 
Taggar: hemester, närturism, staycation, this is finland;

Att stå framför kameran, eller olika kategorier av reseselfies

Är du en selfiemänniska som gillar att vara framför kameran? Jag är egentligen lite mer av "bakom kameran-typen", men visst kan det vara kul att ha ett par bilder från resan där man själv syns i motivet också. Jag började fundera kring vilken typ av "fotomodell" jag egentligen är och hittade några röda trådar. Bland annat kan jag konstatera att jag inte jättegärna tar selfies, utan jag ber ofta någon ta bilden åt mig, och ibland använder jag timerfunktionen och ställer kameran någonstans. 
 
Det känns något awkward att lägga upp såhär många bilder på mig själv i ett och samma blogginlägg, men det bjuder jag på. Känner du igen dig i någon av kategorierna, eller har du någon egen kategori som du vill tillägga?
 
resefotografier porträtt - Teneriffa, Israel
Jag lekte fotomodell på Teneriffa 2015, och en bild från Masadafästningen i Israel 2018. 
 
DÄR OUTFITEN GÖR HALVA BILDEN (aka mannekäng wannabe/fashion photo shoot)
Ja, de där dagarna man känner sig extra snygg i sina kläder och mest är ute efter en trevlig bakgrund till sin outfit. Under ett blommande träd i Dubrovnik, framför en katedral och John Lennon Wall i Prag, eller i rosenträdgården bredvid ett sött slott i Köpenhamn.
travel photo shoot - travel portraits
 
BAKIFRÅN GÅR OCKSÅ BRA (aka safe card/bad face day)
Dessa är egentligen skönast. Jag får kisa med ögonen, se sur ut eller precis vad jag vill, bara min ryggsida framför en härlig vy. Tycker dessa bilder dessutom ger mer rymd och liv än om jag bara hade fotat samma sak utan att vara med i bilden. Av samma anledning fotar jag ibland gärna andra människor (ofta bakifrån) för att få fler dimensioner i bilden.
travel self-portraits from behind
På toppen av ett berg i Australien, med blicken över den vida öknen också i Australien, och på promenad genom en trädgård i Göteborg. Inte alls planerade bilder...
 
TURIST VID SEVÄRDHET
Ja rätt och slätt bilder på mig framför eller vid en turistisk plats. T.ex. framför ett vackert tempel i Bangkok och vid Kuranda Scenic Railway-stationen i Queensland (Australien). Lite som ett bevis på att jag var där helt enkelt. Kanske den mest typiska reseselfien skulle jag tro.
tourist pictures - turistbilder och selfies
 
SPEXIGT (aka wild child)
Lite knäppa, spexiga, roliga bilder. T.ex. hoppbilder från Australiens outback och Montenegro, "tar en tupplur mitt på vägen i ingenstans för det finns inga bilar på mils avstånd" eller i krokodilens gap i Darwin. Bilden uppe till höger visar dessutom ganska realistiskt hur stor en relativt stor krokodil faktiskt är..!
spexiga bilder på resor
 
BIKINIMODELLEN
Ja det är väl inte helt sällsynt med en bild från beachen. En avskild liten strand i Sydney och på en gunga på en thaiö - bägge bilder knäppte jag faktiskt själv med hjälp av timern. Och så bilden där jag sitter och svalkar mig i ett vattenhål i Daintree regnskog med tribalmålning i ansiktet och tror jag är en skandinavisk Pocahontas.
bikiniselfies under resor / bikini travel selfies
 
ÖVRIGA KATEGORIER
Sen har vi "yogaposen", "filosofisk vid havet", "det finns inget dåligt väder" aka "det är inte så noga hur man ser ut" samt "världsmedborgaren" aka "jag tror jag smälter in i landets kultur".
olika typer av resebilder och -selfies under resor
Taggar: resebloggar, resigt, resor, sociala medier;

Internationella tedagen - my cup of tea!

Igår 21.5 firades internationella tedagen. I vanlig ordning hinner jag inte få inläggen färdigt i tid så jag skriver detta hyllningsinlägg till den fantastiska drycken lite i efterskott.
 
Jag minns inte exakt när jag började dricka te. Kanske i början av tonåren då jag inte tyckte kaffe var något att ha och jag kom fram till att te passar mig bättre. Jag hade ganska rätt för jag har nu flera år senare försökt dricka kaffe och inser att jag är för koffeinkänslig för det (eller så är det något annat i just kaffebönan som inte funkar). Visst blir det en kopp kaffe ibland ändå, men det är lite av rysk roulette hur min mage och hjärna kommer att reagera på det. Så 90% av gångerna håller jag mig till mitt kära te. Helst varje morgon och varje kväll, det är inte ovanligt med en kopp på eftermiddagen, i synnerhet när jag är på jobb.
 
internationella tedagen - en hyllning till den fantastiska drycken
 
Tedrycken sägs ha fötts när kejsare Shen Nung för ungefär 5000 år sen kokade vatten och så råkade löv från ett träd falla ner i kokkärlet. Idag konsumeras mest te i länder som Kina, Turkiet, Irland och Storbritannien. Britter sägs tillsammans dricka 165 millioner koppar te dagligen. De länder som exporterar störst mängd te årligen är Kina, Sri Lanka och Kenya.
 
Idag finns det mängder av olika tesorter, så pass mycket att man knappt vet var man ska börja. Om vi snackar riktigt te så finns det bara en enda planta (varierar i storlek från små buskar till hela träd) som allt te kommer från, camellia sinensis. Svart te, grönt te, oolong te, vitt te och så vidare är bara behandlade på olika sätt och skördas i olika stadier. Mest behandlat är svart te, och anses därmed också ha minst näringsämnen kvar. Minst processat är i sin tur vitt te vars blad plockats i ett tidigt skede från de finaste unga bladen och bara torkas lite lätt innan man packar det. Även grönt te anses väldigt nyttigt, då det inte alls fermenteras så som man gör med det svarta teet.
 
Sen har vi alla dessa så kallade teer, som t.ex. pepparmynta, echinacea, rooibos m.m. De är snarare örtdrycker, men det är väl enklast att kalla det te för att man brygger det på liknande sätt.
 
hur dricker man te i olika länder
Tekulturerna skiljer sig också åt. Här hemma dricker jag oftast te ur en stor mugg, men det är också underbart att dricka starkt och sött te ur små vackra glas såsom man gör i länder som t.ex. Turkiet och Marocko. Eller ur vackra små porslinskoppar som i Storbritannien och Kina. Ovan ser ni ett glas turkiskt te i Bosnien och fräscht myntate i Nederländerna.
 
olika typer av te
På bilden ovan ser ni de teer jag har hemma för tillfället, det är lite smaksatta teer, kamomillte, två sorters gröna jasminteer, japansk sencha, pepparmintste och en svart vaniljchai med kryddor som kanel, kardemumma m.m.
 
Jag har länge haft chai och mintte som favoriter, men nu har jag börjat övergå alltmer till bättre gröna teer (helst med en lätt ton av jasmin som ger en mjukare smak), samt kamomillte om kvällarna. Jag skulle gärna utöka med bl.a. något vitt te också. Jag sötar helst mina teer med lite rörsocker eller honung. Dricker jag chai så är det även obligatoriskt med mjölk, för att få fram fylligheten i kryddorna.
 
Dricker du te? Vilka sorter föredrar du och när och hur dricker du dem?
 
Nedan en bild på de teblommor jag har kvar från Thailand. Jag lyxar till det med en sån vid lite mer speciella tillfällen.
teblommor från Thailand
Taggar: drycker, personligt, vardagen;