bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Glada vappen!

...eller trevlig valborgsmässoafton som man kanske skulle säga i Sverige (vappen=valborg) :) Hoppas ni får en trevlig helg, själv jobbar jag till kl.10 ikväll, så inget vappenfirande för mig i år. Förhoppningsvis hittar man på något kul på första maj istället!
 
Ifjol spenderade jag vappen på Teneriffa och gjorde egentligen inget speciellt (eller ja, vi njöt av en härlig solnedgång på Playa Fañabé och så det blev ett restaurangbesök på kvällen faktiskt, så det var ju helt ok det med), så då publicerade jag en vappen-throwback från 2010-2014. Dagar som denna saknar man verkligen studielivet, vappen i Åbo är närmast helig!
 
Vad gör ni ikväll och imorgon?
 
 

Min svenska sommarstad

 
Det börjar bli länge sen jag senast var i Sverige och jag börjar längta dit en smula - inte minst tack vare inspiration jag fått via olika resebloggare, speciellt vad gäller Stockholmtrakten! I synnerhet Sigtuna står just nu högt på min önskelista vad gäller platser jag vill besöka. Stockholm har för övrigt alltid varit "min" stad i Sverige och jag har varit där en hel del i och med att min faster med familj bor i Vallentuna. Jag älskar både Stockholms innerstad och dess omnejd, och jag har till och med spenderat en helg i Stockholms skärgård för ett antal år sen. Är jag inte ute på shoppingrunda kring Norrmalm, strosar på Gamla stans underbara kullerstensgator eller badar naken på Sergels torg (haha nej, jag tror jag skippar det sistnämnda, den biten får Samir och Viktor sköta!) så hänger jag gärna på Djurgården eller kring vackra Drottningholms slott, för att nämna ett par exempel. Inne i stadskärnan är Kungsträdgården och Humlegården sköna platser för chill.
 
Ni andra som varit i Stockholmstrakten - vilka är era smultronställen där? Jag tar tacksamt emot tips, för skulle gärna se något nytt nästa gång jag åker dit! T.ex. natur, historiskt och/eller arkitekturiskt intressanta platser, härliga kaféer eller upplevelser.
 
Jag gjorde för skojs skull testet zmartas sommarstadsindex för att se vilken svensk stad som zmarta anser vara just min sommarstad, och jag fick Tylösand, med motiveringen "Du trivs när det finns bra shoppingmöjligheter och gillar sommarorter med puls". Jag blev tvungen att googla staden eftersom jag aldrig hört talas om den förut, och det verkar snarast vara en pytteliten ort utanför Halmstad i Halland, och tydligen en av Sveriges mest kända badorter. Låter inte helt fel det heller!
 
Vilken svensk stad är just er sommarstad, och varför?
 
 
 Kungsträdgården - en liten oas mitt i stan
 
Gamla stan med sina vackra byggnader och mysiga uteställen - sålänge det inte är alldeles fullsmockat med folk åtminstone.
 
 Vackra blomsterarrangemang på Djurgården

Två dagar på stormässa, antirasism & loppisfynd

Två vikariedagar och en massagetid i Jakobstad (Cosmetique) har jag nu bakom mig (senast jag var till en professionell massör var 2011 och med de låsningar jag har i bröstryggen just nu var det verkligen nödvändigt). Jag har dessutom representerat Ungdom mot rasism på Österbottens Stormässa i Botniahallen i helgen. Har inte haft alltför mycket tid över till bloggen på sistone med andra ord. Försöker blogga vartefter jag hinner helt enkelt och får acceptera att jag helt enkelt inte kan publicera blogginlägg precis varenda dag.
 
Ja över till Stormässan. Det var väldigt kul med all positiv feedback, men naturligtvis kom även ett fåtal människor fram som ville diskutera lite svårare ämnen och delvis eller inte alls delade våra åsikter. Sånt man får räkna med förstås. Två av dessa var inte alls så farliga att diskutera med, utan det var ganska intressant och givande egentligen. Den ena däremot blev bara väldigt jobbig och ju mera han pratade (utan att bry sig om våra egna åsikter och synvinklar) desto mera kom hans xenofobi, homofobi samt antifinlandssvenska och antidemokratiska attityd fram. Stort tack till kvinnan med civilkurage som lade sig i och skrämde bort typen när han antagligen kände att han hade för många emot sig! Nå, överlag var det väldigt trevligt och jag kom hem med lite freebies som delades ut, samt vann helt oväntat ett presentkort till texmex-restaurangen Amarillo i Vasa, vilken rolig överraskning!
 
Dessutom kom en läsare fram och hälsade, känns alltid lite overkligt att bli igenkänd på det sättet, men väldigt kul, så tack för att du ville komma fram! :)
 
 
Efter Stormässan på söndag stack jag en sväng till Brändö loppis och köpte den där svarta fuskskinnjackan och en leopardmönstrad scarf som jag tittade på redan veckan innan när jag fyndade häftigaste klänningen på samma ställe - av nån konstig anledning köpte jag dock inte jackan redan då, trots att den passar perfekt ihop med klänningen. Men nu har jag en komplett matchande outfit när jag vill tuffa till mig lite ;) Det lätt fodrade jackan kanske även kan komma till användning i sommar, för enligt vad jag har hört lär det inte bli en rekordvarm sommar direkt..
 
 
Var du också på Stormässan? Brukar du gå på loppisar och vad fyndade du isåfall senast?