bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

20 resmål för 20-talet

Halloj världen! skrev nyligen ett inlägg om 20 resmål som hon vill besöka under 2020-talet, och detta tyckte jag var en så rolig idé att jag bestämde mig för att göra samma sak. Januari månad är nästan till ända nu, men 20-talet har knappt börjat. Om min blogg finns kvar i cybervärlden och om man lever om tio år vore det skojigt att se tillbaka på listan och kolla hur många av destinationerna jag sist och slutligen bockat av, eller om stegen styrt mig åt lite andra håll istället. 
 
Allt jag vill se här i stora världen ryms förstås inte med på den här lilla listan, men jag listar de platser som just nu i denna skrivande stund lockar mig - flera av dessa har jag siktat in mig på redan i något eller flera år, andra är mera nytillkomna resedrömmar.
 
drömresemål 2020-talet - söta europeiska medeltidsstäder ex. Eguisheim i Frankrike
Bild av Macyvi från Pixabay - Eguisheim, Frankrike
  
Europa:
 
Svalbard
Jag vill se mer av Norge, men kanske i synnerhet Svalbard som vore en oerhört häftig destination att få uppleva.
 
Lissabon
Speciellt sugen är jag just nu på Portugals huvudstad. Men det finns naturligtvis mycket annat fint att beskåda i det landet också...
 
Italien
Landet jag sagt att jag ska besöka i rätt så många år nu för att leva lite dolce vita, men det tycks aldrig bli av?? Nå kanske jag lyckas uppfylla detta resemål inom decenniet.
 
Balkan
Efter förra sommarens resa fick jag blodad tand vad gäller Balkanländerna. Förutom att se mer av Bosnien skulle jag också gärna besöka t.ex. Nordmakedonien, Serbien och Kosovo.
 
Tyskland 
Jag har inte varit i Tyskland på länge nu, med undantag av den där korta stunden i nationalparken Saxon Switzerland förra våren. Det finns så otroligt många fina småstäder och byar där så jag borde planera in ett ordentligare återbesök småningom!
 
Frankrike
Paris lockar mig inte det minsta, utan det är deras mindre medeltidsstäder och -byar jag suktar efter, t.ex. Eguisheim.
 
Alperna
Detta är ett område jag väldigt gärna vill uppleva mera av så kanske det blir en resa till exempelvis Schweiz inom de närmsta åren?
 
Storbritannien
Hur länge till det nu kommer finnas något Storbritannien. Men här är jag just nu mest sugen på Edinburgh i Skottland, Belfast i Nordirland och St Ives i Cornwall, England.
 
drömresemål 2020-talet - Libanon Mellanöstern
Orient at de.wikipedia [CC BY-SA 2.0 DE] - Byblos, Libanon
 
Asien:
 
Libanon
Fortfarande ett land i Mellanöstern som jag är mycket intresserad av. En pärla som inte verkar vara full av turister.
 
Jordanien
Mitt andra land i Mellanöstern som står högt på önskelistan är Jordanien. Vem vill inte se Petra någon gång i livet liksom? Och ökenlandskapen, maten...
 
Pakistan
Kanske jag en dag får uppleva aprikosblomningen i Pakistan som Världens Resor lockar med?
 
Mongoliet
Ja alltså alla vet väl vad jag pratar om, jag behöver väl inte direkt förklara? Ett land jag tror väldigt många drömmer om.
 
Malaysia
Jag har fått för mig att Kuala Lumpur är en stad som jag absolut vill uppleva. Såklart vill jag även se lite härlig natur och njuta av paradisstränder.
 
Vietnam 
Kulturen, maten, naturen, Hanoi... Jag tror jag är mest sugen på de norra delarna av landet.
 
Uzbekistan 
Här har jag bloggat om varför jag vill resa till Uzbekistan. Verkligen en stor resedröm för mig just nu!
 
 
drömresemål 2020-talet - Madagaskar Afrika
Bild av Pexels från Pixabay, lemur på Madagaskar.
 
Afrika:
 
Marocko
Här har jag bloggat om varför jag vill besöka Marocko. Kanske kanske blir det av i år!
 
Madagaskar
Baobabträd, och lemurer!!! Och allt annat härligt som ön har att erbjuda i djur- och naturväg. Jag skulle väl dö söthetsdöden där borta.
 
Safaridestination 
Ja jag skulle ju såklart vilja se en massa afrikanska djur i sin naturliga miljö. Exempelvis Tanzania. 
 
Zanzibar
Skulle jag ha vägarna förbi Tanzania skulle jag även vilja tillbringa några dagar på Zanzibar, kan väl inte bli mycket mer paradisiskt än så?
 
 
Indiska Oceanen:
 
Maldiverna / Seychellerna 
Någondera ögrupp vore verkligen fantastiskt att få besöka. Ett alternativ till Zanzibar kanske, fast minus möjligheten till safari då.
 
 
Vilka 20 platser drömmer du om att besöka under 2020-talet?
 
drömresemål 2020-talet - Seychellerna
Bild av Walkerssk från Pixabay - Seychellerna
Taggar: resebloggar, resedrömmar, reselista, resfeber, resmål;

Staycation och skogsrum i Vasa

Då jag före julen blev färdig med min utbildning till specialhandledare av barn och ungdom och dessutom fick nästan en hel ledig vecka tidigare i januari (tack vare alla helgdagar som infallit under julen och nyår) så bestämde jag mig för att unna mig något extra som examenspresent till mig själv. Jag ville inte resa utomlands eftersom jag kände att jag större delen av veckan behövde vara hemma och ta det lugnt - jag brukar ju mest irra omkring i världen under mina övriga längre ledigheter under året.
 
Jag hade övervägt att hyra en liten stuga någonstans i närheten, men när snön försvann så kändes det plötsligt inte alls lockande längre. Så det slutade med att jag stack iväg och sov över hos en av mina allra närmaste vänner i Petalax, provade på room escape med ett gäng andra vänner på FindOut i Vasa (så roligt och välarrangerat, rekommenderar!) och som smörklicken på mitt minisemestermos: en natt i ett av Sokos Hotel Vaakuna Vaasas temarum!
 
Jag har tidigare sovit i Skärgårdsrummet (Saaristohuone) tillsammans med samma goda vän jag nämnde tidigare, i samband med hennes möhippa för något år sen. Nu stod Skogsrummet (Metsähuone) på min önskelista. En något märklig känsla att boka hotell i närmaste stad, bara för mig själv. Men det var så värt och det kändes verkligen som en ultimat staycation under en annars vanlig tråkig januaridag.
 
sokos vaakuna vaasa - themed room forest room / teemahuone metsähuone / temarum skogrummet
 
Som ni säkert gissat redan så ska rummet ge en viss känsla av att befinna sig i skogsmiljö. Det jag tyckte var allra bäst med rummet var utan tvekan sänghörnan. Sängkläder i linne, massor av kuddar och halvt innesluten i vad som påminner om ett vindskydd. Underbart att ligga eller sitta och slappa med ett glas skumpa, läsa en bok och så. Här hade jag inga problem att glömma bort tid och rum för en stund och varva ner fullständigt.
 
Nedan dörren till hotellrummet, med skogsmotiv. Till höger synen som möter en när man först stiger in; pälsiga mattor, skinnstolar, trä och naturnyanser. En ganska varm känsla.
 
vasa sokos vaakuna temarum: skogrummet
badrum hotel sokos vaakuna vaasa - skogsrummet temarum
Badrummet är rätt så stilrent i vitt, men med detaljer i trä och en fondvägg med samma sorts skogslandskap som på ytterdörren.
 
På ett bord står en ishink med en miniflaska mousserande vin och mineralvatten, samt lite nötter och apelsin tillsammans med en välkomstlapp. Jag dricker ett glas av skumpan och njuter av rummet ett tag innan jag gör mig i ordning för middag. Resten sparar jag tills efter den inplanerade spakvällen. Det finns separata gemensamma bastulokaler för damer och herrar och jag fick ha damernas för mig själv hela tiden jag var där. Så skönt att få krypa in i badrock och ha det lugnt och skönt på rummet efteråt.
visit vaasa: bastu, spa och skumpa på Vaakuna hotell i Vasa
visit vaasa - tips på restaurang: Social Burgerjoint
Middagen fick bli en hamburgarmåltid på Social Burgerjoint, ett ställe jag sneglat på men inte kommit mig för att testa förrän nu. Inte illa alls och man märker att det är kvalitet på råvarorna.
 
Efter middag, spa och skumpadrickande varvar jag ner ytterligare med en bok och en kopp varm choklad i sängen.
staycation / hemester i Vasa, Österbotten Finland: bo i temarum på Sokos Vaakuna hotell
 
Ett hett tips för att skapa ännu mer skogskänsla i rummet - sök fram YouTube på tv:n och spela upp  valfri skogsljudvideo. Jag lovar att man nästan glömmer bort var man egentligen befinner sig. Jag började med en video med fågelsång och diverse skogsljud, på kvällen valde jag en video med ljud av en knastrande brasa vid en porlande bäck och till sist lite nattljud av syrsor. På morgonen körde jag på soligt morgonkvitter. Jag hade ingen tanke på det trista snöfria januarivädret ute på Vasa Salutorg.
hotellupplevelser i Österbotten Finland - temarum i Sokos hotel Vaakuna
Jag tog en av de mindre mattorna och la i stolen eftersom jag tyckte skinnet kändes lite kallt att sitta på. Blev jättemysigt att sitta där och läsa en stund. Lampan diggar jag också. 
 
frukost hotell Sokos Vaakuna Vasa
Jag avslutar med en bild på hotellfrukosten som var mycket väl godkänd. Förutom det på bilden åt jag också en våffla.
 
Har du varit på staycation någon gång? Berätta gärna vad du gjorde eller var du bodde då! Har du testat något av dessa temarum?
Taggar: Vasa, hemester, hotell, staycation, temahotell, Österbotten;

Street art i världen

Inlägget jag nyligen skrev om Perths gatukonst inspirerade mig till att samla ihop majoriteten av all street art jag fått se hittills på resande fot. Vad gäller graffiti så förekommer det verkligen i många olika former - färgglatt och glädjande, skrikigt och fult, vackra som tavlor, politiskt och mörkt, humoristiskt, tankeväckande... Folk har även väldigt olika åsikter om denna konstform, vissa älskar den och andra tål inte detta "klotter" alls. Naturligtvis gillar jag inte ren vandalism, utan det ska ju helst vara så att duktiga konstnärer faktiskt fått tillåtelse att skapa på offentliga platser. Ibland kan det dock även kännas ok om det är en typ av protest mot något i samhället, det beror väl lite på vad saken gäller och hur det görs. Så nedan har jag samlat ihop de "street art-destinationer" som jag kan komma på att jag besökt så där på rak arm.
 
Vad tycker du om street art/graffiti, och vilken typ av gatukonst föredrar du?
 
Köpenhamn
I hippie-stadsdelen Christiana hittar man intressant street art. Konstverket nedan är nog deras mest kända.
 
world's best street art - Copenhagen
 
Teneriffa
Kanske inte en plats där man förväntar sig det, men när jag bodde där för några år sen höll de i Los Christianos på med vackra målningar av kända sevärdheter på ön. Trevligt för ögonen!
 
vackert street art i Los Cristianos, Teneriffa
Även i huvudstaden Santa Cruz hittade jag street art som smälte in så snyggt i den omgivande miljön.
 
gatukonst i Santa Cruz, Teneriffa
 
Prag
Förutom välkända John Lennon Wall i Prag hittade jag också till exempel denna romantiska målning under Karlsbron.
 
vacker gatukonst i Prag, Tjeckien
 
Berlin
Berlinmuren känns som en gatukonstklassiker, och dessutom innehåller de viktiga budskap till eftervärlden.
 
Berlin wall street art graffiti
 
Oslo
Jag hittade ett par graffitimålningar som föll mig i smaken i färgstarka multikulturella stadsdelen Grønland.
 
färgglad gatukonst i multikulti Grønland, Oslo
 
Tel Aviv
I hippa Florentin och kring historiska Jaffa hittade jag en del gatukonst. Tyckte detta ögonpar var lite intressant, får lite "storebror ser"-vibbar.
 
graffiti konst i hipster Florentin, Tel Aviv
 
Betlehem
Även på Västbanken i Palestina hittar man graffitikonst. I synnerhet är skapelserna på och kring muren som separerar Israel och Västbanken intressanta. T.ex. har den kände gatukonstnären Banksy varit aktiv här. Detta har blivit en viktig inkomstkälla för Betlehem genom turismen, och synliggör samtidigt palestiniers kamp och perspektiv på situationen i området.
 
politisk street art på muren vid Betlehem, Västbanken
 
Australien
Det var nog här som mitt intresse för gatukonst egentligen väcktes. Nedan följer street art från ett antal orter i det stora landet. 
 
Melbourne
Jag har visat lite graffiti från staden i ett par olika inlägg, men ska småningom tillägna detta underbara street art-mecka ett alldeles eget inlägg. Nedan en av mina favoriter. Uppdatering: här finns mitt senaste inlägg om street art i Melbourne.
 
Melbourne street art mecka of Australia
 
Byron Bay & Nimbin
Dessa två australiska hippieorter erbjuder förstås en del i graffitiväg.
 
hippie town Byron Bay street art
 
Cairns
Vid Grafton Street har staden sin egna lilla graffitigränd.
 
street art Grafton street, Cairns Australia
 
Kuranda
Regnskogsbyn nära Cairns bjuder också på en del gatukonst.
 
färgglad graffitikonst i Kuranda, Australien
 
Darwin
I coola Darwin hittade jag en del graffiti här och där. Jag föll särskilt för de som var aborigininspirerade.
 
aboriginal inspired street art in Darwin, Australia
 
Perth
Och så ett exempel från Perth såklart som jag bloggade om alldeles nyss. Staden hade förutom färgglada och uppiggande målningar också en del enligt mig "mörkare" konstverk. Vet inte riktigt vad man ska kalla denna stil, men den nedan är skapad av Stormie Mills.
 
best of street art - Perth Australia
 
Vilket av konstverken ovan tycker du mest om?
Taggar: färgglatt, reseinspo, resigt;