bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Höstens sista andetag

Häromveckan när det var trevligt väder efter ett morgonskift begav jag mig till Kimo Bruk för lite sista höstfotografering. Detta var en dag då frosten höll i sig hela dagen på skuggiga ställen, så det fanns mycket vackert för kameralinsen. I skrivande stund är landskapet ungefär så grått som det kan bli, så jag piggar upp Halloween med några bilder från en tid då det ännu fanns lite färg i naturen att glädjas över. Men jag hänger inte läpp för att det är grått och trist nu, för jultider står ju trots allt runt hörnet. Men Happy Halloween till att börja med! 
 
Vilken bild tilltalar dig mest?
 
Taggar: fotografering, höst;

Gamla Jaffa och historisk hamn

Dag 1 i Tel Aviv visade min kompis runt mig i södra delarna av staden, medans jag dag 2 spenderade dagen på egen hand och beslöt mig för att fördjupa mig lite mer i Gamla Jaffa som jag blev så förtjust i första dagen. Jag ville även se Jaffa hamn som vi helt enkelt inte hann med dagen före. 
 
Jag började vid Alma Beach och fortsatte längs med strandpromenaden utanför gamla staden, förbi en moské och en grekisk-ortodox kyrka. Så kom jag snart fram till den söta hamnen med småbåtar, segelbåtar och fiskebåtar. 
 
Jaffa Port / Jaffa hamn - Tel Aviv-Yafo, Israel
fiskare i Jaffa hamn, Israel
nyfångade krabbor i Jaffa hamn, Tel Aviv-Yafo
places to see in Tel Aviv, Israel: Jaffa port
Jaffa hamn, israeliska katter
Nästan var man än rör sig så finns det en katt i närheten. 
 
marknad vid Jaffa hamn i Tel Aviv, Israel
Vid hamnen finns några matställen, musikanter spelade och sjöng spanska klassiker som La Cucaracha och La Bamba, och nära hamnen råkade det vara en marknad på gång. Här hade jag ordentlig semesterkänsla.
 
Så sökte jag mig till en av ingångarna till Old Jaffa - den äldsta delen av Jaffa. Jaffa är ju en historisk hamnstad med väldigt många år på nacken och nämns i Bibeln på flera ställen. Idag har Jaffa dock sammansmält med den betydligt nyare staden Tel Aviv, men som tur är har större delen av Jaffa lyckats behålla sin ålderdomliga karaktär.
 
Old Jaffa entrance and cat skeleton in Tel Aviv / Gamla Jaffa och kattskelett
Om ni undrar över kattskelettet så kan jag bara svara att jag inte heller vet varför någon ställt det där. Men det var så makabert och ovanligt att jag inte kunde låta bli att fota. Kanske det var något sorts museum eller konstutställning där inne, vad vet jag.
 
religioner i Jaffa - den historiska hamnstaden där judar, kristna och muslimer samsas
I Jaffa samsas judar, kristna och muslimer, enligt vad det verkar utan några större problem.
 
Jaffa / Yafo - gamla stan med smala gator och religiösa platser
arkitektur i Israel - Gamla Jaffa
Jag har svårt att komma över hur tjusiga dessa gamla byggnader är, Gamla Jaffa är oerhört fotogenisk!
 
Architecture in Old Jaffa, Israel
Cats of Israel, Old Jaffa
Här får ni igen en mer levande variant på kissekatt... Och härliga blomkrukor som står på rad utanför ett konstgalleri.
 
Uppför trapporna kan man skymta katolska St Peterskyrkan.
 
view of Tel Aviv from HaMidron Garden in Jaffa
När jag kände mig färdig med gamla staden som sist och slutligen inte är särskilt stor alls, begav jag mig tillbaka till parken uppe på kullen (HaMidron Garden) som jag även besökt med min kompis dagen före. Här slappade jag en bra stund och njöt av utsikten över havet och skyskraporna. Efter en stund hörde jag böneutropet från en av de närliggande moskéerna. Kort därefter från en annan moské och sedan från en tredje. Det var en trevlig känsla att sitta där på kullen och lyssna på den djupsinnigt sjungna bönen som kom från olika håll och skapade en fin akustik i atmosfären.
 
Så småningom gick jag vidare för att äta lunch, en grillad bagel med valfri fyllning som jag tog med mig till hostelet. Efteråt passade jag på att vila mig någon timme innan jag fräschade upp mig inför kvällen och tajmade in solnedgången innan jag skulle söka mig till Tel Avivs centrum för att möta upp kompisen på burgare och en drink. Det blev en lyckad och avslappnad dag.
 
sunset in Tel Aviv-Yafo / solnedgång i Tel Aviv / Jaffa, Israel
Taggar: israel, mellanöstern, reseinspo, resfeber, resor, tel aviv;

Hippa Florentin, historiska Jaffa och hosteltips

Det har varit full rulle på hemmaplan, men nu har jag äntligen haft tid att redigera lite bilder från min resa! Så jag börjar med lite bilder från första dagen i Tel Aviv som bland annat spenderades i stadsdelarna Florentin och Jaffa, båda belägna i södra ändan av staden. Florentin var ursprungligen en ganska fattig stadsdel där immigrerande judar från bland annat Nordafrika bosatte sig. Idag anses det vara en bohemisk och hipp stadsdel som är populär bland artister och unga människor. Jaffa är en historisk hamnstad som var en egen stad i sig långt innan Tel Aviv existerade. Idag bor judar, muslimer och kristna här i en salig blandning. Många av de araber som tidigare bott här lär dock ha flytt när israeliska trupper intog staden och det är bland annat en del av dessa (och deras barn/barnbarn) som bor i flyktingläger och dylikt idag. Men en del av den arabiska befolkningen lever fortfarande i Jaffa och mångkulturen känns tydlig och levande.
 
Old Jaffa, Tel Aviv, Israel
En liten glimt av underbara Gamla Jaffa. Jag har så många bilder från det kvarteret samt Jaffa hamn att de platserna behöver få ett alldeles eget inlägg.
 
middle east architecture in Jaffa, Israel / mellanöstern-arkitektur
Gammalt hus i Jaffa. Ser ni det blå fönstret? Fönsterluckor och speciellt dörrar är ibland målade i blått - jag tyckte min israeliska kompis som visade mig runt sa något om att det blåa sägs skydda mot det onda, eller hur det nu var.
 
sevärda stadsdelar i Tel Aviv: Jaffa
Ett till väldigt fotogeniskt hus i Jaffa. 
 
market in Jaffa - israeli sweets / marknad i Jaffa, israeliska sötsaker
Jag hittade en liten marknad där det såldes en massa sötsaker och bagels där man fick välja fyllningen själv.
 
street art in Tel Aviv / gatukonst: Jaffa, Florentin
Det finns mycket detaljer att beskåda, katter här och där, och en hel del gatukonst, speciellt i Florentin.
 
street art of Florentin, Tel Aviv / gatukonst i bohemiska Florentin
På väg mot Levinsky market där jag skulle träffa min kompis Tom (som jag förresten lärde känna medans vi båda reste runt i Australien) hittade jag en del att fota.
 
gamla byggnader i Jaffa, Israel
Tom tyckte jag var lite märklig som var särskilt fascinerad av gamla hus i behov av restaurering. Men tycker inte du det finnns något märkligt charmigt med det lite skitiga, sönderklottrade och förfallna? Eller är det verkligen bara jag?
 
Hummus till lunch i Israel
Äldre låga hus möter skyskrapa. När jag väl hittade kompisen så blev det hummus till lunch. Jag borde ha bett om en barnportion med tanke på att jag bara fick i mig hälften, och var alldeles övermätt i flera timmar efteråt. Men gott var det!
 
Levinsky Market i stadsdelen Florentin, Tel Aviv, Israel
Vid Levinsky Market finner man bl.a. dadlar, torkade frukter, nötter och desserten halva som du ser på bilden nedan. 
 
Halva - sötsaker i Israel som du inte får missa
Tom fick småningom skynda sig tillbaka hem till norra Tel Aviv eftersom sabbaten inleds fredag eftermiddag och buss- och tågtrafiken småningom stannar av helt innan den kommer igång igen på lördag kväll. Jag gick till mitt hostel och vilade mig en stund och for sedan ut när mörkret fallit på för att hitta en matbit någonstans. En del ställen hade öppet trots sabbaten och det blev en shawarma på ett hak nära klocktornet. Shawarma är lite som en döner kebab, men med annan kryddning som ger en speciell smak. 
 
Ja på tal om mitt hostel så kunde jag ju även visa hur mitt privatrum såg ut. The Postel känns ganska daterat och är i behov av renovering, men å andra sidan är jag ju lite konstig och kan tycka det är charmigt med lite flagnad målarfärg och nötta ytor, så det är inget jag personligen klagar på. Bra storlek på rummet, skön säng och fungerande luftkonditionering. Ett rätt lugnt område alldeles i kanten av Jaffa, så toppenläge för den som vill ha nära till Jaffa, Florentin och stränderna, snarare än att bo mitt i storstadssmeten! The Postel har ingen reception, utan det är självincheckning som gäller och instruktionerna (dörrkoder m.m.) för det får man i ett email. Funkade bra i mitt fall, förutom den lilla detaljen att de gav mig fel dörrkod så jag fick rycka i ytterdörren tills någon kom och öppnade åt mig. Badrummen som alla delade var skapligt rena och jag gillade den lilla trädgården där man kunde avnjuta sin frukost på morgnarna. Det enda jag rent konkret haft att klaga på var vissa gäster som ibland väsnades om nätterna och samtalade högt i korridoren, så jag fick stiga upp ett par gånger för att informera dem om att de kan gå någon annanstans och diskutera. Och så kunde de fylla på med kaffe, tepåsar m.m. lite oftare, för halva vistelsen var jag helt utan te. Tycker summa summarum att 50 euro/natt för ett privatrum alldeles bredvid Jaffas kärna var ett acceptabelt pris, för det är inte så väldans billigt att bo i den här staden faktiskt. Men visst kunde de göra lite småbättringar här och där. Jag hade ju kunnat välja att bo i sovsal för att spara pengar, men så bestämde jag mig för att ha det lite mer lyxigt än de fyra första nätterna innan jag skulle vidare till Jerusalem.
 
The Postel, hostel i Jaffa, Tel Aviv
Det var skönt att få stupa i säng efter den lilla pärsen på flygplatsen - den historien kanske jag tar i ett annat inlägg också. Den korta versionen fick ni ju i mitt första inlägg om resan.
 
marrakech tiles in bathroom, The Postel in Jaffa, Tel Aviv
Hostelets trädgård, och vackert kakel i ett av badrummen.
 
Någon annan som besökt dessa stadsdelar? Om du varit i Tel Aviv, var bodde du?
Taggar: israel, mellanöstern, reseinspo, resfeber, resor, tel aviv;