bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Den humoristiska och vackra naturstigen i Kortjärvi

I Kortjärvi (Terjärv, Österbotten) finns en ovanlig naturstig med vandringsleder upp till 6,2 kilometer. Vi valde en kortare variant som jag tror blev 3,3 km. Förutom att denna naturstig är mycket vacker och välgjord så är den även full av humor och underhållning i form av roliga skyltar med knasiga rim, samt diverse figurer och djur. Det blir liksom aldrig långtråkigt eller händelselöst. Passar både stora och små. Väl värt ett besök, och jag återvänder gärna för att testa en annan rutt!
 
Nedan följer bilder på några av de otaliga skyltar och filurer som man kan möta här, samt foton från den vackra naturen.
 
kortjärvi naturstig - vandringsled med humor i Österbotten
Hoppsan, här har en stackare fallit ner från skyn...
 
Kortjärvi naturstig i Terjärv - kreativ och annorlunda vandringsled i Österbotten Finland
Självaste Kronblom visar vägen.
 
Kortjärvi naturstig - Finlands bästa vandringsleder
Naturmässigt gillade jag speciellt partierna som var lite kuperade med höga ståtliga tallar. Inte riktigt det som jag är van med från hemskogarna där landskapen är plattare.
 
Kortjärvi naturstig, vandringsleder i Österbotten
En vackert vattendrag, Rekjärv.
 
Kortjärvi naturstig, temavandringsleder i Österbotten
Fantasin har inga gränser här. Vi överlevde Saddam och inte sket vi på oss heller. Humorn är för övrigt lättsmält och enkel. Ofta rentav barnslig. Men jag gillar lättsamheten i rimmen, man måste få ha lite enkel humor ibland!
 
Kortjärvi naturstig - djurstatyer uggla
Förutom figurer i form av diverse gubbar och gummor så hittar man regelbundet även olika slags djur som är välgjorda och fina. Man hittar lite allt möjligt från finländska djur till mer otippade exotiska krabater.
Kortjärvi naturstig - djurstatyer Finlands djur - vandringsled med tema
koala i Terjärv Österbotten - Kortjärvi naturstig
Det blev en kort visit till älskade Australien på köpet, med både koala och skräckinjagande krokodil.
krokodil i Österbotten, Finland - Kortjärvi naturstig med roliga djur och figurer
Kortjärvi naturstig - vacker rastplats vid Rekijärvi
Det var lite oturligt att vi fikade på några stubbar efter att ha vandrat ett tag och hållit utkik efter en lämplig fikaplats. Jag var säker på att vi skulle passera en ordentligare rastplats förr eller senare men en i sällskapet ville inte vänta längre. Bara några hundra meter senare kom vi till den fantastiskt vackra rastplatsen vid Rekjärv-sjön..
 
vacker natur i Terjärv Österbotten - Kortjärvi naturstig
humoristiska skyltar längs med vandringsled Kortjärvi naturstig, Österbotten
Skylten ovan är en av mina favoriter.
 
skämtsamma skyltar med rim - unika och annorlunda vandringsleder i Österbotten, Finland - Kortjärvi naturstig
Kortjärvi naturstig - vandringsled i Terjärv, Österbotten Finland med tema humor
 
Har du gått denna led, eller någon annan vandringsled eller naturstig med ett särskilt tema?
 
Taggar: finlandssvenska bloggare, friluftsliv, närturism, sommar 2020, this is finland, vandring, vandringsleder, Österbotten;

Turista i Jakobstad - tre tips

Jakobstad i Österbotten (Finland) är en närliggande stad jag besökt många gånger, men sällan i turismsyfte. Nu i sommar ville jag därför åka dit en dag för att upptäcka saker som jag inte sett förut. Det resulterade i tre sevärdheter som jag nu vill tipsa er om. 
 
ASPEGRENS TRÄDGÅRD
Denna vackra trädgård på ca 5 hektar härstammar från 1700-talet och är en av de äldsta prästträdgårdarna i Finland. Trädgården är antagligen som allra finast just sommartid. Men den sägs även vara besöksvärd under andra tider på året, t.ex. under början av hösten då det brukar ordnas en skördemarknad, samt i december då det ordnas julmarknad. Parkering finns vid Trädgårdsgatan.
 
sevärdheter i Jakobstad Österbotten Finland - Aspegrens trädgård
Det fina lusthuset som man kan skymta på alla mina bilder utgör parkens hjärta.
Visit Jakobstad - Aspegrens trädgård - närturism Österbotten
Aspegrens trädgård i Jakobstad - turista i närmiljön / staycation
visit Pietarsaari - sightseeing Jakobstad - Aspegrens garden
 
CAFÉ SKORPAN
Ett idylliskt sommarcafé i stadsdelen Skata som jag har velat besöka tidigare, nu blev det äntligen av då jag stämde träff med moster. Det finns mysiga sittplatser med bord både i solen och i skugga, och en kiosk erbjuder glass medans kaffe och bakverk m.m. finns att köpa i huvudbyggnaden.
 
cafe skorpan - besöksvärt sommarcafe i Jakobstad
visit Jakobstad - sommarcafe Skorpan i Skata
Jakobstads bästa caféer - café Skorpan
Denna roslemonad var så fräsch och god, och råkade matcha bra med cheesecaken som jag valde ut bland godsakerna de hade.
 
GAMLA TRÄHUSSTADSDELEN SKATA
Själva stadsdelen i sig (även kallad Norrmalm) är väl värt en ordentlig rundvandring. Detta är ett av Finlands största enhetliga trähusområden, med hus från 1700-tal och framåt. De flesta hus som står idag borde ändå vara från 1800-talet och framåt gissar jag. Jag gillar verkligen hur de lyckats bevara stadsdelen som den varit, och bland annat låtit bli att asfaltera gatorna. Som en tidsresa!
 
Skatan / Norrmalm - Jakobstad
 
sevärt i Jakobstad - trähusstadsdelen Skata
Visit Jakobstad - sevärdheter: trähusen i Skata
 
gamla intressanta hus i Skata, Jakobstad
Inte riktigt alla hus är av trä, men närapå.
 
upptäck gamla trähus i stadsdelen Skata, Jakobstad, Österbotten
Det löns att även hålla koll på fönstren där man kan hitta vackra prydnader eller budskap. Texten på bilden ovan till vänster kan översättas till "en dag kommer du att inse att du klarade av det här också". Ovan till höger en gammal spegel i vilken man kan kika på vad som händer längs gatan. Har säkert varit omtyckt bland mången skvallertant och -gubbe. Och stadens välkända symboler "tro, hopp och kärlek".
Skata,
Resandehem och Sjöberg bageri, Skata Jakobstad
Resandehem eller Westerlunds Inn är ett vandrarhem som erbjuder 1-3 personers rum och grundades 1923. Enligt bilderna på hemsidan ser rummen mysiga ut och priserna känns väldigt överkomliga.
 
Skata - gammal trähusstad i Jakobstad
Jag hittade denna byggnad nedan som ser ut att ha varit någon typ av kyrka? Har inte lyckats komma underfund med bakgrunden  till detta hus så den som vet får gärna informera mig!
upptäck intressanta hus i Skata Jakobstad
Visit Jakobstad - sightseeing och sevärdheter - Skata trähusstadsdelen - Österbotten,Finland
närturism Österbotten - besöksvärt i Jakobstad
 
Var har du närturistat på sistone? Om du varit i Jakobstad, vilken sevärdhet där är din favorit?
Taggar: Jakobstad, finlandssvenska bloggare, närturism, semester, sommar 2020, this is finland, Österbotten;

Kvarkens skärgård - Bilcamping och Sommarö-vandring

Jag har bara campat i min bil en ynka gång hittills i år. Jag får delvis skylla på att min bil krånglat hela sommaren och man håller som bäst på att försöka ta reda på vad som är problemet och åtgärda det. Lite surt då jag inför sommaren äntligen fixat skivan under madrassen så att jag kan sova helt jämnt och plant i bilen. Hoppas på att få till någon campingnatt till innan hösten kommer och det blir för kallt.
 
Men som sagt, sommarens hittills enda natt i campingbilen spenderades i världsarvet Kvarkens skärgård, närmare bestämt vid Sommarö sund nära Södra Vallgrund. Sommarö är dock egentligen ingen ö, men befinner sig på en ö som man når via den ganska imponerande Replotbron (Finlands längsta bro). Jag campade vid småbåtshamnen intill simstranden. Avgiftsbelagd visade det sig, men det är helt ok med tillgång till el, gratis drickbart vatten om jag minns rätt, samt utedass. 
 
sommarö sund lantidyll nära Vasa, Finland
Mycket idylliskt ställe, men det var märkbart svalare här ute i skärgården jämfört med de 25 grader vi hade på fastlandet. Middagen var simpel och bestod av bröd med tonfisk, och en läsk med smak av ingefära och lime.
campa i omgjord personbil - campingbil - Sommarö Kvarken Österbotten
bilcamping i Svenskfinland - Sommarö Kvarken Vasa Österbotten - boktips: New Delhi - Borås
Detta var min juniläsning, en mycket annorlunda och verklig kärlekshistoria!
 
sommarö sund, Vasa, Finland
På kvällskanten gick jag på en promenad längs en liten grusväg och njöt av natur och mysiga hus. Glömde dock myggmedlet så det gällde att inte stanna till för länge när jag fotade.
 
mysiga platser i skärgården nära Vasa - sommarö sund
campingplatser i kvarkens skärgård - sommarö sund
Kvällste bredvid simstranden då badgästerna avlägsnat sig och lugnet infann sig.
 
ljusa nordiska sommarnätter - Sommarö Kvarken, Österbotten Finland
Här var nätterna ännu ljusa. Och härliga dimstråk svepte förbi under min nattliga kissrunda. Klockan var 02:39, 22 juni.
 
sommarö naturstig nära Vasa, Österbotten vandringsleder
Dagen därpå ville jag testa den närliggande korta vandringsleden Sommarö naturstig innan hemfärd. Verkligen en fin led som är lagom varierande och med fina vindskydd, grillplatser och utedass på åtminstone två ställen.
rastplats vid sommarö naturstig, kvarken
vandra i Österbotten - sommarö naturstig
sommarö fort - naturstig med rester från militär aktivitet i kvarkens skärgård
Dessutom går leden genom ett före detta depåområde och kustartillerifort för försvarsmakten, som verkade under åren 1940-2000. Här hittar man därför bland annat gamla kanonplattformar och spännande underjordiska rum (bunkrar?), varav ett var öppet för besökare att gå ner i när jag var där.
minnen från kustartilleriets fortområde, Sommarö
Osäker på vad det till vänster är för något, men till höger kustartilleriets forts minnesmärke.
 
vandra spångar österbotten - sommarö naturstig
kvarkens skärgård, sommarö sund - sommarö naturstig
Småningom kom jag till en liten strand med rastplats. Spännande väder med stundvis dimma och stundvis solsken. Ett par låg envist under ett parasoll trots kylan från dimdiset.
 
skärgårdsnatur i kvarkens skärgård, vasa, österbotten
huggorm, kyykäärme, adder / viper in Finland
En vacker huggorm hade jag också framför fötterna. Både jag och huggisen frös först till, men så blev det fart på den när jag plockade fram mobilen så jag hann med nöd och näppe fånga den på bild.
 
närturism utflyktsmål Finland - sommarö, Kvarken, Vasa
Jag gled av på lite småstigar emellanåt som ledde mig till fler vackra havsvyer. En liten del av leden gick via lätt trafikerade grusvägar.
närturism natur Österbotten - kvarkens skärgård
Förutom hav och skog fann jag även vackra Ängsholmpotten, där fridlysta grodor ska husera. Man kan beskåda "potten" från två olika håll. Är vattenpott förresten ett finlandssvenskt uttryck, eller används det i Sverige också? I mitt tycke är denna vattenansamling lite för stor för att kallas pott.
närturism vandringsleder Österbotten Vasa - sommarö naturstig
 
Har du besökt något trevligt ställe i Kvarkens skärgård? Eller något annat naturvärldsarv?
Taggar: Vasa, camping, närturism, sommar 2020, this is finland, vandringsleder, Österbotten;