bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vet du vad skogsbad är?

Skogsbad har varit ett självklart ord i mitt liv i några år nu. Men jag märker att alla inte är bekanta med begreppet. Därför tänkte jag gå in lite på detta tema - vad det innebär och vad skogsbad är för mig.
 
skogsbad - naturterapi
 
Vad är skogsbad och hur skogsbadar man?
 
Konceptet härstammar från Japan där man på 80-talet ville motverka förtida död på grund av utarbetning och stress. Detta typ av naturterapi kallas där Shinrin-yoku och idén har nu spridits över världen. Enkelt sagt innebär skogsbad att man vistas i skogen i syfte att ta det lugnt och "bada" i de sinnesintryck man hittar där. Man ska inte se det som en motionsrunda, utan man ska gå i långsam takt, sätta sig ner om man känner för det. Man ska ta sig tid att stanna upp och bara vara, lyssna, lukta. Man kan smaka och känna på saker. Hur känns marken du går på? Detta hjälper en att vara här och nu, och tänka mindre på vad som varit eller vad som komma skall. 
 
Man måste inte nödvändigtvis bege sig in i djupa skogar. Att gå till en lugn park eller någon annan plats där det finns natur och grönska är absolut bättre än ingenting, om man känner att det är besvärligt att ta sig till riktig natur. Men ju naturligare natur, desto bättre.
 
skogsterapi i form av skogsbad
Att krama träd känns bra för själen och lugnar ens sinne.
 
Varför är det bra att skogsbada?
 
Att vistas i naturen överlag är bra för hälsan, men i synnerhet skogsbad har en avstressande effekt. Det motverkar också aggressivitet och depression, samt kan stärka vårt immunförsvar. Andra effekter som skogsbad för med sig är reglerat blodtryck, bättre sömn, mer energi samt bättre koncentration och minne.
 
Jag hittade en intressant artikel från 2017 om Sibbo kommun i Finland som började ordinera skogsterapi för att förebygga sjukdom och minska på medicinering. Så detta är inget flum, utan forskare kan faktiskt styrka samband mellan vistelse i natur och bättre hälsa.
 
skogsbada i naturen - bra för hälsan
 
Hur skogsbadar jag?
 
Jag har kanske inte skogsbadat helt fullt ut, men egentligen sysslade jag med någon form av skogsbad innan jag ens hade hört talas om det. Jag har aldrig riktigt gillat att motionera i skog eller spendera timtal med att plocka bär, utan har snarare gått ut i skogen för att "umgås" med den. Jag vill gärna vara själv i skogen och känna mig som en naturlig del av den. Känna på bark, smaka något blåbär, dra fingrarna genom högväxt gräs. Lyssna på fåglar, observera spår av djur. Sätta mig ner i en skogsdunge och låta solen värma mitt ansikte. Sätta mig en stund på en sten eller stubbe med en temugg. Kanske stå och krama ett träd en stund.
 
Ett misstag jag gör är att jag gärna fotar med min mobilkamera under dessa promenader. Men fotografering är förvisso också en sak jag mår bra av när lusten faller på. Jag kunde ändå bli bättre på att låta telefonen vara, och enbart fota om jag verkligen hittar något speciellt eller blir särskilt inspirerad av något jag ser.
 
Har du hört talas om skogsbad? Har du testat på det själv?
 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

https://nouw.com/monika25/en-mysigt-sondag-37794949

Fint

skriven
#2: Inger

Jag har aldrig hört begreppet förut, men jag tror att jag har varit en skogsbadare i hela mitt liv. Jag har alltid tyckt om att vistas och röra mig ganska långsamt i skogen. Dofta på blommorna och smaka på blåbären. Kika på en fågel. Kanske fotografera lite. :)

Svar: Vad härligt! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :