bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Street art of Melbourne

I mitt inlägg Street art i världen lovade jag att visa er fler bilder på graffitikonst från street art-mekkat Melbourne i Australien. Gatukonsten hittade jag främst kring Hosier Lane, AC/DC Lane samt nära Queen Victoria Market (t.ex. Queen street). Graffiti tenderar att bytas ut mot nya målningar över tid så jag kan ju inte garantera att alla dessa målningar finns kvar idag. Men det är också en del av tjusningen, att inte veta exakt vad man kommer att finna för skatter då man ger sig ut på street art-jakt.
 
Ganska ledsen blev jag dock när jag läste om att Hosier Lane nyligen vandaliserats av maskerade idioter som sprayat över alla fina målningar. Det är en sak att ersätta konst med ny konst, en annan att bara vara ute efter att förstöra... Nå, här kommer i alla fall en del av Melbournes street art som jag fotade när jag bodde och jobbade i staden - vilken är din favorit?
 
artsy Melbourne - graffiti art in Australia
 
AC/DC Lane street art mecka in Melbourne, Australia
 
street art graffiti of Melbourne
 
Hosier Lane street art mekka, Melbourne Australia
 
political street art graffiti in Melbourne - Trump
 
beautiful street art in Melbourne cbd, Australia
 
anti war street art by Melburn Bug, Melbourne Australia
 
political street art in Melbourne - Putin and Trump
 
Kotzrock street art in Melbourne, Australia
Dessa söta filurer är skapade av min dåvarande rumskompis. Man hittar Kotzrock på Instagram.
 
street art graffiti in the making - Queen street Australia
 
best street art in Melbourne - near Queen Victoria Market
Denna tycker jag personligen är en av de vackraste graffitimålningar jag sett.
Taggar: Australien, Melbourne, Victoria, Australia;

Gissningsleken: vart går min långweekend?

PikrepoCreative Commons Zero - CC0
 
Så är min vårresa bokad till slutet av april. Men vart bär det av denna gång? Jag tänkte igen dra en liten gissningslek med några ledtrådar så avslöjar jag destinationen om sisådär en vecka.
 
Skriv gärna din gissning i en kommentar, samt vilken poängledtråd som löste dina frågetecken :)
 
5 poäng: Destinationen kallas även för "Athens of the North".
 
4 poäng: Jag fyndade ungefär en sån här jacka på XXL's "tvångstömning" (på grund av den dåliga vintersäsongen och för mycket varor i lager), tror den kommer bli bra för destinationens vårtemperaturer och blåsten.
 
3 poäng: Flygtid från Helsingfors till denna stad är mellan ca. 2,5-3 timmar.
 
2 poäng: En perfekt destination för den som diggar trollkarlar och magi samt tidsresande sexgalningar. 
 
1 poäng : Ortens namn för dels tankarna till en viss lustgård, men även till borgen som höjer sig över den medeltida huvudstaden. 
 
Och så håller vi tummarna att denna destination slipper undan coronautbrott, visst? 
Taggar: resa, resfeber, vårresor, vårweekend;

Resorna jag inte vill göra

Jag har sett bloggare som på sistone listat resor som inte lockar dem personligen, t.ex. Resfredag och Let's Go Explore. Man skriver ju gärna om det man tycker om och platser man drömmer om, men alla har ju också dedär resorna och resmålen som man inte skulle kunna tänka sig - eller som åtminstone inte lockar en i dagsläget.
 
Det finns alltid platser i världen som drabbas av farliga konflikter eller epidemier av smittsamma sjukdomar, och de platserna är det väl ganska normalt att man gärna undviker sålänge faran kvarstår. Så sådana platser tänkte jag inte gå in på. Men här kommer åtta andra resor som inte helt känns som min cup of tea, just nu.
 
Foto: Ashley Burton / CC BY-SA
 
Kina
Nej faktiskt inte (enbart) på grund av Coronaviruset, utan även om det inte hade existerat så har jag hittills inte kännt någon större lockelse att besöka landet. Jag tänker kanske mest på megastäderna som jag uppfattar som stressiga, trots att jag vet att Kina är mycket mer än bara metropolerna. Det kan ju förstås hända att jag känner något helt annat för landet om några år.
 
Vissa storstäder
Alltså det finns några specifika städer som varit och fortfarande är ointressanta för mig. T.ex. New York, Paris och Dubai. Men även här vågar jag inte lova att jag alltid kommer känna så. Men jag misstänker att om jag bokar ett flyg till Paris så är det troligtvis en annan ort i Frankrike som jag siktar in mig på.
 
All inclusive
Nej det låter verkligen ointressant. Jag skulle ju ändå vilja utforska mest utanför hotellet samt även äta på lokala restauranger så jag tror inte det vore någon idé att betala för all inclusive då. Samt att det inte gynnar den lokala ekonomin om folk inte besöker ortens restauranger o.s.v Charter utan helpension däremot vore väl inte helt uteslutet, det beror nog på destination och vad jag vill få ut av resan.
 
Strandsemester för hela slanten
Resa någonstans bara för att slappa på en strand eller vid en pool. Jag hade blivit otroligt uttråkad, för jag vill även gärna upptäcka städer, samhällen och natur. Kanske vandra lite eller åka på ett par dagsutflykter. Men naturligtvis är det skönt med ett par lugna stranddagar också, det kan jag inte förneka. Jag hade det så skönt under mina tre dagar på Koh Larn i Thailand där mitt dagsprogram gick ut på att besöka en ny strand var dag. Det varvade jag bl.a. med att upptäcka Bangkok.
 
En mycket fysiskt krävande resa
Jag ser gärna på hur människor bestiger Mount Everest på tv och film, men det betyder inte att jag själv tänker tanken på att ge mig in på ett dylikt projekt. Jag tror nämligen inte att jag skulle kunna uppnå fysiken att klara av något sådant, och jag får ångest bara av att se hur folk kryper över de där stegarna som går över glaciärsprickorna. Och de döda kropparna som man med ganska stor sannolikhet skulle bli tvungen att bevittna, samt de enorma risker man själv utsätter sig för. Nja, jag fortsätter beundra de människor som faktiskt vill och vågar.
 
Foto: I, Luca Galuzzi / CC BY-SA
 
AMBIVALENTA DESTINATIONER
Här följer några platser som jag både vill, och inte vill besöka. Resebeslutsångest deluxe?
 
Kalla och vindpinade platser
Alltså egentligen drömmer jag ju om ställen som Svalbard, kanske även Grönland. Men när det kommer till kritan, vill jag egentligen resa till kylan? Färöarna, Lappland, nordliga Norge eller möjligvis Svalbard lär jag väl besöka i framtiden, men jag kanske kommer stå över Antarktis, Grönland och Alaska. Jag gillar heller inte ruggigt, regnigt och blåsigt väder, så även sådana destinationer tenderar jag att dra mig för att besöka. Ja ni märker att jag är lite ambivalent, för jag trivs ju bäst med sol och skön värme...
Tro det eller ej, men efter lite tvekan så har jag faktiskt nyss bokat en vårweekend till just en ganska blåsig plats där jag inte bör förvänta mig alltför höga vårtemperaturer..! Vart det bär av kommer jag att avslöja i bloggen inom kort.
 
Ryssland
St Petersburg skulle jag kunna tänka mig. Men i övrigt känns Ryssland lite njet just nu. Kanske vore det lite coolt att bila till östligaste Finland och se vad som händer när jag kommer till gränsen? Eller kanske inte. Transsibiriska är en annan resa som jag både vill, och inte vill göra.
 
USA
Jag säger yes please till guidad tornadotur, roadtrip genom nationalparker och besöka spökstäder. Däremot säger jag nej tack till Las Vegas och andra storstäder. Lockar mig av någon anledning inte det minsta.
 
Vilka sorts resor eller destinationer kan du tänka dig att leva utan?
Taggar: resebloggar, reselista, resigt;