bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

10 topp 10-listor

Imorgon ger jag mig iväg på sommarresan och är borta ett par veckor, så det innebär även semester här på bloggen. I vanlig ordning kommer jag ändå sträva efter att uppdatera Instagram dagligen, så det är där ni ska hänga om ni inte orkar vänta på mina blogginlägg om Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina!
 
Under tiden bloggen får vila sig lite tänkte jag istället erbjuda er läsning från mina bloggkollegor, så här kommer 10 topp 10-listor (nåja, 10+ egentligen) som på ett eller annat sätt har resetema. Jag har ju själv en pågående topp 10-serie på bloggen, så jag snöade liksom in mig på konceptet att jag ville hitta andras topp 10-listor över saker som jag inte själv hunnit eller tänkt på att blogga om. Det var mycket viktigt att det skulle vara just topp 10, och inte topp 7 eller något annat märkligt tal. Sen skulle jag såklart välja ut 10 såna här listor så att detta i sig blir en "topp 10-lista". Här kommer den alltså, trevlig läsning:
 
Europas 10 minst besökta länder (Malin Lundsten)
Av dessa länder ska jag i sommar besöka hela två stycken faktiskt: Montenegro och Bosnien och Hercegovina. De andra har jag inte några direkta planer på att besöka, än. Klicka på länken för att se vilka andra länder som hör till Europas minst besökta. Många trevliga alternativ för den som vill se lite mindre turistiska länder kanske.
 
Europas 10 populäraste sevärdheter (Discovering the Planet)
Detta inlägg är ett år gammalt, men oavsett hur rankningen ser ut idag så är dessa platser högst troligen fortfarande omåttligt populära! Av dessa har jag faktiskt bara sett tulpanerna i Nederländerna. Det är många typiska turistorter och städer som jag helt enkelt inte varit tillräckligt intresserad av för att sätta det på toppen av min bucket list ännu.
BONUS: Daniela listar också Sveriges bästa sevärdheter, av dem har jag besökt Smögen (förra sommaren), samt Visby som väldigt liten.
 
Tio saker du måste se innan du dör (Agonmom)
Tio väldigt besöksvärda platser enligt Agonmom, jag instämmer i mycket och har faktiskt själv besökt hälften av de nämnda platserna, bl.a. Jerusalem och pyramiderna i Giza. Hur många har du sett och hur skulle din lista se ut?
 
  
De minst besökta staterna i USA (Stad till strand)
USA har jag aldrig varit i, men om jag skulle välja en av dessa minst besökta stater så skulle det kanske bli Wyoming där nationalparken Yellowstone är belägen.
 
10 geografiska gränser på min bucketlist (Lite mera rosa)
Exempelvis att bokstavligen stå på ekvatorn eller fysiskt sett befinna sig i tre länder samtidigt vore ju väldigt coolt! Vilka geografiska gränser tycker du låter lockande?
 
Europas minsta huvudstäder (Freedomtravel)
Låter som något för mig som egentligen inte gillar storstadskänsla (om än en storstad inte nödvändigtvis behöver kännas som en, beroende på var man rör sig). Trots detta har jag inte varit i en enda av dessa än, men Valletta i Malta eller Ljubljana i Slovenien lockar kanske mest just nu. (Bonuslista: på samma blogg hittar man även bl.a. en lista över Europas äldsta städer)
 
Foto: FreedomTravel
 
Världens tio mest exotiska maträtter (Discovering the Planet)
Jag säger nog tack men nej tack till i princip hela listan. Fast ormkött skulle jag utan problem kunna tänka mig att äta, kan inte va så mycket annorlunda mot krokodilkött känner jag. Just krokodilkött och rostad jättemyra är antagligen det mest exotiska jag själv ätit.
 
10 galna & annorlunda temarestauranger i Taiwan (Fantasydining)
Här bjuds man på ett drös med restaurangtips som vore väldigt roligt att besöka en dag - man håller inte tillbaka på detaljer och fantasi kan jag lova! Modern Toilet känns nog knasigast av dem alla.
 
Top 10 Favourite Things to See and Do in New York City (Jasmine Zelda)
10 superbra tips för den som vill besöka New York! Jag behöver väl egentligen inte säga mera. 
 
Världens största länder till yta, folkmängd och ekonomi (4000mil)
Här blir det härligt nördigt med siffror, där världens största länder listas enligt olika parametrar. Av de nämnda länderna har jag bl.a. varit i Australien (landyta), Tyskland och Singapore (ekonomiskt stora länder). Vilka har du bockat av? Bonuslista: Världens högsta byggnader. Där bommar jag på alla.
 
Foto: 4000mil
 
Mina egna topp 10-listor som jag skrivit hittills är 10 platser för den "mörka turisten" (dark tourism), världens yttersta platser och andra extrema ställen, världens 10 äldsta städer och världens 10 minsta länder (till yta).
 
Vilken topp 10-lista tyckte du var roligast? Har du själv någon topplista som du vill tipsa om?
Taggar: listor, länkkärlek, resebloggar, topp10;

En solig dag i Umeå

Häromveckan var jag på en arbetsrelaterad resa till Umeå, som ni som följer mig på Instagram säkert har noterat. Naturligtvis fanns det även tid över för fritt program, så jag valde såklart att turista lite inne i centrum. Enda gången jag kan komma ihåg att jag faktiskt varit i Umeå innan detta var i tonåren genom en resa i höstrusk med teatergruppen jag var med i, och det är knappt så jag minns något av staden ens från den resan. Så nu blev jag väldigt positivt överraskad över hur himla fin denna lilla stad är, och jag frågar mig själv varför jag inte gjort återbesöket tidigare? Perfekta destinationen för en sommarweekend ju, och så nära tack vare Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå.
 
Här kommer alltså ett skepp lastat med bilder från kanske en av Sveriges härligaste sommarstäder?
 
Umeå / Umea - view over city, hotel U&Me
Vi bodde på U&Me, ett väldigt centralt hotell med snygg design och riktigt bra frukostbuffé. Åker man upp med hissen ett antal våningar får man dessutom en härlig utsikt över staden och vackra hus. Själva hotellet är byggt i modern, ja nästan futuristisk stil, vilket bildar en intressant kontrast mot omgivande gamla byggnader.
 
hotel room / hotellrum U&Me, Umeå
Hotellrummet bjöd på vacker utsikt mot andra sidan älven, och hade väldigt intressanta detaljer inredningsmässigt. Även interiören känns något futuristisk tycker jag. Här kan jag gott tänka mig att bo igen!
 
frukost buffé / hotel breakfast at U&Me hotel,Umeå
Hotellfrukosten var jag som sagt också väldigt nöjd med; olika sorts bröd med diverse pålägg, jogurt med olika tillbehör som t.ex. müsli, bär och hälsosamma frön, juicer, frukt, ingefärashot, våfflor m.m. 
 
sightseeing by the river Umeå - strandpromenad / Sjöbris
Efter frukosten makade vi oss småningom iväg på sightseeing. Strandpromenaden var riktigt skön i den varma förmiddagssolen. Dessutom finns det riktigt trevliga sittplatser här och var som bjuder in till en liten andpaus.  
 
intressanta byggnader i Umeå, Hamnmagasinet
Umeå - retrobil och körsbärsblom vid Ume älv
Nedan ett par bilder på "andra sidan Umeälven", vad nu området heter på riktigt. Riktigt söta hus, jag förstår att folk vill bo där! Översta bilden är tagen från strandpromenaden och nedersta från hotellrummet kvällen innan.
Umeå - bostadsområdet på andra sidan älven / on the other side of the river
sightseeing Umeå, architecture
Känner inte till byggnadens historia, men tyckte tornet var tjusigt.
 
Visit Umeå - parks / parker: Vänortsparken
Så hittade vi till vackra Vänortsparken där det pågick nåt slags cykeljippo just den dagen.
 
Umeå: Swedish fika and chilling by the Ume river
Under dessa timmar av fri tillvaro fikade jag och några kollegor på Espresso House samt shoppade loss lite på Åhléns, så nu har jag sommarläsningen säkrad då jag bl.a. köpte på mig lite pocketböcker. Innan vi skulle iväg på nästa programpunkt blev det snabbmat som avnjöts vid älven. Man fick riktigt pre-semesterkänsla. Bakom oss fanns vackra Rådhusparken.
 
Svemester i sommarstaden Umeå - Rådhusparken
Så småningom bar det av hemåt mot Finland igen. Tack och på återseende, Umeå!
Nedan ett par bilder från färjan, taget på dit och tillbakavägen.
Wasaline - visit Vaasa and Umeå
 
Vilka platser rekommenderar du om man vill besöka Sverige eller ha svemester under sommaren?
Taggar: Sverige, Umeå, sommartider, svemester, weekendtrip;

35 dagar camping & roadtrip Down Under - från Darwin till Perth

Nu har det gått ganska precis två år sedan jag påbörjade den 35 dagar långa roadtripen och campingäventyret från Darwin i norra Australien till Perth på västkusten. Vill man så klarar man naturligtvis av rutten på kortare tid, men då får man såklart prioritera bort en del sevärdheter längs med vägen och ärligt talat vet jag inte varför man skulle vilja skynda så pass att man mest bara sitter och kör. Att köra långa sträckor blir väldigt tungt och påfrestande i längden. Faktum är att det inte hade skadat alls med någon vecka till för att hinna se vissa saker i lugn och ro. Men jag är i slutändan helt nöjd med de 35 dagar det tog oss att göra denna resa genom Northern Territory och Western Australia.
 
Om jag skulle lista 10 platser mellan Darwin och Perth som man absolut inte får missa (eller som åtminstone blev mina personliga favoriter i upplevelseväg) så skulle det troligen bli följande:
- Nitmiluk nationalpark (Katherine)
- Purnululu nationalpark
- kratern i Wolfe Creek (nära Halls Creek)
- Windjana Gorge nationalpark
- Eighty Mile Beach (nära Broome)
- Exmouth (snorkling från stranden och valhajar!!)
- sanddynerna vid Coral Bay
- Francois Peron nationalpark 
- Shell Beach (Shark Bay)
- The Pinnacles
 
Här nedan följer länkarna till samtliga inlägg jag skrivit om roadtripen, så där kan du välja och vraka och läsa mer om allt härligt jag sett och upplevt! Alternativt kan du bara scrolla genom alla blogginlägg om roadtripen i Australien här, men då kommer inläggen liksom i fel ordning, från sista dagen till första dagen. Funkar förvisso också bra om du planerat en roadtrip med start i Perth.
Observera att vissa platser jag besökt kräver bil med fyrhjulsdrift.
 
 
Darwins näromgivningar - Let the adventure begin
Östkusten eller västkusten? Efter en liten jämförelse inleds mina dagboksanteckningar och äventyret kan börja. Nära Darwin besökte vi bl.a. varmvattenkällan Berry Springs, termitbon, Litchfield nationalpark med sina olika sötvattenkällor som bjuder in till bad samt Nitmiluk nationalpark som blev en av mina personliga favoriter, sanslöst vackert! Dessutom en av de bästa platserna för att se otaliga flyghundar i solnedgång.
 
Gränstrakter - hejdå Northern Territory, godmorgon Western Australia
Ganska snabbt kom vi oss över till den västra delstaten. Innan dess hann vi bl.a. med Katherine Hot Springs, camping nära krokodilflod samt vandring i Gregory nationalpark och Keep River nationalpark. När gränsen väl korsats besökte vi Lake Argyle, Australiens näststörsta konstgjorda sötvattenreservoar.
 
Purnululu och bilolyckan
Vi behövde två dagar för att utforska Purnululu nationalpark, där vi upptäckte bl.a. Echidna Chasm med sina rödfärgade smala bergspringor, Mini Palms Gorge och Bungle Bungle Range med sina häftiga bikupeliknande bergformationer.
Efter en liten bilolycka och väntan på att bilen skulle bli i körbart skick igen simmade vi i Palm Springs och campade på en väldigt vacker plats.
 
Sötvattenkrokodiler, mystiska kraterna Wolfe Creek och grottvandring
Här såg vi bl.a. Wolfe Creeks krater som är världens näststörsta krater varifrån man kunnat samla fragment av meteorit. Vi vandrade även i en förhistorisk grotta med ett 350 miljoner år gammalt revsystem i Tunnel Creek (och spanade efter sötvattenkrokodil med ficklampa!) samt spanade in ännu fler krokodiler i vackra Windjana Gorge nationalpark (Kimberley, nås via Gibb River road). Detta måste ändå vara bästa stället för att se sötvattenkrokodiler, för vi såg hur många som helst och de var inte särskilt skygga heller!
 
Västra Australiens milslånga stränder, intressanta strandfynd och mer vackra outbacklandskap
Fortfarande i Kimberley och Gibb River besökte vi Bell Gorge med vackra vattenhål och vattenfall innan vi äntligen nådde Derby och därmed västkusten. Vi började färden söderut längs med kusten och gjorde stopp vid Broome och underbart vackra Eighty Mile Beach med milslång strand och en massa spännande uppspolade havsvarelser (t.ex. havsorm och rester av en före detta haj) samt vackra snäckor. Vi campade vid en häftig campingplats i outbacken, nära Port Hedland.
 
Port Hedland, Karijini nationalpark, snorkling och valhajar
Vi stannade till i Port Hedland för att spana på stora asiatiska fraktfartyg samt sköldpaddor. Sedan spenderade vi ett par dagar i Karijini nationalpark och hängde lite i Exmouth-området (bl.a. så hittade vi en utmärkt plats för snorkling, där man kunde gå i direkt från stranden och även kunde snorkla där det var så grunt att man kunde sätta ner fötterna i sandbotten emellanåt).
Det häftigaste var ändå båtutflykten där vi fick simma med världens största haj, valhajen <3 Ps. De äter plankton och småfisk, så no worries...
 
Västkust och sanddyner vid havet
Vi besökte bl.a. Turquoise Bay och underbara snorklingplatsen Oyster Stacks vid Exmouth samt körde runt kring maffiga sanddyner nära Coral Bay. Kring Carnarvon kollade vi in en fyr med härlig utsikt och mäktiga blowholes.
 
Delfiner och andra fantastiska djur i Monkey Mia och Francois Peron nationalpark
Monkey Mia är väldigt känt för sina halvtama delfiner, men ännu häftigare var vår delfinupplevelse ändå i närliggande Francois Peron nationalpark, en ganska unik plats i Australien där man fascineras av kontrasterna mellan de vita stränderna, de röda klipporna och det turkosa vattnet.
Djursaldot: emu, getabock, rockor, hajar, delfiner. Troligtvis kängurur och dylikt också.
 
Stranden som är gjord av snäckor, fascinerande stromatoliter, Kalbarri, snorkling och pelikaner
Vid Shark Bay fortsatte vi med Shell Beach som bokstavligt talat består helt och hållet av pyttesmå snäckor, Hamelin Pool med sina fascinerande stromatoliter (ser ut som sten, men är en av de äldsta livsformerna som existerar än i dag), Kalbarri nationalpark, lite mer snorkling direkt från stranden och pelikanmatning i Kalbarri - vilka fantastiska fåglar!
 
En märklig mikrostat, becksvart grottvandring, mer Kalbarri och Mount Lesueur-vandring
Här bloggar jag bl.a. om kustdelen av Kalbarri nationalpark, den märkliga självutnämnda mikrostaten The Principality of Hutt River Province, Stockyard Gully Tunnel (grotta där man under en kort vandring kan uppleva fullständigt mörker) samt vandring i vackra Mount Lesueur. Sistnämnda hade troligen varit ännu härligare om vi hade varit där något senare då blomningen nått sin kulmen.
 
Pinnacles med ökenlandskap, Wedge Island, Lancelin sanddyner & våtmark i Yanchep
Här fick vi innan vi anlände till slutdestinationen Perth uppleva fantastiskt turkost vatten i Cervantes, The Pinnacles med ökenvandring och de kända kalkstensformationerna, det lilla samhället Wedge Island med sin unika livsstil och underbart vackra strand samt Lancelin sanddyner och Yanchep nationalpark med sina våtmarker.
 
Har du varit i Northern Territory och/eller Western Australia? Vilka var dina höjdpunkter, eller vad av det som jag har upplevt tycker du lockar mest?
Taggar: 35dagar, Australien, Northern Territory, Western Australia, camping, reseinspo, road trip;