bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Amalia Sweethouse - Österbottens sötaste glasskiosk

 
Det var i slutet av april som jag var nära att tappa hakan då jag i godan ro körde till jobbet och såg att en märklig liten byggnad höll på att sättas på plats bredvid blomsterbutiken Amalia i Oravais centrum. Då jag kom hem efter mitt kvällskift så hade jag bättre med tid att ta en ordentligare titt på kiosken, med sitt uppseendeväckande tak som inspirerats av ett kyrktorn. Det visade sig att det skulle fungera som glasskiosk, något som länge saknats i kyrkbyn. Nu har vi alltså hela två glasskiosker i vår by - den andra finns vid hamnen bredvid campingen och simstranden - vilket också är ett tacksamt läge för den glassugna en varm sommardag.
 
lokalproducerad glass från maxmo österbotten - gunilla norrlin chocolates
 
Våra glasskiosker håller öppet när det är glassväder helt enkelt och Amalia Sweethouse erbjuder bland annat lokalproducerad glass från Gunilla Norrlin Chocolates i Maxmo. Åtminstone tills glassen blir slutsåld och man får vänta på ny leverans. Denna glass är nämligen omåttligt populär i byn och tillverkas i ganska småskaliga mängder.
 
Det tog ganska länge, men häromdagen smakade även jag äntligen på denna glass - det blev jordgubb och choklad denna gång. Chokladglassen var ärligt talat lite för maffig för min smak; den smakar verkligen som söt blockchoklad i glassformat. Men stora chokladälskare gillar den säkert. Däremot tyckte jag att jordgubb var alldeles himmelsk och där njöt jag av varje sked - den smakar äkta färska jordgubbar och är så himla fräsch.
 
Undrar om detta kan vara Finlands finaste glasskiosk? Åtminstone antar jag att det är Österbottens finaste kiosk. Det är som en sevärdhet i sig, med eller utan glass.
Amalia Sweethouse - kanske Finlands eller Österbottens finaste glasskiosk?
 
Har du varit här? Vilken är din favoritglasskiosk?
Taggar: Oravais, hemester, närturism, staycation, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Jossus Travelpics

Den borde helt klart vara den sötaste i Finland, kanske Norden.
Jag fick tankarna på Mumindalen när jag såg den. Haha, vet inte om det är för att den är så söt eller för att jag tycker det är en stil som skulle passa in där.

Svar: Haha, jo den kunde nog passa in i Mumindalen faktiskt 😊
Maria

skriven
#2: Mia

Skorpan i Jakobstad kan kanske inte räknas som en kiosk, men helt klart min glassfavorit! Har läst om Amalias sweethouse och tänkt att vi borde testa glassen där också i sommar, men än så länge har vi inte lyckats...

Svar: Jag tycker nog Skorpans kiosk räknas, den är också en mycket bra kandidat 😊👍
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :