bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Saker att göra i Perth - del 2

Här kommer fortsättningen på saker att göra och platser att besöka i Australiens västliga och mest isolerade storstad. Första delen hittas här.
 
Elizabeth Quay
 
Platsen för den som imponeras av skyskrapor och moderna och frächa omgivningar. Verkligen tjusigt att promenera omkring här.
 
sightseeing Perth, Western Australia - Elizabeth Quay and skyscrapers
fåglar i Australien: australisk ormhalsfågel / sea birds in Western Australia: Australasian darter
Fågeln på bilden är troligen en australisk ormhalsfågel (Australasian darter)
 
Godsaker för den matglada eller sockertrollet
 
Under min vistelse åt jag mest enkel backpackermat, men även bl.a. bästa pommes fritesen från Lord of the Fries och farligt god munk från MOP Donuts.
 
sweets and treats in Perth: MOP Donuts and Lord of the Fries - äta i Perth: bäst pommes frites och munkar
One fry to rule them all...
äta i Perth: sötsaker och donuts
äta i Perth: Pretzel matstånd
Jag gick förbi detta pretzelstånd i Northbridge (James Street Mall), men jag testade aldrig en sjäv. Kanske du vill testa åt mig och säga vad du tyckte sen?
 
Street art och hippa Northbridge
 
Bästa graffitin och gatukonsten hittar man bl.a. i Northbridge och CBD (Central Business District). Nedan ett hus som i sig är ett graffiti-konstverk, sett i Northbridge. Jag har fotat så mycket härlig street art i staden att detta även kommer få ett alldeles eget inlägg!
 
street art / gatukonst i Northbrigde, Perth, Western Australia
Northbridge i sig är väldigt hippt, trevligt och färgglatt tycker jag, jag strosade gärna omkring här och kollade in vardagslivet och trevliga hus och trädgårdar. Här skulle jag kunna bo om jag skulle bosätta mig i Perth.
 
Perths trevligaste stadsdelar: Northbridge
Perth stadsdelar: Northbridge med trevliga bostadsområden
En skylt vid detta hus lydde: Hippies use side door.
 
gatufotografering i Northbridge, Perth, Western Australia
Vid en bar eller ett café träffade jag denna otroligt söta hundvalp som gärna lät sig fotas.
 
China Town
 
En del av stadsdelen Northbridge kallas för China Town, då det bor väldigt mycket asiater här, vilket såklart också märks i andelen asiatiska restauranger och butiker. En del av tiden i Perth bodde jag just här, annars hade jag kanske inte brytt mig desto vidare om just detta område. Men hit kan man ju också med fördel åka för att äta asiatisk mat, eller kolla in lite asiatiska butiker och botanisera bland sötsaker eller skönhetsprodukter. Jag köpte bl.a. japansk läsk och pocky.
 
China Town i Perth, Westerna Australia - Australien
Perth i vinterskrud. Fast jag fick mer höstvibbar av deras vinterklimat. När solen sken kändes det i sin tur som en härlig vårdag hemma i Finland.
 
Rottnest Island
 
Rottnest Island med sina fantastiska stränder och vilda (men helt oskygga) quokkas hör definitivt till de viktigaste sakerna man inte får missa när man är i trakterna! Denna heldag kommer naturligtvis få ett helt eget blogginlägg.
 
top things to do in Perth, Western Australia - topp saker att göra i Perth, Australien: Rottnest Island
 
Fremantle
 
Fremantle är i princip en stad i sig, men samtidigt ses det som en förort till Perth. En utflykt hit kan med fördel kombineras med Rottnest Island, då färjorna dit dels går härifrån. Jag ångrar lite att jag inte spenderade längre tid här, utan det blev mest lite snabb sightseeing till och från färjan. Men jag hann se en del vackra byggnader och trevliga miljöer.
 
sevärt i Perth, Australien: vackra hamnstaden Fremantle
 
Vilka sevärdheter rekommenderar du i och kring Perth?
Taggar: Australien, Perth, Western Australia, restips;

Saker att göra i Perth - del 1

Perth med sitt subtropiska medelhavsklimat är Western Australias huvudstad och sägs även vara världens mest isolerade fastlandsstorstad. Närmaste storstaden Adelaide ligger mer än 2000 km bort. Jag tycker oavsett att staden har mycket att erbjuda vad gäller kultur och sevärdheter. Jag fick ett trevligt intryck av Perth efter att ha spenderat ungefär 10 dagar i staden, och här kommer del 1 med tips på saker att se och göra i Australiens 4:e största stad!
 
sevärt i Perth, WA, Australien
 
Mix av modernt och gammalt
 
Jag tyckte det var riktigt intressant att se hur skyskrapor och moderna byggen samsades med gamla traditionella hus.
 
se och göra i Perth, Australien - modern och gammal arkitektur
sevärdheter i Perth, Australien: Trinity Church
modernt möter traditionellt i Perth, Australien
 
En av världens största stadsparker
 
I Kings Park, över 400 hektar stort och en av världens största stadsparker, finns bland annat en botanisk trädgård, naturliga bushlandskap och ett krigsmonument med en evigt brinnande fackla (en symbol som finns på flera håll i Australien och som infördes till minne av och i tacksamhet till de som gav sina liv i kriget). Den som försöker släcka någon av dessa eviga eldar har rejäla böter att vänta sig. Så tänk inte ens tanken.
 
Man kan även ha picknick på en av gräsmattorna, njuta av den fantastiska utsikten över vattnet och staden, eller delta i något evenemang om det råkar vara något på gång.
 
sevärdheter i Perth, Australien - Kings Park och eternal flame
"The eternal flame"
 
sevärt i Perth, Australien - vackra stadsvyer från Kings Park
turistattraktioner i Perth - botanisk trädgård, Kings Park
trädtoppspromenad i Perth, Kings Park
I parken finns även en kort trädtoppsbro som man kan promenera över.
 
The Blue House
 
The Blue Boat House, eller Perth Crawley Edge Boatshed, är ett av Swan River-flodens landmärken. Skjulet råkar även vara ett väldigt populärt foto- och selfieobjekt, så jag fick köa en stund för min tur, och så bad jag en asiatisk kvinna om hjälp att ta bilden nedan. Ja, glömde jag att nämna att alla i kön förutom jag var asiater?
 
Perth Crawley Edge Boatshed / The Blue Boat House - fotovänlig turistattraktion i Perth, Australien
 
Gågator och shopping
 
Jag ägnade mig väldigt lite åt shopping i Perth men av det lilla jag såg är väl inte utbudet jättehäftigt. Men det kan vara mysigt att strosa omkring ändå längs t.ex. Hay Street och halvgömda London Court i renässans- och riddarstil. Sistnämnda är även en turistattraktion.
 
För mig bestod shoppingen främst i att hitta souvenirer till nära och kära innan hemfärden, och att köpa mina favoritsaker i mat- och dryckesväg för att njuta en sista gång. Typ TimTams, Bundaberg ginger beer och Barista Bros Iced Chocolate.
 
Shopping and streets of Perth, WA - Hay street
sevärt i Perth, Australien (WA) - London Court i medeltida stil
 
Färgglatt
 
Staden är en av de bästa i Australien vad gäller street art. Mer om det i ett annat inlägg, men här kommer ett par bilder på två färgglada platser jag hittade: färgglada paraplyer på Hay Street (vet inte om de fortfarande finns kvar) och färgstark trappa på James Street Mall (bredvid Art Gallery of WA).
 
paraplytak / paraplykonst och andra färgglada platser i Perth, Australien
 
Cafémys en regnig dag
 
Ibland regnar det i Perth. Men vad gör det om man kan sitta och mysa i ett café och titta ut medans regnpärlorna sätter sig på fönstret? Här drack jag en chai latte och åt en brownie på Dôme Café i Trinity Arcade.
 
Hade varit roligt att utforska Perths caféer ännu mer!
 
saker att göra i Perth när det regnar
cafétips Perth, Australien: Dôme Café i Trinity Arcade
 
Har du varit i Perth?
Taggar: Australien, Perth, Western Australia, reseinspo, restips;

5 dåliga och bra saker med sociala medier

Jag funderade häromdagen kring saker som är bra med sociala medier, till skillnad på allt det dåliga och alla problem som det är mycket fokus på. Jag anser ju att alla vuxna människor sist och slutligen har eget ansvar vad gäller prioritering och att kunna sortera bort allt det som man inte vill ha i sina sociala medier. Vad gäller ungdomar som kanske inte kan tänka riktigt som ansvarstagande vuxna så är det långt en fostringsfråga och gränssättande. Nå hur som helst, jag tänkte nu lista både bra och dåliga saker med sociala medier, helt ur min egen synvinkel.
 
Och så vill jag såklart veta:
Vad är positivt och negativt med sociala medier just för dig?
 
bra och dåliga saker med sociala medier
 
5 positiva
 
1. Distansrelationer
Kontakten med vänner som bor långt bort, härliga människor man träffat på resor, släktingar och andra som man på något sätt vill ha i sitt liv som man träffar sällan eller aldrig i verkliga livet.
 
2. Delad glädje är dubbel glädje
Jag tycker det är så fantastiskt roligt att dela med mig av framför allt mina resor och inspirera och tipsa andra. Det känns som att något skulle saknas, ja nästan lite själviskt, om jag bara höll mina erfarenheter och upplevelser för mig själv.
 
3. Sinnesfrid för nära och kära under mina resor
Jag försöker i mån av möjlighet göra någon form av uppdatering på Facebook dagligen när jag är på resa. Bättre nattsömn för mamma och pappa, och andra som gärna vill se att jag fortfarande lever - istället för att skicka privat meddelande åt alla. Detta kan dessutom kombineras med punkt nr 2 - att jag lägger upp en bild på något trevligt jag sett eller gjort under dagen. Alternativt kan man skapa en chattgrupp med de personer som man vill uppdatera under sin resa, ifall man vill vara mer privat. På tal om detta tema vill jag tipsa om ett härligt instakonto som heter @momimfine (Mom I'm fine). Det där med oroliga mammor tror jag många känner igen sig i.
 
4. Få inspiration och idéer
Möjligheterna till inspiration är ju oändliga på t.ex. Instagram, vad gäller exempelvis resor eller kreativa hobbyn. Kanske lite för oändliga ibland, men jag har fått otaliga resetips genom detta medium. För att inte tala om bloggar förstås.
 
5. Potentiellt en alternativ inkomstkälla
Nu är det ju inte så att man bara kan luta sig tillbaka och låta samarbetsförslagen strömma in till sin e-post. Visst, ibland blir jag kontaktad först, men vill jag sträva efter några egentliga inkomster via sociala medier så måste jag naturligtvis jobba därefter. Vilket jag inte orkar göra så ofta då jag samtidigt har ett heltidsjobb. Men en extra slant till resekassan nu som då eller betalning i form av produkter (som man verkligen vill ha och behöver) är ju helt klart en fördel med att blogga och instagramma. Så länge det inte känns som en stressfaktor - för det vill jag sist och slutligen inte att mitt bloggande ska bli. Det ska framför allt vara roligt!
 
 
5 negativa
 
1. Risk att det tar för mycket tid från annat viktigt i livet
Ibland måste jag prioritera bort vissa saker, för sociala medier får ju inte vara på bekostnad av att umgås med nära och kära, utföra viktiga vardagssysslor eller att varva ner. Märker jag att det tar för mycket så betyder det att jag ska låta Instagram vara ett par dagar, eller spara bloggandet till en annan dag. Det är därför jag inte bloggar varje dag.
 
2. Storebror ser
Det kan kännas lite oroväckande hur vi blir alltmer övervakade genom internetanvändandet och sociala medier. Hur långt kommer detta att dras? Just nu anklagas Huawei (mitt favoritmärke vad gäller smartphones) för spionage, som om Google är bättre på den fronten?? Min förra telefon fick för sig att tjuvlyssna på min konversation med en vän i Israel, och snappade upp vissa ord varpå en röst plötsligt började berätta fakta om saken jag nämnt (låt oss säga t.ex. orange juice). Min telefon sa inte ett knyst igen efter att jag sa åt den att den skulle sluta stalka mig... Och det har enbart hänt i Israel, den där ena dagen.
 
3. Spelberoende
Som yngre utvecklade jag något av ett spelberoende - närmaste bestämt Facebookspel som t.ex. Farmville. Alltså absolut inget pengarelaterat, utan det tog helt enkelt upp onödigt mycket av min tid (lite samma som punkt nr.1). Så en dag bestämde jag mig för att det fick räcka och att jag aldrig mer spelar dessa Facebookspel. Dessa typer av spel är sist och slutligen bara så onödigt och saknar mervärde!
 
4. Dålig stämning/energi som påverkar en själv
 
Jag kan bli så väldigt matt av hätska diskussioner på sociala medier där folk inte tar hänsyn till andras åsikter utan istället dumförklarar och beter sig som i en sandlåda. Detta är en riktig energitjuv som jag blivit något bättre på att undvika. Ibland händer det att jag kommenterar i alla fall, men för det mesta är det bäst för en själv att bara låtsas som att man aldrig såg det och så scrollar man vidare. Det är inte mitt ansvar att medla bland människor som inte vet hur man diskuterar på ett vettigt sätt.
 
5. Fake news / oseriösa "nyhetssidor"
Det är helt otroligt hur vissa människor tycks tro att allt som står på nätet stämmer. Många bara delar skräp utan minsta källkritik. Ett väldigt effektivt verktyg för framför allt populisterna och andra som vill utnyttja människor.
 
 
Sist och slutligen tycker jag de positiva aspekterna väger tyngre än de negativa, bara man lär sig vad som är värt att lägga ner sin energi på, och sortera bort det som påverkar en negativt. Utan att stänga in sig i en rosaskimrande bubbla, förstås.
Taggar: debatt, diskussion, sociala medier;