bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sommaren 2021 - andra halvlek

Så kommer en liten sammanfattning av andra halvan av denna sommar. Vädermässigt så var ju första halvan betydligt somrigare och jag hade ganska otur med vädret detta år under augustisemestern, ja det har känts rätt så höstigt faktiskt de senaste veckorna. Men man kan ju anpassa aktiviteter enligt väder så det blev helt ok ändå och skönt att inte riktigt hela augusti regnade bort iallafall. Den sista av mina tre semesterveckor i augusti-september kändes det lite som att bli snuvad på konfekten då jag gick och blev dunderförkyld. Semesterkänslan var därmed som bortblåst. Men jag hann före dess iallafall med de viktigaste semesterplanerna, och har kunnat bocka av flera av mina önskeutflykter från min sommarlista, så jag känner mig rätt så redo för hösten nu. 
 
Nedan följer mina höjdpunkter:
 
När det ännu var högsommarvärme så hann jag med en bilcampingnatt vid Laxö hamn samt ett par härliga strandbesök i Vexala. En av stränderna som jag hittade via Google maps visade sig vara "privat", om än jag tyckte att jag höll mig inom ramarna för allemansrätten vad gäller att vistas på stränder. Till stranden bredvid Brännskata fiskehamn är åtminstone var och en i högsta grad välkommen. Där kan man välja mellan den större sandstranden på bilden ovan, eller en mindre och mysigare strand som är lite gömd bakom buskage och träd.
Jag har även läst en del, samt kollat mycket serier under den sista delen av sommaren som var ganska regnig och blåsig. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini är en av de bästa böckerna jag läst, rekommenderas starkt! Sen har jag även läst ungefär halvvägs genom För den som reser är världen vacker, av Per J Andersson. En bok med en del igenkänning och som väcker lite tankar som jag eventuellt kunde tänka mig att spinna vidare på i bloggformat. Av de serier jag sett så rekommenderar jag särskilt The Gift på Netflix, en turkisk serie som är vacker, spännande och mind-bending (hittar ingen lämplig översättning på det adjektivet).
 
Jag har firat pappas 70-års kalas och njutit av hans otroligt vackra trädgård med diverse blommor. Jag har också varit på min bästa barndomsväns förlovningsfest som var riktigt trevlig.
 
Jag har gjort staycation-utflykter till bland annat Furirbostället i Oravais (bild ovan) och Vitmossen i Tuckor (bild nedan). Vitmossen med sina bronsåldersfornlämningar, vandringsled och rekonstruerade stenålders- och bronsåldershus kommer jag att blogga om småningom.
I mitten av augusti skålade jag in del två av sommarsemestern. Schweppes russchian har jag i glaset, med några frusna hallon för lyxigare känsla. Jag har även köpt de obligatoriska närodlade solrosorna som jag dekorerat mitt hem med.
 
 
Jag har testat på trenden att odla popcornkärnor, vilket lyckades efter tredje försöket. Det var verkligen roligt att följa med hur skotten slog ut (bara inom något dygn efter plantering) och sedan tydligt växte för varje dag. Men småningom blev den risig så då kastade jag den. Det är ändå en ettårig växt. Däremot hoppas jag på att min avokadoplanta (bilden nere till höger) överlever vintern och flera år framöver, den har verkligen växt så det knakat sen den planterades i början av sommaren, men något långsammare nu på sistone. Kanske lika bra, annars når den väl taket innan året är slut.
 
Jag har ätit god Maxmoglass tillverkad av Gunilla Norrlin Chocolates, från Österbottens (eller Finlands?) sötaste glasskiosk. Jordgubb var överlägset godast av det jag hann smaka, men även passion-mango var riktigt gott! Hoppas glasstillverkningen fortsätter nästa sommar.
 
 
Jag har spenderat några dagar hos mamma och katten i Loulus. Förutom att slappa och ha det skönt där så blev det även ett besök till loppisen Ånyo i Kronoby, god mat vid Restaurang Marina's i Terjärv och utflykt med vandring i vackra Fäboda i Jakobstad som du ser på bilderna nedan.
 
Nästan för billigt blev mina loppisfynd - för ungefär 4 euro fick jag två kopparkrukor, två små broderade tavlor till utedasset, en skogsgrön pashminasjal och en fin plåtburk.
Kärt återseende med Ronja 17 år.
 
Bara ett par dagar innan säsongsstängning så hann jag med ett besök till omtalade Graffitilandia i Vasa - en gammal övergiven nöjespark som numera är fylld av härlig street art, graffitikonst och murals. Ett blogginlägg och mera info om denna plats kommer i ett blogginlägg så småningom.
Bilden ovan på den vackra fågeln är tagen vid Åminnevägen i Malax. Även här i trakterna hittar man en del murals, och flera målningar är på gång.
 
Innan jag blev däckad i förkylning så hann jag besöka en av mina närmsta vänner och fira villaavslutning i Petalax. På vägen hem körde jag via Björköby och Svedjehamn ute i Kvarkens skärgård. Där campade jag i bilen och följande dag vandrade jag Bodvattnet runt samt gick upp i det häftiga utsiktstornet Saltkaret. Sedan kollade jag in Björköbys söta byakyrka innan jag begav mig hemåt. Detta är antagligen sommarens absoluta höjdpunkt vad gäller utflyktsmål, så det kommer naturligtvis bli ett maffigt blogginlägg om detta!
 
Hur har din sommar varit? Berätta gärna om dina små och stora höjdpunkter och glädjeämnen.
 
Taggar: hemester, semester, sommar 2021, staycation;

Kommentarer :

#1: Jossus Travelpics

Vilken fin sommar du verkar ha haft, trots förkylningen. Jag har jobbat i sommar men hunnit avnjuta en hel del glass och fått fina minnen som besöket i naturreservatet Silverfallet och alla kvällspromenader.

Svar: Härligt med vackra naturreservat 😊 Och jo, en del har jag ju hunnit med ändå 👍
Maria

skriven
#2: Ditte

Fint att läsa om din sommar och se de vackra bilderna. Jag har ju hängt med dig på Instagram men nu blev det mer av en helhet att läsa och se. Trist med förkylningen men skönt att det inte var något annat. Men en dämpande effekt blir det helt klart.
Jag har också haft en bra sommar och spenderat 4 veckor i i juni-juli vår spanska stuga och sedan varit runt en del i Sverige. Men det blev också en fin tur till Åland för att hälsa på släktingar. (Maken är från Åland)

Svar: Du verkar haft en fin sommar med andra ord 😊 Jo semesterkänslan försvann genast med förkylningen. Kul att du uppskattade min sammanfattning här på bloggen 👍
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :