bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2018 - året som gick

För tredje året i rad skriver jag nu en sorts fritt formulerad årskrönika. 2017 var ett sånt där bättre år, då jag reste runt i Australien tills pengarna nästan tog slut och återvände till Finland för att äntligen kamma hem det jobb jag ville ha, med fast anställning och allt. Det flöt liksom på.
 
 
Första halvan av 2018 fortsatte med samma sorts flyt - jag flyttade officiellt in i min nuvarande lägenhet som jag inredde och boade in mig i, och även jobbet och kollegorna stormtrivdes jag med. Jag njöt av härliga vinterpromenader och promenerade rekordmånga gånger på det frusna havet. Det blev en snabbvisit till Helsingfors genom jobbet då vi skulle gå en kurs och jag deltog i en av mina bästa vänners möhippa, samt sov i Vasas coolaste temahotellrum.
 
Våren och sommaren
På våren blev det en weekendtrip med mamma till Amsterdam och Keukenhof tulpanpark. Under våren och sommaren blev det även små utflykter i närmiljön, och camping i både tält och bil. Sommarens semester gick till Skandinavien - det blev en ca. 12 dagar lång rundtur till Oslo, Smögen, Göteborg och Köpenhamn. Jag flög till Oslo och åkte buss mellan destinationerna innan jag flög tillbaka hem från Köpenhamn. Resten av sommaren arbetade jag flitigt i en närmast historisk värmebölja, och badade rekordmånga gånger
 
En av sommarens campingplatser, tillika badplats /// Amsterdam /// Smögen /// drömslott i Köpenhamn
 
En höst av oro, och årets bästa resa
När sommaren började vara över kom det dock oroväckande besked - på grund av minimalt antal nyanlända flyktingar i Finland skulle det skäras ner på grupphem och därmed personal. Så man gick omkring i ovisshet ett par månader i väntan på beskedet - skulle jag få behålla mitt jobb eller inte? Jag bestämde mig i alla fall för att ta ett par veckor tjänsteledigt som jag blivit lovad redan tidigare, och resa bort innan det tråkiga - eller glädjande - beskedet skulle komma. Jag hade lite olika resmål i tankarna, men valet föll på Israel och Västbanken/Palestina då läget där verkat rätt lugnt på sistone, och vänner där redan tidigare frågat om jag inte ska resa dit och hälsa på dem snart. Det blev en fantastisk resa som jag sent kommer glömma, och jag tror att jag mer än någonsin behövde komma iväg just då, för att ha något annat att tänka på än arbetssituationen.
 
Tel Aviv-Yafo, Israel
 
Glädjande nyheter, men fortsatt oro
Tack och lov visade det sig att min anställning skulle få fortsätta - jag fick läsa mailet flera gånger för jag vågade knappt tro mina ögon. Men om jag trodde att resten av hösten skulle bli stressfri och harmonisk för det så trodde jag ändå fel. Precis som vi förvarnats om så blev det mycket negativt prat och det har tisslats och tasslats i vissa kretsar. Även om man satt säker så blev det småningom en något negativ atmosfär och en känsla av fortsatt osäkerhet. Jag går inte in på det desto djupare. Jag hade även flyttat över till ett annat grupphem som hade personalbrist och har försökt finna min plats där. Det är ju i alla fall en fin erfarenhet att nu ha jobbat på i princip samtliga grupphem som funnits i Oravais sedan jag först började vikariera inom flyktingorganisationen. Och jag tror att jag nu lyckats återfinna något sorts lugn lagom till årsskiftet. Bortsett från en av de bästa resorna jag gjort så var hösten dock inte jätteskoj.
 
Hälsa, studier, frisyrbyte och bloggen
Jag har haft ryggbesvär (låsningar i bröstryggen) som krävt flera besök till massör samt egenvård, jag har varit urusel på träningsfronten och jag började studera till specialhandledare för barn och ungdom på läroavtal - snart är jag halvvägs genom studierna. Jag har gjort några bloggsamarbeten - nu officiellt i egenskap av lättföretagare, och fortsatt blogga om mina äventyr i Australien - jag har ännu en hel del material kvar kan jag lova.
Jag fyllde 31 och klippte av mitt långa hår, efter att ha hittat mod att gå in i frisörsalongen och boka tid för klippning för första gången på flera år. I december var jag rätt krasslig med bl.a. besvärlig hosta, och däremellan har jag julmyst och varit på ett par julfester.
 
Mitt hår i maj vs sista oktober, hälften bort kändes som en rätt dramatisk förändring.
 
Ungefär så har mitt år sett ut. För år 2019 önskar jag mig ett gäng härliga resor, förbättrad hälsa och fysisk kondition samt mindre oro och stress. Ingen resa ännu inbokad, det lär väl i vanlig ordning bli så att jag bestämmer mig och bokar resan ett par månader på förhand. Förhoppningvis en weekendtrip på våren i alla fall i väntan på att få ta ut semesterdagarna på sommaren och hösten.
 
Hur har ditt år varit och vad har du för förhoppningar inför nästa år?
Taggar: 2018, nyår, årsresume;

Kommentarer :

#1: 4000mil

Jobbigt med osäkerhet kring jobb och inkomst. Men skönt att det löste sig.
Israel känns jättespännande!

Svar: Jo verkligen inte kul! Israel var riktigt häftigt!
Maria

skriven
#2: Ann-Louise Paulsson

Eftersom jag själv blev uppsagd under året som gick så känner jag igen det där med osäkerhet kring jobbet alltför väl. Inget kul alls. Hoppas 2019 blir ett bättre år på den fronten!

Svar: Ja det är så stressande, samt att man inte kan planera den närmsta framtiden riktigt när man inte vet om man ska söka sig ett nytt jobb eller ej... Tur det slutade bra på den fronten iaf! Synd att du blev uppsagd, hoppas du redan har hittat en ny och förhoppningsvis ännu bättre lösning :)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Det var verkligen en rejäl klippning... snyggt!!
Gott Nytt År<3

Svar: Tack så mycket!! :) Gott nytt år på dig med!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :