bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Saker att göra mitt i smällkalla vintern

Vintern i år blev tydligen en rejäl sådan. Åtminstone där jag bor har det kommit rejäla mängder snö och nu har vi dessutom haft ordentligt med minusgrader en tid. Den senaste tiden har vi dessutom haft väldigt vackert väder och nu när solen orkar sig lite högre upp på himlen så kan man börja känna att den försiktigt värmer ens ansikte igen.
 
Här har jag samlat tips på saker man kan underhålla sig med utomhus mitt i kallaste vintern. Dela gärna med dig av fler tips i kommentarfältet! Vad tycker du om att göra på vintern, vilka av dessa saker har du testat?
 
 
FASCINERAS AV FRYSTA SÅPBUBBLOR
Detta är en aktivitet som funkar bäst om det är ordentligt kallt och så vindstilla som möjligt. Jag har testat detta då det varit kring -20 grader och kallare, men jag tror även det kan funka vid något mildare temperaturer.
 
Bäst funkar det att blåsa bubblor med ett sugrör, och istället för vanlig såpbubbleblandning bör man göra en egen blandning med diskmedel, vatten och sirap. Jag har även sett recept där man ska ha i lite socker. Det finns en hel del recept på Google, så kolla där för att få rätt mängder. Jag kommer inte ihåg hur jag själv blandade då jag har kvar blandningen från ett tidigare år. Ett annat tips är att låta blandningen bli kall innan man börjar blåsa bubblor, så det inte blir för stor temperaturskillnad mellan luften och vätskan.
 
 
KASTA HETT VATTEN I LUFTEN
Detta häftiga heta vatten-tricket kan göras när det är tillräckligt kallt ute - för mig har det funkat bäst kring -25 grader. Här ska man alltså ha kokhett vatten som genast fryser till snöånga då man kastar det i luften - om väderförhållandena är de rätta.
 
Väldigt vackert och fascinerande, men var försiktig så du inte bränner dig ifall det av någon anledning inte skulle frysa som det ska. En gång fick jag lite vatten i nacken när jag kastade det över huvudet, vilken tur att jag hade en tjock halsduk på som absorberade den heta vätskan.
 
 
GÅ EN VACKER FOTOPROMENAD
Besök en vacker plats och fota loss på de vackra omgivningarna. En av mina favoritplatser för fotografering är Kimo Bruk i hembyn, som jag bloggade om häromdagen. Fler bilder hittar du där.
 
 
PROMENAD ELLER SKIDTUR PÅ HAVET ELLER SJÖN
Detta förutsätter naturligtvis att isen är tillräckligt tjock. Är du inte säker, håll dig på land! I skrivande stund verkar iallafall isläget vara riktigt bra i mina trakter, då man på flera platser dragit upp skid- och promenadspår för allmänheten. Jag promenerade nyligen på isen i Kantlax tillsammans med ett par kompisar, då sägs isen ha varit hela 30 cm tjock. Bilden nedan är från 2018 då vi också hade bra isar.
 
 
GÖR VACKER ISKONST & GEMENSAMMA ORTSPROJEKT
Frys vatten i formar och ställ ut på trappan som prydnad. Lägg gärna något dekorativt inuti som t.ex. blommor. Jag fryste häromdagen in rosor i två vattenfyllda mjölkkartonger, så enkelt och så vackert!
 
Jag har även märkt att flera orter runtom i Finland har isslott-projekt på gång, så även här i Oravais. Ortsborna får bidra med sina egna isblock (frysta i mjölkkartong) och tillsammans bygger man långsamt upp ett vackert isslott. Man får även gärna lägga färg i vattnet så blocken lyser i olika härliga färger, eller sätta naturmaterial som t.ex. kottar eller grankvistar inuti. Vilken underbar grej!
 
Jag hoppas att det kommer dyka upp många fler isblock så vi snart har ett präktigt slutresultat.
 
TORRTVÄTTA MATTORNA I SNÖN
Som så mycket annat så fick jag tips om detta via sociala medier - flera i min bekantskapskrets har sysslat med mattvättning i snön på sista tiden. Något jag inte ens visste man kunde göra förrän nu.
 
Så jag bestämde mig för att testa jag med. Detta funkar bra om det är torr pudersnö. Man kan först hänga ut mattorna ett tag så de blir kalla. Sedan ska man lägga ut mattorna i snön och mocka över snö på dem och vänta några minuter. Sedan sopar man helt enkelt av mattorna ordentligt med en utomhusborste. Vänd på mattan och upprepa proceduren. Häng sedan upp dem och låt dem torka inomhus.
 
Jag tyckte faktiskt detta var lite småkul, och jag blev speciellt nöjd med resultatet på min dörrmatta som samlar till sig all världens damm, skräp och hår som annars brukar vara svårt att få bort helt. Den var som ny igen efter denna behandling!
 
 
DRICK VARM CHOKLAD UTOMHUS (ELLER VARM SAFT)
Det finns inget godare än en rykande varm kopp choklad utomhus på en fin plats. För all del är det också gott att dricka inomhus efter att man varit ute en längre stund. 
 
Ett alternativ till varm choklad är att dricka varm saft eller äppelmust. Från barndomen minns jag att vi i skolan efter en skidtur blev bjudna på varm saft i skolmatsalen. Obeskrivligt gott då man varit ute i kölden så länge.
 
 
NORRSKENSJAKT ELLER BEUNDRA STJÄRNHIMLEN
Håll koll på norrsken (prognoser hittas t.ex. på Aurora-Service). Här kan du se hur högt kp-index bör vara för att norrskenet ska vara synligt där du befinner sig.
 
Om det är klart väder men det inte är något norrsken i sikte, så kan man iallafall beundra den vackra stjärnhimlen. Ju mindre ljusföroreningar desto bättre. Alltså så långt från städer och annan civilisation som möjligt ger en klarare stjärnhimmel. Det vore väldigt mysigt att någon gång åka till ett lämpligt ställe, kanske ta ett isolerande liggunderlag och sovsäck med som man kan krypa in i och bara njuta.
 
 
TA DÖD PÅ KVALSTER OCH AVFROSTA FRYSEN
Detta är dagens tråkigaste tips, men väldigt fiffigt att passa på när det är tillräckligt kallt där ute! Det är smidigt att avfrosta frysen då man kan ställa matvarorna ute under tiden. Och kvalstren överlever inte alltför många timmar i sträng köld, så då kan man passa på att fräscha upp täcken och kuddar.
 
 
Taggar: friluftsliv, staycation, tips, vinter, vintertips;

Kommentarer :

#1: Veiken

Riktigt bra tips!! Nu är det plusgrader hos oss så vi får nog vänta till nästa vinter!
Tyvärr har jag aldrig sett norrsken, men det står högt upp på min bucketlist! Hoppas att jag kan komma norrut när pandemin är över!

Svar: Attans med plusgrader på vintern, inte mycket kul att göra då. Här har vi också mildare temperaturer just nu och kladdig snö så mycket på min lista går ej eller är ej lika roligt just nu. Men vintern är väl inte över så jag hoppas solsken och fler minusgrader är på kommande igen :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Underbart! Nej, jag har inte gjort mycket av detta alls ... Promenera och fota och dricka varma drycker gör vi ju! Men norrsken? Nej, det känns exotiskt. Har aldrig sett ...

Svar: Åh stackarn som inte fått chansen att se norrsken ännu. Hoppas ni får uppleva det snart :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :