bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Detaljer från ett "mommo-hem", del 2

 Ojdå, jag hade ju för länge sen tänkt publicera en andra del med detaljbilder från mammas lägenhet, som är inrett med med salig blandning av nytt, gammalt och lite härliga souvenirer. Men som med gårdagens inlägg: bättre sent än aldrig.. ;) Första delen med inredningsdetaljer från ett "mormorshem" hittar ni om ni trycker på länken.
 
Hur charmig är inte den här urgamla Strepsils-plåtasken? :)
 
 En gammal tavla vars ram riskerar falla sönder om man inte hanterar den ytterst varsamt. Jag föll lite för tavelmotivet :)
 
Herr Tutankhamon från Egypten
 
Antikt, handgjort, tyskt och ny-retro
 
Souvenir från Madeira, älskar deras vackra kakel!
 
Gammal grön medicinflaska och handgjort stockhus i bakgrunden, mini-dalahäst från Sverige i förgrunden
 
 IKEA-vaser och gammal tavla från mammas barndomshem. Jag tyckte själv att denna tavla var så fin när jag var liten och besökte huset.. 
 
Studentporträtt på mig i en loppisfyndad ram - ursprung och ålder helt okänd.
 
Vad tycker ni om sån här inredningsstil? Någon detalj ni föll lite extra för? 

Bilderna som glömdes bort

Hittade nyss några bilder från slutet av december som jag verkar ha glömt att lägga upp, och är det väl någonsin för sent att visa upp fina naturbilder? :) Vädermässigt ser det lite annorlunda ut utomhus numera hos oss, men snön var på god väg att smälta bort under de senaste dagarna och även om det är på minus idag så lär det ska komma fler varmare dagar, så snart har vi kanske lika stor snöbrist som på bilderna nedan..!
 
Så idag bjuder jag på dessa bilder innan det småningom börjar bli dags att göra mig klar för ett skift. Jag är ju inte egentligen riktigt arbetsför med min influensa som fortfarande spökar, men kastar i mig piller och dricker finrexin och hoppas att jag klarar av det ändå, det borde ändå bara handla om en dag och så antar jag att jag har "ledigt" ett tag igen :) De senaste dagarna har jag mest haft problem med huvudvärk och stegring/låg feber som inte riktigt vill ge med sig, men snuvan och hostan är tack och lov ganska lindrig.
 
 
 
 
 
 
 
 Nån favoritbild? :)

Till minnet av Förintelsen - i ett Europa som håller på att glömma

Igår var det visst årsdagen av Förintelsen, något som man varje år påminner om, men som jag tycker att delar av Europa - eller åtminstone vissa av européerna - verkar börja glömma bort. Beslagtagning av vissa gruppers pengar och värdesaker, fängslande av flyktingar utan egentliga skäl, gatupatruller... Saker som sker och/eller diskuteras i delar av dagens Europa. Låter det inte mera som något som passar in i vad vi läste om nazi-tiden i skolböckerna?
Man blir ju alldeles matt.
 
För ett antal år sedan var jag själv i de där koncentrationslägrena (även kallat förintelseläger), på en klassresa. Jag har besökt Auschwitz, Birkenau, Sachsenhausen och Ravensbrück. Det är något man inte glömmer i första taget och just nu känns det nästan som ett fysiskt besök där är något som borde vara obligatoriskt för alla. För vissa förstår bara inte, eller vill inte förstå, vad som har hänt och vad som kan hända igen, om vi tillåter det.
 
Jag tror jag låter bilderna tala för sig:
 
Auschwitz-Birkenau concentration camp / koncentrationsläger eller förintelseläger
Birkenau / Auschwitz II
 
Auschwitz konsentrasjonsleir / koncentrationsläger eller förintelseläger
 Auschwitz I
 
konsentrasjonsleir Holocaust
  Auschwitz I
 
förintelsen Auschwitz, till synes döda träd
  Auschwitz I
 
Holocaust - toaletterna som användes
 Birkenau / Auschwitz II
 
sovsalarna i Birkenau, koncentrationsläger/förintelseläger
Birkenau / Auschwitz II
 
fotovägg på förintelsens offer
 Birkenau / Auschwitz II
 
Förintelseläger / concentration camp Sachsenhausen
 Sachsenhausen
 
Koncentrationsläger / concentration camp Ravensbrück
Ravensbrück
 
Aldrig ska vi glömma.