bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Boktips för resten av sommaren och hösten

Det finns två säsonger då jag är allra ivrigast på att läsa böcker. Den börjar så fort det blir väder att ligga ute i solen och läsa, och håller på ett tag in på hösten. När höst- och vintertröttheten tar vid har jag inte samma energi att läsa längre, så då dalar oftast läslusten.
Har du någon speciell tid på året då du läser extra mycket?
 
Allra helst läser jag böcker som baserar sig på verkliga händelser eller verklighetstrogna livsöden som gärna får utspela sig i främmande kulturer. De ska gärna väcka starka känslor hos mig.
Vilken typ av böcker föredrar du?
 
Nedan tipsar jag om ett antal böcker som jag har läst, ska läsa och läser just nu. Kanske du har läst någon av dessa eller vill rekommendera en bok som du tror jag skulle tycka om? 
 
 
 
BOKEN JAG LÄSER JUST NU
 
Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Detta är även författaren till den fantastiska boken Flyga drake. Om möjligt tycker jag att denna bok är rentav snäppet bättre, och om Flyga drake fokuserade på pojkars och mäns öden så fokuserar denna istället på flickors och kvinnors liv.
"Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv."
 
 
LÄSTA BÖCKER FRÅN DE SENASTE TVÅ ÅREN SOM JAG REKOMMENDERAR
 
Flyga drake av Khaled Hosseini
"Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag."
 
Barnbruden, Anna Laestadius Larsson
En väldigt fascinerande och medryckande bok som får en att resa tillbaka i tiden. Jag gillar när de beskriver platser i Stockholm som jag känner igen och föreställer mig hur det såg ut på gatorna och torgen då.
"Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit. Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst. Barnbruden är första delen i en planerad trilogi och Anna Laestadius Larsson debut som romanförfattare."
 
Pottungen, Anna Laestadius Larsson
Detta är uppföljaren till Barnbruden, även den väldigt intressant läsning. Jag vill även definitivt läsa trilogins tredje bok Räfvhonan.
"Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket. På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna. I Pottungen får läsarna återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: Längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv."
 
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
En mycket gripande, sorglig och fin bok som jag starkt rekommenderar.
"Palestina 1940. Olivodlaren Yehya Abulheja lever som hans förfäder gjort före honom med sin familj i den rofyllda byn Ein Hod. Men när staten Israel utropas 1948 krossas friden i Ein Hod för all framtid och samtliga invånare tvingas bort ifrån sina fädernehem och flyttas till ett flyktingläger i Jenin. Yehya tvingas fly med sin hustru Basima och deras vuxna söner Hasan och Darweesh. Under flykten rycks Yehyas barnbarn Ismael ur sin mor Dalias famn av en judisk soldat som överlämnar gossen i gåva till sin svårt traumatiserade hustru, en överlevare från Förintelsen. Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj.
I flyktinglägret i Jenin föder Hasans hustru Dalia ytterligare ett barn, dottern Amal som är bokens egentliga berättare. Amal överlever med nöd och näppe sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hamnar så småningom i en flickskola i östra Jerusalem där hon får sin utbildning, för alltid skild från sin familj. När den israelisk-palestinska konflikten når sitt crescendo 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro.
När Amal, många år senare, får besök i USA av en israelisk man vid namn David, på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upptäcker de ett splittrat hemland som kanske aldrig mer blir sig likt."
 
Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan
Som intressant fakta vill jag nämna att det israeliska utbildningsministeriet förbjöd denna bok i skolorna året efter att den publicerades. Detta eftersom den ansågs vara demoraliserande och uppmuntrade till assimilering av israeler och araber. Det gör boken lite extra spännande att läsa på något sätt.
"När israeliska Liat av en tillfällighet stöter ihop med palestinske Hilmi en stormig eftermiddag på ett kafé i Greenwich Village i New York faller hon handlöst för honom. Hilmi är en konstnärsbegåvning som vistas i New York på ett stipendium, men gärna vill stanna kvar, medan Liat är en forskare, inställd på att snart återvända till Israel. Mot sin inre övertygelse inleder hon ett passionerat förhållande med Hilmi, trots att hon vet att de bara kan leva ut sin kärlek där och då. Liat lever i ständig skräck för att hennes judiska familj och vänner i New York ska få nys om kärleksaffären. Hilmi däremot är den kompromisslöse konstnären, det gör honom ingenting om hela världen får reda på att de älskar varandra. Tillsammans utforskar de New York och känner sig kanske för första gången helt fria, men när Liats avresedatum närmar sig måste hon bestämma sig för om hon ska ge upp allt för kärleken."
 
New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull av Per J Andersson.
Den långa titeln säger ju egentligen allt och ja, detta är otroligt nog en sann historia.
 
Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker
En av de vackraste böcker jag läst, med en stil som nästan blir poetisk.
"Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma, landet där hennes far föddes och där hon fann en bror. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. När hon inne i sitt huvud börjar höra en enträgen röst som ställer de frågor hon alltid försökt undvika – Varför lever du ensam? Vad söker du i livet? – känns sammanbrottet nära. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder hon till Burma. Där får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som är full av passion och tragik och som kommer att vända upp och ner på Julias liv. Precis som Konsten att höra hjärtslag är det här en känsloladdad roman som utforskar människans innersta. En inspirerande och oförglömlig berättelse om kärlek, sorg, identitet och livets mening."
 
 
BÖCKERNA SOM VÄNTAR PÅ ATT LÄSAS NÄST
 
För den som reser är världen vacker av Per J Andersson
"Att resa är att utsätta sig för nya ljud, dofter och sedvänjor. Att resa är att lära sig att samma problem kan ha flera olika lösningar. I en tid då främlingsfientliga vindar blåser allt starkare är det viktigare än någonsin att vi prövar att se världen från olika håll. Men vi måste resa hållbarare, klokare, bättre.
I För den som reser är världen vacker vrider och vänder Per J. Andersson på resandet som företeelse. Han talar med forskare och berättar om kända resenärer genom historien. Han vandrar i bergstrakter, genom storstadsbasarer och slumområden, åker buss i Indien och liftar genom Europa och upptäcker att det annorlunda och okända ibland känns skitjobbigt men snart ersätts osäkerheten av något annat: resorna blir ett träningsläger i socialisering, där man får tampas med sina övertygelser om vad som är rätt och fel, gott och ont.
För den som reser är världen vacker är en hyllning till resandet och en underbar inspirationsbok där läsaren lär sig om allt ifrån dromomani, alltså »sjuklig« drift att resa, till hur man ökar sin närvarokänsla i de nepalesiska bergen."
 
Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
En bok av samma författare som till Hjärtats innersta röst. Jag ser mycket fram emot att läsa denna och älskar att hans böcker har så fantastiskt vackra omslag.
"Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker är en storslagen kärleksroman. En modern saga och internationell bästsäljare som nu sålts i närmare en miljon exemplar.Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt."
Taggar: boktips, böcker, lästips;

En turistisk utflykt till Kokkola

Tidigare i sommar turistade jag lite i staden Karleby (eller Kokkola som det heter på finska och även används flitigt av många svenskspråkiga). Det resulterade i fyra olika besöksmål som jag nu tipsar om i detta inlägg. 
Jag tar gärna emot tips på fler besöksvärda platser i och kring denna stad, lämna en kommentar! 
 
Neristan, Kokkolas gamla trähusstadsdel
Trähusstaden Neristan är ett charmigt område i Karleby med tolv kvarter fulla av gamla trähus i olika kulörer, från 1700-talet och framåt. Detta sägs vara en av de mest värdefulla och omfattande trähusstäderna i Finland. Förr i tiden var det främst hantverkare och sjömän som bodde i det lite mer enkla Neristan ("ner i stan"), medans rikare folk bodde i Oppistan ("upp i stan"). 
 
 
 
Det lönar sig att hålla koll i fönstren också, där man kan få syn på vackra små ting.
 
 
 
 
 
 
Skvallerspeglar var populära i tiderna. Dessa monterades utanför  ett fönster så att skvallertanterna och -gubbarna kunde hålla bättre koll på vad som försigicks på deras gator.
 
Detta var ett av mina favorithus, så fint med rosa väggar och grå dörr. 
 
En av få byggnader som inte är av trä.
 
 
 
Medeltida Karleby sockenkyrka
Detta är en av de sju medeltida stenkyrkor som finns i Österbotten. Man tror att de äldsta delarna av denna kyrka är från 1460-talet. Fasaden är sliten och kunde behöva lite ny färg, men samtidigt tycker jag det bidrar till känslan att man står framför en mycket gammal byggnad. Tyvärr var inte kyrkan öppen för besökare så vi kunde enbart kika lite genom fönstren.
 
 
 
Karleby hembygdsmuseum
Detta museiområde ligger alldeles nära Karleby sockenkyrka. Här kan man uppleva stämningen från 1800-talet med sina gamla byggnader och den fina väderkvarnen. Man kan även betala en avgift för att få gå in och titta i byggnaderna och kolla hur folk levde och hade det då.
 
Detta borde vara prästgården.
 
 
 
 
Jag är rätt så fascinerad av gammal inredning och antika saker. På bilden nedan ser man bl.a. en barnstol.
 
 
Mustakari sommarrestaurang
Här avslutade vi turistandet med lite god mat i vacker miljö. Det var en solig och varm dag och när vi satt där och åt så vällde plötsligt den där specifika känslan av att befinna sig utomlands över mig. Fina sommarfinland.
 
Taggar: Kokkola, närturism, semester, sommar 2021, this is finland, Österbotten;

Sommaren 2021 som gått - första halvlek

Det verkar som att jag utvecklat en lite rejälare bloggdipp under sommaren. Att ta bloggpaus under de drygt två veckor jag hade semester i juni var planerat, men pausen har nu hängt kvar långt in i juli. Men eftersom jag huvudsakligen bloggar för nöjes skull så tänker jag inte heller pressa mig att blogga om jag inte känner för det. Fast nu har jag faktiskt några inlägg under planering, så det kan löna sig att kika in då och då under den kommande månaden, innan jag i mitten av augusti igen tar semester.
 
Vi börjar med att sammanfatta första halvan av denna sommar.
 
Jag njuter verkligen av sommartidens blomster som man kan plocka in från naturen, i synnerhet älskar jag de väldoftande syrenblommorna. Jag har även lyckats få en avokadokärna att slå rot och växa till sig ordentligt. Avokadoplantan har jag döpt till Aada och mitt stolta plantmammahjärta har följt med hennes utveckling. Helt otroligt med tanke på att mina fingrar inte är särskilt gröna alls.
Jag blev ganska spontant intervjuad för Vasabladet en dag. Detta tack vare att jag svarade på deras enkät om semesterplaner och där bland annat nämnde min personbil som jag campar i. Eller enrummare på hjul som journalisten beskriver det.
Schweppes bitter lemon är för övrigt en av mina favoritdrycker just nu.
 
Det har naturligtvis också blivit några sköna dagar på sommarstugan. När vädret har varit svalare så har jag mest njutit framför brasan med en tekopp, ritat och läst. Men jag har även njutit av allt fint som blommar på gården.
 
Jag har spenderat ett par dagar hos mamma som bor vid ett vackert träsk en bit från Kokkola. Och förstås myst med vår fina seniorkatt, som på bilden nedan njuter av skuggan under en doftande jasminbuske (eller schersmin?).
Det har blivit ett antal dopp också. Oftast vid stranden i Oravais där man även kan köpa glass från grillkiosken, men även bland annat vid Emet simstrand i Kronoby.
 
När jag hälsade på mamma passade vi på att turista lite i Kokkola. Dessa fyra bilder nedan får representera den dagen - om några dagar kommer jag att publicera ett blogginlägg med närmare information om platserna vi besökte. Kanske någon kan gissa sig till vilka dessa fyra platser är?
 
En solros är allt jag köpt i blomväg hem till gården. Desto mer spenderade jag istället på sommarblomster till stugan. 
En dag blev det utflykt med en väninna till den härliga stranden Tisskärssand i Nykarleby. Efteråt blev det kattungemys på hög nivå hemma hos henne. 
 
Midsommar firades i goda vänner lag. Jag lyckades rätt så bra med att matcha färger också får jag konstatera - allt från strumpor och dryck till midsommartårta.
 
Ett exempel på hur en staycation-dag inom min kommuns gränser kunde se ut: läsning i hängmattan utanför bokbytarkojan i Kastminnet (Karvat), ett dopp vid Hellnäs simstrand, en glass från fina kiosken Amalia Sweethouse i Oravais centrum. En fin sommardag avslutas gärna med en ljummen kvällspromenad.
(Notera att strumporna råkade matcha glassbägaren..!)
 
Jag har plockat vilt växande blommor och varit på en riktigt rolig möhippa. 
Jag har läst en hel del - just nu håller jag på med Tusen strålande solar som är otroligt bra och gripande! Lite fotfix hör också semester till.
 
Jag har varit på en väns bröllop. Älskar hennes brudklänning som trotsade den finländska traditionen och gick i svart och rött. Natten spenderade jag i min mysiga campingbil.
 
Vi har även haft Sverigesläkt på besök, så jag har spenderat några dagar med dem och lite andra släktingar. Mest har jag bara tagit det lugnt i hembyn där deras sommarstuga finns, men en kväll begav vi oss till Powerpark i Alahärmä för att spela minigolf. De har en otroligt fin bana som jag varmt kan rekommendera! Vi har även ätit glass i Nykarleby. 
 
Så detta var mina guldglimtar i ett nötskal. Hur har din sommar varit hittills?
 
 
Taggar: hemester, semester, sommar 2021, staycation;