bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Last moments of Israel

Mina sista knappa två dagar i Israel spenderades i staden där resan började: Tel Aviv. Denna sista natt valde jag att bo hos min kompis som hyr ett studentrum i stan, istället för att ta in på hostel. Han visade mig runt universitetets fina campusområde - naturligtvis fick man även här gå genom en säkerhetskontroll för att komma in på området. Så är det med många offentliga platser som t.ex. tågstationer, shoppingcenter och andra viktiga byggnader. 
 
Här följer några sista bilder från staden som vissa benämner som Mellanösterns svar på Barcelona.
 
view of beach and skyscrapers in Tel Aviv, Israel
Den mest klassiska Tel Aviv-vyn man kan tänka sig. Hoppas fiskarna fick napp.
 
strand och vy mot Jaffa, Tel Aviv, Israel
Samma plats, men med blicken riktad mot gamla Jaffa som jag blev förälskad i - mitt favoritområde i hela staden och något av en lightversion av Jerusalem. Men Jerusalem tycker jag man måste se ändå, nöj dig inte med Jaffa om du planerar en ordentlig resa till Israel!
 
hippa och vackra stadsdelar i Tel Aviv - Neve Tzedek
Ett något modernare, men lugnt och harmoniskt område är Neve Tzedek. Detta är den första judiska stadsdel som byggdes i det nya Tel Aviv mot slutet av 1800-talet, utanför Jaffa som var den ursprungliga staden. 1909 var året då Tel Aviv officiellt grundades. En väldigt ny stad med andra ord.
 
kulturella sevärdheter i Neve Tzedek - Suzanne Dellal center för dans och teater
I detta område hittar man även Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, ett konstnärligt område där det ibland uppträds eller så sitter folk och jammar på en gräsmatta med olika instrument. Skön stämning.
 
Neve Tzedek, Tel Aviv - synagoga och katt
Efter två Israel-inlägg utan en enda kattbild så måste jag ju flika in en här. Till höger en port till en synagoga i Neve Tzedek, målad i den heliga färgen blått.
 
sevärt i norra Tel Aviv - Yarkonfloden och Yarkon Park
Om vi förflyttar oss från södra Tel Aviv till de norra delarna av staden, så kan man bl.a. promenera omkring i Yarkon Park, som är centrerad kring Yarkonfloden. Ännu en rofylld plats där man kan fly storstadsvimlet. Jag är ju ändå inte särskilt förtjust i skyskrapor och hektisk atmosfär.
 
Yarkon Park i norra Tel Aviv - promenera och titta på fåglar
I parken kan man även kolla in en del fågelarter. Har ännu inte luskat ut vad detta är för fågel. De såg lite småarga ut, så vågade mig inte närmre än såhär.
 
tips på lugn strand i Tel Aviv - Metsitsim Beach
Den allra sista dagen passade jag på att ligga några timmar i en solstol och bara slappa. Det var faktiskt enda gången som jag solade och badade, om jag inte räknar med doppet i Döda havet. Metsitsim Beach i norra Tel Aviv är en lugnare strand med mindre turister, och för ett förvånansvärt billigt pris kan man hyra en solstol och ett parasoll. Undrar vad det hade kostat på en riktigt turistisk strand? Säkert det tredubbla, minst. Jag doppade mig även i havet, som här är skyddat i en vik så inga vågor att tala om. Jag blev inte så värst långvarig i vattnet, för ganska fort hade jag ett stim småfiskar som stalkade mig, varav en av dem försökte nypa mig i benet. Kanske det var såkallade spafiskar? Vad det än var, så var det irriterande, om än de nog var för små för att verkligen kunna bita mig på riktigt. En hel del människor badade i vattnet, trots att högtalarna nu som då meddelade att det är farligt att vistas i vattnet då det inte finns några livräddare på plats. Det var nog bara för att avskriva sig ansvaret ifall något skulle drunkna eller så, och ingen brydde sig om förbudet
 
Tel Aviv Port - flygplan som landar
Alldeles i närheten av stränderna finns en liten flygplats, kanske för inrikes- och/eller privatflyg? Med jämna mellanrum landade plan av lite olika storlekar, och flög på låg höjd över strandremsan. Jag lyckades fånga ett av flygplanen på bild. Vädret blev så småningom disigt, så då var det dags att avsluta solstolsessionen och promenera runt lite istället. Jag mötte småningom upp min kompis som slutat skoldagen och så visade han runt mig i ett gammalt hamnområde och Reading. Här fanns en del till synes ganska dyra restauranger, och en ganska nymonterad "Te-love-iv"-konstellation där man såklart vill låta sig fotas.
 
sevärt i Tel aviv - Te-love-iv skylten
Tel Aviv - vy över trafik och skyskrapor
Slutligen visade min kompis en bra utsiktsplats med vy över trafiken och skyskraporna, ganska nära universitetsområdet. Det började skymma nu och jag behövde packa, äta middag och vila mig ett tag innan det var dags att söka mig till tåget som skulle ta mig till flygplatsen där jag behövde infinna mig ungefär 4 timmar innan nattflyget avgår (ja, man rekommenderas så mycket tid här, på grund av alla kontroller som drar ut på tiden). Jag var lite nervös på grund av den tidigare dåliga erfarenheten av Israels tåg, men nu fungerade tågtrafiken som den skulle, hurra! Även flygplatsen bjöd på en något smidigare upplevelse jämfört med när jag anlände till Israel.
 
Tack till Tel Aviv, mina fina vänner, resten av Israel och Västbanken/Palestina för en fantastisk resa!
Taggar: israel, resebloggar, reseinspo, tel aviv;

Roadtrippa i Israel - Masada, Döda havet-vyer och hikingäventyr

Jag får inte nog av mellanösternlandskapet i första taget, det är något med det torra och karga som är så otroligt vackert och spännande - för att inte tala om annorlunda mot naturen på hemmaplan. Dessutom påminner det till viss del om landskapet i Australiens torra inland, och allt som påminner mig om det landet gör mig glad.
 
Så fick jag hänga med på roadtrip tillsammans med en av mina israeliska vänner, med start från Jerusalem. Genom Västbanken för att ta sig till populära sevärdheter som antika fästningen Masada, Döda havet och Ein Gedi nationalpark. Skulle man ta sig dit via israeliska sidan innebär det många timmars omväg, timmar som knappast någon är beredd att offra. Så vi startade färden på morgonen, med en packning som inkluderade massor av vatten, samt snacks i form av dadlar, nötter, choklad och dylikt. Speciellt de två förstnämnda står man sig på förvånansvärt bra. Därför blev jag inte förvånad när jag läst om hur flyktingar tagit med sig kilovis med dadlar för att överleva sin färd över land och hav.
 
israelisk natur / israel nature
på roadtrip till Masada i Israel
 
Masada - självmordsfästningen på berget, och en patriotisk symbol
 
Vi tog oss genom vägspärrarna utan problem, och så kom vi småningom fram till Masada som var dagens första stopp. Förutom att denna fästning har mycket välbevarade strukturer från ett par tusen år tillbaka och en fantastisk utsikt över omgivande landskap och Döda havet, har denna plats också en tragisk historia. Det var nämligen hit en grupp judar flydde för att undkomma romarna. De ska ha levt här i några år och när en stor romersk armé till slut började belägra Masada slutade det med att alla 1000 invånare begick kollektivt självmord, med undantag för två kvinnor och fem barn som gömt sig i en grotta. För de som deltog i självmordet var det nämligen inte ett tänkbart alternativ - de dog hellre än att bli romarnas slavar.
 
Ännu idag har denna historia en signifikant betydelse i många israelers liv. Fästningen är en viktig patriotisk symbol för det judiska motståndet mot främmande makter, och israeliska soldater lär ska svära en ed som lyder "Masada skall aldrig falla igen".
 
Masada fästning, en historisk plats i Israel
Utsikten är något utöver det vanliga, då fästningen står på ett nästan 400 meter högt platåberg. Upp hit kan man enbart ta sig via bergets Snake Path (en ormlik ringlande stig som sägs vara krävande i hettan), eller via linbanan. Vi valde linbana då vi även hade en annan vandring inplanerad för dagen, samt för att spara tid.
 
sevärdheten Masada / fåglar i Israel: sinaiglansstare
Kring platån gled Sinaiglansstarar omkring med hjälp av de varma uppåtvindarna. En svart fågel med kopparton i vingarna, som man med lite tur kan ha möjlighet att mata ur handen om man har något tillräckligt gott att erbjuda. Vi hade inget ätbart med oss dit upp, och de lät sig inte luras av våra tomma utsträckta händer... En av fåglarna betraktade mig länge och övervägde om den skulle ta en närmare titt på min hand, men så flög den iväg.
 
ruiner och utsikt från Masada över Döda havet, Israel
 
Djurliv och vandringsäventyr
 
Förutom fåglarna uppe på platån fick jag bl.a. se en hel flock med nubiska stenbockar och klipphyraxer. Dessa otroligt söta djur är ungefär lika stora som tamkaniner. De ser mest ut som stora gnagardjur, fast de i själva verket är närmare besläktade med hovdjur - att elefanter och sjökor är deras närmaste släktingar skulle man verkligen inte kunna tro.. Goda klättrare är de i alla fall och jag försökte inte ens fota dem då de förskräckt rusade upp i träd och buskar för att gömma sig när de  fick syn på en.
 
djur (getdjur) i Israel: nubisk stenbock
Ett tiotal nubiska stenbockar som betade bland vad jag gissar är dadelpalmer.
 
vandring i Juda öken, Israel
Vår ursprungliga idé var att vandra i En-Gedi nationalpark, som är en oas belägen i en ravin i Juda öken. När vi skulle betala inträdet blev det dock stopp, parken var stängd då det skett ett ras någonstans längs vandringsleden. Det finns även en annan liknande oas i närheten, vars namn jag tyvärr inte kommer ihåg just nu, så vi siktade in oss på den istället. Vi började vandra längs med vattendraget och hoppades på att hitta en plats där vi kunde bada och svalka av oss, men det var väldigt mycket folk på gång så det såg inte särskilt lovande ut. Vi ville inte trängas i vattenhålen, och vi kunde heller inte vandra genom vattenpartierna då vi inte hade lämpliga skor för det. 
 
hiking in Judean Desert, Israel
vandringsäventyr i Israel och på Västbanken
Åtminstone var vyerna väldigt vackra. Vi bestämde oss småningom för att göra ett tredje försök, på ett ställe närmre Jerusalem, på Västbanksidan. Nu hade vi dock inte så mycket tid på oss längre, för solen började långsamt sjunka på himlen. Vårt tredje försök blev problematiskt i och med att kompisen inte vandrat där på flera år och därför inte kom ihåg den exakta rutten, som stundvis var dåligt utmärkt. Vi förlorade tid när vi yrade omkring och mot slutet av leden blev stigen så smal och bredvid en stupade det brant neråt, så jag pallade inte fortsätta till slutet där vattenkällan fanns. Jag kände mig yr och paniken var nära, så det var bara att vända tillbaka. Synd, men man måste respektera sina gränser - åtminstone försökte jag utmana mina rädslor. Det är inget jag gräms över idag, för det var ändå en vacker vandring i gott sällskap, och det var ju det viktigaste!
 
hiking adventures in West Bank and Israel
Stort tack till min israeliska vän för en fin dag, kanske vi ses igen!
 
Har du varit med om någon vandring som inte riktigt gått som du tänkt dig? Eller vill du tipsa om någon plats med fantastisk utsikt?
Taggar: israel, kvinnliga äventyrare, reseinspo, resor, västbanken;

En dag på Västbanken

...Eller Palestina, beroende på vem du talar med. Se till att du vet vem du pratar med innan du nämner området, och nämn helst inte alls åt israeliska myndigheter (speciellt inte vid flygplatsen) att du vill resa runt i området. Och gör du det ändå för att inte ta risken att åka fast för att ljuga (du kan t.ex. säga att du vill besöka bibliska platser som Betlehem) så se till att du kallar området för Västbanken och inget annat. När du däremot är på Västbanken och kommer i kontakt med araber (alltså palestinier), så ska du naturligtvis säga Palestina om du inte vill förolämpa dem. Jag velar mellan vad jag egentligen ska benämna området som i bloggen, men jag tror att jag helt enkelt kör på Västbanken eftersom fredsförhandlingarna ännu inte nått den punkt att man kan prata om något officiellt Palestina. Palestina kan även avse andra områden, t.ex. Gaza, så det blir tydligare vilket område jag syftar på om jag använder mig av benämningen Västbanken.
 
resa till Västbanken / Palestina - travel to the West Bank / Palestine
 
Genom Checkpoint och mot världens äldsta stad
 
Min privata palestinska guide fann jag via Maria som bloggar på Agonmom. Guiden hade instruerat mig i hur jag tar mig till Checkpoint 300, en vägspärr där militär vid behov kontrollerar de som passerar muren som skiljer Västbanken från östra Jerusalem. Denna checkpoint har funnits sedan 2005 och måhända gjort Jerusalem tryggare, men samtidigt gjort livet svårare för alla de på Västbanken som har rent mjöl i påsen, då det innebär kraftigt begränsad rörelsefrihet. Hur som helst, jag tar mig genom kontrollerna som just då var i princip obemannade (åtminstone till synes), tillsammans med ett helt gäng palestinska flickor som troligen var på väg till skolan. De palestinier som får bo i Jerusalem väljer ofta att studera i Betlehem då det är billigare. Jag var allmänt förvirrad, men tänkte att det kan ju inte bli helt fel om jag helt enkelt följer tjejgänget hack i häl genom alla möjliga gångar. Till slut såg jag dagsljuset igen och försökte få syn på guiden medans jag vänligt avböjde taxichaufförerna som stod på rad och väntade på kunder. Snabbt hittade jag honom och jag satte mig i hans bil.
 
Vi började med att köra direkt bort till Jeriko, som sägs vara världens äldsta, ännu idag bebodda stad. Den har förvisso inte varit kontinuerligt bebodd sen dess grundande vad jag förstått, men de flesta verkar ändå anse att det är Jeriko som gäller. Här finns Tell es-Sultan, som är en UNESCO-listad arkeologisk plats. För en liten slant kan man ta sig en titt bland lämningar från svunna tider - vissa fynd som gjorts dateras så långt tillbaka som 10.000 före Kristus. På den tiden fanns det här en natufisk kultur som var en stenålderskultur - ett jägar- och samlarfolk helt enkelt.
 
Tell es-Sultan, arkeologisk plats i Jeriko
Som sagt bor det människor i den här staden ännu idag, så det finns naturligtvis nutida hus också. Här känner man verkligen att man befinner sig i Mellanöstern, med tanke på landskapet och så. Väldigt varmt började det också kännas vid det här laget, vi befann ju oss i ökenmiljö långt från svalkande havsbrisar.
 
world's oldest city Jericho in West Bank / Palestine
världens äldsta stad Jeriko i Palestina / Västbanken
camel in Jericho, Palestine / West Bank
Utanför Tell es-Sultan stod en kamel och idisslade. Min guide tog mig även till en butik som sålde Döda havet-produkter, till billigare pris än i Israel enligt honom. Jag hittade väldoftande hudkrämer m.m. som jag slog till på för en helt ok peng.
 
Döda havet i Västbanken / Palestina
 
Döda havet - en smärtsamt saltig upplevelse
 
Efteråt drog vi vidare, genom ökenlandskap och förbi dadelodlingar, mot Döda havet (Kalia Beach om jag minns rätt) - äntligen skulle jag få testa en gång för alla om jag verkligen flyter så lätt som det påstås. Och visst gjorde jag det - som en kork! Man behöver inte ens försöka. Jag kunde ändå inte ligga och fullständigt slappna av, för jag ville inte ha det extremt salta vattnet i mitt hår. Ja, jag slickade faktiskt försiktigt på min arm och tyckte rentav det smakade ännu saltigare än bordsalt - hur det nu är möjligt. En annan märklig effekt av det kissvarma (ja, ungefär den temperaturen hade det) vattnet var att huden kändes märkligt oljig efteråt. Eftersom det finns gott om lera i denna ända av Döda havet behövde jag inte vara så orolig för att trampa på vassa saltkristaller (som är lite av ett problem i södra ändan) och därmed slapp jag köpa badskor. Vad man däremot inte kommer ifrån oavsett var man besöker Döda havet, är hur minsta småsår eller spricka i hud och slemhinnor svider som tusan! Därav kan jag tyvärr inte påstå att det var en särskilt behaglig eller avslappnad vistelse - men glad jag testat det ändå.
 
float in the Dead Sea - West Bank / Palestine
 
Beduinerna - ett utsatt folk
 
Min guide berättar en hel del om situationen för palestinierna, samt för beduinfolken som långsamt men säkert förlorar sina hem och nekas att leva sina traditionella liv. Detta sker enligt guiden i form av räder mot dessa tillfälliga bosättningar som beduinerna byggt upp. Han tycker det är fel att behandla dem så. När jag diskuterade samma sak med en israel så har han istället en annan sida av historien - hur beduinerna är våldsamma och stjäl för att de är fångade mellan det traditionella och det moderna, och att de därför inte kan tillåtas leva som de gör. Enligt honom vill beduinerna leva traditionellt, men samtidigt vill de ha bättre ekonomi, tryggad sjukvård m.m. Ett pussel som kanske inte är helt lätt att lägga. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till Australiens aboriginer.
 
beduinläger i Västbanken / Palestina
Beduinläger som jag inte vet om det ens finns kvar i dagsläget.
 
travel to conflict zones - West Bank / Palestine /// resa till konfliktzon, muren och Area A-skylt
Den röda skylten varnar för att man är på väg in i "Area A" som styrs enbart av palestinierna, och israeler varnas för att åka in dit med motiveringen att det är förbjudet, livsfarligt och går emot israeliska lagar. Men nu är ju varken jag eller min guide israel, så bara att tuta och köra liksom. Bilden till höger visar ett vakttorn vid muren som separerar Västbanken från Israel. Just detta vakttorn är idag oanvändbart då palestinierna en gång lyckades med att tutta eld på det, därav sotet.
 
Antiterror eller apartheid? 
 
Israels barriär på Västbanken, som till viss del består av en 8 meter hög betongmur, separerar folk och har samtidigt blivit något av en turistattraktion och mecka för politiska graffitikonstnärer. Enligt många israeler är detta en säkerhetsåtgärd för att hålla bort terrorister, men de israeler som opponerar sig mot detta stämplas som vänsterextremister. Frågar man palestinierna så är detta en form av apartheid. Hårda kontroller för de palestinier som har inresetillstånd i Israel för att arbeta där, och i synnerhet de som inte alls har någon möjlighet att lämna Västbanken upplever sig instängda och som flyktingar i eget land. Israeler tror att alla palestinier vill döda dem, och palestinier tror att alla israeler hatar dem - sådär enkelt sagt. Med all propaganda som pågår i bägge fält har jag svårt att ta någon stark sida, jag tycker helt enkelt synd om allihop - vilken soppa de har hamnat i. Jag kan också ha lite dåligt samvete över det faktum att palestinier (och också israeler i viss mån) har begränsad rörelsefrihet i denna konfliktzon, men jag som turist kan röra mig nästan hur jag vill. Man inser hur privilegierad man är.
 
politisk konst / graffiti vid Israels barriär på Västbanken
Lägg namnet Banksy på minnet. Denna anonyma engelska graffitikonstnär och politiska aktivist har målat en del av de mest kända målningarna på muren, bl.a. den med åsnan och soldaten.
 
målning av Ahed Tamimi på muren i Betlehem
Här en målning av palestinska tonåringen Ahed Tamimi som blivit internationellt känd sedan hon slog två israeliska soldater på käften och suttit i fängelse i 8 månader för det. Även de som porträtterat henne på muren sägs ha blivit arresterade. Det sägs finnas de som tror att hon är en konspiration av något slag och egentligen inte alls palestinier, på grund av hennes ljusa drag. Vacker målning tycker jag i alla fall det är!
 
sevärdhet på Västbanken / Palestina: politisk konst på muren vid Betlehem - Make hummus, not walls
Min personliga favoritmålning blev den som säger "Make hummus, not walls".
 
Aida Camp, palestinskt flyktingläger nära Betlehem, Västbanken / Palestina
Förutom att ortsborna kan känna sig som flyktingar i eget land på grund av deras begränsade rörelsefrihet, finns även flyktingläger för palestinier som jagats bort från sina hem i vad som nu är Israel. Min guide berättar att de väntar på att få återvända till sina hemorter en dag. Detta är Aida Camp som ligger ett par kilometer norr om Betlehem och där folk bott sedan 50-talet. Vad jag förstått bodde de först i tält, men senare byggdes hus eftersom de inte fick återvända till hemorterna. Nyckeln och låset symboliserar palestiniernas kamp för frihet.
 
Jesu födelseplats och konsten att armbåga sig in i en buss
 
Jesus födelseplats - Födelsekyrkan i Betlehem
Ett besök i Betlehem kräver ju nästan också en visit till Jesu födelseplats ...
 
Jesu födelseplats i Betlehem / Church of the Nativity
Medellängden har ändrats en smula sen Födelsekyrkan byggdes. Till och med korta jag fick så lov att huka mig. Detta är en av de äldsta kyrkorna i världen som fortfarande är i bruk.
 
För övrigt tyckte jag Betlehem och dess omnejd var ganska hektiskt trafikmässigt. Få bilar var buckelfria och det tycktes inte finnas några tydliga trafikregler. Man signalerade istället sina avsikter med att sträcka ut armen och vifta, t.ex. om man ville att medtrafikanter skulle ge en uttrymme att byta fil eller svänga. Jag hade nog fått stanna längre här för att lära mig deras kodspråk, för uppenbarligen verkade det ju ändå funka hyfsat bra. En finländare med sin aversion mot kroppsspråk och gestikulering hade klarat sig mindre bra kanske.
 
Jag sökte mig tillbaka till Jerusalem innan solen gick ner, samtidigt som en stor grupp skolflickor som var färdiga för dagen visade det sig. Min guide sa att jag inte skulle vara blyg, utan tränga mig fram och in i bussen, för annars skulle jag få vänta på nästa buss. Så stod jag där som en packad sill i ett litet hav av tonåringar som skrattade, knuffades och trängdes. Jag lyckades få en plats i bussen och så bar det av tillbaka mot mitt hostel. Denna gång tog jag alltså en buss från själva staden, så checkpointen bestod denna gång av att stiga ur bussen vid vägspärren för att kontrolleras och sedan släppas tillbaka i bussen. Ja förutom jag då, för jag är ju västerlänning och ses inte som ett hot, till skillnad från palestinska tonårsflickor, så jag fick sitta kvar i bussen och en israelisk soldat som kom in i bussen tittade halvslött på mitt pass som jag letat fram.
 
Har du besökt Västbanken eller något annat ställe som är konfliktsdrabbat, oroligt eller kontroversiellt på något sätt? Berätta gärna i en kommentar!
Taggar: israel, kvinnliga äventyrare, resor;