bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Drömöar för framtiden

Jag tänker fortsätta med mitt ö-tema. I förra inlägget skrev jag om några av öarna som jag besökt, och nu tänkte jag lista öar som jag drömmer om att besöka. Det är både öar i när och fjärran, tropiska destinationer och äventyr på norra jordklotet.
 
ZANZIBAR
Denna ö utanför Tanzania verkar vara drömmarnas dröm. Vita stränder och turkost vatten, spännande kultur i Stone Town, snorkling, ljuvliga bungalows. Mycket mer än så behöver man ju inte egentligen.
 
dream island destinations - Zanzibar
CC0 Public Domain, pxhere.com
 
MADAGASKAR
Denna ö vill jag besöka för sin natur och sitt djurliv. I synnerhet längtar jag efter att få se lemurer  och kameleonter. Jag skulle satsa på regnskogsvandringar och naturligtvis känns det självklart med lite strandhäng också. Baobabträden vill jag också gärna se.
 
dream island destinations - Madagascar
CC0 Public Domain, axelle b / public domain pictures
 
SEYCHELLERNA
Hit vill jag naturligtvis för stränderna, det kristallklara vattnet och de vackra klipporna som är mjukt formade och ger ön sin speciella karaktär. Jättesköldpaddor och djungellivet känns också spännande.
 
dream island destinations - Seychelles
Bild av Walkerssk från Pixabay - Seychellerna
 
SVALBARD
Detta är en plats som jag dels beskrivit som ett drömresemål, men också som ett resmål som jag kanske inte kommer genomföra sist och slutligen. Det är en av mina ambivalenta destinationer så att säga - jag både vill och inte vill. Nå, jag skulle ändå gärna uppleva det söta samhället Longyearbyen, se norrsken och isbjörn, samt åka snöskoter genom glaciärlandskap.
 
dream island destinations - Svalbard
Bjørn Christian Tørrissen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
 
GOTLAND
Jag besökte Gotland som liten, men allt jag egentligen minns var Pippi Långstrumps hus och Lummelundagrottan. Det vore fint med en vuxenresa dit för att upptäcka den medeltida hansestaden Visby, se rauker och uppleva naturen i övrigt, hälsa på ulliga får och bada i Blå lagunen.
 
dream island destinations - Gotland Sweden
Saramg90, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
 
ÖLAND
Här tänker jag mig vindmöllor, spännande landskap och historiska platser som t.ex. Gettlinge gravfält och Borgholms slottsruin.
 
dream island destinations - Öland Sweden
Image by Jan Nijman from Pixabay
 
Listan med drömmiga ödestinationer skulle naturligtvis kunna fortsätta både länge och väl. Filippinska Palawan, Salomonöarna, Cooköarna, Santorini, Färöarna, kanadensiska Newfoundland... 
 
Vilka öar drömmar du om att besöka? Vilken är den bästa ön du besökt hittills?
 
Taggar: resedrömmar, resigt, resmål;

12 öar jag besökt

4000mil bloggade nyligen om de skönaste öarna att besöka i världen. Då började jag fundera kring vilka öar jag själv besökt i världen och vips var en bloggidé född! Så här kommer 12 av de öar som jag besökt, från Norge till Australien.
 
islands to visit - Tenerife, Canary Islands / besöksvärda öar: Teneriffa Kanarieöarna
Icod de los Vinos & Anagabergen i norr
 
Teneriffa
På denna kanarieö har jag turistat, gjort praktik och varit bosatt av andra skäl. Jag har sammanlagt spenderat närmare ett år där och därmed har jag haft tid att utforska ön en del. Jag fick inse att det finns oändligt mycket att se och göra på enbart 2,034 km² med sina spännande mikroklimat. Söta byar och småstäder, vacker arkitektur, fina stränder och vilda kuster, höga berg, frodiga dalar och vulkanlandskap. 
[Läs mer om Teneriffa här]
 
öar i Skandinavien - Hovedøya Norge
Hovedøya, Norge
Denna norska ö strax utanför Oslo är liten, gåvänlig och idyllisk. En perfekt halvdagstur från huvudstaden och ön erbjuder badmöjligheter, spännande klosterruiner, promenader i naturen och ett café/matställe.
 
islands in Croatia - Šolta near Split
Šolta
 
Kroatien: Šolta och Lokrum
I Kroatien har jag besökt två öar: Šolta är den närmsta ön utanför Split, som jag valde för att den verkade lugnare och turistfattigare än de andra öarna. Här hittade jag en liten människogles strand med ett av de klaraste vatten jag någonsin upplevt. Själva stranden var dock tyvärr rätt så skräpig, men i vattnet fiskade jag enbart upp en tom plastflaska så själva havet kändes rent.
 
Lokrum är den lilla ön utanför Dubrovnik. Den är så liten att man lätt traskar runt den. Det finns ändå flera sevärdheter och badplatser här så man spenderar lätt en hel dag här. Speciellt gillade jag badhålet Mrtvo More. Andra sevärdheter är t.ex. klosterruiner, den makalösa utsikten från öns högsta punkt, botaniska trädgården och påfåglarna.
 
[Läs mer om Šolta och Lokrum här]
 
Islands in Croatia - Lokrum near Dubrovnik
Utsikten från Lokrums nästan högsta punkt.
 
Sentosa Island, Singapore
På bilden en hängbro som går från huvudön Sentosa till den konstgjorda miniön Palawan.
 
Sentosa, Singapore
Sentosa är en liten ö i önationen Singapore. I anknytning till ön finns även den konstgjorda miniön Palawan som man skymtar på bilden ovan. Så tre öar på en gång, kan man ju säga. Vattnet var grumligt och inte så härligt (nästan pissvarmt, som det tydligen brukar vara på dessa breddgrader), men de konstgjorda stränderna är fina och ön känns lyxig och exotisk på många sätt. Förutom strandhäng kan man även bl.a. göra en del saker på Resorts World Sentosa-området, t.ex. besöka Universal Studios temapark eller frossa i godis i butiken Candylicious.
 
ko lan, island near Pattaya and Bangkok - Thailand
Ko Lan, Thailand
En thailändsk ö utanför Pattaya som även kan kallas Koh Larn (med mest sökresultat på google) eller Coral Island. En fin liten ö med en huvudby på ena sidan och en annan liten by (eller kanske snarare turiststråk) på andra sidan ön. Det finns ett flertal stränder att välja mellan men förutom strandhäng och vattenaktiviteter så finns det inte så mycket att göra på denna ö. Mat och dryck kan man förstås njuta av, och kanske lite djungeltrek. Men några fysiska ansträngningar kände jag inte för här utan jag satsade på en ny strand per dag under de tre heldagar jag spenderade här.
[Läs mer om Koh Larn här]
 
 
Och så Australien, sist men inte minst. Det är här som jag har besökt merparten av mina öar, sex styckna om jag inte har glömt någon. Australien är ju så stort i sin helhet att landet snarare bör betraktas som en kontinent än som en ö, så därför finns inte Australien som land med på listan.
 
Tasmania - islands of Australia
Tasmanien
Tasmanien är en egen delstat och Australiens största ö. Den sägs även vara på plats 26 bland världens största öar. Det förvånar mig inte, för vi spenderade ungefär fem dagar att köra runt och undersöka denna ö, och vi hade lätt kunnat spendera många dagar till för att verkligen hinna se och uppleva allt som är värt att se där. Med sitt väldigt varierande landskap från berg som under delar av året är snötäckta och kall regnskog till vackra sjöar, inlandsbush och närmast tropiska stränder tycker många att det är något av en miniatyrversion av Nya Zeeland.
[Läs mer om Tasmanien här]
 
islands in Victoria, Australia - Phillip Island
Phillip Island
En betydligt mindre ö där vi klarade oss hyfsat bra med en dag (inräknat körtiden från och till Melbourne). Finns i delstaten Victoria och är välkänd för sin pingvinparad. Men vi satsade på att köra runt på egen hand och kolla in naturen istället, som är vacker och vild.
 
Fraser Island
Detta är världens största sandö, över 120 km lång. Det sägs också vara världens sista plats där man finner enbart renrasiga dingohundar. Här krävs fyrhjulsdrift och sandstränderna fungerar nästan som en highway. Men tidvattnet kan vara förrädiskt och många bilar har fått ge vika för naturen då man inte varit tillräckligt uppmärksam. Lake McKenzie är en av de många spännande och unika platser som finns här, med skiftande toner i vattnet och vit kiselsand. Det världsberömda skeppsvraket SS Maheno får man såklart inte heller missa. Här behöver man ca. 3 dagar för att hinna undersöka ön lite ordentligare. Vi spenderade två nätter där och en extra dag hade faktiskt inte varit illa alls.
[Läs mer om Fraser Island här]
 
islands in Queensland, Australia - Whitsunday Island
Whitsunday Island
En riktig paradisisk ö i vanliga fall, men tyvärr rätt så härjad av orkanen Debbie som drog fram bara veckor före min ankomst. När jag väl var där så var vattnet grumligt, mycket koraller förstörda och de lummiga träden var kala och bruna. Men den vita sanden var precis lika vit som alltid, och vattnet hade fortfarande sin turkosa färg! Från Airlie Beach tur-retur tog det mig två dagar och en natt på segelbåt att ta mig till höjdpunkten Whitehaven Beach, med ett par stopp på vägen för snorkling m.m. Jag antar att naturen fått återhämta sig åtminstone delvis sedan jag var där och ön borde gissningsvis ha fått tillbaka sin grönska och vattnet sin klarhet.
 
Islands in Queensland Australia - Magnetic Island
Magnetic Island
En perfekt ö om man vill ha lite lugn och ro på en halvtropisk ö. Man klarar sig helt ok på två-tre dagar här och man kan bland annat vandra, kolla på koalor och söta klippkängurur (rock wallabies), bada och snorkla, samt hyra en Mini Moke att ta sig runt ön med.
 
Islands near Perth in Western Australia - Rottnest Island
Rottnest Island
Den absolut viktigaste orsaken till att besöka denna ö är naturligtvis för att få uppleva de fantastiska vildtama leende quokkorna (kortsvansvallby). Men själva ön är också oerhört vacker med sitt otroligt turkosa vatten och vita stränder. Ön lämpar sig perfekt för en heldagstur då den med sina 19 km² går att cykla runt på inte så många timmar. Sen vill man förstås göra en massa stopp överallt så därför behövs ändå en hel dag för att upptäcka ön.
 
VILKA ÖAR HAR DU BESÖKT? VILKA ÄR DINA FAVORITER? VILKEN AV DESSA ÖAR OVAN SKULLE DU HELST VILJA BESÖKA?
 
Taggar: reseinspo, resigt, resmål, resor;

Drömmen om mormorsstuga blev (typ) sann

Jag har ganska länge tänkt att om jag någonsin skulle bo i ett eget hus i Finland så skulle det gärna få vara vad vi i Finland kallar för "mummonmökki" (mormorsstuga). Jag tror ni vet vad jag menar, gärna ett rödmålat trähus med vita knutar, inte så många kvadrat men med en mysig liten vindsvåning. En liten trädgård runtom som inte kräver så mycket arbete. På en lugn plats såklart, kanske intill en skogsdunge.
 
mormorsstuga i Finland
 
Det känns inte aktuellt just nu att äga en egen bostad, men däremot blev jag i somras ganska spontant delägare i en sommarstuga. Så en lightversion av min dröm blev därmed sann! En ljusglimt under ett år som detta. Först hängde jag bara med på en första titt av ren nyfikenhet och efter att ha sett stugan gick jag spontant med på att bli delägare om budgivningen gick bra och vi inte hittar några problem med stugan. Otroligt nog var vi de enda som kommit med bud och därmed accepterade säljarna ett väldigt lågt pris, så det blev ett riktigt kap minst sagt. Det är från början en 1800-tals stockstuga som restaurerats och byggts ut med några kvadrat på sidan.
 
mummonmökki / sommarstuga i Österbotten, Finland
 
När vi väl hade nycklarna i handen så var jag snabb att inviga stugan för en första riktig övernattning i början av juli. Och sen har det blivit en natt eller två här och där när det passat mitt arbetsschema och vädret har varit lämpligt. Egentligen trivs jag bäst här när det är en aning svalare, eftersom det inte är lika mysigt om det är för varmt för att elda i öppna spisen. Det vore härligt att testa vara här en vacker vinterdag, men återstår att se om den lilla vägen är i tillräckligt körbart skick även under vinterhalvåret.
 
sommarstugemys i coronatider
Några mysbilder från morgonstund på verandan, bokläsning i dagsljus och kvällsmys i mörkret. När nätterna blivit tillräckligt mörka har jag fått njuta av en fantastisk stjärnhimmel, och tystnaden om kvällarna är härligt öronbedövande. 
 
Nedan följer en liten husvisning:
 
inredning sommarstuga
mormorsstuga sommarstuga
I det lilla rummet längre bort finns en köksvrå (se bilden nedan till höger) och till höger om den en liten bastu.
 
mummonmökki villa
Vi har varken el eller rinnande vatten. Då är det mycket praktiskt med ett gammaldags hederligt "kylskåp" under golvet som duger riktigt bra till att hålla maten sval. För säkerhets skull förvarar jag också maten i en liten kylväska.
 
sovloft sommarstuga
Det mysiga sovloftet med det blåmålade golvet som jag gillar skarpt.
 
sommarstuga inredning
sommarstuga inredningsdetaljer
sommarstugeliv
Kring villan finns det vackra utomhusmiljöer, perfekt för promenader!
 
natur i Finland
nordisk finländsk sommar
Jag har också uppskattat att se årstidernas skiftningar från sommar till höst. De blommande rosenbuskarna framför huset och när jag överraskades av solmogna smultron som tydligen växer på baksidan. Den lilla ödlefamiljen som huserade under trappan på sensommaren och älgmöten mot höstkanten. De vackra omgivande lövträdens färgexplosion i bästa hösttid och dimmiga morgnar.
 
nordisk finländsk höst på sommarstugan
 
Har du tillgång till en sommarstuga eller någon annan trevlig tillflyktsort?
Taggar: sommarstuga, staycation, this is finland, Österbotten;