bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Airlie Beach och Whitsundays - after the perfect storm

Ni har kanske hört om hur allt i Australien vill ha livet av en? Detta gäller inte bara ett antal djurarter och diverse kräk, utan även växter som bränner en så rejält att det gör en självmordsbenägen, och framför allt kanske vädret! När jag bodde i Melbourne fick flera personer där sätta livet till och tusentals sökte akutvård på grund av en sk "asthmatic thunderstorm". Jag drabbades inte av någon akut astma med andnöd, men väl en besvärlig slem-/rethosta som höll på i tre veckor innan jag slutligen sökte vård och fick bl.a. en inhalator.
 
Nå, över till ett annat livsfarligt väderfenomen - cykloner eller orkaner. Cyklonen Debbie som drabbade östkusten under mars-april-skiftet 2017 har jag redan bloggat om, samt hur det påverkade min egna resa uppför kusten. Här kommer lite fler bilder från Airlie Beach och Whitsunday Islands som jag besökte ganska kort därefter - detta var området som drabbades hårdast av stormen som då den nådde land mätte ca 55 m/s i vindbyarna enligt vad jag läst.
 
Sailing tour to Whitsunday Islands, Queensland, Down Under
Ett paradis förblir ett paradis, även efter en katastrofal storm..?
 
strömavbrott efter cyklonen Debbie i Airlie Beach, Australien
 
Men om vi börjar från början, nyss ankommen till Airlie Beach på kvällen. Vi lyckades ju som jag tidigare berättat hitta ett beachhouse som vi hyrde ett par nätter. Med "vi" menar jag alltså gänget som vi satt ihop av några från Fraser Island-turen. De allra flesta av oss som reste åt samma håll hade ju ett gemensamt mål: Whitsunday Islands, med Airlie Beach som hub. Då slår man ihop sina kloka huvuden och försöker lösa problemen med transport och boende tillsammans, så att ingen ska riskera att spendera natten på gatan ensam! De två första dagarna vi var här var största delen av samhället fortfarande utan el, så här ovan en bild på mig i jakt på toalett i natten. Tack och lov hade t.ex.mataffärer reservgenerator och vårt beachhouse hade en gasgrill så vi kunde koka och grilla mat på den istället för att äta kalla konserver... Hurra för gas!
 
Debbie cyclone destruction in Airlie Beach, Australia
 
Här ser ni lite av förödelsen. Dock hade de hunnit röja upp en del vid det här laget redan, så det såg nog snäppet värre ut genast efter stormen kan jag tro! Men ja, strandade segelbåtar säger ju en hel del. Oturligt nog hade en del dyra båtar förts hit före orkanen, eftersom prognosen till en början löd att stormen skulle slå till hårdast längre norrut. Med facit i hand slog den istället till där man trodde att båtarna skulle vara i någorlunda tryggt förvar... Detta visar tydligt hur oförutsägbar tropiska cykloner kan vara.
 
Debbie cyclone disaster aftermath in Airlie Beach, Australia
Inte mycket kvar av detta träd.
 
utflykt med segelbåt till Whitsunday Islands
Nå, enligt många om och men och mental förberedelse på att kanske få kura ihop sig bakom någon soptunna natt nr.3 i Airlie Beach (som tur var gick det betydligt bättre än så) bar det av på segelbåtstur till Whitsunday Islands, en av de mest berömda turistattraktionerna i Australien. En natt spenderades på båten och vi var ett litet gäng som blev sjösjuka på grund av rätt hård sjögång på morgonkanten. Jag försökte vila bort det, men blev till slut alldeles kallsvettig så jag fick masa mig upp på däck och sätta mig bredvid kapten, eftersom det sägs vara den bästa platsen att sitta på om man inte mår helt toppen. Tur att jag inte spydde på honom.
 
regnbåge efter Debbie cyklonen, Whitsundays
Som du ser är löven helt bortskalade från träden, det var en rätt dyster syn. Vattnet var också grumligt att snorkla i och korallerna förstörda och uppspolade på land, men jag var rätt nöjd ändå, för detta var faktiskt min första snorklingstur någonsin! Landkrabba som jag egentligen är så kände jag mig väldigt stolt då jag vågade jobba med min rädsla för djupt/okänt vatten.
 
Trots de negativa följderna av stormen så hade vattnet åtminstone fortfarande en fantastisk färg, och vi bjöds på en fin liten regnbåge!
 
Whitehaven Beach efter orkanen Debbie i Queensland, Australien
 
Här har vi anlänt till det väldigt kända Whitehaven Beach. Det var dock inte lågvatten när vi var där, så fick inte till en sån där episk bild som man annars lätt googlar fram. Men visst är det turkosgröna vattnet fint mot de kritvita stränderna?
 
Whitsunday Islands mess  after Debbie cyclone
 
På närmre håll ser man löv och grenar som en gång suttit i träden... Det hindrade mig ändå inte från att ta en footsie med kiselsanden som gnisslade härligt under fötterna.
 
bländande vit sand på Whitehaven Beach, Whitsundays, Australien
 
Taggar: Australien, East Coast, Queensland, kvinnliga äventyrare, resor, stränder;

En tur till Storsand och ön Lotan

Det är inte första gången jag bloggar om underbara Storsand i Monäs i Österbotten, kanske inte sista heller. Här kommer några bilder från mitt senaste besök, då vattennivån var så låg att det gick att traska över till den lilla ön som kallas Lotan. Hur gulligt ställe som helst! PS. Storsand är ofta en rätt svalkande plats då det typ aldrig är vindstilla där, hett tips till den som håller på att smälta bort i värmeböljan. Och vattnet hade en fantastisk temperatur när jag var där senast!
 
Storsand i Monäs, Nykarleby
En sandbank med grunt vatten på bägge sidor.
 
Storsand i Monäs - mitt Österbotten
Lite fick man ändå vada i vatten, men det gick bara upp till anklarna.
 
ö Lotan vid Storsand, Nykarleby
 
En stillsam och mycket vacker plats!
 
ön Lotan vid Storsand, Monäs, Österbotten
 
Storsand - sommarparadis i Österbotten
Jag har alltid älskat hur vågorna formar detta härliga mönster på sandbottnen, som lyser genom det klara vattnet. Här en footsie från mig - jag undrar om jag inte tar fler bilder på mina fötter än på mitt ansikte??
Taggar: hemester, sommartider, staycation, värmebölja, Österbotten;

Hovedøya - flykt från storstad

Hovedøya är den närmsta ön man kan nå från centrala Oslo. Den är liten så man kan lätt gå runt ön till fots, och man kan spendera allt från ett par timmar till en heldag där om man vill ha en latdag på stranden och kanske kombinera med att utforska mysiga stigar, äta mat och kolla in ett par sevärdheter. Det var sen eftermiddag när jag for dit, så jag nöjde mig med två-tre timmar. Det är en riktigt härlig get-away från storstaden och det är bara en kort tur med båt som gäller för att ta sig dit. Linjerna hör till lokaltrafiken, så du kan köpa en enkelbiljett eller dygnsbiljett ifall du även tänkt åka buss eller så under dagen.
 
Hovedøya i Oslofjorden, Norge
 
Om man söker sig upp till öns högsta punkt (?) får man en rätt trevlig utsikt. Här kan man även beskåda ett gäng kanoner.
 
kanoner på Hovedøya i Oslo
 
vy över Oslo stad från Hovedøya
 
Och så ser man stadskärnan därifrån också. Ungefär i mitten kan du se Operahuset.
 
Hovedøya, en idyll utanför Oslo, Norge
Jag började planlöst utforska ett par gulliga stigar som ledde till små steniga badplatser. Jag tog inga bilder därifrån för varje trevlig plats jag fann var redan upptagen av någon som lyckats hitta sitt privata smultronställe för dagen. Innan jag dök upp och störde deras moment of privacy alltså. Jag ville inte vara fräck och dessutom börja fotografera. Åker man hit tillräckligt tidigt på dagen kan man säkert haffa en privat badplats åt sig själv! Det finns även en offentlig badstrand på ön med utedass m.m., tror den ligger i viken på fotot till vänster.
 
natur i Norge, Hovedøya i Oslofjorden strax utanför Oslo
 
Hovedøya Abbey ruins, Oslo, Norway
 
Det är även värt att kolla in öns klosterruiner. Det var en lite trolsk stämning över platsen, och trevligt att vandra omkring där. Intill ruinerna finns ett café/matställe där jag åt en lax-pastatallrik, jag insåg nämligen att jag var för hungrig för att klara mig tills jag kommer tillbaka till fastlandet. Det var i alla fall inte så hiskeligt dyrt (ur finländska mått sett) och jag hade troligen fått betala ungefär detsamma för dylikt inne i stan.
 
Hovedøya kloster - ruiner, Oslo, Norge
 
goose on Hovedøya, Oslo, Norway
Det fanns en del gäss på ön. En av dem blev arg på mig av okänd anledning och stod vid vägkanten och "morrade". Efter en del lirkande lyckades jag smyga mig förbi och fortsätta promenera tillbaka mot båtplatsen.
 
segelbåtar på Hovedøya, Oslofjorden
 
Hovedøya, Oslofjord, Oslo, Norway
 
Det tog en stund innan båten anlände, men jag passade på att ta av mig skor och strumpor, svalka fötterna i vattnet och låta dem torka i solen. Någon simdräkt hade jag tyvärr inte med, men å andra sidan var vattnet rätt kallt då, så jag klarade mig utan ett dopp.
Taggar: Norge, Oslo, Scandinavia Tour, semester, sommarresa;