bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Födelsedag & Första advent

 Idag ska jag till Vasa på ett par ärenden, så bjuder på några snabba bilder från gårdagen, då jag som nämnt fyllde år. Och så var det ju första advent :)
 
Hemlagad gräddtårta med lemon curd, blandade bär och och daim
Hemlagad gräddtårta med lemon curd, blandade bär och och daim, den bästa kombinationen som finns! Dock lagar vi lemon curd själv nästa gång, för den blev så härligt syrlig förra gången - den vi köpte nu var enbart söt och hade ingen syrlighet alls, så ska väl lemon curd inte smaka?? :S Nå, vi kompenserade med att lägga ganska mycket röda vinbär mellan bottnarna, så blev riktigt gott ändå!
 
söt och syrlig daimtårta
 
halmgris
Sen skulle jag gärna veta vad Ronja och herr Halmgris egentligen smider för hemliga planer, det där såg ju aningens misstänksamt ut..?? ;)
 
första advent
 Och så en bild på vår adventsljusstake som jag fick nångång när jag var ganska liten, så den har hängt med i många år!
 
Jag visar upp mina presenter i ett annat inlägg :)
 
Hur spenderade ni lillajul och första advent?
 
 

Teneriffa från A till Ö - del 1

 Har velat ett tag kring om jag ska ha en julkalender i bloggen, eller enbart köra på något speciellt varje advent. Valet föll till slut på att köra på adventinlägg och i övrigt blogga som vanligt. Dock är dessa adventinlägg inte julbetonade, utan jag kör istället på något som passar min bloggs inriktning. Så kom jag på idén att göra en inläggsserie som jag kallar "Teneriffa från A till Ö". Jag ska alltså hitta något på varje bokstav som har att göra med Teneriffa, det kan vara orter, sevärdheter, allmännyttig kunskap eller något annat. Hoppas ni tycker det låter intressant :) (Naturligtvis kommer ni även hitta julrelaterade inlägg i min blogg, de hittar ni bland mina "vanliga" inlägg då och då)
 
Då kör vi igång med första advent´s inlägg då, bokstäverna A-G är först ut!
 
(Del 2 hittas här)
 
 
A - Anaga. Anaga är ett bergigt område på norra Teneriffa som ser väldigt annorlunda ut jämfört med södra delarna av ön med sina subtropiska skogar och stundvis väldigt grönskande landskap. Högsta punkten i detta område är 1,024 m. Ett mera utförligt inlägg om Anaga lär dyka upp nån dag!
 
 
B - Basílica de Nuestra Señora de Candelaria. Candelariabasilikan hittar man på orten Candelaria, som namngetts efter jungfrun av Candelaria som 1599 förklarades som beskyddarinna av Kanarieöarna. Det är en mäktig kyrka intill havet som jag tycker lönar sig att se om man är intresserad av kyrkor och arkitektur. Även det lilla samhället är mysigt.
 
 
C - Carnaval. På Teneriffa ordnas en av världens mest populära och mest kända karnevaler i världen, efter Rio de Janeiro förstås. Den äger rum i huvudstaden Santa Cruz, men även på andra orter finns det festligheter, speciellt bör kanske Los Cristianos nämnas. Fotona nedan är tagna i Los Cristianos och fler bilder finns i inlägget "Carnaval - fjädrar, färg och glitter".
 
 
D - Dorada. Detta är en kanarisk öl som har sitt säte på Teneriffa om jag förstått det rätt. Jag har ingen egen passande bild, så delar istället en reklamvideo från Cerveza Dorada's officiella youtube-konto. Videon lär ska vara inspelad i Porís de Abona på Teneriffa. Samtidigt får ni lyssna lite på kanariska spanskan ;)
 
 
E - El Médano. Detta är en av världens bästa platser för vindsurfing/kitesurfing, men det är även en häftig syn för de som inte surfar själva! Själv har jag dock bara åkt förbi stället ganska snabbt, så fick inte till några foton. Fotot nedan borde dock vara en av "sidostränderna" i El Médano, eller också är det "grannbyn". Ibland flyter orterna ihop så man vet inte alltid riktigt var man befinner sig egentligen :D
 
 
F - Fañabé. Ett litet samhälle i Costa Adeje, mellan Puerto Colón och El Duque. Där finns en av de större stränderna på södra delen av ön, som ni ser en solnedgångsbild från nedan:
 
 
G - Guagua. Ett ord som är väldigt bra att kunna på Teneriffa, det är nämligen kanariska för buss (uttalas: /ˈwa.wa/). Här åker man alltså inte autobús, utan guagua ;) Den offentliga busservicen står TITSA (Transportes interurbanos de Tenerife) för, så det är de bussarna man ska åka med om man vill åka runt på egen hand istället för de färdiga guidade utflykterna. PS: köper man ett bono-kort kommer man billigast undan!
 
 
Har ni kanske varit på nån av dessa platser, åkt guagua, upplevt Teneriffas karnevaler eller avnjutit deras egna öl? Kommentera gärna! :)

28 år!

Oj oj, så blev man visst ett år äldre igen..! Känns aningens konstigt, men man brukar ju vänja sig. Ingen ålderskris iallafall, men sen har jag aldrig upplevt nån sån heller. Jag tänker snarare att man utvecklas hela tiden på nåt sätt, så när man väl blivit ett år äldre så borde man väl även känna sig mogen och redo för den ålder man är i? Det är inte direkt så att jag skulle vilja vara 20 igen, när allt kommer omkring. Hellre 30 då, ärligt talat.
 
Känns alltid lite speciellt när födelsedagen infaller på första advent också - jag blev faktiskt även född på just första advent :) 
 
Så hur har min dag varit hittills? Ganska lugn och vanlig: tog lite sovmorgon, sen tog jag en varm dusch och smörjde efteråt in mig med en härlig bodylotion. Lite frukost och te ur min finaste temugg. Ur den dricker jag i och för sig varje dag... ;) Och så lite chill i soffan. Snart ska jag en sväng till pappas hus och samtidigt hälsa på min brorsdotter som spenderat natten där. Tårta och presenter m.m. blir det först mot kvällen. Känner inte för att fira desto mera än så i år. Ifjol spenderades min födelsedag däremot på Teneriffa med älskling, då åt vi på en snäppet finare restaurang :)
Finaste strumporna på dagen till ära... ;)
Och finaste muggen från PiP Studio
 
 
Har ni nån gång känt av åldersnoja, eller tänker ni ungefär som jag?