bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fäboda i Jakobstad - vackert i alla väder

Fäboda måste vara en av de allra vackraste platserna i Jakobstad, Österbotten. Ett antal kilometer från stadens centrum hittar man detta badparadis som förutom långgrunda stränder och vackra klippor även har ett flertal leder för vandring och terrängcykling i de omgivande skogarna. Eller varför inte skida på vintern. Hit blev det en tur i slutet av sommaren, en rätt så blåsig dag. Så något strandhäng blev det inte men en härlig promenad på deras "hinderfria naturstigar", som finns nära Kaffestugan. På de här trädäcken kommer man fram även med barnvagn och rullstol. De har inget vinterunderhåll, så man kan ju passa på att promenera här under sommarhalvåret.
 
En plats som är vacker i alla väder och årstider, vågar jag väl påstå. Nedan följer några bilder från vår lilla promenad. Har du varit här? Eller vill du tipsa om någon annan vacker havsnära plats för en härlig tur?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har även bloggat om följande platser i Jakobstad:
 
 
 
Taggar: Jakobstad, hemester, semester, sommar 2021, staycation, stränder, this is finland, Österbotten;

I Kvarkens skärgård - Svedjehamn och Bodvattnet runt

Svedjehamn är ett pittoreskt hamnområde i Björköby ute i Kvarkens skärgård. I detta världsarvsområde är naturen väldigt speciell och jag tyckte det var en riktigt härlig upplevelse att campa här en natt i min bil och vandra den ungefär 4 kilometer långa naturstigen Bodvattnet runt.
 
I området finns även det häftiga utsiktstornet Saltkaret, som utseendemässigt liknar lite just ett saltkar och med all sannolikhet har inspirerats av salteriet från 1920 som finns i närheten. Där saltade man fiskar fram till 1989 och idag är Salteriet ett café.
Uppe på den 20 meter höga utsiktsplatån kan man njuta av utsikten över den vackra skärgården med sina intressanta moränformationer som uppstått under istiden. 
 
Här följer en hel hög med bilder från min vistelse här, en av mina absolut bästa utflykts- och campingmål hittills i Finland. Dela gärna med dig av din bästa Finlandsupplevelse i rese- och utflyktsväg!
 
svedjehamn, björköby, kvarkens skärgård, världsarv
Svedjehamn myllrar av småbåtar och söta båthus.
 
solnedgång i Svedjehamn, Korsholm Finland
Jag hade väldigt tur med vädret som visade sig från sin bättre sida till skillnad från största delen av augusti månad.
 
solnedgång i Svedjehamn, Österbotten, Finland
campa i bil, bilcamping, kvinnliga äventyrare
Det blev nästan kallt ett tag i bilen under natten, men en extra sovsäck, halsduk och mössa på huvudet löste det problemet så jag hade en varm och gosig natt i min campingbil. När jag gick på dasset på natten var det rätt så månljust och stjärnklart. Jag fick plötsligt en stark minnesbild av campingnätterna i Australien, nästan så att jag glömde bort att jag faktiskt befann mig i Finland, bara lite på en timme hemifrån.
 
svedjehamn i världsnaturarvet Kvarkens skärgård, Finland
Svedjehamn är ungefär lika härlig dagtid som kvällstid.
 
naturstigen Bodvattnet runt i Svedjehamn/Björköby, Kvarkens skärgård
Bodvattnet runt var alldeles lagom lång och bjöd på vyer och miljöer som känns annorlunda mot vad jag sett förut. Jag var faktiskt ovanligt hänförd och när jag upptäcker något i närmiljön som känns lite extra annorlunda så får jag en sån där märklig känsla som jag i normala fall nästan bara får utomlands. En sorts speciell kick som jag sällan känt av nu under pandemin då jag inte rest utanför Finland, ja knappt ens utanför min region då jag tänker efter.
 
vandringsled Bodvattnet runt, unik natur i Kvarkens skärgård, Österbotten, Finland
Bodvattnet runt - vandringsleder i Österbotten, Finland
Längs med delar av leden går man längs med en inhägnad för highlandkor. Jag hade hoppats på att få se dem på närmre håll, men de höll sig på gott avstånd från stigen denna dag.
 
Bodvattnet runt, natur i Kvarkens skärgård
Bodvattnet runt, naturstigar i Österbotten, Finland
naturskönt längs med Bodvattnet runt i Kvarkens skärgård, Österbotten Finland
havtorn i Kvarkens skärgård, Finland
Dagens c-vitamindos blev mer än säkrad.
 
utsiktstornet Saltkaret, Kvarkens skärgård, Österbotten Finland
Utsiktstornet Saltkaret, som ser ut som det låter.
 
Saltkaret utsiktstorn vy, Kvarkens skärgård
Utsikten uppifrån är verkligen sevärd. Och trapporna är mycket bra och känns väldigt trygga även för den höjdrädde. Jag brukar annars ha problem med många utsiktstorn då de ofta har branta trappor där man får hålla i sig för glatta livet (knappt så man ens kan hålla i sig ordentligt ibland). Då avstår jag helt enkelt. Men detta utsiktstorn var som gjort för mig.
 
Saltkaret - vy och natur vid Svedjehamn, Kvarkens skärgård, Österbotten, Finland
vy från utsiktstornet Saltkaret vid Svedjehamn
 
Har du besökt något utsiktstorn som du vill rekommendera?
 
 
Taggar: hemester, semester, sommar 2021, staycation, this is finland, Österbotten;

Sommaren 2021 - andra halvlek

Så kommer en liten sammanfattning av andra halvan av denna sommar. Vädermässigt så var ju första halvan betydligt somrigare och jag hade ganska otur med vädret detta år under augustisemestern, ja det har känts rätt så höstigt faktiskt de senaste veckorna. Men man kan ju anpassa aktiviteter enligt väder så det blev helt ok ändå och skönt att inte riktigt hela augusti regnade bort iallafall. Den sista av mina tre semesterveckor i augusti-september kändes det lite som att bli snuvad på konfekten då jag gick och blev dunderförkyld. Semesterkänslan var därmed som bortblåst. Men jag hann före dess iallafall med de viktigaste semesterplanerna, och har kunnat bocka av flera av mina önskeutflykter från min sommarlista, så jag känner mig rätt så redo för hösten nu. 
 
Nedan följer mina höjdpunkter:
 
När det ännu var högsommarvärme så hann jag med en bilcampingnatt vid Laxö hamn samt ett par härliga strandbesök i Vexala. En av stränderna som jag hittade via Google maps visade sig vara "privat", om än jag tyckte att jag höll mig inom ramarna för allemansrätten vad gäller att vistas på stränder. Till stranden bredvid Brännskata fiskehamn är åtminstone var och en i högsta grad välkommen. Där kan man välja mellan den större sandstranden på bilden ovan, eller en mindre och mysigare strand som är lite gömd bakom buskage och träd.
Jag har även läst en del, samt kollat mycket serier under den sista delen av sommaren som var ganska regnig och blåsig. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini är en av de bästa böckerna jag läst, rekommenderas starkt! Sen har jag även läst ungefär halvvägs genom För den som reser är världen vacker, av Per J Andersson. En bok med en del igenkänning och som väcker lite tankar som jag eventuellt kunde tänka mig att spinna vidare på i bloggformat. Av de serier jag sett så rekommenderar jag särskilt The Gift på Netflix, en turkisk serie som är vacker, spännande och mind-bending (hittar ingen lämplig översättning på det adjektivet).
 
Jag har firat pappas 70-års kalas och njutit av hans otroligt vackra trädgård med diverse blommor. Jag har också varit på min bästa barndomsväns förlovningsfest som var riktigt trevlig.
 
Jag har gjort staycation-utflykter till bland annat Furirbostället i Oravais (bild ovan) och Vitmossen i Tuckor (bild nedan). Vitmossen med sina bronsåldersfornlämningar, vandringsled och rekonstruerade stenålders- och bronsåldershus kommer jag att blogga om småningom.
I mitten av augusti skålade jag in del två av sommarsemestern. Schweppes russchian har jag i glaset, med några frusna hallon för lyxigare känsla. Jag har även köpt de obligatoriska närodlade solrosorna som jag dekorerat mitt hem med.
 
 
Jag har testat på trenden att odla popcornkärnor, vilket lyckades efter tredje försöket. Det var verkligen roligt att följa med hur skotten slog ut (bara inom något dygn efter plantering) och sedan tydligt växte för varje dag. Men småningom blev den risig så då kastade jag den. Det är ändå en ettårig växt. Däremot hoppas jag på att min avokadoplanta (bilden nere till höger) överlever vintern och flera år framöver, den har verkligen växt så det knakat sen den planterades i början av sommaren, men något långsammare nu på sistone. Kanske lika bra, annars når den väl taket innan året är slut.
 
Jag har ätit god Maxmoglass tillverkad av Gunilla Norrlin Chocolates, från Österbottens (eller Finlands?) sötaste glasskiosk. Jordgubb var överlägset godast av det jag hann smaka, men även passion-mango var riktigt gott! Hoppas glasstillverkningen fortsätter nästa sommar.
 
 
Jag har spenderat några dagar hos mamma och katten i Loulus. Förutom att slappa och ha det skönt där så blev det även ett besök till loppisen Ånyo i Kronoby, god mat vid Restaurang Marina's i Terjärv och utflykt med vandring i vackra Fäboda i Jakobstad som du ser på bilderna nedan.
 
Nästan för billigt blev mina loppisfynd - för ungefär 4 euro fick jag två kopparkrukor, två små broderade tavlor till utedasset, en skogsgrön pashminasjal och en fin plåtburk.
Kärt återseende med Ronja 17 år.
 
Bara ett par dagar innan säsongsstängning så hann jag med ett besök till omtalade Graffitilandia i Vasa - en gammal övergiven nöjespark som numera är fylld av härlig street art, graffitikonst och murals. Ett blogginlägg och mera info om denna plats kommer i ett blogginlägg så småningom.
Bilden ovan på den vackra fågeln är tagen vid Åminnevägen i Malax. Även här i trakterna hittar man en del murals, och flera målningar är på gång.
 
Innan jag blev däckad i förkylning så hann jag besöka en av mina närmsta vänner och fira villaavslutning i Petalax. På vägen hem körde jag via Björköby och Svedjehamn ute i Kvarkens skärgård. Där campade jag i bilen och följande dag vandrade jag Bodvattnet runt samt gick upp i det häftiga utsiktstornet Saltkaret. Sedan kollade jag in Björköbys söta byakyrka innan jag begav mig hemåt. Detta är antagligen sommarens absoluta höjdpunkt vad gäller utflyktsmål, så det kommer naturligtvis bli ett maffigt blogginlägg om detta!
 
Hur har din sommar varit? Berätta gärna om dina små och stora höjdpunkter och glädjeämnen.
 
Taggar: hemester, semester, sommar 2021, staycation;