bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Noosa - kajaktur, kustvandring och orkankänningar

Noosa är en liten ort en bit norr om Brisbane. Lite av Byron Bays lillebror kanske, med en liknande avslappnad atmosfär och minst lika vacker kustlinje! Minus fyren och med något mindre kommers, men det som Noosa har som inte Byron Bay har är deras Everglades. Där kan jag varmt rekommendera en tur med kajak.
 
Noosa Headlands, Queensland, Australien
Förutom huvudstranden finns det en massa små gulliga stränder längs med kustvandringen i Noosa National Park. Hotfulla, men vackra moln i bakgrunden. Det duggregnade emellanåt, men det var egentligen lite småskönt och tack och lov klarade min kamera sig!
 
Little Cove Beach in Noosa National Park
Precis som i Byron Bay så trivs surfare här.
 
Noosa, coastal walk, Australia
Är inte färgen på vattnet underbar?
 
Fick syn på en tjej som byggde ett sandslott. Såg så harmoniskt ut, som att hon har all tid i världen.
 
Men allt är inte alltid frid och fröjd. Tror det var på denna strand som jag såg en äldre man halka på en hal klippa och falla handlöst med en rejäl smäll. Fick en klump i magen och skyndade mig dit då det tog några ögonblick innan han rörde sig. Men han klarade sig ok och ville inte att jag skulle kalla på hjälp, så vi skildes åt efter ett tag efter att jag hjälpt honom att resa sig och letat reda på hans glasögon som flugit långa vägar. Jag kan bara hoppas att han inte fick några men av detta.
 
Noosa National Park, coastal walk, Australia
Jag fortsatte promenaden och blev snabbt på bättre humör igen, svårt att låta bli  att muntras upp av dessa fina vyer!
 
Noosa, woods, Down Under
Jag gjorde även en kort promenad i nationalparkens skog.
 
Aussie animals: goanna / djur i Australien: varan
I nationalparken fanns det gott om goannas, en slags varan.
 
Ice cream at Noosa Main Beach
Tillbaka på huvudstranden tyckte jag att jag förtjänade en Ben&Jerry's för att svalka av mig.
 
kajaktur i Noosa Everglades, Australien
Förutom kustvandringen var kajakturen i Everglades min andra höjdpunkt i Noosa. Hostelet jag bodde på lånade ut bl.a. kajaker gratis och jag kunde ju inte låta bli att ge mig ut på paddlingstur på egen hand. Mötte ett gäng sup-paddlare som jag utbytte några ord med, försökte hålla mig undan de små flodbåtarna och småningom var det bara jag och naturen kändes det som. Då jag befann mig i grundare vatten tyckte jag mig se en skugga av något i vattnet, kan det ha varit en stor fisk?
 
kayaking in Noosa Everglades, Australia
 
dead catfish, Australia / mal som spolats upp på land i Noosa, Australien
Väl tillbaka på torra land så fick jag syn på en enorm död mal som sköljts upp på land. Kanske det var en sådan fisk jag skymtat tidigare i vattnet?
 
Sunset and kayaks in Noosa Everglades, Down Under
Solnedgång i Noosa, Australien
En kväll satte jag mig vid vattenbrynet nära hostelet och beundrade en riktigt vacker solnedgång.
 
När jag skulle dra vidare till Rainbow Beach och Fraser Island gick saker och ting dock inte riktigt som de skulle. Du har kanske läst mitt blogginlägg om orkanen Debbie och hur stormens efterdyningar påverkade delar av min östkustresa? Nå, det var här allt började. Ni kan läsa hela den berättelsen i inlägget jag länkat till, men nedan en videosnutt som visar hur läget var i Noosa när vi gjorde försök nummer två att lämna orten (plan A var ju att ta bussen, som aldrig dök upp). Bara sådär ifall det var någon som trodde att min Australienresa gick som på räls hela tiden... ;)
 
Taggar: Australien, East Coast, Noosa, Queensland, reseinspo;

Veckans foto - the Lone Surfer

Ensam surfare en regntung dag i Surfers Paradise, Australiens östkust.
 
Taggar: Australien, resfeber;

På uppdrag vid Kimo Bruk

Häromveckan for jag till Kimo Bruk på ett litet fotouppdrag för ett par företag som ska inleda samarbete. Jag passade förstås på att även fota lite annat då detta är en av de allra vackraste platserna här i trakterna, speciellt sommartid! Som jag sa åt en i sällskapet - hit räcker det inte att åka bara en gång, utan man måste besöka denna plats flera gånger. För min del minst ett par gånger per år om jag är på hemmaplan, helst mera.
 
Bland annat här finns fler bilder från Kimo Bruk - pärlan i min hemby.
 
Kimo Bruk, Oravais, Vörå - historisk plats i Österbotten
Café Einars stuga har jag hört att håller öppet på söndagar sommartid..? I övrigt måste den förhandsbokas om grupper vill samlas där.
 
Vackra Kimo Bruk i Österbotten
Jag antar att detta i tiderna varit en trafikerad gata. Nåja, med trafik menar jag då typ häst och vagn.
 
Kimo Bruk vattenkraftverk vid Nedre Hammaren
Vattenkraftverket.
 
historiska byggnader i Kimo, Oravais/Vörå, Österbotten
Rött-gult är ett återkommande färgtema bland byggnaderna i detta område.
 
dammen vid Kimo Bruk med vattenkraftverket och hammarsmedjan i bakgrunden
I bakgrunden kan man skymta vattenkraftverket och hammarsmedjan.
 
Inuti förvaltarbostaden vid Kimo Bruk
Vi fick även en liten privatvisning inuti Bruksgården, i folkmun kallad Herrgården. Här har jag nog varit förut på t.ex. dop och födelsedagsfester, men kul att få fota lite i lugn och ro utan en massa folk runt omkring en.
 
inuti bruksgården, Kimo Bruk, Oravais
Porträtt på herremän som ser allmänt viktiga ut.
 
Fanny Smeds rum, Herrgården vid Kimo Bruk
På vinden kan man kika på Fanny Smeds rum. Fanny var en kvinna som förstod vikten av studiemöjligheter för ungdomar och tack vare att hon hade sparat på sig en hel del pengar under sitt liv så kunde en stipendiefond för ungdomar från byarna Komossa, Kimo och Kuoppa senare skapas till minne av henne. Själv har jag fått stipendium därifrån två gånger. Hurra för Fanny Smeds!
 
gammal jordkällare på Kimo Bruk, Oravais, Vörå
En gammal jordkällare finns utanför Herrgården.
 
picknickkorg på Kimo Bruk
Vistelsen på Kimo Bruk avslutades med kaffe och typ världens största cookies som man blev proppmätt av. Efter allt detta susade jag iväg till Nedervetil för att inviga mitt nya tält, liggunderlag och sovsäck. Men det tar vi i ett annat inlägg!
Taggar: Kimo Bruk, hemester, Österbotten;