bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mitt fiktiva reseår 2020

2020 blev året då jag, liksom säkert många andra, inte lyckades göra en enda utlandsresa. Det blev förstås små miniresor och dagsutflykter inom landet (främst inom regionen jag bor i) och det var ju också trevligt och givande. Men jag kan inte låta bli att fantisera kring hur reseåret kunde ha sett ut om 2020 hade varit ett helt vanligt år. Kanske hade det sett ut ungefär såhär:
 
Vårresa till Skottland
Denna resa var faktiskt i stort sett färdigplanerad. Som tur gick det smidigt att få tillbaka pengarna från Finnair och allt annat kunde jag avboka kostnadsfritt. 
Om resan hade blivit av så skulle jag ha bott i en trevlig lägenhet i Edinburgh och upptäckt gamla stan, njutit av medeltidskänslan samt suttit på mysiga caféer och druckit te samt ätit scones dagtid och avnjutit god krogmat kvällstid. Jag skulle ha njutit av stadsvyn från Carlton Hill och gjort en vandring upp till Arthur´s Seat - en liten naturupplevelse alldeles intill staden. Jag skulle också ha gjort en dagstur till de skotska högländerna.
 
Imagen de Frank Winkler en Pixabay
 
Sommarresa till Portugal
På ett par veckor i Portugal hade jag satsat på att upptäcka både Porto och Lissabon, beundrat vackra kakelväggar, fotat fina spårvagnar och hittat mysiga gränder. Jag skulle dels bo på charmigt vandrarhem, men även i något fint botiquehotell eller i en studio. När jag en gång är i Porto skulle jag gärna besöka närliggande Praia da Costa Nova för de härligt färgglada husen. Algarvekusten vill jag inte heller missa; Praia da Marinha ser fantastiskt ut, och kanske Sagres som är lite mer avslappnat och mindre turistiskt. Ett par dagsutflykter med guide vore inte heller uteslutet.
 
Imagen de 2427999 en Pixabay
 
Imagen de Karl Egger en Pixabay
 
Höstresa till Marocko
En resa som jag funderat på i några år. Några dagar i Marrakech bland souker, härlig arkitektur, spa och bo på riad. Shoppa vacker keramik och arganolja. En utflykt till Atlasbergen och världsarvsstaden Aït Benhaddou finns också på önskelistan. Kanske en natt hos beduiner. Ett par dagar i hamnstaden Essaouira för lite härlig havsluft. Chefchaouen och Fes om förbindelserna är tillräckligt smidiga.
 
Imagen de sosinda en Pixabay
 
Övriga småresor
Kanske hade det också blivit en kort visit till Stockholm som jag inte besökt på några år. Alternativt möjligen ett återbesök till Tallinn. Jag hade som vanligt utforskat några nya platser i Österbotten (vilket jag förvisso också faktiskt gjorde i år) och eventuellt hade det kunnat bli en weekend i t.ex. Helsingfors som är en stad jag aldrig turistat riktigt ordentligt i.
 
Hur hade ditt reseår kanske sett ut om du hade kunnat resa som vanligt?
Taggar: 2020, resebloggar, resedrömmar, resigt, resor;

God jul och ett bättre nytt år

Jag tar lite semester från bloggen nu sisådär den närmaste veckan, för att fira jul och koppla bort sociala medier lite grann. På Instagram lär jag väl ändå synas som vanligt.
 
Så jag önskar nu er alla en (trots omständigheterna) god och fridfull jul. Även om jag återupptar bloggandet före nyår så vill jag ändå redan nu önska er ett bättre nytt år också. Med förhoppning om att vi verkligen får bukt med covid-19 och att utlandsresor som följd blir möjligt igen innan år 2021 är över.
 
Varma hälsningar, Maria
 
 
 
 
 
Taggar: jul, julpynt;

5 reseminnen från Norden

Jag har bloggat om några reseminnen från Australien, Asien och Mellanöstern samt Europa. Nu är det dags för fem fina minnen från vår egen region Norden.
 
Vilka platser i Norden känner du lite extra för?
 
Finland - Helvetinjärvi nationalpark
En av mina bästa utflykter detta coronaår. Vi gick en kortare led, på bilden ovan korsade vi en myr full av fluffiga snöbollslika blommor.
 
Danmark - sagoslott i Köpenhamn
Detta riktigt gulliga slott hittade jag inne i Köpenhamn. Rosenborg slott med intilliggande rosenträdgård var ett område där jag trivdes med att strosa omkring.
 
Norge - botanisk trädgård i Oslo
Landets huvudstad bjuder på en stor härlig botanisk trädgård där man utan problem kan spendera timmar. En av mina favoritplatser i den staden. 
 
Sverige gånger två - idylliska Smögen och älskade Stockholm
Det får bli två bilder från Sverige. Smögen hör till de allra finaste platserna jag besökt i Sverige, ett bra ställe för att koppla av - i synnerhet då jag åkte dit kort innan turistsäsongen startade. Gamla stan i Stockholm är en annan favoritplats i detta land. Jag blir alltid lika glad av att vandra omkring där och minnas barndomsbesöken samt upptäcka nya saker.
 
Taggar: resebloggar, reseminnen, resigt, resor;