bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2018 - året som gick

För tredje året i rad skriver jag nu en sorts fritt formulerad årskrönika. 2017 var ett sånt där bättre år, då jag reste runt i Australien tills pengarna nästan tog slut och återvände till Finland för att äntligen kamma hem det jobb jag ville ha, med fast anställning och allt. Det flöt liksom på.
 
 
Första halvan av 2018 fortsatte med samma sorts flyt - jag flyttade officiellt in i min nuvarande lägenhet som jag inredde och boade in mig i, och även jobbet och kollegorna stormtrivdes jag med. Jag njöt av härliga vinterpromenader och promenerade rekordmånga gånger på det frusna havet. Det blev en snabbvisit till Helsingfors genom jobbet då vi skulle gå en kurs och jag deltog i en av mina bästa vänners möhippa, samt sov i Vasas coolaste temahotellrum.
 
Våren och sommaren
På våren blev det en weekendtrip med mamma till Amsterdam och Keukenhof tulpanpark. Under våren och sommaren blev det även små utflykter i närmiljön, och camping i både tält och bil. Sommarens semester gick till Skandinavien - det blev en ca. 12 dagar lång rundtur till Oslo, Smögen, Göteborg och Köpenhamn. Jag flög till Oslo och åkte buss mellan destinationerna innan jag flög tillbaka hem från Köpenhamn. Resten av sommaren arbetade jag flitigt i en närmast historisk värmebölja, och badade rekordmånga gånger
 
En av sommarens campingplatser, tillika badplats /// Amsterdam /// Smögen /// drömslott i Köpenhamn
 
En höst av oro, och årets bästa resa
När sommaren började vara över kom det dock oroväckande besked - på grund av minimalt antal nyanlända flyktingar i Finland skulle det skäras ner på grupphem och därmed personal. Så man gick omkring i ovisshet ett par månader i väntan på beskedet - skulle jag få behålla mitt jobb eller inte? Jag bestämde mig i alla fall för att ta ett par veckor tjänsteledigt som jag blivit lovad redan tidigare, och resa bort innan det tråkiga - eller glädjande - beskedet skulle komma. Jag hade lite olika resmål i tankarna, men valet föll på Israel och Västbanken/Palestina då läget där verkat rätt lugnt på sistone, och vänner där redan tidigare frågat om jag inte ska resa dit och hälsa på dem snart. Det blev en fantastisk resa som jag sent kommer glömma, och jag tror att jag mer än någonsin behövde komma iväg just då, för att ha något annat att tänka på än arbetssituationen.
 
Tel Aviv-Yafo, Israel
 
Glädjande nyheter, men fortsatt oro
Tack och lov visade det sig att min anställning skulle få fortsätta - jag fick läsa mailet flera gånger för jag vågade knappt tro mina ögon. Men om jag trodde att resten av hösten skulle bli stressfri och harmonisk för det så trodde jag ändå fel. Precis som vi förvarnats om så blev det mycket negativt prat och det har tisslats och tasslats i vissa kretsar. Även om man satt säker så blev det småningom en något negativ atmosfär och en känsla av fortsatt osäkerhet. Jag går inte in på det desto djupare. Jag hade även flyttat över till ett annat grupphem som hade personalbrist och har försökt finna min plats där. Det är ju i alla fall en fin erfarenhet att nu ha jobbat på i princip samtliga grupphem som funnits i Oravais sedan jag först började vikariera inom flyktingorganisationen. Och jag tror att jag nu lyckats återfinna något sorts lugn lagom till årsskiftet. Bortsett från en av de bästa resorna jag gjort så var hösten dock inte jätteskoj.
 
Hälsa, studier, frisyrbyte och bloggen
Jag har haft ryggbesvär (låsningar i bröstryggen) som krävt flera besök till massör samt egenvård, jag har varit urusel på träningsfronten och jag började studera till specialhandledare för barn och ungdom på läroavtal - snart är jag halvvägs genom studierna. Jag har gjort några bloggsamarbeten - nu officiellt i egenskap av lättföretagare, och fortsatt blogga om mina äventyr i Australien - jag har ännu en hel del material kvar kan jag lova.
Jag fyllde 31 och klippte av mitt långa hår, efter att ha hittat mod att gå in i frisörsalongen och boka tid för klippning för första gången på flera år. I december var jag rätt krasslig med bl.a. besvärlig hosta, och däremellan har jag julmyst och varit på ett par julfester.
 
Mitt hår i maj vs sista oktober, hälften bort kändes som en rätt dramatisk förändring.
 
Ungefär så har mitt år sett ut. För år 2019 önskar jag mig ett gäng härliga resor, förbättrad hälsa och fysisk kondition samt mindre oro och stress. Ingen resa ännu inbokad, det lär väl i vanlig ordning bli så att jag bestämmer mig och bokar resan ett par månader på förhand. Förhoppningvis en weekendtrip på våren i alla fall i väntan på att få ta ut semesterdagarna på sommaren och hösten.
 
Hur har ditt år varit och vad har du för förhoppningar inför nästa år?
Taggar: 2018, nyår, årsresume;

Skönhetsjulkalendrar - årets Yves Rocher vs fjolårets Dermosil

Som redan nämnts i bloggen så lyxade jag även i år till det med en skönhetskalender. I budgetklassen förvisso, men lyxkant i vardagen ger även de helt klart! Det jag gillar mest med dessa skönhetskalendrar är faktiskt det att man får mycket produkter i små förpackningar, vilket är perfekt när man ska ut och resa! Jag har nu en liten korg med reseprodukter där jag plockar åt mig varje gång jag ska iväg någonstans, allt från yttepyttesmå tandkrämstuber som räcker för en weekend, till ansiktskräm och duschgel. Om någon är nyfiken så kan jag skriva ett skilt blogginlägg om min älskade resekorg på badrumshyllan.
 
årets julkalender med skönhetsprodukter - Yves Rocher
Pris och utseende 
 
Ja över till årets julkalender då. Den från Yves Rocher kostade kring 40 euro, men värdet av innehållet är ju definitivt högre än så. Först och främst älskade jag designen på årets kalender, som var vacker och klassisk med världens sötaste små boxar som man drog ut ur kartonglådan. Den är så fin att jag inte vet hur jag ska förmå slänga den - hade jag haft ett barn så hade jag garanterat sparat och återanvänt som julkalender åt hen för att stoppa godisbitar och andra små överraskningar i. Men nu har jag ju inte det. Idéer på vad jag kan göra med kalendern, eller finns det någon som bor nära mig som vill ta den och återanvända till något?
 
Innehåll, favoriter och en märklig miss
 
Över till innehållet, som jag överlag var väldigt nöjd med. På bilden ovan saknas fyra produkter, som fick gå vidare som julklapp. Det var en ögonskugga, ett nagellack och ett par hudprodukter. Några av kosmetikprodukterna som jag har kvar tror jag tyvärr inte jag kommer ha användning för, så de får jag överväga att ge bort, eller kanske jag skulle ordna en tävling? Den enda egentliga missen i kalendern tyckte jag dock var att jag fick två sorts schampoo, men inga matchande balsam?? Antingen slarv i planeringen, eller så har ett misstag skett när kalendern packats. Det borde ju ha varit ett schampoo och ett balsam, tycker jag.
 
På bilden nedan ser du mina personliga favoriter ur kalendern: hudvård som passar perfekt att packa med till resan, härliga duschgeler, pyttesmå parfymflaskor som även de passar utmärkt i resenecessären, och ett läppbalsam som jag själv haft tidigare och tyckt mycket om.
 
recension och favoriter i skönhetskalendern från Yves Rocher
Yves Rocher - beauty advent calendar / kosmetiikka joulukalenteri
En av de gulligt utsmyckade boxarna
 
Yves Rocher vs Dermosil
 
Om jag då jämför YRs kalender med den som Dermosil hade ifjol (se bilden nedan), så tyckte jag nog att YR är snäppet bättre. Här finns listan över innehållet i årets julkalender av Dermosil, och även om den verkar något bättre och finare än fjolårets, så ångrar jag inte att jag valde YR i år. En annan detalj som gör YRs kalender bättre är att det var himlans mycket lättare att öppna boxarna, än att försöka peta ut Dermosils produkter ur luckorna. Jag minns att de ibland satt väldigt hårt i fjolårets kalender, och jag har läst att det även varit ett problem i år.
 
Dermosil julkalender 2017 - jämförelse och recension
Bästa produkten i fjolårets kalender inser jag nu i efterhand att var den hopvikbara borsten med spegel - så himla praktisk den har varit på mina resor under det senaste året!
 
Hade du någon form av julkalender i år? Vilken kalender har varit din favorit hittills?
Taggar: Dermosil, beautyjulkalender, hudvård, julkalender, kosmetik, yves rocher;

Min förlängda julhelg i ett nötskal

 
Det blev på något sätt en märkligt lång julhelg för min del i år. Så som jag ser det, tog julhelgen slut igår i och med lunchen (lagad på julmatsrester) hos faster i Vasa, och i och med att Sverigesläkten åkte tillbaka. 
 
På julafton åt jag först lunch hos mamma - revbensspjäll á la svensk jul, blandat med lite finländska jultraditioner. Det blev även julklappsbyte. Katten fick i år en leksak med kattmynta som hon lekte med som tokig. Sedan bar det av till hembyn där julafton firades med pappa och släkten från Sverige. Julbord, tv-tittande och så öppnade vi bara en julklapp på var, för i år svängde vi om dagarna lite så tomten kom först på juldagskväll i och med att brorsan och hans familj kom på besök. Mera julmat också, såklart. 
 
Julklapparna: inredningsprydnad från Finnmari, mugg, te, produkter från The Body Shop, långkalsonger, extra snygg diskborste, mandala ritbok och pennor, choklad och filt. Har även fått pizzatallrikar som kompisjulklapp när vi hade julfest för några veckor sedan.
 
Både juldagen och och julannandag bjöd på promenader i vackert vinterlandskap. Julannandag jobbade jag dock kväll, men i övrigt har jag haft ledig julhelg och mellandagar - lyxigt för en treskiftare minsann!
 
Det var först den första vardagen efter jul som jag överhuvudtaget använde någon dator - jag har under julhelgen nämligen begränsat mig till telefonen - slöscrollat lite på Facebook och så lite Instagram. Den dagen blev det även en liten utflykt med Sverigesläkten till inte mindre än Halpa Halli i Alahärmä, haha! De shoppade loss en aning och även jag fyndade några välbehövliga saker, samt en inredningsgrej som jag letat efter i ett par månader, och så fanns plötsligt precis det jag sökte där! På kvällen fick bastun gå varm.
 
Och så gårdagen där jag på kvällen kände att nu får julen officiellt vara över. Lite mellandagsshopping (bl.a. satte jag sprätt på presentkortet jag fått i julklapp - det räckte till bestick, kastrull, ett nummer av Vagabond resetidning och en snygg förvaringskorg), lunch hos faster som redan nämnts, och så hälsade jag på kusinerna (9 resp 6 år) och åt middag där. Jag packade ihop mina saker för att återvända till min lägenhet, och rullade sakta fram längs byvägen då jag samtidigt beundrade ett norrsken som dansade på himlen. Det enda jag kanske ännu hade önskat av denna jul och som hade gjort dagarna lite trevligare för allihop, hade varit en helt vit jul i dubbel bemärkelse... Snö hade vi ju i alla fall, och nyktert blev det också, så småningom.
 
Nu ska jag njuta av några dagar till av ledighet, äta upp det som blev över av julgodiset, ta itu med lite årsresuméer till bloggen och komma igång med träningen.
Hur var din jul?
Taggar: jul;