bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Min favoritstrand - "Österbottens riviera"

Detta är femte delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
Storsand i Nykarleby/Munsala är enligt mig lite av Österbottens riviera - en långsträckt strand på hela 2,5 km i lilla byn Monäs. Sanden är fin, vattnet är otroligt långgrunt och bottnen är alldeles slät utan en enda vass sten i sikte. Om det vill sig kan vattnen även vara härligt söderhavsljummet - vid rätt väderförhållanden och temperatur! Helst ska vinden vara östlig. Stranden kanske inte är i helt tiptop-skick numera, en del klagar t.ex. på vassen som delvis börjar växa ihop med stranden. Men detta var absolut inget som störde mig senast jag var där för två år sen. Jag har för övrigt aldrig varit med om att stranden varit fullsmockad eller så, så ni lär lyckas bra med att hitta en lugn plats.
 
Enda kruxet enligt mig är att om vindarna blåser fel och om det inte är supervarmt så är det i regel inte en trevlig badstrand att vara på. Men vid rätt väderförhållanden är det rena paradiset. Är det däremot blåsigt så är denna strand ett paradis för en annan målgrupp: kite- och vindsurfare!
 
Testa ställa in GPS:en på "Hiekkarannat Storsand" och åk dit en sväng ifall ni är ute och roadtrippar vetja! Här följer några bilder från Storsand fotat för två somrar sen, så kanske ni förstår varför jag gillar platsen:
 
Storsand i Nykarleby/Munsala, Österbotten
 
Hiekkarannat Storsand i mitt Österbotten
 
Hiekkarannat - Storsand i Österbotten, Finland
 
Hiekkaranta - Storsand i Munsala, Nykarleby
 Alltså kolla havsbottnen <3
 
Österbottens finaste strand för bad, kite-surfing och vindsurfing
 
Beach Storsand in Nykarleby, Ostrobothnia
 
sevärdhet i Österbotten: Storsand
 
båtuflykt med hund till Storsand
 
stränder i Finland, Storsand i Österbotten
 
Har du varit på Storsand? Vilken är din favoritstrand i dina hemtrakter?

Sommarens godaste glassar x 2

Jag kan tänka mig att de flesta av er redan hunnit äta en del glassar under sommaren. Men är inte sommaren över, så jag tänkte tipsa om mina två nya favoritglassar sådär lagom till helgen - hoppas ni inte har missat dessa! Har ni gjort det får ni tacka mig sen ;) Dessa två glassar passar bra in i två ganska olika glasskategorier: "den fräscha" och "kaloribomben". Vilken sorts glasstyp är du? Kanske lite både och, som jag?
 
Glasstips nr. 1: Del Monte Smoothie Mango
 
sommarens fräschaste glass: Del Monte Smoothie Mango
 
Alltså så jäkla god, fruktig och uppfriskande! Man får inte brainfreeze lika lätt som med isglassar, och den är inte alls skarp att bita i, trots att man tagit den direkt ur frysen. Som namnet antyder är detta i princip en fryst mangosmoothie. Det finns förstås en del sötningsmedel och lite annat smått i den, men frukthalten är rätt hög och den är veganvänlig samt fettfri. Perfekt för heta sommardagar!
 
Glasstips nr.2: Mövenpick Maple Walnut
 
sommarens godaste glass aka kaloribomb: Mövenpick Maple Walnut
 
Detta är typ motsatsen till den första glassen jag tipsade om: söt, fet och maffig. Fast inte så väldans stor, så man hinner inte bli illamående av denna kaloribomb bestående av gräddglass, lönnsirap, karamelliserade valnötter och vitchoklad. Den är sådär lagom stor enligt mig så man blir bara tillfredställd istället för att det blir övermäktigt. Detta känns som en riktig lyxglass.
 
Vilken glass är din favorit i sommar?

Stockholm - bilderna som blev över

Nu har jag faktiskt inte mycket kvar att visa från Stockholm-Vallentuna-resan som jag gjorde i slutet av maj/början av juni. Det kommer bli ett till inlägg med bilder från Stockholms yttre skärdgård men sen knyter jag ihop resan med ett sammanfattande inlägg. Här kommer tillsvidare ett inlägg med "okategoriserade" bilder, från lite här och där i Stockholms innerstad. Sommar-Stockholm är bara för fantastiskt!
 
Stockhom, en riktig sommarstad!
Detta torde vara Riksdagshuset i bakgrunden. Vackra blomsterarrangemang i förgrunden.
 
Stureplan i Stockholm
Stureplan med den kända byggnaden där man bl.a. finner Spy Bar. I denna byggnad jobbar även min faster.
 
Svampen, en populär mötesplats på Stureplan i Stockholm
Den självklara mötesplatsen på Stureplan: svampen. Här mötte jag upp faster och en kusin en dag för lunch. Egentligen tycker jag att svampen är himla ful om än praktisk. Kunde man inte piffa upp den på något sätt?
 
Johnsonslinjens hus eller Nordstjernanhuset vid Stureplan - under denna byggnad gömmer sig ett skeppsvrak
 Johnsonlinjens hus/Nordstjernanhuset vid Stureplan. Under detta hus ska det ligga ett 1500-1600-tals-skeppsvrak sedan flera hundra år tillbaka, kan ni föreställa er det?? På 1500-talet gick vattnet ända upp till Humlegården och man grävde liksom ner sjunkna eller odugliga skepp för att skapa mer mark att bygga på. Flera tusen vrak ska ligga gömda under Stockholm, enligt denna artikel.
 
Stadsliv vid Starbucks nära/vid Stureplan i Stockholm
Storstadstempo.
 
Street art i Stockholm
 Lite "street art" á la M.A.C
 
street life in Stockholm, Raol Wallenbergs torg, Dramaten
 Här tror jag bestämt att jag befann mig vid Raol Wallenbergs torg. Dramaten ser ni till höger.
 
NK Korv & Glass, varmkorvkulturen i Stockholm/Sverige
 Vi har inte riktigt varmkorvkulturen i Finland, så minst en måste man ju inta när man är i Sverige! Vad har vi då för alternativ i Finland? Vet inte riktigt, det som jag kanske tycker är vanligast i mina trakter att ta som en snabb takeaway skulle eventuellt vara vårrullar. Om man vill ha något smått bara sådär.
 
Lunchtips i Stockholm: dumplings på Beijing8
 På tal om asiatiskt så provade jag för första gången dumplings. Jag och lunchsällskapet tog olika sorter så vi fick smaka av varandras mat. Jag tror vi alla var överrens om att de med beef var godast. Till maten drack jag iste i glasflaska. Vi åt på Beijing8 på Grev Turegatan, nåt kvarter från Sturegallerian. Jag äter gärna dumplings igen!
 
En av Stockholms trevligare parker: Humlegården
 Så var vi på Humlegården, en av Stockholms trevligare parker!
 
Blomsterarrangemang vid Linnémonumentet i Humlegården
Vet ej hur det ser ut just nu, men i slutet av maj såg blomsterarrangemangen fantastiska ut!
 
Humlan vid Humlegården
 Humlan, som i sommar serverar mexikansk finger food och cocktails.
 
 Vilka är dina favoritplatser i Stockholm? Dela gärna med dig av tips på trevliga matställen!
Taggar: Stockholm, Sverige;