bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Hejdå Australien - Singapore och Finland näst!

Tomorrow I will have to say goodbye to Australia. It's been 9 incredible months and I will write a proper tribute to this amazing country when I am back home in Finland. But before returning home, I will spend a week in Singapore, so make sure to follow me on Instagram, and perhaps I will also write a quick blog post during my stay!
 
Jag kommer skriva ett ordentligare farvälinlägg till Australien när jag är hemma i Finland och har tid att samla tankarna ordentligt. Tills vidare tänkte jag bara uppdatera lite snabbt för att informera om mina kommande planer. Imorgon bär det alltså av till Singapore för en vecka och efter det åker jag tillbaka hem till Finland. Orsakerna till att jag inte stannar ett helt år i Australien är att pengarna börjar sina och jag har tappat suget vad gäller att jaga dåliga backpackerjobb. Volontärjobbet på ett sanctuary med olika djur (bl.a. kängurur och dingos) som jag trodde jag hade kammat hem blev heller inte av, då en av ägarna blev så dålig att hela stället fick stängas och alla djur flyttades till andra platser på kort varsel. Jag skulle i princip ha kunnat göra South Australia innan hemfärd, men i ärlighetens namn är det nog något man bör göra på sommaren istället för mitt i vintern med regn och låga temperaturer, så jag kom fram till att det inte skulle bli mycket njutning i att campa i veckotal i sådant väder. Kanske jag kan sluta cirkeln någon annan gång, Nya Zeeland står ju fortfarande på min bucket list och då kunde jag med fördel göra det jag inte hann göra i Australien nu i samma vända.
 
Nå hur som helst, Singapore är näst ut och det ska bli spännande! Det är faktiskt första gången jag besöker ett asiatiskt land - bortsett från Turkiet som är lite av ett gränsfall - och jag ser fram emot alla sevärdheter och att uppleva mångkulturen som råder där. Ge gärna tips på saker jag inte får missa!
 
Efter denna vecka blir det hemfärd, med mellanlandning i Doha (där det just nu pågår en diplomatisk kris, bra tajmat!) och Helsingfors, samt en teknisk mellanlandning i Umeå, vad nu det innebär. Det känns bra faktiskt, om än jag kommer sakna en hel del saker med Australien förstås. Men jag behöver definitivt en paus från livet som ryggsäcksresenär och återgå till någon form av rutin för ett tag. Och såklart umgås med nära och kära och uppskatta det fina som finns i hemlandet. Kanske jag hinner blogga en sväng under resan, eller så får ni hänga med på Instagram istället tills jag är tillbaka på fädernemark!
 
Creative Commons CC0 - Source: Pixabay/suyashdixit
 
Någon annan som varit i Singapore? Anyone else been in Singapore?

Vykort från Denmark / Postcard from Denmark

No, I am not speaking of Denmark in Europe. This is in fact a small town in the southern part of Western Australia, where I have spent the last week or so. The main reason I am here is to visit some relatives that are living here, but of course I have also done quite a bit of sightseeing! It is a beautiful area, although winter is probably not the ideal season to be here. Still, there are quite a few things to see and do around here, no matter what time of the year you visit this place. Have you ever visited relatives living abroad?
 
Nej, jag är inte tillbaka i Europa, än. Det finns nämligen (åtminstone) två platser i världen som heter Denmark på engelska; själv har jag spenderat en vecka på orten Denmark som ligger i sydvästra Australien. Först tänkte jag att det kanske var danska immigranter som gett orten dess namn, men tydligen var det bara någon snubbe som hette så i efternamn som grundat staden. Nåväl, det är ett väldigt trevligt område, om än inte den skönaste årstiden att vara här just nu. Huvudorsaken till att jag kom hit var hur som helst att hälsa på en småkusin som jag fick nys om att skulle bo här sen ett antal år tillbaka, så har bott hos henne och hennes lilla familj. Roligt att hitta en liten del av tjocka släkten i Australien liksom! Vi har varit på sightseeing och kollat på stränder, promenerat bland trädtoppar, provsmakat honungsvin, ätit gott, besökt en djurpark och annat trevligt. Det har varit väldigt regnigt och blåsigt vissa dagar, men ett par dagar har vi ändå haft bättre tur med vädret. En ordentligare Denmark-guide lär väl dyka upp i framtiden, men tills vidare får ni nöja er med detta vykort:
 
Denmark and Albany area, Western Australia: Cosy Corner Beach, St Leonard's Anglican Church, Denmark Animal Farm & Pentland Alpaca Stud, The Valley of the Giants Tree Top Walk
Cosy Corner Beach som ligger mittemellan Denmark och Albany // St Leonard's Anglican Church, stadens äldsta byggnad // Denmark Animal Farm & Pentland Alpaca Stud, en härlig djurpark med många olika djur // The Valley of the Giants Tree Top Walk, en smågungig promenad 40 meter ovanför marken
 
Känner du till släktingar som bor i andra länder? Har du rentav hälsat på dem? Jag har förstås hälsat på släktingar i Sverige massor av gånger, men detta är första gången jag hälsar på släkt på andra håll i världen!
Taggar: Denmark WA, West Coast, Western Australia;

Vykort från Perth / Postcard from Perth

I arrived in Perth with very little research and expectations, and it turned out to be one of my very favourite cities in all of Australia! I really enjoy all the old buildings surrounded by skyscrapers, the cbd, the views of the water as well as the suburb of Northbridge where I have been staying. It is winter now, but in my mind it either feels like sunny spring or cosy autumn, depending on the weather. Winter after all, is something completely different where I come from! Have you ever been in Perth? What are your impressions of the city?
 
Perth är en stad som överstigit mina förväntningar. Eller egentligen hade jag gjort minimal research om staden på förhand, så hade helt enkelt ingen egentlig bild av hur staden skulle vara. Det visade sig bli en av mina absoluta favoritstäder i Australien! Älskar alla fina gamla byggnader som kantas med moderna skyskrapor, stadskärnan, närheten till vattnet och stadsdelen Northbridge som jag för tillfället bor i. Det må vara full vinter här, men jag kan inte bestämma mig om jag får vårkänslor eller om det känns höstmysigt här. Beror på väder och temperatur. Önskar lite att jag hade kunnat bosätta mig här några månader.
Har du varit i Perth? Vad tycker du om staden?
 
Perth city, Western Australia / Australien - Swan River and The Old Brewery & Riverside Brewhouse, Trinity Uniting Church, cbd, Blue Boat House
Utsikt över vatten och bebyggelse från stadens Botanic Garden // Vackra Trinity Uniting Church som ser ganska liten ut mellan skyskraporna // Mysig shoppinggata med lite gulnade löv kvar i träden // Blue Boat House, den kanske mest fotade byggnaden i Perth?
Taggar: Perth, Western Australia;