bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sommarens lösa planer 2021

Jag har redan ett bra tag siktat in mig på att det blir en till sommar i Finland - speciellt med tanke på hur coronaläget fortfarande är i många länder och eftersom Finland just nu ställer en del krav på en när man återvänder hem (fullt vaccinerad, negativa coronatest eller karantän).
 
Eftersom jag även i år delat upp min sommarsemester i två delar så finns ju en liten liten möjlighet att jag i slutet av augusti kunde åka någonstans utanför Finland, om det finns ett tillgängligt coronapass och om det räcker med en vaccindos för att få resa utan krav på coronatester och karantän. Men just nu ser det ut som att det är två doser som krävs eller åtminstone rekommenderas så jag räknar med en till sommar inom landets gränser. Jag är inte riktigt insatt måste jag ärligt säga, det här med att resa börjar alltmer kännas som ett avlägset men härligt minne och jag har knappt vågat leka med tanken att snart börja resa utomlands igen.
 
 
Så, jag utgår alltså från att jag kommer att resa inom landet under sommaren. Jag listar nedan några saker jag önskar mig av sommaren 2021.
 
- Sköna slappa dagar på sommarstugan. Nåja, lite småprojekt finns det också att ta itu med där.
 
- Utflykter i närområdet. Bland annat vill jag se lite mer av världsarvet Kvarkens skärgård, åka till ön Mässkär utanför Jakobstad och besöka vackra Fäboda. Västerö här i Vörå är också ännu ganska outforskat. Vandringslederna tar förstås inte heller slut. Och så hoppas jag på lite mer bilcamping än vad det blev ifjol. Kanske rentav någon natt i tält också.
 
- Hälsa på mamma och katten som bor nära Kokkola. Även där lär det bli lite utflykter i de trakterna, t.ex. kring staden Kokkola och testa någon ny vandringsled även häromkring. Om vi skulle fortsätta på ö-temat så vore det härligt att åka ut till Tankar fyr. Jag funderar även på att kanske ta bilen på en liten campingresa och fortsätta vidare ett par dagar, antingen en bit norrut eller österut.
 
- Umgås med vänner. Det kommer bland annat bli förlovningsfest och bröllop denna sommar. Dessutom vill jag leka turist i Vasa med en barndomsvän som bor där, samt hälsa på en annan barndomsvän i Petalax. Som ifjol kombinerar jag gärna vistelsen med lite utflykter eller bilcamping i de trakterna. Kanske testa Kajane naturstig där man även kan övernatta i en stuga, och söka upp Malax fina väggmålningar.
 
 
- Nationalparker. Jag vill gärna besöka minst en nationalpark i sommar (eller i år). De närmsta nationalparkerna finns drygt två timmar bort, så i första hand kanske jag skulle sikta in mig på Salamajärvi (där man kan se skogsren om man har tur) eller Kauhaneva-Pohjankangas nationalpark.
 
- Besök från Sverige? Jag hoppas innerligt att det går bättre för Sverigesläkten att komma hit i sommar. De har dock inte fått andra vaccindosen än vad jag vet om men åtminstone efter det borde det väl gå an att komma hit utan desto vidare restriktioner. Själv får jag min andra dos i början av september, så om jag själv reser till Sverige i år så lär jag vänta till hösten.
 
- Andra inhemska resedrömmar. Om jag skulle lyckas ta mig lite längre bort än jag gjorde förra sommaren så vore det även roligt att roadtrippa mot Jyväskylä för lite vandring och t.ex. besöka Petäjävesi gamla kyrka som även är ett världsarv. Ett annat alternativ för en längre roadtrip vore att åka ner mot Åbo och bl.a. besöka Gamla Raumo som är en av Finlands få medeltida städer. En tågresa till Tammerfors eller Helsingfors vore inte heller helt fel om coronaläget i Finland forsätter vara såhär bra under sommaren.
 
 
Vad har du för planer eller förhoppningar för sommaren 2021?
 
 
Taggar: sommar 2021;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Bra planer! Vi reser just nu med husbilen. Under högsommar planerar vi att vara hemma (för att det är så trångt och för att ta hand om webbshopen). Sedan reser vi efter sommaren igen, troligtvis i Sverige, men vi är öppna för Europa också. Det braiga med husbil är att man kan ändra sig, in i det sista ;)

Svar: Härligt att ha en husbil att resa runt med och att kunna vara lite spontan :)
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Vilka härliga planer! Eftersom jag hade en tidig semester i Grekland blir det att jobba hela sommaren. Så har endast små planer i stil med promenader vid sjön och äta mycket glass.

Svar: Härligt med Grekland, tyckte du att det gick smidigt att resa och vistas där med tanke på pandemin? :) De små planerna brukar också vara minnesvärda!
Maria

skriven
#3: Jossus Travelpics

Vilka härliga planer! Eftersom jag hade en tidig semester i Grekland blir det att jobba hela sommaren. Så har endast små planer i stil med promenader vid sjön och äta mycket glass.

Svar: Härligt med Grekland, gick det smidigt att resa och vistas där med tanke på pandemin? :) De små planerna brukar också bli minnesvärda!
Maria

skriven
#4: Amanda (Swedish Passport)

Håller tummarna för att du har en härlig sommar och får uppfylla allt du drömmer om :)

Svar: Tack ska du ha :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :