bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Smakupplevelser på resor

När jag tänker på diverse länder jag besökt så kommer jag ofta på en "signaturdryck" eller en viss sorts maträtt eller sötsak som jag alltid kommer att förknippa med just den destinationen. Vad gäller mat så vill jag gärna variera mig och testa lite olika rätter, men jag har en tendens att haka upp mig på någon enstaka dryck som jag gärna vill dricka flera gånger om under resan. I detta inlägg tipsar jag om en del av mina kulinariska upplevelser på resande fot.
 
Har du något speciellt i mat- och dryckesväg som du förknippar med resor du gjort?
 
TENERIFFA
Vad gäller denna ö så består mitt topp-3 av papas arrugadas, friterad calamari och drycken sangria. De små friterade bläckfiskarna bör ätas med citron och majonnäs. Papas arrugadas är "skrynkliga potatisar" som kokats hårt i saltat vatten och serveras med såserna mojo rojo och mojo verde. Godast är de om det är småpotatisar.
 
food tenerife  / mat teneriffa - papas arrugadas
drinks tenerife / drinkar teneriffa - sangria
food tenerife / mat teneriffa - fried squid / friterad calamari
 
 
TYSKLAND
När jag tänker på detta land så faller tankarna genast på currywurst och radler. Currywurst är en snabbmaträtt som består av korv med ketchup och curry, ofta serverad tillsammans med pommes frites. Enkelt och rätt så gott. Min favorit bland tyska drycker är radler, som är en blandning av öl och läsk (t.ex. Sprite). Speciellt fräscht att dricka en varm sommardag.
 
food and drink gerrmany / mat och dryck tyskland - radler och currywurst
Gammal bild på mig med en radler från 2011 då jag var på utbytesstudier i södra Tyskland. Bilden till höger av planet_fox från Pixabay 
 
 
NEDERLÄNDERNA
I Amsterdam drack jag gärna te med färska myntablad. Det godaste jag åt i sötsaksväg var rykande varma poffertjes, en sorts fluffiga miniplättar som serveras med en smörklick, florsocker och sirap (syns på det lilla fatet bredvid pannkakan).
 
sweets and tea netherlands - mint tea and pancakes / myntate, pannkakor och poffertjes
 
 
TJECKIEN
I Prag verkade hemgjord lemonad vara standard på dryckesmenyerna. Jag testade gurklemonad samt lemonad med smak av lavendel och svartvinbär. Den med gurka tyckte jag faktiskt bäst om, väldigt intressant smak och väldigt fräsch. Mest känt är landet dock för sin öl. Jag är ingen ölmänniska i normala fall, men jag blev rekommenderad Kozel Cerný 10° som jag faktiskt tyckte var så pass drickbar att jag beställde den vid två tillfällen.
I sötsaksväg så tyckte jag om bakverket Trdelník som jag inte kan uttala.
 
sweets to try in prague / sötsaker i Tjeckien - Trdelník
drinks in Czech Republic / dricka i Prag - cucumber lemonade and beer Kozel Cerný 10° / gurklemonad och öl
 
 
KROATIEN
När jag tänker tillbaka på dagarna i Dubrovnik så tänker jag jordnötsbågar som är ett perfekt snacks på stranden och snabbmatsrätten burek som är en sorts paj av filodeg, ofta fylld med köttfärs eller spenat. I Kroatien släckte jag helst törsten med Schweppes Bitter Lemon eller Fanta Shokata, den blåfärgade fantastiska läsken med smak av fläderblom och citron. 
 
food and drink croatia / mat och dryck kroatien - burek och schweppes bitter lemon soft drink
eat and drink in croatia / ät och drick i kroatien - peanut curls and fanta shokata / jordnötsbågar och shokata läsk med fläderblom och citron
 
BOSNIEN OCH HERCEGOVINA
I Mostar var det trevligt att avrunda dagen med en saftig fikonkaka och turkiskt te. Jag testade även bosniskt kaffe, en rätt så intressant upplevelse, men kanske inget jag känner att jag behöver dricka igen.
 
sweets and drinks bosnia / sötsaker och dryck bosnien - fig cake and turkish tea / fikonkaka och turkiskt te
bosnian coffee / bosniskt kaffe
 
 
ISRAEL OCH PALESTINA
Här bör man gå loss på mellanösternmat som hummus, shawarma och falafel. I dryckesväg uppskattade jag speciellt färskpressad granatäpplejuice och arabiskt te.
 
middle east food in israel and palestine - hummus and arabic tea / mellanösternmat i israel och palestina - hummus och arabiskt te
 
 
SINGAPORE
Den absolut godaste maträtten jag åt i detta land var beef char kway teow, en nudelrätt som uppfyllde mina förväntningar med goda köttbitar och krispiga läckra grönsaker. Det var även mumsigt med nudlar med anka och färskpressad sockerrör-citron-juice. En annan dryck jag gillade var mango lassi - en yoghurtdryck som har sitt ursprung i Punjab. Fast mest drack jag fräscha istéer till maten.
 
best dishes in singapore - beef char kway teow / bästa maträtterna i singapore - nudelrätter
food and drink singapore - noodles with duck and sugarcane-lemon-juice / mat och dryck i singapore - nudlar med anka och sockerrör-citron-juice
 
 
THAILAND
Som redan nämnt så är jag ingen ölmänniska, men en changöl slank ändå utan problem ner om kvällarna på ön Koh Lan. Och förstås en och annan kokosnöt på stränderna.
Jag trodde att jag skulle frossa i nudelrätter och vårrullar, men vårrullarna hittade jag aldrig och jag fastnade för deras enkla men goda stekta risrätter med kött och fräscha krispiga grönsaker. Den bästa frukten jag åt var ananas som var obeskrivligt söt och god. Jag visste inte att ananas kunde smaka såhär så det var lite av ett halleluja-moment.
 
food and drink in thailand chang beer and rice dish / mat och dryck i thailand - risrätter och changöl
fruits in thailand - coconut and pineapple / frukter i thailand - kokosnöt och ananas
Ananasbitar i påse, och kokosnöt i skuggan.
 
 
AUSTRALIEN
Jag tyckte inte att detta land hade den häftigaste maten direkt. Det var förvisso lite speciellt att äta krokodilburgare. Däremot gick jag loss på alla sötsaker: iced chocolate som var en härligt god och svalkande dryck, Bundabergs ginger beer, de välkända chokladkexen Tim Tam och Coles goda och billiga cookies. Vi får inte glömma crunchy caramel spread som var enormt gott på pannkakor tillsammans med färska jordgubbar. Fast egentligen var det så gott att man lika gärna kunde äta det som det är med sked. Där det fanns ett bra utbud (t.ex. i Melbourne och Cairns) så botaniserade jag bland exotiska frukter som pitaya, rambutan, passionsfrukt och mangostan. 
 
sweets and fruits in australia - frukt och sötsaker i Australien
food Australia / mat  Australien: croc burger  / krokodilburgare
 
 
Taggar: resebloggar, reseminnen, resigt, resor, restips;