bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Adventskalendrar för vuxna

Alla tips kommer helt från mig själv - det finns ingen dold reklam i inlägget
 
 
Säsongens första snö som damp ner i mängder för några dagar sedan gav mig lite lite julkänslor måste jag faktiskt erkänna, att kolla genom Dermosils jultidning gjorde ju inte saken bättre det heller (idag har jag rentav beställt större delen av julklapparna därifrån, haha). I samband med detta började jag fundera kring det här med julkalendrar för vuxna - eller snarast kvinnor kanske. När det kommer till jul är jag fortfarande lite av ett barn, men det börjar ärligt talat bli lite tråkigt med de där vanliga chokladkalendrarna så i år kör jag på en roligare variant.
 
Här kommer några adventskalender-tips för att pigga upp december månad. Ni som inte alls är redo för att fundera på julrelaterade saker ännu kan återkomma senare ;)
 
adventskalendrar för vuxna / julkalender för kvinnor
Bilder: livehome.se / thebodyshop.fi / naboinsweden.se
 
Skönhetskalendrar
 
Såna här adventskalendrar finns det ett stort utbud av. Själv har jag länge varit sugen på en från The Body Shop, men så såg jag att Dermosil också gett sig in i leken, så det blir en sån istället. Yves Rochers version är också lockande.
 
Adventskalender för te- eller kaffefantasten
 
Till exempel Nabo har kalendrar med en portion te/kaffe för varje dag. Kan beställas från bluebox.se eller köpas hos återförsäljare (se websidan). I Finland kan de köpas i Mariehamn och i Vasa.
 
Lyxchoklad- och andra sötsaker
 
Kanske för godistrollet som vill ha något bättre än tråkiga mjölkchokladbitar av halvdan kvalitet? Här finns exempel på bland annat kalendrar med lakrits, choklad och kola. I min godiskalender skulle jag gärna hitta goda kolor, mintchoklad, lindorpraliner och lyxig nougat, om jag fick mixa ihop en egen kombination.
 
Erotiska kalendrar
 
Sinful.se och coolstuff.se har adventskalendrar med förföriska överraskningar - dock inget för den som är pryd kanske ;)
 
Ljus för mörka kvällar
 
Vad sägs om en lyxig Yankee Candle adventskalender?
 
 
Har du haft någon vuxenkalender? Vilken typ av adventskalender skulle du föredra om du fick välja? Själv tycker jag det vore fantastiskt med en resig julkalender av något slag, vet inte om någon sådan existerar dock...
Taggar: jul, julkalender;

Från höst till vinter på en dag

Så kom den där första snöchocken igen som man egentligen skulle tycka att inte borde vara någon chock alls, då snön ju vare sig man vill eller inte kommer varje år - sålänge klimatet inte är fullständigt åt helskotta vill säga. Dessutom har man i medier redan förvarnat folk och uppmanat att byta till vinterringar senast till den dagen det väntades snö. Men visst blir man ändå lite överraskad, det är ju ett tag sen man senast sett någon snö - speciellt för mig som inte alls befann mig på dessa nordliga breddgrader förra vintern. Dessutom tänkte jag, som säkerligen många andra, att det kanske inte blir så mycket snö som prognosen talat om. Men nog fick jag minsann att göra när jag skulle göra min bil färdig för att ta mig till jobbet i torsdags, och snön fortsatte komma ner hela den dagen. Därför blev jag nästan ännu mer förvånad över hur snabbt snön sedan smälte bort följande dag under kvällen och natten, med tanke på att det kändes bitande kallt under första halvan av fredag. Tyvärr gjorde detta att de flesta löven i träden nu är ett minne blott så den vackra delen av hösten är över. Men för tillfället snöar det igen och det lovas lite kallare temperaturer de närmsta dagarna - kanske det småningom ser ut som på bilderna nedan igen?
 
Under arbetsdagen fick jag direkt utmana min "första vinterföre-rädsla", ni vet den där känslan när man inte kört i vinterföre på väldigt länge. Men det gick ju bra när man hade vett att ta det försiktigt speciellt i början! Att köra en stor bil som rymmer 9 pers känns också mera stabilt.
 
Så här såg mitt egna vrålåk ut när jag skulle lägga i motorvärmaren på torsdag morgon.
 
Fredagen var klar och kall under större delen av dagen, då var det såhär vackert.
 
Med all rimfrost hade man kunnat tro att det var februari, och inte oktober.
 
Även bilarnas vindrutor på jobbet var vackert frostiga. Att vara den som skulle skrapa bort isen från samtliga bilar var däremot mindre ljuvligt. Men det var i alla fall skönt att vara ute en stund och få frisk luft.
 
Efter jobbet fick jag syn på alla vackra gula löv som lagt sig till rätta ovanpå nysnön. Tyckte det var så vackert och lite ovanligt!
 
 
Är du redo för snö och vinter redan? Jag tyckte nog, trots allt, att det var lite småtrist när allt smält bort så snabbt. Men lite ambivalent är jag väl ändå. En sorts hatkärlek kanske.
Taggar: vinter;

Jakten på det gömda träsket

Återigen måste jag hylla Instagram för all inspiration och idéer man får därifrån (som med Kackurlampen-träsket jag besökte ifjol). Jag hittade för någon månad sen en riktigt vacker bild från ett dimmigt träsk via någon tagg, kan ha varit #mittvörå. Ville förstås veta exakt var bilden var tagen och efter att ha fått lite mer information så hittade jag Långträsk på Google Maps. En solig och varm septemberdag lät jag navigatorn leda mig genom bilskogsvägar och till slut påstod den att jag hade anlänt. Jag hittade ett ställe som gick att parkera på, men visste inte riktigt var det kunde tänkas finnas någon stig som ledde till själva träsket, för det var fortfarande över 100 meter genom skogen. Jag gick en bit vidare längs med grusvägen och hittade en igenväxt skogsmaskinväg. Jag plöjde mig fram genom en del vildhallonsnår och fajtades med ett antal älgflugor innan jag till slut skymtade vatten - hurra!
 
Långträsk i Tuckor, Vörå, Österbotten
 
Det var rätt sumpigt närmast träskkanten, så det tog en stund innan jag hittade någonstans där det gick att slå sig ner för att njuta av utsikten.
 
Gömda träsk i Vörå, Österbotten
 
Där satt jag ett bra tag och filosoferade, kollade in ett svanpar som simmade omkring på andra sidan träsket och tuggade i mig ett äpple från pappas trädgård. En bit bort jobbade skogsmaskiner med avverkning, vilket störde lugnet och stämningen bara en liten aning. Jag satte på min selektiva hörsel och fokuserade på fågelkvitter och sånt istället.
 
Vandring och friluftsliv i Österbotten: Långträsk i Vörå
 
hemliga träsk och sjöar i Österbotten
 
På väg tillbaka hem fick jag syn på någon sorts grillkåta, så jag parkerade bilen för att inspektera närmare.
 
grillkåta i Vörå
 
Byggnaden ser väldigt nybyggd ut och jag är inte säker på vem den är till för, kanske jaktföreningen och andra friluftsmänniskor? Nyckeln fanns i alla fall i låset så det var bara att stiga in. Ifall jag rör mig häromkring igen kunde man ju ta med lite grillkorv, hihi.
 
grillkåta med älghorn i Tuckor
 
 
Var hittar du inspiration till att söka upp nya intressanta platser?
Taggar: Vörå, kvinnliga äventyrare, Österbotten;