bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fyra fina stopp på roadtrip i Finland

Jag tänkte tillägna ett eget inlägg åt några av stoppen vi gjorde under dagsroadtripen tidigare i sommar. Om vandringen vi gjorde i Helvetinjärvi nationalpark (resans huvudmål) kan man redan läsa om i bloggen. Vi hittade dock några oväntade och mycket trevliga platser att undersöka även på vägen tillbaka hem (mellan Helvetinjärvi och Oravais), så det blev en väldigt lyckad och maxad dag!
 
Virtain Perinnekylä
I Virrat stannade vi till i denna traditionella miniby tillika museiområde. Väldigt idylliskt med gamla byggnader och intill finns även en liten insjö och Herrakoski kanal som förbinder två sjöar.
 
virrat sevärdheter - traditionell by museiområde - väderkvarnar i Finland
Väderkvarnar får man aldrig nog av. 
 
roadtrip Finland - Virtain Perinnekylä Virrat friluftsmuseum
En gammal kyrkbåt, och idylliska småvägar.
 
Herrakoski kanal Virrat - sevärdheter i Finland
Herrakoski kanal.
 
sjö i Virrat, roadtrippa i Finland
 
Kuortane - kyrka, klockstapel och strand vid kyrkogård
Denna plats råkade jag lägga märke till på google maps då jag letade trevliga rastplatser med sjöutsikt för hemresan. Kirkkoranta ("kyrkstrand") stod det på kartan, till synes intill just en kyrka och gravgård (som vi i Finland kallar områden där det finns gravar). Det lät ju lite speciellt. Och vilken vacker plats sen! Kyrkan från 1777 och klockstapeln var mycket vackra och över vår förväntan, och nedanför kyrkogården har de begravda en mycket trevlig utsikt över en fin och stor badstrand vid en mysig sjö. Det var stilla och vackert på kyrkoområdet, och livligt på stranden denna varma sommardag. Det var mycket synd att vi inte hade med oss baddräkt och handdukar. En väldigt besöksvärd plats tycker jag.
 
Kuortane kyrka - vackra kyrkor i Finland
Man kunde inte bestämma sig för om man skulle välja rött eller gult, så varför inte bägge färger? Det gamla taket och träsniderierna tycker jag är mycket fina.
 
Klockstapeln med fattiggubben är mycket speciell och fin den med.
vackra klockstaplar i Finland - Kuortane kyrka
roadtrip och närturism i Finland - Kuortane
närturism Finland - visit Kuortane
Gråtande kvinnostatyett vid en grav.
 
närturism finland - Kuortane gravgård med simstrand bredvid
Det intressanta med denna bild är att jag råkade fota en bekants gammalmormor och morfars grav, nästan lite skrämmande, men samtidigt fint. Och så den fina stranden i bakgrunden.
 
simstrand bredvid gravgård och kyrka i Kuortane - ovanliga platser att besöka i Finland
 
Talomuseo i Kuortane
Detta friluftsmuseum ligger mycket nära kyrkan och består av byggnader från 1500-1900-tal samt en replika av en korsu (ett sorts militärt skydd nära försvarslinjen som tillika påminner lite om en skyttegrav). Ett ganska litet område där det är trevligt att gå omkring en stund.
 
friluftsmuseum gamla byggnader i Kuortane, Finland
Talomuseo, Kuortane - närturism Finland museer
korsu i Kuortane - närturism historisk turism Finland, krigshistoria
Korsun. Ser bekant ut, antagligen har jag sett något liknande i finska krigsfilmer.
 
väderkvarnar i Finland - Kuortane by
En till väderkvarn, naturligtvis.
 
 
Voitilanjärvi
En fin rastplats som jag även besökt förra sommaren, då på väg hem från Tuuri. Nu var även den fina glasskiosken öppen. Till min lycka fann vi dessutom grodyngel vid strandkanten, något som väcker varma barndomsminnen hos mig. Jag älskar fortfarande (de flesta) små kräk.
 
Voitilanjärvi - vackra rastplatser på roadtrippen, Lappo
 
Har du tips på trevliga små besöksmål och rastplatser som du tycker man bör bocka av om man har vägarna förbi på sin roadtrip?
Taggar: närturism, road trip, sommar 2020, staycation, this is finland;

Kommentarer :

#1: Emma Engström

Nämen gud vad häftigt och roligt!! Finland skulle jag verkligen vilja besöka någon gång i livet, hade varit otroligt roligt och att få se den miljön :D <3

Svar: Ja det finns ju mycket fint här, och en del saker påminner säkert om Sverige, fast ändå inte :)
Maria

skriven
#2: Ullie

ja väldigt fina ställen o byggnader
hoppas vädret blir bra oxå
ha en fin helg

Svar: Ja visst är det fint! Tack detsamma i efterskott!
Maria

skriven
#3: Jasmine

Svar: Ja, paketet från Yasmine (http://yasmissy.blogg.se) gjorde mig som sagt glad. Tack för din kommentar.
Kram

skriven
#4: Ditte

Väldigt roligt att få se mer av Finland. Så lockande det du visar och med väldigt vakcra bilder. Stort tack för turen.
Jag har resta längs hela den finska kusten norrut och med många stopp under vägen. Men tyvärr regnade det hela resan. I övrigt är det östra Finland och sjödistriktet där jag besökt. Så jag har mycket kvar att se och uppleva.

Svar: Vad roligt att du uppskattade det! Det kommer fler Finlandinlägg under sommaren även om jag är lite trögare än vanligt med att uppdatera bloggen just nu. Fortsätter säkert blogga om Finland in på hösten också.. Då har du med all sannolikhet kört genom Oravais där jag bor! :) Jag har fortfarande inte upptäckt östra och norra Finland, pinsamt nog. Antagligen har jag varit i Lappland en gång eller två när jag var liten, men det räknas knappt.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :