bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Tre tjusiga stränder i Österbotten

I värsta fall är badsäsongen över för i år, men med lite tur så kanske vi ännu hinner få några ordentligt varma och soliga dagar innan hösten tar över. Det är åtminstone mina kriterier för att vilja ta ett dopp. Fast stränder är ju vackra även om man inte vill eller kan sola och bada.
 
Här listar jag tre fina stränder i Österbotten, alla belägna inom Nykarleby kommun. Om det blir så att jag besöker fler sevärda stränder ännu i sommar så uppdaterar jag detta inlägg.
 
TISSKÄRSSAND
Detta är min favoritstrand hittills av de jag besökt i Finland. Av någon anledning ändå inte den jag besöker oftast - faktum är att jag upptäckt den först nu i sommar. Det är ju ändå bekvämast att åka till den lokala stranden hemma i Oravais. Men denna strand besöker jag gärna igen, eftersom den är lång med fin sand (sandbottnen likaså är mycket fin) och vacker omgivning. Vattnet är till en början mycket grunt och man får vada en god bit, men längre ut blir det istället snabbt djupt. Det är inte för mycket folk här, vilket förvisso beror på att det inte finns alltför många parkeringsplatser - har man otur kanske man får vända om, men det är väl värt en chansning! Det finns inget utedass på området vad jag kunde se.
 
stränder i Österbotten Finland - Tisskärssand Vexala Nykarleby
 
 
BRÄNNSKATA FISKEHAMN
Skulle man inte hitta någonstans att parkera bilen vid Tisskärssand så kan man istället köra till Brännskata fiskehamn. Till höger om hamnen finns nämligen också en relativt stor strand. Mellan hamnen och den större sandstranden finns dessutom en liten mysig ministrand dold av träd och buskar. Jag har faktiskt inte badat här ännu, utan bara svängt förbi för att kolla in den. Det finns ett ofräscht utedass på området, ifall nöden blir för stor. Kan hända man behöver ha med eget toapapper.
 
stränder i Österbotten Finland - Brännskata fiskehamn Vexala Nykarleby
 
 
STORSAND
Storsand är känd bland de flesta österbottningar skulle jag tro. Den totalt 2,4 km långa stranden är väldigt långgrund med en mycket fin sandbotten helt utan stenar. För några år sedan påbörjade man en uppfräschning av stranden på grund av vass och sly som växt fram, så det är roligt att man inte låter det förfalla. Denna strand besöker jag åtminstone en gång så gott som varje sommar. Härom sommaren då temperaturen låg på kring 30 grader tyckte jag och några vänner att det var en bra idé med en dag på Storsand. Det visade sig att väldigt många andra tänkt likadant så det blev minst sagt svettigt innan vi hittade någon parkeringsplats. Detta trots att det finns gott om plats för bilar här, jag har aldrig sett så många människor här förut! Men på stranden fanns det tack och lov fortfarande gott om utrymme, så den lär väl aldrig bli fullsmockad. Här finns grillplats, utedass, vandringsleder m.m., så väldigt bra utflyktsmål för en heldag nästan oavsett väder!
stränder i Österbotten Finland - Storsand, Monäs, Nykarleby
 
 
Vilken strand eller badplats i Österbotten rekommenderar du?
Taggar: Nykarleby, hemester, staycation, stränder, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Amanda (Swedish Passport)

Men åh så många bra tips, tusen tack för dem! :D

Svar: Varsågod 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :