bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vinterpromenader del 1

Har vi inte haft en ovanligt bra vinter hittills här i Österbotten? Ja det tycker jag faktiskt, för om mitt minne inte är alltför selektivt så har vi nog haft betydligt mera snö och minusgrader än bar mark och plusgrader sedan första snön i slutet av oktober. Jag minns något bakslag som varade ett par veckor eller så, men sen tycker jag det har varit vad man kan kalla en riktigt vinter!
 
Jag är inte alls van att gå på isar, men med mammas fästman i fronten vågade sig jag, mamma och moster ut på Oravaisfjärden inte bara en, utan två gånger häromveckan. Snölagret ovanpå isen gav en viss trygghetskänsla - fast i efterhand fick jag reda på att den känslan är totalt falsk och att isen faktiskt kan vara lite förrädisk om det ligger ett isolerande snölager ovanpå. Bar is ska alltså ha jämnare tjocklek om jag förstått det rätt och man kan delvis bedöma av isens färg var man ska vara extra försiktig, typ. Som sagt, jag vet inte mycket om att röra sig på isar... Men vad är väl livet utan lite spänning? Nedan kommer några mobilbilder från våra ispromenader.
 
Det fanns bara en båt kvar i hamnen som inte tagits upp för vintern.
 
Jag försöker att inte tänka på att jag går på vatten som jag inte bottnar i, medans vi lämnar hamnen bakom oss.
 
Vi gick längs ett par av många snöskoterspår som gick kors och tvärs över isen.
 
 
Ibland blir det som det blir när man det är så kallt att man bara tar av sig ena handsken för att fota.
 
 
Det hade verkligen varit roligt att åka en sväng med snöskoter själv, även om jag hade varit lite nervös ute på isen.
 
Vi kommer tillbaka till en Ronja som tagit sin eftermiddagslur. Hon anser nog vi är lite fjolliga som frivilligt ger oss ut i det kalla vädret, och (s)kattar sig lycklig att hon får stanna inomhus och gosa i sängen istället...
 
Har du också njutit av det härliga vintervädret?
Taggar: friluftsliv, hemester, kvinnliga äventyrare, staycation, vinter;

Bland tempel och matfrestelser i Chinatown, Singapore

In this blog post I am presenting the third and last ethnic suburb that I visited during my stay in Singapore - Chinatown! I can highly recommend eating some nice chinese food and visiting at least one of the temples. You can also enjoy some chinese markets and try to track some durian fruit just by using your nose...
 
Jag har avverkat Arab Quarter och Little India - nu fortsätter jag upptäcktsfärden genom Singapores etniska stadsdelar med Chinatown!
 
De flesta storstäder har väl sitt egna Chinatown, Singapore naturligtvis likaså. Kineser utgör den största etniska gruppen i landet och stadens Chinatown har en viktig historisk och kulturell betydelse för landet. Jag rekommenderar denna stadsdel för att äta god kinesisk mat, besöka tempel och gå på marknad. Här kommer ett gäng bilder från min promenad i Chinatown.
 
 
Jag åt min lunch på Maxwell Road Hawker Centre. Det blev marinerad anka med nudlar, som jag sköljde ner med färskpressad sockerrör-citron-juice. Helt trevlig stämning, och jag delade bord med en äldre kinesisk dam som också åt ensam, så vi hade en liten pratstund.
 
Jag gick förbi något sorts offerbord på gatan. Jag kan för lite om österländska religioner för att kunna säga vilken religion det handlar om och exakt vad ritualen går ut på. 
 
Så kom jag fram till Buddha Tooth Relic Temple and Museum, där man bl.a. kan observera ceremonier och kolla in vad som påstås vara en relik i form av en tand, av självaste Buddha.
 
Inne i templet sitter ett antal buddhister och läser ur sina religiösa skrifter. Man får närvara och röra sig inne i templet om man bär tillräckligt täckande klädsel. Lämplig klädsel lånas även ut om det behövs.
 
Templet kryllar av statyetter föreställandes Buddha och olika bodhisattva-varelser från golv till tak.
 
 
På takvåningen finns en liten trädgård och en pagod med en stor bönekvarn (prayer wheel).
 
Jag snurrade ett varv på kvarnen medans jag tyst framförde en önskan, väl medveten om att jag inte har en aning om vad jag sysslar med och hur man egentligen ska använda en bönekvarn. Kanske någon högre makt tyckte min tanke var god och lyssnade på mig i alla fall.
 
Efter tempelbesöket strosade jag omkring en stund bland marknader. Jag kände en stark doft, närmast jämförbar med avföring, och fick ett ögonblick senare syn på den ökända frukten som är skyldig till odören - durian. Passande nog kallas den ibland på svenska även stinkfrukt... Jag kände mig inte så värst sugen på ett köp, så gick ganska hastigt förbi.
 
Här har vi Chinatown Food Street, som bjöd på en del lockelser. Jag åt dock inget här eftersom jag redan ätit lunch.
 
Hinduistiska Sri Mariamman Temple gick jag aldrig in i, men man kan beundra det från utsidan också! Kons heliga status i denna religion går inte att missa.
 
Tempelområdet, fotat genom en grind. Några små restaureringsprojekt på gång ser det ut som. 
 
 
Gillar du att besöka chinatowns när du reser till storstäder? Jag tycker det är lite intressant att "samla" på dem för att jämföra, inget jag besökt hittills har riktigt varit det andra likt måste jag säga. Storleksmässigt kan de variera från hela stadsdelar till en liten gata.
Taggar: chinatown;

Nya lyan: mitt lilla retrokök

Jag fortsätter att visa rummen i min 37 kvadrat stora lägenhet. Hittills har jag bloggat om det lugna sovrummet med blå detaljer, badrummet med spakänsla och mina snygga desenio-tavlor - nu är det dags för köket!
 
Beläget mellan vardagsrummet och sovrummet, rymligt för ett singelhushåll (ja, skulle funka utmärkt för två med), helt ok med arbetsytor och skåputtrymmen. Speciellt i detta rum har det satsats på att behålla gammaldags detaljer; förutom takpanelen och listerna så finns det även snygg panel längs sidorna på de nedre skåpen som känns väldigt retro.
 
 
Trasmattan som jag hittade i mammas förråd kanske inte färgmässigt är helt klockren tillsammans med resten av inredningen, men den får lov att funka. Hittar jag en dag den perfekta mattan till ett bra pris så får jag väl slå till. Om inte, så funkar denna fint. Jag älskar hur man när man går in i köket kan låta blicken vandra vidare in till sovrummet. Därför har jag valt att placera en av mina tavelhyllor just där mitt i öppningen, och lite andra vackra stilleben som stolen och blompallen. Behagligt för ögat, tycker jag!
 
Billiga, men fina handdukar och grytlappar från IKEA. Det grå matchar bra med golvlisten. Kolla också in den snygga vattenkranen.
 
En utblommad orkidé. Bord och stolar hade jag kvar från studietiden i Åbo. Vilken tur att jag inte gjort mig av med dem, för det blev ju alldeles perfekt i köket rent storleksmässigt!
 
Detta snygga brandfiltsfodral med marockanskt mönster hittade jag på Clas Ohlson.
 
Lite fräscha frukter och mörkchoklad i korgen som jag tydligen fick "på köpet" när jag flyttade in, bland lite andra småsaker. Snigeln är ett minne från min mammas barndomshem.
 
Så trevligt med ett litet vitrinskåp och de små hyllorna i hörnet! I hörnhyllan står min lilla första hjälpen/medicinlåda, emaljmuggen från campingäventyr i Australien, Iittalaskål och en gammal metallburk som loppisfyndats på Juthbacka marknad.
 
Snyggaste vattenkokaren kommer från Clas Ohlson! Hyllan där uppe ser ut att vara menad för mikron, men ingen normalstor mikro skulle passa där då den skulle sticka ut över kanten, så den får istället fungera som hylla för vackra burkar m.m.
 
Den absoluta favoritdetaljen i mitt kök, taklampan från Prisma! Denna fick kosta ett litet snäpp mer (men den hörde ändå till de något billigare alternativen), men vad gör väl det då jag kom undan så billigt som jag gjorde med mina andra lampor. Så vacker grå nyans och så retro!
 
Köket från sovrummet sett.
 
Marmormönstrad väggklocka från barndomshemmet. Pappa använde den inte längre och jag tyckte den skulle passa så bra till mitt kök, så jag fick ta den.
 
Vad tycks? Någon favoritdetalj?
Taggar: #balkonginredning, inredning, inredningsinspo, kök, nya lyan, retro, retrokök;