bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Nästa äventyr: västkusten / Next adventure: West Coast

So my next adventure is starting tomorrow or possibly the day after - a roadtrip from Darwin to Perth! I'm really looking forward to see the West Coast, and live on the road again! I have actually missed the whole freecamping thing and I can't wait to escape hostel life again! This will be my longest road trip so far, since it's expected to last 3 to 4 weeks. I will try to update when possible until I arrive in Perth, but most likely this will happen on my Instagram account @mariasmemoarer, so please do follow me there! Anyone else done the West Coast? What do you recommend?
 
Så imorgon eller dagen därpå är det dags för nästa road trip - ska bli så skönt att lämna hostellivet för ett tag igen och köra fricamping i 3-4 veckor. Det kommer därmed bli min överlägset längsta roadtrip hittills, så räknar med vissa utmaningar! Även denna gång startar roadtripen i Darwin, men nu bär det av västerut, med Perth som ändpunkt. Glöm inte att följa mig på Instagram (@mariasmemoarer, länk ovan), jag  uppdaterar där när jag har möjlighet! Någon annan som gjort västkusten kanske? Vad gillade du mest?
 
 
Taggar: West Coast, road trip;

Vykort från Darwin / Postcard from Darwin

Darwin in Top End Australia is a city that some people like, and some people despise. I don't exactly love the city, but I absolutely think it has some sort of charm. It can be cool with chic cafés and graffiti, it can also be beautiful with its surrounding turquoise water and stunning sunsets. Maybe I have just been in Cairns for too long, or maybe Darwin is simply a notch nicer and more genuine than its more touristic cousin. What do you prefer - Darwin or Cairns?
 
Folk må ha delade åsikter om Darwin, men jag tycker att staden i jämförelse med Cairns är både coolare, genuinare och vackrare. En mindre turistisk version med trevliga caféer, graffiti, härligt turkost vatten och enastående solnedgångar. Det kan också hända att jag varit för länge i Cairns och enbart fått en liten positiv försmak av Darwin och därför inte riktigt kan göra en rättvis bedömning...  Hur som helst, vilken stad tycker du är bättre, om du nu besökt båda?
 
Graffiti i en av stadens gränder // Kajen Stokes Hill Wharf // Lameroo Beach (dock ej en sol- och badstrand) // Mindil Beach som är känd för sina solnedgångar
Taggar: Darwin, Northern Territory;

Jag är en kvinnlig äventyrare!

Hejsan hoppsan, jag har en spännande nyhet som jag naturligtvis vill dela med mig av - jag har gått och blivit ambassadör för Kvinnliga äventyrare! Detta är ett projekt i samarbete mellan Morakniv och Vandringsbloggen, och syftet med detta är "att lyfta kvinnliga äventyrare och framför allt att inspirera och peppa kvinnor att upptäcka natur och friluftsliv. Helt enkelt att hitta sitt alldeles egna äventyr", men även andra saker som är ett äventyr för dig: människomöten, mat, platser och upplevelser. Så projektet är inte begränsat till enbart friluftsliv, utan det är du själv som definierar vad ett äventyr är.
 
Jag tycker ambassadörskapet känns ganska lägligt med tanke på att jag just nu är på mitt största äventyr någonsin, och vad jag personligen vill uppnå med min roll är att inspirera till att våga utmana sig själv, gå utanför sin comfort zone och göra saker man är lite rädd för eller inte tror att man klarar av. Att upptäcka naturen och omgivningen, möta människor men även vara bekväm i eget sällskap. Att ibland våga lämna bekvämligheter för ett tag och inse att man inte dör av att inte alltid ha tillgång till en varm dusch och annan lyx som vi tar för givet. Att vara nyfiken på hemtrakterna, världen, kulturer. Att vara sig själv och inte tänka så mycket på vad andra tycker.
 
Jag menar inte att man nödvändigtvis behöver fallskärmshoppa om man nu är helt obeskrivligt rädd för höjder, men att man långsamt och stegvis möter sin rädsla - kanske börja med att bestiga ett pyttelitet berg och se hur långt man tar sig därifrån. Alla har sina gränser, men jag tror att många underskattar sin potential. Jag påstår heller inte att jag själv är någon idealkvinna som alltid uppfyller de uppräknade punkterna galant, jag har själv en lång väg att gå trots de framsteg jag gjort på sistone, men känner att det kan underlätta om man kan peppa varandra.
 
Jag trotsar min höjdskräck och står på en klippavsats i Grampians National Park, Australien. Inte fullt så nära kanten som det kanske ser ut som dock.
 
Men varför behövs kvinnliga äventyrare, kan en undra. Jag lämnade att fundera på det själv då det inte definieras på webisdan och jag därför inte är helt säker på vad grundarna och övriga ambassadörer tänker. Själv känner jag kanske att äventyrare traditionellt är något som är mera för män, eller åtminstone enligt vad som i första hand dyker upp i folks huvuden när de hör ordet äventyr. Man tänker kanske först och främst på mer extrema och fysiskt krävande saker, fast det bara är en liten del av begreppet. Kanske kan det handla om att bryta föreställningar om hur kvinnor "bör" vara och vad vi "ska" vara intresserade av, vår roll i samhället och liknande? Här i Norden har vi ju så gott som helt kommit förbi med det där att kvinnan ska stå vid spisen (undantag finns dock), men vissa saker och beteenden förväntas kanske fortfarande av oss. Det skulle vara intressant att höra varför du tycker att kvinnliga äventyrare behöver lyftas fram (eller varför inte), oavsett om du är ambassadör eller ej.
 
Projektets hashtag är för övrigt #kvinnligaäventyrare, och kan förstås användas av vilken kvinna som helst som känner att hon gjort något äventyrligt som hon vill lyfta fram.
Taggar: kvinnliga äventyrare;