bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Hälsningar från Tasmanien

Tänkte bara kasta in ett snabbt inlägg och meddela att jag nu befinner mig i Tasmanien för några dagar framöver. Vi är ett gäng som ska campa och roadtrippa fram tills fredag och jag ligger i skrivande stund i hostellrummet i huvudstaden Hobart. Känner mig lite mosig efter att först ha jobbat sedan tidig morgon och sen kollat in St Kildas prideparad (kolla min instagram) innan det var dags att bege sig till flygplatsen. 


Det höll på att strula till sig lite med hela roadtripen men flyget var redan betalt och jag skulle inte få de pengarna tillbaka så jag hoppade på flyget i alla fall och hoppades att det skulle ordna sig på något sätt. När jag landat kom ett meddelande om att problemet fixats och att resan skulle fortsätta som det var tänkt. Tur det, med tanke på att jag egentligen är lite av ett planeringsfreak... 

Ska förstås försöka få ihop några Tasmanien-inlägg sen efteråt - fram tills dess försöker jag uppdatera instagram så gott som dagligen, eller så länge det finns liv kvar i mobilen... ;)


Utsikten från flygplanet såg lovande ut!

Australia Day - nationell fylledag eller sorgedag?

För ett par dagar sen - den 26 januari - firades något som kallas Australia Day. Alternativt Straya Day, Anniversary Day, Foundation Day, Invasion Day eller Survival Day. Kärt barn har många namn. Eller varför inte helt enkelt kalla det nationella fylledagen, åtminstone bland unga och backpackers verkar det  bara vara ännu en orsak till att bli "fucked up". En kille på hostellet berättade stolt åt mig att han redan på morgonen hävt i sig en flaska vin. Ja suck, ibland känner jag att jag inte riktigt passar in bland alla dessa backpackers, men som tur är lyckas jag alltid hitta ett fåtal udda människor som liksom jag har lite andra mål med sin Australienvistelse än att vara full mest hela tiden.
 
Ja, det där med "kärt barn" borde jag kanske dock ta tillbaka. För vissa är denna dag nämligen snarare sorglig och vanhedrande. Problemet med dagen är framför allt valet av datum. Det var nämligen den 26 januari 1788 som den första flottan av britter invaderade landet och som förtrycket av aboriginerna började. Kanske inte en dag att vara särskilt stolt över, med facit i hand? De som ser denna festdag som väldigt opassande brukar därför kalla dagen för Invasion Day alternativt Survival Day,  som jag nämnde i början av inlägget. Att Australiens nationaldag ska äga rum just detta datum är en tydlig markering att aboriginerna fortfarande är exkluderade ur den nationella identiteten. Invasion Day förstår ni säkert redan innebörden av; Survival Day däremot syftar på att aboriginerna och dess kultur fortfarande finns kvar trots alla tidigare försök att eliminera dem eller assimilera dem - denna term har alltså en positivare klang kan man säga.
 
Visste ni förresten att man en gång i tiden försökte avla bort de aboriginska dragen bland half-castes, dvs de som hade en förälder som var vit och en förälder som var aborigin, genom att på ett brutalt sätt ta dessa barn från föräldrarna och sätta dem i vita familjer för att assimileras och sedan skaffa barn med vita för att avkommorna efter ett antal generationer inte längre kännas igen som aboriginer. Googla Stolen Generations ifall ni vill veta mer, eller se filmen Rabbit-Proof Fence som jag starkt kan rekommendera. Många ur dessa stulna generationer har lidit och lider ännu idag av psykisk ohälsa, drogproblem m.m. efter att ha slitits från sina familjer och tvingats ge upp sin identitet.
 
På grund av allt detta är det en del (både aboriginer och övriga sympatisörer) som vill att nationaldagen ska flyttas till ett mer lämpligt datum. Men de flesta väljer att fortsätta vara ignoranta, så svårt att säga om det någonsin kommer att ske. Det märks även här på hostellet, där de flesta väljer att dra sin fylla istället för att ägna sig åt lite eftertanke.
 
om Australia Day och varför den är förnedrande för aboriginer
Source: Meme Generator
 
Ett plakat jag fick syn på i stan under Australia Day.
 
Hur känner du kring detta? Brukar du läsa på och vara intresserad av olika problemställningar som finns i länder du reser till?

Half Moon Beach - Melbournes vackraste strand?

Half Moon Bay is a beautiful place found in the outer suburb Black Rock, right next to Sandringham. From St Kilda it took us less than an hour to get there with bus and the beach is well worth a visit, since the beaches closer to the city really aren't that amazing. In fact, the further you go from the city, the more beautiful and cleaner the beaches will get. What makes the Half Moon Beach special is the stunning red bluff cliffs, as well as the fascinating wreck of warship HMVS Cerberus, that was sunk as a breakwater in 1926 on the spot where you can still find it today. Visiting this beach you can also enjoy some ice cream or fish n chips at the tiny harbour, go snorkeling or try to spot some funny "jelly sausages" that are in fact egg sacs from the conical sand snail. Be careful if you find an actual snail though, since I have heard that they are venomous and actually capable of stinging humans. Some of them are not that dangerous, but some species can even be lethal. Not sure about the ones in this part of Australia, but I would guess they are not that dangerous - and I didn´t see a single snail anyway, so no reason to freak out. Which Melbourne beach is your favourite?
 
Half Moon Bay är en liten bukt i utkanten av Melbourne i förorten Black Rock, intill Sandringham. Det tog oss lite under en timme att nå dit med buss från St Kilda (ska ta under en halvtimme med bil) och jag tycker verkligen att platsen är värd ett besök när man vistas i Melbourne! Stränderna närmare stan är ärligt talat ganska intetsägande, men ju längre bort från stan man söker sig, desto klarare och härligare blir vattnet och stränderna. Brighton Beach i all ära, men den är besöksvärd främst för dess roliga bathing boxes, inte direkt för själva stranden. Det som gör just Half Moon Beach extra intressant är framför allt de vackra röd bluff-klipporna som tornar upp sig på ena sidan av stranden. Det var på grund av dessa klippor som jag lyckades lura med mig ett svenskt par som jag träffat på hostellet. Det blev en trevlig dag i gott sällskap, kan man väl säga!
 
The Red Bluff at Half Moon Bay, Melbourne, Victoria
Här har vi alltså de roströda klipporna som jag talar så varmt om. Mer bilder av dem längre ner i inlägget.
 
Om vi istället skulle börja från början: på bilden nedan hade vi precis anlänt och blickade ner på hamnsidan av Half Mooon Bay. Där borta finns bland annat toaletter och en liten kiosk där man kunde köpa fish and chips eller glass. Vi slog på stort och åt bådadera under dagens lopp. 
 
Half Moon Bay in Sandringham/Black Rock, Melbourne, Australia
 
Ship wreck HMVS Cerberus at Half Moon Bay, Melbourne
Ser du skeppsvraket där ute i vattnet? Det är fd stridsfartyget HMVS Cerberus, som blivit placerad där år 1926 för att fungera som en liten vågbrytare. Den blev populär bland dykare och på de delar av fartyget som låg ovanför vattenytan kunde folk tydligen till och med ha picknick. Tror det är förbjudet idag dock på grund av att skeppsvraket håller på att förfalla. Det ska ha satts pengar på att stabilisera och hålla skeppet i skick, men vet inte om det i praktiken gjorts så mycket på den fronten. Nå, man får passa på att beskåda det från land (eller varför inte paddla ut till det, såg flera stycken som paddlade kajak där) medans det ännu finns kvar.
 
skeppsvraket HMVS Cerberus vid Half Moon Beach som är den kanske vackraste stranden i Melbourne
Även här skymtar ni vraket. Här ser ni även hur klart och härligt vattnet är, väldigt snorklingsvänligt skulle jag tro!
 
View from the Red Bluff Lookout, Half Moon Bay / utsikt över röd bluff-klipporna, Melbourne
En bild fotad från utsiktsplatsen. Det fanns en liten stig som man antagligen kunde ha tagit sig ner till stranden på, men den såg inte helt riskfri ut och det fanns ju en beydligt tryggare väg så vi valde den istället.
 
things to see in Melbourne: Half Moon Beach in suburbs Sandringham/Black Rock - sevärdheter i Melbourne: Half Moon Beach en bit utanför staden
Vy över stranden, de grönskande kullarna och klipporna. Och det må se ut som att det var ganska fullt på stranden, men det var inte så fasligt med folk egentligen och det var ganska lugnt och skönt ändå tyckte jag.
 
Half Moon Bay / Half Moon Beach, Melbourne, Australia
Igen det där rostiga gamla vraket, och folk som njuter av det fina vädret.
 
top beaches in Melbourne / bästa stränderna i Melbourne
Längs med stränderna närmast stan flyter en hel del skräp i land (och folket på stranden är också rätt duktiga på att skräpa ner och sprida vassa glasbitar omkring sig), men här såg jag faktiskt nästan enbart naturliga saker vid strandkanten.
 
enjoying the sun at the Red Bluff cliffs on Half Moon Beach in Melbs
Tjusigt parasoll intill klipporna.
 
this jelly looking thing is an egg sack from the conical sand snail, NOT a jellyfish - Half Moon Bay Beach, Melbourne
Jag fick syn på en hel del såna här konstiga geléklumpar i vattenbrynet. Jag fattade inte alls vad det kunde vara och vågade inte ens röra vid dem, annat än att peta på dem med en pinne för att konstatera att de faktiskt hade en geléaktig konsistens. Tack vare Google fick jag snabbt reda på att dessa små gelékorvar (eller manetbajs som en i sällskapet föreslog) är äggsäckar som kommer från en sorts sandsnäcka. Coolt! Dessa snäckor har en sorts harpun som den kan hugga med, så skulle du råka hitta en sådan snäcka så rör för sjutton inte! De större arterna kan vara livsfarliga, men jag gissar på att detta handlar om mindre varianter som inte är farligare än ett getingstick. Så ni behöver nog inte vara rädda för att åka hit och jag fick då inte syn på en enda sådan snäcka.
 
warning sign at Half Moon Bay red bluff cliffs due to instability
Skylten uppe på klippan föreslår att man inte ska klättra där eftersom klipporna inte är särskilt stabila. Lite grann klättrade vi i alla fall, varningsskyltar är väl till för att ignoreras, eller hur var det ;)
 
fascinating red bluff cliffs - things to see in Melbourne, Victoria, Australia
Ställvis var klippformationerna rätt intressanta.
 
Visit Melbourne, Victoria - Half Moon Bay with its stunning red bluff cliffs
Ja här har vi en bild där jag var lite smårebellisk och satt och chillade på de farliga klipporna...
 
Half Moon Bay in Melbourne, VIC
 
Det började småningom närma sig kvällen och det var dags att gå upp igen och leta reda på busshållplatsen. En sista bild av den härliga utsikten först bara.
 
På väg tillbaka till bussen såg vi en svart insekt av något slag kånka på en stor död huntsman-spindel, det var en annorlunda syn kan man säga. Jag besparar eventuella fobiker traumat av att se en spindelbild denna gång, den finns i alla fall på instagram (@mariasmemoarer) ifall någon tycker att spindlar är coola ;)
 
Detta misstänker jag är Melbournes vackraste strand - för att se något ännu bättre får man nog bege sig till typ Mornington Peninsula eller Great Ocean Road.
Taggar: Melbourne, Victoria, Australia;