bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Ljuva sommartid på stugan

Sommarkänslan börjar redan bli ett minne blott med det väder vi haft de senaste dagarna. Tur att man i alla fall har en massa ovandrade vandringsleder och andra strövtåg att se fram emot, för det är ju även en utmärkt höstaktivitet! Med anledning av att sommaren är på slutrakan samlar jag här ihop några bilder från det fina sommartorpet där jag spenderat en natt eller två nu som då. Ett sorts hyllningsinlägg kan man säga. Detta har jag uppskattat på sommarstugan denna sommar:
 
Naturens skiftningar från försommar till sensommar
Det har hänt något nytt varje gång jag åkt ut till stugan. Något nytt som börjat blomma, något nytt djurmöte - som korsspindelbebisarna som huserade i köket, ekorrungarna som lekte i träden, trollsländorna som svärmade i luften en sensommardag. Mindre trevliga har snyltgästerna på utedasset varit - getingarna. Men de har haft sin egen lilla motorväg längs med väggen så jag har skött mitt och de har skött sitt helt enkelt. Utan konflikter. Men i vinter ryker böllan.
 
Olika livsformer som tagit plats i tur och ordning.
 
 
Mysigt i alla väder
Det har varit varmt och soligt, det har varit regnigt. Jag har ätit frukost på verandan och myst inne i stugan med en god bok och en rykande kopp te. Det har blivit promenader, solnedgångar och plantering av sommarblomster. Jag har njutit av känslan av fötterna mot den fluffiga mattan bredvid sängen om morgnarna.
 
Det blev pelargoner, nejlikor och lobelior i diverse blomlådor och krukor.
 
 
Enkelheten
Det enkla i det komplicerade - tillvaron utan el och rinnande vatten. Hur det tvingar en att sakta ner tempot. Bära in ved till nästa gång. Det lugna tålamodet som krävs då elden först inte riktigt vill ta sig. Att vänta på att tevattnet på hällan ska bli klart, trots att det skulle gå snabbare att koka på gas. För att det är så mycket mysigare med tepannan på Jøtul-kaminen. Pyssla med något smått i huset eller på gården.
 
 
Har du en sommarstuga eller annan plats där du får sakta ner?
 
Taggar: hemester, semester, sommar 2021, sommarstuga, this is finland;

Tre tjusiga stränder i Österbotten

I värsta fall är badsäsongen över för i år, men med lite tur så kanske vi ännu hinner få några ordentligt varma och soliga dagar innan hösten tar över. Det är åtminstone mina kriterier för att vilja ta ett dopp. Fast stränder är ju vackra även om man inte vill eller kan sola och bada.
 
Här listar jag tre fina stränder i Österbotten, alla belägna inom Nykarleby kommun. Om det blir så att jag besöker fler sevärda stränder ännu i sommar så uppdaterar jag detta inlägg.
 
TISSKÄRSSAND
Detta är min favoritstrand hittills av de jag besökt i Finland. Av någon anledning ändå inte den jag besöker oftast - faktum är att jag upptäckt den först nu i sommar. Det är ju ändå bekvämast att åka till den lokala stranden hemma i Oravais. Men denna strand besöker jag gärna igen, eftersom den är lång med fin sand (sandbottnen likaså är mycket fin) och vacker omgivning. Vattnet är till en början mycket grunt och man får vada en god bit, men längre ut blir det istället snabbt djupt. Det är inte för mycket folk här, vilket förvisso beror på att det inte finns alltför många parkeringsplatser - har man otur kanske man får vända om, men det är väl värt en chansning! Det finns inget utedass på området vad jag kunde se.
 
stränder i Österbotten Finland - Tisskärssand Vexala Nykarleby
 
 
BRÄNNSKATA FISKEHAMN
Skulle man inte hitta någonstans att parkera bilen vid Tisskärssand så kan man istället köra till Brännskata fiskehamn. Till höger om hamnen finns nämligen också en relativt stor strand. Mellan hamnen och den större sandstranden finns dessutom en liten mysig ministrand dold av träd och buskar. Jag har faktiskt inte badat här ännu, utan bara svängt förbi för att kolla in den. Det finns ett ofräscht utedass på området, ifall nöden blir för stor. Kan hända man behöver ha med eget toapapper.
 
stränder i Österbotten Finland - Brännskata fiskehamn Vexala Nykarleby
 
 
STORSAND
Storsand är känd bland de flesta österbottningar skulle jag tro. Den totalt 2,4 km långa stranden är väldigt långgrund med en mycket fin sandbotten helt utan stenar. För några år sedan påbörjade man en uppfräschning av stranden på grund av vass och sly som växt fram, så det är roligt att man inte låter det förfalla. Denna strand besöker jag åtminstone en gång så gott som varje sommar. Härom sommaren då temperaturen låg på kring 30 grader tyckte jag och några vänner att det var en bra idé med en dag på Storsand. Det visade sig att väldigt många andra tänkt likadant så det blev minst sagt svettigt innan vi hittade någon parkeringsplats. Detta trots att det finns gott om plats för bilar här, jag har aldrig sett så många människor här förut! Men på stranden fanns det tack och lov fortfarande gott om utrymme, så den lär väl aldrig bli fullsmockad. Här finns grillplats, utedass, vandringsleder m.m., så väldigt bra utflyktsmål för en heldag nästan oavsett väder!
stränder i Österbotten Finland - Storsand, Monäs, Nykarleby
 
 
Vilken strand eller badplats i Österbotten rekommenderar du?
Taggar: Nykarleby, hemester, staycation, stränder, this is finland, Österbotten;

Amalia Sweethouse - Österbottens sötaste glasskiosk

 
Det var i slutet av april som jag var nära att tappa hakan då jag i godan ro körde till jobbet och såg att en märklig liten byggnad höll på att sättas på plats bredvid blomsterbutiken Amalia i Oravais centrum. Då jag kom hem efter mitt kvällskift så hade jag bättre med tid att ta en ordentligare titt på kiosken, med sitt uppseendeväckande tak som inspirerats av ett kyrktorn. Det visade sig att det skulle fungera som glasskiosk, något som länge saknats i kyrkbyn. Nu har vi alltså hela två glasskiosker i vår by - den andra finns vid hamnen bredvid campingen och simstranden - vilket också är ett tacksamt läge för den glassugna en varm sommardag.
 
lokalproducerad glass från maxmo österbotten - gunilla norrlin chocolates
 
Våra glasskiosker håller öppet när det är glassväder helt enkelt och Amalia Sweethouse erbjuder bland annat lokalproducerad glass från Gunilla Norrlin Chocolates i Maxmo. Åtminstone tills glassen blir slutsåld och man får vänta på ny leverans. Denna glass är nämligen omåttligt populär i byn och tillverkas i ganska småskaliga mängder.
 
Det tog ganska länge, men häromdagen smakade även jag äntligen på denna glass - det blev jordgubb och choklad denna gång. Chokladglassen var ärligt talat lite för maffig för min smak; den smakar verkligen som söt blockchoklad i glassformat. Men stora chokladälskare gillar den säkert. Däremot tyckte jag att jordgubb var alldeles himmelsk och där njöt jag av varje sked - den smakar äkta färska jordgubbar och är så himla fräsch.
 
Undrar om detta kan vara Finlands finaste glasskiosk? Åtminstone antar jag att det är Österbottens finaste kiosk. Det är som en sevärdhet i sig, med eller utan glass.
Amalia Sweethouse - kanske Finlands eller Österbottens finaste glasskiosk?
 
Har du varit här? Vilken är din favoritglasskiosk?
Taggar: Oravais, hemester, närturism, staycation, this is finland, Österbotten;