bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Internationella tedagen - my cup of tea!

Igår 21.5 firades internationella tedagen. I vanlig ordning hinner jag inte få inläggen färdigt i tid så jag skriver detta hyllningsinlägg till den fantastiska drycken lite i efterskott.
 
Jag minns inte exakt när jag började dricka te. Kanske i början av tonåren då jag inte tyckte kaffe var något att ha och jag kom fram till att te passar mig bättre. Jag hade ganska rätt för jag har nu flera år senare försökt dricka kaffe och inser att jag är för koffeinkänslig för det (eller så är det något annat i just kaffebönan som inte funkar). Visst blir det en kopp kaffe ibland ändå, men det är lite av rysk roulette hur min mage och hjärna kommer att reagera på det. Så 90% av gångerna håller jag mig till mitt kära te. Helst varje morgon och varje kväll, det är inte ovanligt med en kopp på eftermiddagen, i synnerhet när jag är på jobb.
 
internationella tedagen - en hyllning till den fantastiska drycken
 
Tedrycken sägs ha fötts när kejsare Shen Nung för ungefär 5000 år sen kokade vatten och så råkade löv från ett träd falla ner i kokkärlet. Idag konsumeras mest te i länder som Kina, Turkiet, Irland och Storbritannien. Britter sägs tillsammans dricka 165 millioner koppar te dagligen. De länder som exporterar störst mängd te årligen är Kina, Sri Lanka och Kenya.
 
Idag finns det mängder av olika tesorter, så pass mycket att man knappt vet var man ska börja. Om vi snackar riktigt te så finns det bara en enda planta (varierar i storlek från små buskar till hela träd) som allt te kommer från, camellia sinensis. Svart te, grönt te, oolong te, vitt te och så vidare är bara behandlade på olika sätt och skördas i olika stadier. Mest behandlat är svart te, och anses därmed också ha minst näringsämnen kvar. Minst processat är i sin tur vitt te vars blad plockats i ett tidigt skede från de finaste unga bladen och bara torkas lite lätt innan man packar det. Även grönt te anses väldigt nyttigt, då det inte alls fermenteras så som man gör med det svarta teet.
 
Sen har vi alla dessa så kallade teer, som t.ex. pepparmynta, echinacea, rooibos m.m. De är snarare örtdrycker, men det är väl enklast att kalla det te för att man brygger det på liknande sätt.
 
hur dricker man te i olika länder
Tekulturerna skiljer sig också åt. Här hemma dricker jag oftast te ur en stor mugg, men det är också underbart att dricka starkt och sött te ur små vackra glas såsom man gör i länder som t.ex. Turkiet och Marocko. Eller ur vackra små porslinskoppar som i Storbritannien och Kina. Ovan ser ni ett glas turkiskt te i Bosnien och fräscht myntate i Nederländerna.
 
olika typer av te
På bilden ovan ser ni de teer jag har hemma för tillfället, det är lite smaksatta teer, kamomillte, två sorters gröna jasminteer, japansk sencha, pepparmintste och en svart vaniljchai med kryddor som kanel, kardemumma m.m.
 
Jag har länge haft chai och mintte som favoriter, men nu har jag börjat övergå alltmer till bättre gröna teer (helst med en lätt ton av jasmin som ger en mjukare smak), samt kamomillte om kvällarna. Jag skulle gärna utöka med bl.a. något vitt te också. Jag sötar helst mina teer med lite rörsocker eller honung. Dricker jag chai så är det även obligatoriskt med mjölk, för att få fram fylligheten i kryddorna.
 
Dricker du te? Vilka sorter föredrar du och när och hur dricker du dem?
 
Nedan en bild på de teblommor jag har kvar från Thailand. Jag lyxar till det med en sån vid lite mer speciella tillfällen.
teblommor från Thailand
Taggar: drycker, personligt, vardagen;

Kommentarer :

#1: Bland Kastruller och Vinglas

Jag dricker varken kaffe eller te. Hade en tjejkompis i tonåren som kämpade för att jag skulle lära mig. Kommer ihåg hur hon så, det här kommer du gilla, smakar som godis. Men nä det gjorde det inte. I London finns en webbutik, där man kan skicka te vykort. Det fixade jag när jag var över, till en te tokig tjej här hemma
Kram Kajsa

Svar: Haha, jobbigt med folk som försöker pracka på andra sina övertygelser :D Roligt med tevykort, ska se om jag hittar den webbutiken!
Maria

skriven
#2: Amanda (Swedish Passport)

Men huuuur har jag missat att det var internationella tedagen? Jag som kallar mig själv för teälskaren nummer 1, haha! För mig blir det MINST fyra stora koppar te om dagen, oftast mer nu när jag är hemma mycket ;) Mina favoritteer kommer från det gotländska märket Kränku :)

Svar: Ska googla på det temärket 😊 Jag hade nog också missat denna dag om jag inte gått genom en lista över årets alla internationella dagar, hittade en hel del intressant som jag inte visste man "firade" 😊
Maria

skriven
#3: Ditte

Vilket trevligt inlägg om te. Tyvärr missade jag denna internationella tedag. Men visst gillar jag te. Jag bodde och jobbade fyra år i Peking så jag har där och på resor rupplevt det mesta av kinesisk tekultur. Och den skiljer isg ju åt från den arabiska, brittiska och den lankesiska. Roligt att ha testat skillnader i hur teet dricks också och hur det förbereds.
Favoritte blir nog något kinesiskt eller från Sri Lanka men urvalet är ju stort. Har några gånger varit sett te som plockas och sedan följt proceduren från buske till färdig produkt och det har varit väldigt intressant.Svar: Jo det är intressant med olika tekulturer 😊 Även kaffekulturer är lite spännande, fast jag inte riktigt är nån kaffedrickare. Jag kunde dock inte annat än att testa det bosniska kaffet när jag var i Mostar.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :