bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Hemester och svemester i Sverige

Eftersom det knappast finns någon som har förhoppningar om att kunna resa utomlands i vår, eller kanske ens under sommaren, så är det nu perfekt läge att fundera kring vad som istället finns att upptäcka i närmiljön. Syftet med detta inlägg är inte att uppmana folk att resa inom Sverige så länge man avråds från det pga coronaviruset. Jag utgår från att alla tar eget ansvar och respekterar myndigheters rekommendationer angående vart man kan och inte bör åka inom Sveriges gränser, samt hur man bör bete sig i samhället just nu. Vi får ju hoppas att Sverige åtminstone skonas från totalt utegångsförbud.
 
Ser vi på hur läget antagligen kommer vara de närmaste två månaderna så får man alltså börja se sig om efter coronasäkra besöksmål i eller nära den egna hemorten. För att man ska kunna undvika smittorisker så blir det ganska logiskt att det är utomhusaktiviteter som gäller. Om vi ser lite längre framåt till sommaren så kanske vi med lite tur även kan tänkas resa till andra delar av vårt egna land. Det beror förstås helt på hur situationen utvecklar sig. Oavsett så har jag samlat ihop en massa fina svemestertips från mina svenska bloggkollegor som jag sammanställt i ordningsföljd enligt det geografiska läget. Jag hoppas i alla fall att jag fått till alla landskap och områden någorlunda korrekt, för som finländare kan jag ju inte påstå att jag är en expert på Sveriges geografi. I alla fall borde jag ha lite bättre koll på den fronten efter jobbet bakom detta blogginlägg!
 
Varför skriver en finländare om hemestertips i Sverige, kanske någon kan undra? För mig känns det inte alls ologiskt eftersom ungefär hälften av mina läsare kommer från just Sverige, dessutom är detta ett väldigt fiffigt länkkärlekstema. De som följer min blogg har kanske märkt att jag ganska regelbundet publicerar just länkkärleksinlägg där jag uppmärksammar mina fina resebloggkollegor. Naturligtvis kommer jag även inom kort göra ett motsvarande inlägg om hemester i Finland, för mina finlandssvenska läsare!
 
Klassiska Smögen - missa inte omgivande vandringsleder!
 
 
SVERIGE RUNT
 
 
FreedomTravel tipsar om Unesco världsarv i Sverige från norr till Söder. Kanske du hittar ett eller flera att pricka av?
 
World by Tina har bloggat om sin Sverige-roadtrip med campervan - från Dalarna till Öland.
 
Resfredag har samlat alla sina svenska pärlor på en plats. Kolla om du hittar en plats nära dig!
 
 
VÄSTKUSTEN
 
Demme reser jorden runt tipsar om sina västkustfavoriter såsom Orust, Tjörn, Marstrand, övriga Bohuslän, Trollhättan och deras hemstad Göteborg.
 
Vad gäller västkusten så har jag själv bloggat om Smögen och Göteborg.
 
 
SKÅNE
 
Hos Evas restips hittar man härliga tips från Österlen, däribland Kivik och Kronovalls slott.
 
Discovering the Planet tipsar om 5 härliga naturupplevelser i nordöstra Skåne.
 
Göteborgs skärgård, bort från staden.
Foto: Discovering the Planet
 
 
ÖLAND
 
Fd ensamma mamman tipsar om boenden och saker att göra på Öland.
 
 
SMÅLAND
 
Stad till Strand har bloggat om Hultaby slottsruin i Vetlanda, Jönköping.
 
Lycklig och levande rekommenderar Eksjö, en av Sveriges tre trästäder - samt närliggande naturupplevelser.
 
 
ÖREBRO
 
Sanna Rosell har bloggat om staycation i sin egna stad.
 
 
SLOTTUPPLEVELSER
 
Lite mera rosa har bloggat om ett gäng slott mellan Västervik och Stockholm.
 
 
STOCKHOLM
 
Liniz travel tipsar om mysiga Marholmen i Roslagens skärgård.
 
Maya Nordlund rekommenderar sommaridyllen Sigtuna, där man även finner Wenngarns slott.
 
Stad till Strand föreslår utflyktsmål som Vaxholm och Skinnarviksberget.
 
FreedomTravel har besökt härliga Hagaparken i Solna.
 
Även jag har bloggat om Hagaparken, samt en hel del andra ställen i Stockholm som t.ex. gamla stan, Skeppsholmen och Kastellholmen samt vikingaguidning i Vallentuna.
 
 Den vackra och väldigt stora Hagaparken
Foto: Maya Nordlund
 
 
HÄLSINGLAND
 
First Morning uppmärksammar olika världsarv och folkmuseum som finns i Hälsingland.
 
 
NORRLAND
 
Maya Nordlund bloggar om 5 väldigt besöksvärda platser i Norrland
 
 
VÄSTERBOTTEN
 
4000mil har testat på forsränning i Vindelälven.
 
Jag har bloggat om en dag i Umeå.
 
 
JÄMTLAND/SÖDRA LAPPLAND
 
4000mil rekommenderar även Vildmarksvägen som går från Strömsund i Jämtland och Vilhelmina i Västerbotten.
 
 
NORRBOTTEN
 
Lycklig och levande tipsar om vandring i Abisko.
 
4000mil har vandrat till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark.
 
Foto: Maya Nordlund
Foto: 4000mil
 
 
Dela gärna med dig av fler fina Sverigetips och guldkorn kring din egna hemknut i kommentarfältet, gärna "coronavänliga" sådana!
Taggar: Sverige, corona, hemester, resebloggar, sommartips, staycation, svemester;

Ett anti-inspirationsinlägg

Vi bloggare och influencers älskar att inspirera andra. Men det är väl knappast någon av oss som alltid, hela resor genom, upplever ett rosa skimmer och ser inspirationen flöda i varje rännsten - alltid orkar söka de bästa smakupplevelserna, alltid hittar (eller har råd med) de mest fantastiska boendena, alltid solar på de perfekta stränderna, bara ser vackra saker? Isåfall tror jag dig inte. Det är en sak att kunna se charmen även i det som inte är vackert och estetiskt i sig, men vissa saker kan man knappt ens med god fantasi se charmen och det underbara i.
 
Nu har jag alltså letat fram mina bästa (eller värsta?) anti-inspirationsbilder från några av mina resor:
 
Nedskräpning
Skräp i naturen, havet och på stränder kan ju verkligen få en att koka. Vad är det för fel på folk?! Dessa läskburkar hittade jag under en vandring på Magnetic Island i Australien. De blir ju inte direkt tyngre att bära på efter att man druckit upp innehållet??
 
Trist överprissatt strandmat
När man inte orkar lämna solstolen och nöjer sig med det utbud som finns. Bläckfiskringarna smakade inte fantastiskt på Banje beach i Dubrovnik, men gick helt ok att äta.
 
Cyklonskador
När man besöker Australiens kanske mest paradisiska strand, och cyklonen Debbie bestämde sig för att möblera om just där. Whitehaven Beach på Whitsunday Island var inte så himmelsk just då.
 
Trist väder
Man har inte alltid drömvädret när man reser. Här hällde det ner när jag anlände till Brisbane i Australien. I och för sig var det jag som valde att resa innan regnsäsongen var över, och i och för sig älskar jag tropisk åska så sålänge det inte stör mina dagsplaner så kan det faktiskt vara najs. Men mindre roligt när man planerat in en stranddag, vandring eller dylikt.
 
Simpla sovsalar
Är hostelet trevligt och man träffar härliga människor så är allt väl, men man blir sällan inspirerad av själva sovsalarna. Undantag finns dock, en del hostel satsar verkligen! Jag har dock även bott på riktigt sunkiga ställen. Partyhostels är det värsta som finns, inget för den som vill sova.
 
Backpackermat
För en lågbudget-ryggsäcksresenär är maten inte alltid så häftig. Fast det är ju upp till var och en hurdan mat man kokar åt sig, det behöver inte bara vara snabbnudlar och ärtsoppa. Fast ungefär såhär levde jag i stort sett när jag reste runt i Australien under lång tid - kanske lite mer sallad och annat nyttigt än de flesta backpackers åt. Nu under mina kortare resor har jag ju råd att äta ute på ett helt annat sätt, tack och lov.
 
Äckliga kräk
Alltså kackerlackor är inte världens roligaste djur, och man vill helst inte ha dem där man bor. På hotellet där min mamma och hennes fästman bodde när de hälsade på under min praktikperiod på Teneriffa fanns det fullt av döda kackerlackor i lamporna?! En lite annan nivå än flugorna som brukar samlas i lamporna här hemma.. Värst tyckte jag ändå det var när en kackerlacka sprang bakom min och dåvarande sambos huvudkuddar en natt.. Eller när man duschar i allsköns ro och plötsligt ser en mörk skugga på andra sidan draperiet...
 
Ge gärna fler exempel på saker som känns nja. Vad är anti-inspiration för dig? Det måste inte nödvändigtvis ha med resor att göra, det kan även vara t.ex. saker ur vardagen. Fri tolkning.
Taggar: resebloggar, resigt, resor;

7 bilder - 7 dagar i undantagsförhållanden

Nu har det gått ganska exakt 7 dagar sedan undantagsförhållanden utlystes i Finland. Jag har varit ut på promenad så gott som varje dag sedan dess, kanske för att jag inser att frihet nu inte är något man ska ta för givet hur som helst. Men även för att jag valt att näst intill sätta mig själv i karantän, alltså inte besöka människor eller annars ränna runt i butiker o.s.v. något extra. Då känns promenaderna extra välbehövliga, istället för att bara vara på jobb och sedan sitta hemma. Eller ja, till butiken har jag varit en gång för att fylla på förrådet och jag har även hämtat takeaway-mat samt köpt hem en ny krukväxt från byns blomsterbutik - jag tror inte att kunderna direkt väller in dit just nu. Ett par små undantag alltså. Mycket av det jag gör just nu sker dock inte utan eftertanke - ska jag gynna den lokala ekonomin, eller ska jag hållas hemma och minimera smittorisken ytterligare? Jag klampar inte bara in någonstans utan jag tänker till en gång först. Istället för att åka in till stan när jag behöver något som inte finns i byn, beställer jag istället från nätet. Tror inte lastbilschaufförerna kommer bli sysslolösa. Jag börjar få konstiga drömmar - eftersom jag håller mig lugn dagtid, så måste väl den inre oro som säkert ändå finns där någonstans få utlopp på något sätt.
 
Nå, färdigtsnackat, och över till bilderna. Jag har valt ut en bild per dag, från 16.3 till 22.3, mestadels från mina promenader i naturen.
 
16.3. Efter beskedet.
 
17.3 hade jag kvällsskift och det blev ingen promenad. Men en vacker solnedgång bevittnade jag.
 
18.3 var jag ledig och gick ut en sväng.
 
19.3 skulle mina nattskift börja, så dagen var ledig. Bland annat skogsbad stod på schemat.
 
20.3 - en ordentlig tur i skogen runt ett litet kärr.
 
21.3 styrde jag stegen mot fjärden. Hittade en triangelformad isskulptur.
 
22.3. Det blev en väldigt kort promenad denna dag. Här en bild på utsikten från mitt vardagsrumsfönster. Det är här jag kommer sitta och stirra om dagarna ifall jag insjuknar i corona och hamnar i totalkarantän.
 
Hur har din vecka varit? Har du haft lite andra rutiner än vanligt?
Taggar: corona, fotografering, tankar;