bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

9 sevärda platser i Singapore

Det är närmare tre år sen jag spenderade en vecka i Singapore, en mycket fin multikulturell och välordnad mikrostat i Sydostasien. Trots sitt rykte att vara ett dyrt land är det fullt möjligt att upptäcka även på budget om man t.ex. kan tänka sig ett billigare och enklare boende utanför de lyxigaste stadsdelarna, äter på hawkers istället för restauranger och besöker marknader istället för lyxshoppingcenter. Man kan ju förstås kombinera budget och lyx också för att få lite av alla världar.
Här kommer ett antal tips på sevärda platser i Singapore som jag besökte under min vistelse där. Gå gärna in på länkarna för att läsa mer om de sevärdheter som intresserar dig.
 
Little India
 
Den färgstarka indiska stadsdelen är väl värd ett besök, och även prisvärd vad gäller boenden. Ät indisk mat och få en lätt försmak av indisk kultur - fast ändå betydligt mindre kaotiskt än riktiga Indien kan jag tro! Här finner man även prisvärda och intressanta souvenirer. Besök moskéer och hinduistiska tempel, beundra tjusiga fönsterluckor i olika färger. Håll ögonen öppna efter gatukatter och skräp i gatuhörnen - hit ska man om man vill komma bort en stund från det annars så prydliga och polerade Singapore.
 
färgglada etniska stadsdelen
vackra moskén Abdul Gafoor Mosque i Little India, Singapore
upplev indisk kultur i etniska stadsdelen Little India, Singapore
 
Gardens by the Bay
 
En av de allra mest kända sevärdheterna i Singapore är denna 101 hektar stora park där man kan beskåda bl.a. fantastiska Supertree Grove, som är en ännu större upplevelse kvällstid. I parken finns det även ett par stora växthus - Flower Dome och Cloud Forest. Sistnämnda tyckte jag var speciellt besöksvärt och intressant med sitt 35 meter höga vattenfall och många våningar. Det är väldigt trevligt att strosa omkring i övriga delar av parken också, så här kan flera timmar lätt spenderas!
 
Supertree Grove, Gardens by the Bay nattbelysning - bästa sevärdheterna i Singapore
sevärt i Gardens by the Bay Singapore - växthuset Cloud Forest
ocbc skyway - trädtoppspromenad bland supertrees i Gardens by the Bay, Singapore
 
Merlionstatyn och hotellet Marina Bay Sands
 
Två sevärdheter och landmärken som hittas i Downtown som kan fångas på en och samma bild. Jag kostade aldrig på mig någon dyr lyxhotellvistelse i staden, men själva byggnaden (som man även skymtar på bilden ovan) är också rätt så cool att se på avstånd. Inuti finns dessutom lyxshoppingcentret The Shoppes, där man hittar en konstgjord kanal med gondoler, lyxiga märkesbutiker, afternoon tea-café m.m. Man kan även testa lyxig glass med teinfusion och äta relativt prisvärd mat på hawkern.
Merlion är ett mystiskt väsen som är till hälften fisk, till hälften lejon - detta väsen representerar Singapores identitet: historiska Singapores fiskebyar och "Lejonstaden" som Singapura betyder på sanskrit.
 
Singapores landmärken - Marina Bay Sands hotellet och Merlionstatyn
lyxshoppingcenter i Singapore - The Shoppes i Marina Bay Sands
smakupplevelser i Singapore, glass med teinfusion
 
Kampong Glam
 
Denna traditionellt malaj-arabiska muslimska stadsdelen är ett annat område som jag gillade starkt för sin orientaliska atmosfär, den goda maten, trevlig och prisvärd shopping och framför allt för vackra moskén Masjid Sultan som även turister får besöka. Idag är stadsdelen mer etniskt utblandad, men tusen och en natt-känslan finns kvar!
 
sevärda Masjid Sultan Mosque moské i Kampong Glam (muslimska stadsdelen) i Singapore
malaj-arabiska muslimska stadsdelen i Singapore - Kampong Glam (
ät mellanösternmat som t.e.x Döner i muslimska stadsdelen Kampong Glam i Singapore
 
Sentosa Island
 
Detta är en konstgjord ö som utgör en rolig liten dagsgetaway från storstadsvibbarna. Hit åker folk nog främst för temaparken Universal Studios och för stränderna. Jag skippade temaparken helt och körde all in på strandhäng och en liten sväng till Resorts World Sentosa-området för att bland annat botanisera bland sötsaker i godisbutiken Candylicious. Vad gäller stränder så blev min favorit Palawan Beach med sin söta hängbro och konstgjorda miniö. Det är också trevligt att avsluta stranddagen med en drink på Tanjong Beach Club.
 
hängbro vid Palawan Beach och konstgjorda miniön Palawan Island, Sentosa Island Singapore
sol och bad i Singapore - Sentosa Island getaway
Godisbutik Resorts World Sentosa Island, Singapore
 
Chinatown
 
Vad är väl en storstad utan ett Chinatown? Kineser utgör den största etniska gruppen i landet och denna stadsdel har en viktig historisk och kulturell betydelse för landet. Jag rekommenderar Chinatown för att äta god kinesisk mat (t.ex. på Maxwell Road Hawker Centre), besöka tempel och gå på marknad. Testa färskpressad sockerrör-citron-juice.
 
tempel i Chinatown, Singapore
smakupplevelser i kinesiska stadsdelen i Singapore
 
Clarke Quay och Fort Canning Park
 
Två områden som ligger alldeles intill varann. Clarke Quay är ett modernt och fräscht område vid floden där man finner pastellfärgade hus, restauranger, barer m.m. Det är även trevligt att gå vid floden kvällstid då det myllrar av liv. Fort Canning Park är en 18 hektar stor park som är trevlig att vistas i, emellanåt ordnas det även konserter och andra evenemang där. Parken bär även på en del historia som kan vara intressant för en del.
 
pastellfärgade clarke quay i Singapore
vackra parken Fort Canning Park i Singapore
 
Vad tycker du är mest sevärt i Singapore?
Taggar: Singapore, Sydostasien, reseinspo, resmål, restips;

Min lista om semester i Finland

På bloggen Let's go explore hittade jag denna lista om Sverigesemester (ursprungslistan kommer dock från Resfredag). Life is a Journey bestämde sig för att Finland-modifiera den så nu hakar jag också på. Jag la även till en egen bonusfråga som jag tyckte saknades från originalet.
 
Så oavsett om du är från Sverige eller Finland så är du välkommen att haka på denna roliga lista!
 
blogglista finlandssvenska bloggare semester i Finland
 
1. Min favoritplats i Finland
Hemtrakterna där alla nostalgiska platser finns. Åbo är ju också lite speciellt då jag bott och studerat där i ett antal år. Fast i övrigt har jag ju faktiskt inte rest så mycket i Finland, så finns säkert någon favoritplats som jag ännu inte besökt!
 
2. Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till
Vet inte om jag kan påstå att det direkt finns någon sån plats i Finland. Jag har dock varit en snabbvisit i Jyväskylä och har väl inte känt att jag vill tillbaka dit. Fast det är baserat på absolut ingenting egentligen, för vi turistade inget där så jag fick därför heller inte riktigt en försmak av vad staden har att komma med.
 
3. Bästa utsiktsplatsen i Finland
På hemorten gillar jag utsikten uppe från minnesstenen vid slagfältet. Samt solnedgångarna från Kaffestugan eller hamnen. Annars vet jag inte riktigt.. 
 
4. Mitt bästa loppisställe i Finland
Jag älskar Juthbacka marknad, så det får ju lätt bli den. Synd att den bara äger rum en gång om året - fast det är ju kanske just därför den är så speciell också. Sen brukar jag tycka att hembyn Oravais också brukar leverera när det ordnas loppisjippo såsom bakluckeloppis. Förra gången jag var på loppis här så fyndade jag t.ex. en vattenkaraff (som jag dock använder som vas), en bra bok och en antik väckarklocka.
 
sommarfinland österbotten Juthbacka marknad
hemester i Finland - blogglistor - solnedgång i Oravais
En av Oravais många fina solnedgångar
 
5. Jag drömmer om att resa till
Små österbottniska pärlor som jag inte besökt förut. Vad gäller stadsbesök så är jag just nu intresserad av Kristinestad, Uleåborg, Helsingfors och kanske ett återbesök till Borgå. Sen drömmer jag lite om att roadtrippa och campa i östra Finland, samt vandra i Lappland när höstfärgerna är som vackrast.
 
6. Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Finland
Jag har svaga minnen av en resa till Kalajoki där vi bodde i husbil eller husvagn. Då skulle jag enligt egen utsago äta så mycket cornflakes att hela husbilen skakar. Hur man nu kan göra det.
 
7. Min bästa sommardrink och drinkställe
På sommaren är det ju mycket fräscht med iste, eller Lidl´s soda pop elderflower med mindre socker, hoppas de säljer dem även i sommar. Men om vi snackar alkoholhaltigt så kanske det blir min nya favorit Happy Joe apple blossom (torr rosécider), även om sangria också är en festlig sommardryck. Fast oftast kör jag alkoholfritt så kan lika gärna bli en ginger beer. Drinkställe var lite svårare, jag brukar sällan hänga på barer eller andra uteserveringar. Där det finns gott sällskap, får bli mitt svar.
 
8. Finlands bästa hotellfrukost?
Jag har inte direkt bott på många hotell i Finland. Men Sokos Hotel Vaakuna i Vasa går inte av för hackor.
 
9. Finlands bästa hotellupplevelse?
Jag har ju som sagt inte så många kandidater att välja bland. Oavsett så var temarummet Skogsrummet i Sokos Hotel Vaakuna en riktigt härlig upplevelse som jag varmt kan rekommendera!
 
10. Sötaste staden i Finland?
Borgås gamla stad är ju väldigt söt. Även Jakobstad är en söt sommarstad. Kristinestad har jag inte besökt än, men tror att även den kommer kunna kvala in.
 
blogglista om semester och sommar i Sverige Finland
Småbåtshamnen i Oravais
 
11. Skog, hav eller fjäll?
Vad svårt, beror ju på vad man är ute efter. Men kanske jag säger havet, speciellt på sommaren. Skogen ligger dock också varmt om hjärtat.
 
12. Bästa tågresan genom Finland?
 Har inte varit med om någon tågresa i Finland som skulle ha varit något särskilt.
 
13. Hit åker jag helst på roadtrip
Österut eller norrut tror jag. Samt runtom i Österbotten.
 
14. Bästa bok om att resa i Finland
Har nog inte läst en enda bok om att resa i Finland. Tror jag.
 
15. Saimen eller Päijänne?
Har inte besökt någon av dem. Men varit på kajaksafari till Virrat i tonåren vilket är hyfsat nära. Men ja, jag tycker det är lite svårt att välja här, ska man ta den som ligger närmre geografiskt, eller den som ligger längre bort nära ryska gränsen. Östligaste Finland känns ju rätt så spännande faktiskt.
 
16. Helsingfors, Tammerfors eller Åbo?
Åbo är ju som sagt staden som är speciell för mig, och staden där jag antagligen skulle välja att bo om jag skulle välja bland dessa tre. Men som turist känner jag mest för att upptäcka Helsingfors härnäst. Fast det lär ju inte ske jättesnart med tanke på coronaläget.
 
 
17. Favoriten bland finska nationalparker?
Jag har vistats en hel del i natur, men tror faktiskt inte jag besökt en enda nationalpark i Finland..! Nationalparker här i Österbotten lyser tyvärr med sin frånvaro, vilket kanske förklarar saken. Helvetinjärvi har jag i alla fall hört mycket gott om så det vore intressant. De nationalparker som finns närmast min ort är tydligen Salamajärvi nationalpark och Kauhaneva-Pohjankangas nationalpark, så kanske det blir nån av de i sommar?
 
18. En finsk restaurang jag ständigt återkommer till
Jag hämtar oftast hämtmat från det lokala matstället med grillmat och vietnamesiskt. Men Strampen i Vasa besöker jag gärna igen, jag åt så otroligt gott där förra sommaren.
 
19. Finlands mest romantiska plats?
Oj vet inte. Var som helst där det finns vatten och fina omgivningar kanske (hav, sjö, landsbygden..).
 
20. Finsk semestermat
Om vi nu tänker sommar så säger jag grillat i alla dess former, fräscha sommarsallader, saltpajer, nypotatis (färskpotatis kallas det väl i Sverige) med "pikkalaka" (saltig smörsås med lök, kanske gräslök och lite dill), fisk som t.ex. rökt eller grillad abborre...
 
21. En måste-aktivitet i semester-Finland sommartid
Bada om det inte är en riktigt usel sommar, besöka någon mysig liten stad, spendera tid på villan (sommarstuga som det kallas i Sverige) - eller i mitt fall hälsa på vid fasters villa eftersom vi aldrig haft någon egen. Bara njuta av allt som sommaren ger.
 
hemester Österbotten - Strampen sommar
Varmrätt och efterrätt på Strampen i Vasa
sommar i Finland - finlandssvenska bloggare
Bubbelvatten på faster sommarstuga
 
22. Här firar jag helst midsommarafton, påskafton och julafton
Julen är den enda högtiden som är superviktig för mig och då brukar jag se till att önska ledigt. Vad gäller de andra högtiderna är det inte så viktigt att vara ledig någon särskild dag. Men om jag får vara ledig alla dessa dagar så brukar julen huvudsakligen firas i hembyn Kimo, påsken likaså och det är också ganska vanligt att faster i Vasa bjuder hem oss någon dag. Midsommarafton blir ibland på fasters villa, ibland har jag firat med vänner och ibland knappt firat alls. 
 
23. Saker jag saknar med Finland när jag är utomlands
Salmiak (fast har lärt mig att ta med mig en ask på resorna numera), lugnet (om jag är i en hektisk stad som gör mig lite stressad), katten.
 
24. En underskattad finsk destination
Hela Finland tycker jag ju känns rätt så underskattad om man tänker på var de flesta väljer att turista. De flesta som besöker eller reser i Finland tycks besöka Helsingfors alternativt åker till Lappland på vintern, det känns som att stora delar av vår turism är centrerad där. Så om jag skulle föreslå Åbo istället för Helsingfors, Insjöfinland istället för Lappland, och Kustösterbotten istället för Åland? 
 
25. De bästa sakerna med Sommarfinland
Åskvädren, landsbygdsidyllen, svalkande drycker en varm sommardag, vilda blomsterbuketter, jordgubbarna i pappas trädgård, grillmat, de ljusa kvällarna, bilcamping... Listan kan göras lång.
 
blogglistor Sverige Finland staycation
Finland sommaridyll landsbygd Österbotten
Bondkatt som gärna hänger med oss i trädgårdslandet
Taggar: blogglista, finlandssvenska bloggare, hemester, resebloggar, semester, staycation;

Vandringssäsongen inledd - Storbötet i Pensala

För några dagar sen, en riktigt skön vårdag, inledde jag äntligen officiellt årets vandringssäsong. Det var inte riktigt planerat för dagen, men så fick jag ett spontant infall och så bestämde jag mig för Storbötet i grannbyn Pensala. Denna led är gissningsvis ca 3 km lång och koordinaterna till rondellen där skogsvägen utan namn slutar och där man kan parkera sin bil lyder 63°19'03.1"N 22°34'43.7"E
Det finns också andra vandringsleder i och nära Pensala, varav jag hittills testat fina Köurosrundan. Jag tror dock bestämt att jag gillar Storbötet ännu mer.
 
Det visade sig vara en väldigt vacker och varierande led där det även är en del uppför och nerför. Solen gassade på det mestadels skuggfria landskapet - så jag rekommenderar keps eller någon sorts hatt om man ska vandra denna en solig dag. Det blev nästan solöverdos för min del då jag inte hade något att skydda huvudet med, man ska inte glömma att aprilsolen faktiskt är stark. 
I övrigt tyckte jag att vandringsleden var mycket lätt att navigera med tydligt utmärkta blå markeringar. Jag såg en orrtupp som flydde från trädtoppen när den fick syn på mig och någon sorts större rovfågel, osäker på vilken sort. Och något litet som prasslade till och försvann in i lingonriset innan jag hann se något, kanske en ödla, tror inte det var en orm. Bilvägen hit var ställvis rätt så lerig, men fram kom jag. Värt att tänka på dock om det har varit väldigt regnigt eller annars är blött i marken. Jag blev även tipsad om att man kan starta vandringen från ett annat håll där vägen sägs vara i bättre skick (Rauskvägen). Jag vet dock inte exakt var man parkerar där.
 
Här kommer ett gäng bilder från vandringsleden och dess höjdpunkter:
 
kortare vandringsleder i Österbotten: Storbötet i Pensala
Storbötet - kortare vandringsled i Pensala
Fåglarna kvittrade för fullt denna dag.
vandra i Österbotten: Storbötet i Pensala
Det var lite blötare på sina ställen, men själva leden var helt ok framkomlig även där det var som våtast. Småningom kom jag fram till  utsiktstornet med rastplats och grillkåta. Upp i tornet vågade jag mig inte - aldrig riktigt gillat att klättra uppför stegar.
vandringsleder med utsitstorn i Österbotten - Storbötet Pensala
österbottnisk vandring med byahistoria - Storbötet Pensala
Vid tornet fanns en skylt som visade riktningen mot guldminan, som jag berättar mer om alldeles strax.
vackra omgivningar på vandringsleden Storbötet i Pensala
Som ni kanske märkt så är det tallskog som dominerar här. En del av tallarna var extra vackra och iögonfallande med sina krökta stammar.
 
Efter en stund hörde jag plötsligt ett porlande ljud - en liten söt bäck (Kvarndammen) med ett miniatyrvattenfall rann genom skogen! Här bjöds det på lite mer skugga också vilket var skönt.
vackra vandringsleder i Österbotten - Storbötet i Pensala
Längre fram passerar jag ett fult kalhygge men så är jag framme vid guldminan där man antagligen inspirerats av Amerika, med förhoppning om att man även skulle hitta guld på hemmaplan. Denna utgrävning ska ha ägt rum under 1930-talet och gruvan ska ha varit ca 16 meter djup. Ambitiöst, men säkert lite snopet att inga intressanta fynd gjordes.
Pensala byahistoria - guldgruvan vid Storbötet
Jag fortsätter färden uppförs till toppen av "berget" igen. Ja Österbotten är ett övervägande platt landskap så vi har kanske lite andra definitioner på vad som är en upphöjning och vad som är ett "berg".
upptäck närområdet Österbotten Pensala - Storbötet vandringsled
Tillbaka vid tornet och kåtan avslutar jag med en ordentlig skogsbadspaus, dricker en kopp te och äter lite medtaget snacks. Sedan går jag tillbaka till parkeringen (ca 500 meter från denna rastplats), mycket nöjd med dagen.
Mitt Österbotten - en av många vandringsleder - Storbötet i Pensala med grillkåta och utsiktstorn - perfekt besöksmål för staycation och hemester i coronatider
 
Har du gått någon vandringsled på sistone? Eller planerar du att gå någon snart?
 
Taggar: finlandssvenska bloggare, hemester, staycation, vandring, vandringsleder, Österbotten;