bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

En turistisk utflykt till Kokkola

Tidigare i sommar turistade jag lite i staden Karleby (eller Kokkola som det heter på finska och även används flitigt av många svenskspråkiga). Det resulterade i fyra olika besöksmål som jag nu tipsar om i detta inlägg. 
Jag tar gärna emot tips på fler besöksvärda platser i och kring denna stad, lämna en kommentar! 
 
Neristan, Kokkolas gamla trähusstadsdel
Trähusstaden Neristan är ett charmigt område i Karleby med tolv kvarter fulla av gamla trähus i olika kulörer, från 1700-talet och framåt. Detta sägs vara en av de mest värdefulla och omfattande trähusstäderna i Finland. Förr i tiden var det främst hantverkare och sjömän som bodde i det lite mer enkla Neristan ("ner i stan"), medans rikare folk bodde i Oppistan ("upp i stan"). 
 
 
 
Det lönar sig att hålla koll i fönstren också, där man kan få syn på vackra små ting.
 
 
 
 
 
 
Skvallerspeglar var populära i tiderna. Dessa monterades utanför  ett fönster så att skvallertanterna och -gubbarna kunde hålla bättre koll på vad som försigicks på deras gator.
 
Detta var ett av mina favorithus, så fint med rosa väggar och grå dörr. 
 
En av få byggnader som inte är av trä.
 
 
 
Medeltida Karleby sockenkyrka
Detta är en av de sju medeltida stenkyrkor som finns i Österbotten. Man tror att de äldsta delarna av denna kyrka är från 1460-talet. Fasaden är sliten och kunde behöva lite ny färg, men samtidigt tycker jag det bidrar till känslan att man står framför en mycket gammal byggnad. Tyvärr var inte kyrkan öppen för besökare så vi kunde enbart kika lite genom fönstren.
 
 
 
Karleby hembygdsmuseum
Detta museiområde ligger alldeles nära Karleby sockenkyrka. Här kan man uppleva stämningen från 1800-talet med sina gamla byggnader och den fina väderkvarnen. Man kan även betala en avgift för att få gå in och titta i byggnaderna och kolla hur folk levde och hade det då.
 
Detta borde vara prästgården.
 
 
 
 
Jag är rätt så fascinerad av gammal inredning och antika saker. På bilden nedan ser man bl.a. en barnstol.
 
 
Mustakari sommarrestaurang
Här avslutade vi turistandet med lite god mat i vacker miljö. Det var en solig och varm dag och när vi satt där och åt så vällde plötsligt den där specifika känslan av att befinna sig utomlands över mig. Fina sommarfinland.
 
Taggar: Kokkola, närturism, semester, sommar 2021, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Ewa

Vi var i Karleby förra veckan på en liten Österbottnisk road trip. Neristan kan vi rekommendera restaurang Neras fina innergård. God mat och trevlig miljö. Jag har bilder.

Svar: Vad härligt! Ska kolla in innergården ifall det blir ett återbesök dit :)
Maria

skriven
#2: Amanda (Swedish Passport)

Åh jag var förbi Kukkolaforsen på den svenska sidan för två veckor sedan, men inser ju att jag missat en massa fint på den finska! :D

Svar: Kukkolaforsen vore coolt att se. En lite annan upplevelse än staden Kokkola förstås även om namen är förvillande lika :)
Maria

skriven
#3: FREEDOMtravel

Så fint det ser ut där! Verkligen charmigt och mycket historia i väggarna!

Svar: Ja, det vore faktiskt intressant att gå en guidad tur där för att få veta mer om vad för människor som bott i husen och om spännande saker som hänt där :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :