bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fyra fina stopp på roadtrip i Finland

Jag tänkte tillägna ett eget inlägg åt några av stoppen vi gjorde under dagsroadtripen tidigare i sommar. Om vandringen vi gjorde i Helvetinjärvi nationalpark (resans huvudmål) kan man redan läsa om i bloggen. Vi hittade dock några oväntade och mycket trevliga platser att undersöka även på vägen tillbaka hem (mellan Helvetinjärvi och Oravais), så det blev en väldigt lyckad och maxad dag!
 
Virtain Perinnekylä
I Virrat stannade vi till i denna traditionella miniby tillika museiområde. Väldigt idylliskt med gamla byggnader och intill finns även en liten insjö och Herrakoski kanal som förbinder två sjöar.
 
virrat sevärdheter - traditionell by museiområde - väderkvarnar i Finland
Väderkvarnar får man aldrig nog av. 
 
roadtrip Finland - Virtain Perinnekylä Virrat friluftsmuseum
En gammal kyrkbåt, och idylliska småvägar.
 
Herrakoski kanal Virrat - sevärdheter i Finland
Herrakoski kanal.
 
sjö i Virrat, roadtrippa i Finland
 
Kuortane - kyrka, klockstapel och strand vid kyrkogård
Denna plats råkade jag lägga märke till på google maps då jag letade trevliga rastplatser med sjöutsikt för hemresan. Kirkkoranta ("kyrkstrand") stod det på kartan, till synes intill just en kyrka och gravgård (som vi i Finland kallar områden där det finns gravar). Det lät ju lite speciellt. Och vilken vacker plats sen! Kyrkan från 1777 och klockstapeln var mycket vackra och över vår förväntan, och nedanför kyrkogården har de begravda en mycket trevlig utsikt över en fin och stor badstrand vid en mysig sjö. Det var stilla och vackert på kyrkoområdet, och livligt på stranden denna varma sommardag. Det var mycket synd att vi inte hade med oss baddräkt och handdukar. En väldigt besöksvärd plats tycker jag.
 
Kuortane kyrka - vackra kyrkor i Finland
Man kunde inte bestämma sig för om man skulle välja rött eller gult, så varför inte bägge färger? Det gamla taket och träsniderierna tycker jag är mycket fina.
 
Klockstapeln med fattiggubben är mycket speciell och fin den med.
vackra klockstaplar i Finland - Kuortane kyrka
roadtrip och närturism i Finland - Kuortane
närturism Finland - visit Kuortane
Gråtande kvinnostatyett vid en grav.
 
närturism finland - Kuortane gravgård med simstrand bredvid
Det intressanta med denna bild är att jag råkade fota en bekants gammalmormor och morfars grav, nästan lite skrämmande, men samtidigt fint. Och så den fina stranden i bakgrunden.
 
simstrand bredvid gravgård och kyrka i Kuortane - ovanliga platser att besöka i Finland
 
Talomuseo i Kuortane
Detta friluftsmuseum ligger mycket nära kyrkan och består av byggnader från 1500-1900-tal samt en replika av en korsu (ett sorts militärt skydd nära försvarslinjen som tillika påminner lite om en skyttegrav). Ett ganska litet område där det är trevligt att gå omkring en stund.
 
friluftsmuseum gamla byggnader i Kuortane, Finland
Talomuseo, Kuortane - närturism Finland museer
korsu i Kuortane - närturism historisk turism Finland, krigshistoria
Korsun. Ser bekant ut, antagligen har jag sett något liknande i finska krigsfilmer.
 
väderkvarnar i Finland - Kuortane by
En till väderkvarn, naturligtvis.
 
 
Voitilanjärvi
En fin rastplats som jag även besökt förra sommaren, då på väg hem från Tuuri. Nu var även den fina glasskiosken öppen. Till min lycka fann vi dessutom grodyngel vid strandkanten, något som väcker varma barndomsminnen hos mig. Jag älskar fortfarande (de flesta) små kräk.
 
Voitilanjärvi - vackra rastplatser på roadtrippen, Lappo
 
Har du tips på trevliga små besöksmål och rastplatser som du tycker man bör bocka av om man har vägarna förbi på sin roadtrip?
Taggar: närturism, road trip, sommar 2020, staycation, this is finland;

En vandring i Helvetinjärvi nationalpark

Helvetinjärvi nationalpark ligger i Ruovesi drygt en timme norr om Tammerfors. Där finns det vandringsleder från 4 km upp till 300 km. Till huvudattraktionerna hör Helvetinjärvi ("helvetessjön") och framför allt Helvetinkolu ("helveteshålan"). Mitt roadtrip- och vandringssällskap hade fått höra av någon att namnet kommer från det att rätt så många människor ramlat nerför de branta klipporna under historiens gång. Idag finns det i alla fall staket som höjer säkerheten, så sålänge man följer leden och inte hittar på några egna tokiga äventyr finns det ingen större risk för det. Flera besökare hade mindre barn med sig också, så den kortare leden är definitivt familjevänlig.
 
nationalparker i Finland - Helvetinjärvi nära Tammerfors
Vi valde att gå den kortaste rutten på 4 km, eftersom det var en mycket varm dag och vi ville stanna till vid några andra sevärdheter i lugn och ro på vägen hem också. Att överhuvudtaget hitta till nationalparkens port hade varit rätt så knepigt om inte google maps hade lett oss rätt. Någon direkt skyltning på vägen dit la vi nämligen inte märke till, och den sista smala skogsvägen såg inte ut att leda till något särskilt, men så kom vi fram till parkeringsplatsen där det även fanns en restaurang m.m. Vandringen kunde börja.
 
helvetinjärvi kansallispuisto national park
Porten till helvetet. Bokstavligt talat enligt skylten. Om helvetet är så vackert som denna nationalpark så undrar jag hur himlen är?
 
amazing nature in Finland - Helvetinjärvi National Park
Stigarna och terrängen är alldeles lagom varierande - ibland med fina jämna stigar och ibland får man se upp för rötter och stenar.
 
hiking trails in Finland - Helvetinjärvi National Park
nordic wildlife - toad in Finland (Helvetinjärvi national park)
Jag såg två paddor under vandringen, därför köpte jag efteråt en nyckelring med ett groddjur som fick representera denna dag, från souvenirbutiken inne i restaurangen.
 
Finlands bästa vandringsleder och nationalparker - Helvetinjärvi
Bitvis fick man gå i en del trappor. Vi hade föreställt oss att dessa 4 km kanske skulle kännas som mer på grund av den kuperade terrängen, men det märktes faktiskt inte av särskilt mycket alls. Om jag minns rätt så spenderade vi nästan två och en halv timme längs denna led.
 
Helvetinjärvi - Nordic nature - Finland thousand lakes
Vi stannade till en bra stund vid grillstugan nere vid sjön och åt lite mellanmål. Det fanns en del människor där, och några som rentav tog en simtur. Det hade verkligen varit skönt om man haft med sig badkläder och handduk.
 
finlandssvensk resebloggare vandrar i Finland - Helvetinjärvi nationalpark
Finland tusen sjöars land - resetips - Helvetinjärvi nationalpark
Helvetinjärvi kansallispuisto - nationalpark - national park
Sedan bar det av tillbaka uppåt igen mot utsiktsplatsen som nationalparken är mest känd för: Helvetinkolu. Ganska mäktigt faktiskt och bilderna gör inte vyn rättvisa. Man kan även ta sig genom den smala bergsravinen (bilden ovan) ner till strandkanten om man vill.
 
platser i Finland som du inte får missa - Helvetinjärvi nationalpark
upptäck Finland / explore Finland - Helvetinjärvi national park
Vi fortsatte småningom färden igen och kom snart till vackra våtmarker. Det är något särskilt med att vandra på spångar.
vandringsleder i Finland nära Tammerfors - Helvetinjärvi nationalpark
hiking trails in Finland near Tampere - Helvetinjärvi national park
vandra i Finland - Helvetinjärvi nationalpark
Sammanfattningsvis tyckte jag detta var en mycket fin och besöksvärd nationalpark, med alla komponenter som den ultimata vandringsleden gärna får ha. Och det lockar att någon gång testa en något längre rutt också.
 
Har du vandrat här? Eller har du besökt någon annan nationalpark i Finland som du rekommenderar?
Taggar: sommar 2020, staycation, this is finland, vandring, vandringsleder;

Sommaren 2020 - första halvlek

Första delen av semestern i juni bjöd på alldeles fantastiskt väder! Lagom tills semestern tog slut blev det däremot svalt och regnigt. Men jag har överlag varit riktigt nöjd med sommaren hittills, och vi har ju faktiskt hälften kvar, hur fantastiskt är inte det? Jag har fortfarande semester att ta ut i augusti också så jag har en hel del att se fram emot.
 
Här kommer en liten sammanfattning av sommaren hittills - en del saker kommer jag att blogga närmare om vartefter jag hinner. Hur har din sommar varit så här långt?
 
semestra i Finland - roadtrip till Helvetinjärvi nationalpark, Virrat och andra intressanta platser
En av mina första semesterdagar i juni övertalade en vän mig att vi skulle styra kosan mot Helvetinjärvi nationalpark. Sagt och gjort, det blev en väldigt trevlig liten dagsroadtrip med en kort vandringsled och diverse sightseeing på vägen hem.
 
landsbygdsidyll i Kimo, Österbotten Finland
Jag har spenderat några dagar i hembyn hos pappa, och umgåtts med kusinerna i grannhuset. Jag har slipat till och målat skivan att ha under madrassen i campingbilen, så nu går den riktigt fint att sova i! 
diy campingbil
Och så har jag myst med katter.
kattmys
Midsommaren spenderades med goda vänner i Petalax.
midsommar 2020
bilcamping - campingplatser i Österbotten: Sommarö Kvarken
Efter midsommar hade jag planerat en flerdagars-roadtrip, men tyvärr var inte allt som det skulle med bilen så jag fick söka mig tillbaka hemåt istället. Jag stannade ändå till på vägen och campade en natt vid Sommarö sund. Jättefint ställe där man bland annat hittar en kortare vandringsled som jag verkligen kan rekommendera för att den var så varierad och fin!
sommarö naturstig, vandringsleder i Österbotten
sommarkvällar i Oravais
Under värmeböljan vi hade var det underbart att gå sena kvällspromenader. Jag har även plockat en del sommarblomster, och upptäckt två nya nyanser av lupin - helvit och en hybrid som var lila-vit. Den vackra, men samtidigt så ovälkomna blomman.
sommarblomster att ha i vas
De varmaste dagarna spenderade jag på stranden i Oravais. Lite glass kunde jag förstås inte heller motstå från hamnens grillkiosk. I brist på kokosnöt fick det bli kokosglass en av dagarna.
värmebölja i Finland 2020 - glass vid Oravais Hamn
 
När värmen började mattas av lite fick det bli en turistisk dag i Jakobstad, där jag upptäckte några platser som jag inte besökt förut. Att jag inte förstått att t.ex. utforska den underbara gamla trähusstadsdelen förrän nu!
sightseeing Jakobstad Finland: Aspegrens trädgård och gamla trähusstadsdelen Skata
 
jordgubbar, strawberries, mansikka
Jag har plockat jordgubbar hos pappa för fulla muggar under högsäsongen.
 
närturism Maxmo, Österbotten
Jag var även på lite snabb sightseeing i Maxmo samtidigt som jag deltog i släppet av årets upplaga av I rågens och fjärdarnas rike, där jag medverkat som skribent för första gången. Det är en bok som ges ut årligen där folk från nejden får bidra med texter om gamla tider och mera nutida tankar och fenomen. Är man ny skribent blir man tydligen dessutom intervjuad av Vasabladet som var på plats. Det verkar vara ett bra år att bli uppmärksammad i tidningar - vad ska jag hitta på näst för att få en liten moment of fame?
Maria Norrgård: att resa för att hitta hem - I rågens och fjärdarnas rike 2020, Vörå
Inledningen av min 2-sidiga skrift med bilder.
 
åskmoln över Oravais, sommar 2020
Det positiva med den svalare och regnigare perioden är att det småningom kulminerade i flera dagar av härliga åskväder! Här ovan är en av de coolaste bilderna på åskmoln som jag fick till dessa dagar.
sommartips närturism Österbotten: sommarcafé vid Fänrik Ståls center / Furirbostället i Oravais
När vädret började visa sig från sin finare sida igen passade jag på att fika med mamma och hennes fästman - vi har ju ett härligt sommarcafé vid Fänrik Ståls Center här i Oravais, med gott om utrymme både inne och ute. Rekommenderar ett besök dit, passa på att hälsa på de ljuvliga sommarlammen också!
mummonmökki sommarstuga mitt österbotten
Sommarens stora grej för min del är denna sommarstuga som jag rätt så spontant blivit delägare i. Vi fick det för ett fantastiskt pris och det är utan el och rinnande vatten - simpelt som jag vill ha det! Det känns nästan som att jag uppfyllt min dröm om att bo i en "mummonmökki" (mormorsstuga), fast det inte är bara mitt. Här kan jag ju bo ibland iallafall. Vi fick nyligen nycklarna så det dröjde inte många dagar innan jag spenderade första natten där.
 
I skrivande stund är jag och mamma in på andra dagen av gårdsloppis här i Oravais, om någon råkar läsa detta som befinner sig i närheten så är ni hjärtligt välkomna att ta en titt. Och så hoppas vi på en fin andra halva av sommaren!
gårdsloppis i Oravais, sommar 2020
Taggar: 2020, finlandssvenska bloggare, sommar 2020, staycation, this is finland, Österbotten;