bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

I Kvarkens skärgård - Svedjehamn och Bodvattnet runt

Svedjehamn är ett pittoreskt hamnområde i Björköby ute i Kvarkens skärgård. I detta världsarvsområde är naturen väldigt speciell och jag tyckte det var en riktigt härlig upplevelse att campa här en natt i min bil och vandra den ungefär 4 kilometer långa naturstigen Bodvattnet runt.
 
I området finns även det häftiga utsiktstornet Saltkaret, som utseendemässigt liknar lite just ett saltkar och med all sannolikhet har inspirerats av salteriet från 1920 som finns i närheten. Där saltade man fiskar fram till 1989 och idag är Salteriet ett café.
Uppe på den 20 meter höga utsiktsplatån kan man njuta av utsikten över den vackra skärgården med sina intressanta moränformationer som uppstått under istiden. 
 
Här följer en hel hög med bilder från min vistelse här, en av mina absolut bästa utflykts- och campingmål hittills i Finland. Dela gärna med dig av din bästa Finlandsupplevelse i rese- och utflyktsväg!
 
svedjehamn, björköby, kvarkens skärgård, världsarv
Svedjehamn myllrar av småbåtar och söta båthus.
 
solnedgång i Svedjehamn, Korsholm Finland
Jag hade väldigt tur med vädret som visade sig från sin bättre sida till skillnad från största delen av augusti månad.
 
solnedgång i Svedjehamn, Österbotten, Finland
campa i bil, bilcamping, kvinnliga äventyrare
Det blev nästan kallt ett tag i bilen under natten, men en extra sovsäck, halsduk och mössa på huvudet löste det problemet så jag hade en varm och gosig natt i min campingbil. När jag gick på dasset på natten var det rätt så månljust och stjärnklart. Jag fick plötsligt en stark minnesbild av campingnätterna i Australien, nästan så att jag glömde bort att jag faktiskt befann mig i Finland, bara lite på en timme hemifrån.
 
svedjehamn i världsnaturarvet Kvarkens skärgård, Finland
Svedjehamn är ungefär lika härlig dagtid som kvällstid.
 
naturstigen Bodvattnet runt i Svedjehamn/Björköby, Kvarkens skärgård
Bodvattnet runt var alldeles lagom lång och bjöd på vyer och miljöer som känns annorlunda mot vad jag sett förut. Jag var faktiskt ovanligt hänförd och när jag upptäcker något i närmiljön som känns lite extra annorlunda så får jag en sån där märklig känsla som jag i normala fall nästan bara får utomlands. En sorts speciell kick som jag sällan känt av nu under pandemin då jag inte rest utanför Finland, ja knappt ens utanför min region då jag tänker efter.
 
vandringsled Bodvattnet runt, unik natur i Kvarkens skärgård, Österbotten, Finland
Bodvattnet runt - vandringsleder i Österbotten, Finland
Längs med delar av leden går man längs med en inhägnad för highlandkor. Jag hade hoppats på att få se dem på närmre håll, men de höll sig på gott avstånd från stigen denna dag.
 
Bodvattnet runt, natur i Kvarkens skärgård
Bodvattnet runt, naturstigar i Österbotten, Finland
naturskönt längs med Bodvattnet runt i Kvarkens skärgård, Österbotten Finland
havtorn i Kvarkens skärgård, Finland
Dagens c-vitamindos blev mer än säkrad.
 
utsiktstornet Saltkaret, Kvarkens skärgård, Österbotten Finland
Utsiktstornet Saltkaret, som ser ut som det låter.
 
Saltkaret utsiktstorn vy, Kvarkens skärgård
Utsikten uppifrån är verkligen sevärd. Och trapporna är mycket bra och känns väldigt trygga även för den höjdrädde. Jag brukar annars ha problem med många utsiktstorn då de ofta har branta trappor där man får hålla i sig för glatta livet (knappt så man ens kan hålla i sig ordentligt ibland). Då avstår jag helt enkelt. Men detta utsiktstorn var som gjort för mig.
 
Saltkaret - vy och natur vid Svedjehamn, Kvarkens skärgård, Österbotten, Finland
vy från utsiktstornet Saltkaret vid Svedjehamn
 
Har du besökt något utsiktstorn som du vill rekommendera?
 
 
Taggar: hemester, semester, sommar 2021, staycation, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Jossus Travelpics

Vilken fin idyll, hade velat besöka en liknande plats och fota bodarna.
Jag brukar också ha problem med trappor till många sevärdheter, och medan jag försiktigt och sakta tar mig upp/ner så kommer såklart ett gäng och tar sig fram som om det vore världens enklaste grej. Alltså hur gör sådana folk?

Svar: Ja vissa verkar tycka det är världens simplaste grej och tycks inte ens tänka tanken att man skulle kunna halka, tappa balansen eller dylikt. Jag kalkylerar jämt alla möjliga risker 😁
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Vilken vacker och idyllisk plats! Jättefina bilder.

Svar: Tack ska du ha, det är verkligen en fotogenisk plats ❤️
Maria

skriven
#3: Mia

Vi besökte Saltkaret/Bodvattnet runt förra sommaren och jag fick precis samma känsla som du beskriver - det kändes verkligen som om vi var ute och upplevde något speciellt och annorlunda fast det inte är långt hemifrån. En vacker plats!

Svar: Ja visst är det en fantastisk plats, det var verkligen som att turista där 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :