bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Tankar kring hösten

Jag blev inspirerad att skriva en liten höstlista efter jag läst Malin Lundstens peppiga höstlista, så här kommer min modifierade variant! Fyll gärna i den du med och länka tillbaka till mig.
 
Hur har min höst varit hittills?
Väldigt hektisk med heltidsjobb, studier och praktik. Och så planerandet kring höstresan. Har inte hunnit så mycket med bloggen, och inte haft den egentid som jag egentligen behöver. Men jag kämpar på och har i alla fall lite mindre ett tag framöver då jag har fått undan första hjälpen-kursen. Och så har jag ju resan att se fram emot! Har haft besvär med ryggen som jag fått en del hjälp för (och tips om självhjälp), och har stundvis varit enormt trött medans andra haft diverse förkylningar och magsjukor. Har än så länge klarat mig undan något värre, men att vara helt utmattad vissa dagar är ju inte ultimat det heller. Men jag blickar framåt!
 
höstlista 2018
 
Vad vill jag göra/uppnå i höst?
- vandra i skog och mark
- höstmysa i soffan
- komma framåt med studierna (jag har nämligen börjat studera till specialhandledare för barn och ungdom genom läroavtal) samtidigt som jag strävar efter att fortsätta utvecklas på jobbfronten
- få ordning på min krånglande rygg och få in någon form av fysisk träning så mycket som tiden och orken tillåter
- hitta lite tid ibland att umgås med nära och kära
 
Vad jag hoppas kommer hända:
- jag får behålla mitt jobb efter årsskiftet och därmed också behålla mitt läroavtal (det ska nämligen läggas bort en hel del personal på grund av att det knappt anländer några flyktingar till Finland just nu)
- jag får behålla min hälsa
 
roliga höstlistor
 
Hur såg min höst ut för 1 år sedan?
Ifjol började jag kort efter att jag återvänt från Australien hoppa in på olika grupphem för minderåriga ensamkommande, och snabbt blev det i praktiken ett fulltidsjobb och så fick jag småningom ett kontrakt på min nuvarande arbetsplats. Jag var modigare med att använda finskan jämfört med tidigare och utvecklades på många fronter. Jag fyllde även 30 år vilket såklart firades med nära och kära!
  
Detta bloggade jag om för exakt 1 respektive 2 år sedan:
- bilder från en dimmig daggpärlskantad höstdag
- snyggaste höstklänningen som finns i min ägo
 
blogglistor om hösten
 
Vart ska jag resa?
Till Israel i oktober, närmare bestämt om 6 dagar!
 
Hur tänker du kring din höst 2018?
Taggar: blogglista;

Mission Beach - coconut paradise

Mission Beach är en liten ort på Australiens östkust, ett par timmar söder om Cairns. Det var inte alls tänkt att jag skulle stanna där, utan jag skulle direkt från Townsville till Cairns. Jennie som jag först lärt känna i Melbourne men som just då jobbade på bananfarm i Tully tillsammans med sin fästman var dock envis som en åsna och närmast tvingade mig att hoppa av bussen i Mission Beach för att sova över ett par nätter i deras hus. Jag fick helt enkelt boka om mitt hostel i Cairns, och så stod hon någon timme senare och väntade på mig när bussen anlände. Jag är glad att hon lyckades övertala mig trots att jag inte är världens mest spontana person, för det var ju såklart trevligt att träffa fina människor igen, och Mission Beach hade så himla vackra stränder. Inte ens regn eller gråmulet väder kunde dämpa dess skönhet.
 
Här kommer några bilder från min korta vistelse i Australiens lilla kokosnötsparadis.
 
Mission Beach - Australia's coconut paradise
paradise beach in Queensland, Australia - Mission Beach
vackra stränder i Australien - Mission Beach
backpacking i Australien - östkusten - Mission Beach
Här poserar jag med en kokosnöt i sin naturliga miljö. 
 
Far North Queensland, Mission Beach - tropiska Queensland i Australien: Mission Beach
apporterande hund i Mission Beach, Australien
Ägarna till huset som mina vänner bodde i hade ett väldigt snällt muskelknippe till hund, som njöt av att få rusa omkring på stranden, simma, jaga pinnar och tugga på trädstammar. Ser du pinnen i luften? Tur att han inte gav sig på några hajar just denna dag, som han lär ska ha gjort vid ett tillfälle... En påminnelse om att man inte ska bada i dessa vatten hur som helst. Men försök förklara det för en ivrig hund.
 
playing dog on beach in Mission Beach, Queensland, Australia
Taggar: Australien, East Coast, Queensland, backpacking, reseinspo, soloresenär;

Grekland - fastlandet eller öarna?

Inlägget är ett gästinlägg som ej är skrivet av mig personligen

I dag har vädret i Köpenhamn varit lite annorlunda. Gråa moln så långt ögat kan nå men det har inte stoppat mig från att njuta av vad Danmark har att erbjuda. Denna resa är så rolig och jag känner redan sug för att utöka resan med en till destination. Grekland verkar hålla värmen så det skulle vara kul att jaga solen ett tag – dessutom har många av mina bloggkollegor packat väskan för några dagar i Grekland med Ving under sommaren. Det ser faktiskt inte helt fel ut. Jag är sugen på att blanda bad och plask med lite kultur och kvällsnöje. Vilka platser är bäst för det? Efter lite research hittade jag olika ställen som kan leverera en fullspäckad resa som fyller i alla ovan nämnda kriterier.

Mina topp tre ställen att resa till på fastlandet är:

  • Aten - Smala gränder, rik historia och en drös av kultur. Ja, jag vet inte ens var jag ska börja. Jag vill se var Sokrates avrättades och smaka på både mat och kultur.
  • Meteora - Klosterområdet i norra Grekland med vackra klippor och magisk utsikt. Här hittar man romantik och historia samlat på ett och samma ställe.
  • Monemvasia - En stad från medeltiden som hänger ihop med fastlandet via en ynka bilbro. Här besöker man historia och idyll via slott och kust.

Topp tre öar att resa till enligt mig:

  • Mykonos - Många känner till denna ö. Denna plats är perfekt för sol och bad blandat med nattliga äventyr ute på barer och klubbar. Många kändisar reser hit på sommaren för att festa och njuta av värmen, och jag kanske kan bli en av dem? Här är det lite dyrare men det är en ö som jag känner att jag i alla fall måste sätta foten på.
  • Paxos - Denna ö är väldigt mysig och vänlig för alla åldrar. Det finns badstränder överallt plus världens trevligaste lokalbefolkning. Vita klippor och turkost vatten som får en att vilja bada tills man blir ett russin.
  • Kos - En av de mest populära öarna runt Medelhavet. Sandstränder som sträcker sig runt hela ön. Hit kan man resa om man vill få ut så mycket av en grekisk ö som möjligt. Det finns en del turister men det märks knappt när man vandrar runt på de olika platserna!

Det finns många ställen att välja mellan och om jag kunde så skulle jag resa till alla öar och städer. Öarna är jättetrevliga, historian och kulturen är rik och överväldigande. Samtidigt som fastlandet har allt detta finns det mycket från historieböckerna som bara går att se på fastlandet. Jag tror därför att jag skulle börja med fastlandet, kanske hänga i Monemvasia en vecka, för att sedan ta en färja till Kos!

Vart skulle ni vilja åka? Fastlandet eller öarna? Dela gärna med er av några guldklimpar som jag kan ha glömt!

Taggar: Grekland, reseinspo, resfeber;